Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:08, 21 lut 2015

Do góry
Stipa wsiana 8 lutego dziś wygląda tak:

W ramach prac ogródkowych wysypałam wapno na trawnik, pozbierałam trochę wczesnych chwastów...iii i tyle

Zauważyłam, ze ubiegłoroczne jeżówki się pną do życia... zastanawiam się czy będą w tym roku kwitnąc.
Z dobrych wieści to wczoraj znalazłam dość wysokie stożki bukszpanowe, dość chude ale co tam... za to kulki na nóżce niestety dość niskie widziałam i też nóżka nie super prosta.
Ceny nawet nie chce dyskutować :/
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 13:02, 21 lut 2015

Do góry
Pokaże te roślinki które wykiełkowały - szałwia trójbarwna i lewkonia

A tutaj jęczmień grzywiasty- nie przypuszczałam, że wykiełkuje

Tu jeszcze raz lewkonia i te które się zupełnie nie ruszają- werbena, stipa i cleome
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:48, 20 lut 2015

Do góry
Ale sa też dobre wieści...MOJA STIPA ZACZYNA WYŁAZIĆ!!!!!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:44, 20 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Aguś przecież to Ty jesteś dla mnie wyrocznią w kwesti traw... Ja ciagle myle poszcególen odmiany hakone i carex ....
Stipe Danusia i Finka nakazały ciąc na ok 10 cm. Ja zapragnęłam rok temu czosnkow majowych w stipe więc nie przycięłam. Stipa była brzydka przez cały sezon i musiałam ją w trakcie sezonu stale ciągnąć za suche włosy

W tydzien temu przycięłam je na ok 20 cm bo było jeszcze zimno ale chyba jutro dotnę do tych 10 cm. Czy czesać? Jesli ma suche żdźbła to tak. U mnie w tym roku zielona u podstawy więc czesanie niepotrzebne.
Kiedy Przesadzać? Ja mam w planach sposo orzesadzic na rożanke i planuje to zrobic w marcu gdy mrozy im nie beda grozić. Ale stipe z donic wsadziłam do gruntu tydzień temu, aż cud ze przezyła zimę..

Dziękuje za wskazówki
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:26, 20 lut 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dobra, nawet jeśli już było o tym milion razy, poproszę o specjalną instrukcję dla blondynki : STIPY.
Czesać? Ścinać całe? Czy ścinać tylko końcówki jak turzycom? Kiedy można przesadzać? (bo że nie zostaną między kulami bukszpanowymi u mnie to już pewne). Napisz jeszcze raz plisss

Aguś przecież to Ty jesteś dla mnie wyrocznią w kwesti traw... Ja ciagle myle poszcególen odmiany hakone i carex ....
Stipe Danusia i Finka nakazały ciąc na ok 10 cm. Ja zapragnęłam rok temu czosnkow majowych w stipe więