Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kora drzew 10:55, 17 sty 2011

Do góry
To stare zdjęcie, z pierwszych wyjazdów do Anglii, kiedy to nie zwracałam tak uwagi co jest na zdjęciu, ale wydaje mi się, że to buk.

Agnieszkowy ogródek 10:40, 17 sty 2011

Do góry
Plany trzeba teraz zrobić, potem tylko do roboty i gotowe.

Ciągle nie mam czasu całości przeczytać, co Gosia doradza. Przerysuję sobie ten rysuneki też coś zaproponuję.
Funkcjonalność forum 10:33, 17 sty 2011

Do góry
Robię to na własną rękę, bo nie wiem co się szykuje w prezencie dla nas? Admin jest bardzo tajemniczy.

Funkcjonalność forum 10:30, 17 sty 2011

Do góry
Uda ło się. To jeszcze śmieszek
Funkcjonalność forum 10:29, 17 sty 2011

Do góry
a ja sobie wypróbuję czy uda mi sie wstawić kota. Nie, zamieniłam go na biedronkę
Nasz przydomowy ogródek 23:22, 16 sty 2011

Do góry
E taka zgrabna dziewczyna i mająca dostęp do różnych maści napewno sobie poradzi. Ja też trenuję - chodzę codziennie z pieskiem 5 km. W polach puszczam go luzem niech sobie pobiega . A wiesz jakie teraz błoto i po powrocie - przymusowa kąpiel . Zaraz wstawię mojego ancymona (Bari).

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 23:05, 16 sty 2011

Do góry
hehe chyba zacznę spisywać te wszystkie przydomki bo jeszcze któregoś zapomnę....wydrapie je sobie na furtce wejściowej albo każę wygrwerować na nagrobku

Zakątek Olgi 22:34, 16 sty 2011

Do góry
[/UR

No niestety można się pozbyć drzewa łatwiej niż nam się wydaje i to tak bezkarnie.Ale w przyrodzie i dobro i zło powracają do właściciela,więc ja im żle nie życzę, jednakże "Jakie pomagaj Boże, takie Bóg zapłać".

A teraz zaprezentuję ogródek północny- lipcowy,po ulewnych deszczach,niestety znowu z moją osobą.Niektóre miejsca mam dosyć podmokłe i słonko tam prawie nie zagląda ,szczególnie pod murem,dlatego rosną tam dwie hortensje, paproć ,kopytnik.tawułki.Na wprost widać kompostownik,którego już nie ma ,albowiem korzenie klonu urosły do góry i wkomponowały się w kompost.Na płocie próbuję zmusić bluszcz,żeby się po nim wspinał.Sądzę,że ma ku temu doskonałe warunki,bo płot jest chropowaty,jednak mój bluszcz żyje własnym życiem i ani myśli się pozytywnie ustosunkować do moich nalegań.Jak go pozawijam,to przynajmniej nie spada-dzięki i za to.Huśtawkę też przeniosłam na drugą bardziej słoneczną stronę.Więc mam tam teraz spory kawałek do obsadzenia,niestety ziemia raczej sucha i słońca prawie nie ma.
Drzewa są bardzo pookaleczane przez maszyny budowlane i tak sobie pomyślałam,żeby pod nimi(szczególnie tym klonem )posadzić rdestówkę.Niech się wokół niego owija, a tych ran na korze nie będzie widać,a jeszcze jak zakwitnie to już całkiem dobrze.

[URL=http://img199.imageshack.us/i/zdjcianumer11395.jpg/]

Zdjęcie może niezbyt wyrażne,ale to właśnie kawałek najcienistrzej rabatki.

To już chyba całe archiwum teraz postaram się wykonać szkic ogródków i aktualne zdjęcia,puki śnieg stopniał a nowy jeszcze nie spadł.Liczę na Waszą pomoc .Kłaniam się pięknie.
Zielono mi! 22:27, 16 sty 2011

Do góry
Sprawa mega skalniaka wyjaśniona na PW,a ja muszę,ale to koniecznie muszę,pokazać zdjęcie,które jest prawdziwym początkowym zdjęciem moich ogrodowych historii. Zrobione 10 lat temu w moim pierwszym prawdziwym ogrodzie,działce pracowniczej odziedziczonej po moich Rodzicach. Chwile tam spędzone wspominam z ogromnym sentymentem. Przez pięć lat jeździłam tam po 120 km w jedną stronę, od wiosny do jesieni,żeby nie zmarniała, tam spędzałam wakacje i marzyłam o własnym domu z duuużym ogrodem. Nie określiłam jednak w marzeniach dokładnej jego wielkości i...mam,co mam,ogród stanowczo za duży!
Pesymistom powiem jeszcze,że wtedy do posiadania domu z ogrodem,było mi równie daleko,jak na księżyc,a jednak.

Zakątek Olgi 20:12, 16 sty 2011

Do góry
A tu wybaczcie mi obecność mojej osoby na tych zdjęciach,ale córka latem zrobiła mi sesję zdjęciową z kosiarką.Chcę pokazać tak w zarysie jakie roślinki są uprzejme u mnie rosnąć , a zdjęć samej roślinności nie posiadam.

Po prawej żywopłot tzw mieszany.Myślę,że posadzony zbyt gęsto.Ale jak zaczęliśmy sadzić mąż nalegał ,żeby było gęsto ,żeby szybko powstała zielona ściana.Rosną tu liwnik wąskolistny.lilak,kalina,forsycja,róża pnąca,ognik,dereń,krzewuszka, tawuła japońska a na końcu cyprysik Lawsona.Krzewów prawie nie przycinałam, z wyjątkiem oliwnika,bo jak go kupiłam,to byłam pewna,że to krzew.Okazało się,że rośnie z niego drzewo i to całkiem spore,aż sąsiad się obawia ,że mu zacieni mieszkanie.Widoczny jest też tamaryszek, ale już go przesadziłam do ogródka północnego.

A to część ogródka południowego po str .lewej.Jak wykopałam róże parkowe przy płocie posadziłam pnącza.kilka wiciokrzewów, akebię pięciolistkową,cytryniec chiński,winnik i powojnik chyba tangudzki, a w najgorszym miejscu pod dachem, gdzie prawie nie pada rdestówkę Auberta,która rośnie jak opętana.A i jedna róża pnąca.Pod pnączami posadziłam niskie byliny i różę okrywową.
A na wprost dławisz okrągłolistny i bluszcz pospolity.Mają urosnąć w zielony parawan.
Słoneczna rabatka 19:01, 16 sty 2011

Do góry
na słoneczną rabatkę nadaje się też szałwia omszona .

Uploaded with ImageShack.us

Jak dodawać zdjęcia 18:17, 16 sty 2011

Do góry

Uploaded with ImageShack.us moja lilia,jedna z wielu
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 18:14, 16 sty 2011

Do góry
Narysowałam, ale nie wiem czy nie przegięłam w druga stronę

Większość z tych roślin widziałam tylko na fotografiach i nie wiem jak się "zachowują" w trakcie wzrostu - to potrafi ocenić tylko osoba , która na bieżąco ma z ogrodem do czynienia - czyli większość z was, moi drodzy

Oceńcie, co do siebie nie pasuje, albo co by pasowało lepiej.

Ogród Japoński we Wrocławiu 15:11, 16 sty 2011

Do góry
Chciałabym zachęcić odwiedzających Wrocław do wyznaczenia sobie spotkania w Ogrodzie Japońskim. Pojechałyśmy z moja córką Kasią na wycieczkę rowerową. Trafiłyśmy w okolice tego pięknie utrzymanego ogrodu . Zresztą zobaczcie sami.

Uploaded with ImageShack.us[URL=http://img524.imageshac[URL=http://img39.imageshack
Kora drzew 14:06, 16 sty 2011

Do góry

czyreń wierzbowy porastający wierzbę płacząca na osiedlowym skwerku

sowa na dębowym pniu
Nasz przydomowy ogródek 13:42, 16 sty 2011

Do góry
U mnie dzisiaj też jest pięknie na dworze. Świeci słońce , temperatura w cieniu 8,5 stopnia na plusie (płd.zach. Wielkopolska). Aż chciałoby się wyjść do ogrodu . Jednak jest u mnie zdecydowanie za mokro, wręcz błoto na rabatach. A to nie koniec zimy Jeszcze troszeczkę i zaczniemy działać. Mamy jednak czas na planowanie zmian i wymianę doświadczeń.
Ogródki ziołowe - zioła 11:36, 16 sty 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ciekawe jak jest zrobiona ta lawenda? Na pniu? Szczepiona chyba, co? Fajnie
Agnieszkowy ogródek 10:13, 16 sty 2011

Do góry
goniak napisał(a)
Problem w tym, ze Mint Julep z czasem wysoko sie wypiętrzy i szeroko rozrośnie.
Agnieszko a co z pozostałą częscią działki, czy tam jest już zagospodarowany teren, czy można ewentualnie coś tam przesadzić??
Pomysł z kulkami różnej wielkości w miejscu traw jest bardzo dobry.
Myślę, że trzeba wykorzystać jak najwięcej roślin, które już masz.

Ale nie chciałabym rezygnować z traw. Pytanie czy te kule będą dobrze wyglądały obok traw?
Chciałabym trawy zostawić tu, gdzie Ty je zaproponowałaś, Gosiu, a te kule posadzić przed tą jodłą jednobarwną:
to był widok z kółka

a to widok ze ścieżki. Wtedy trawy rosłyby nieco na prawo. Obok szałwii widać nieco kępy marcinków, zamiast nich można byłoby posadzić trawy. A te kule nieco przed jodłą.

O, a tutaj możesz zobaczyć ogólnie widok:

Nasz przydomowy ogródek 00:48, 16 sty 2011

Do góry
Tak, najlepsza gimnastyka, to w ogrodzie, na świeżym powietrzu. U ogrodników zakwasów nigdy nie ma
W ogródku Niage 00:27, 16 sty 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies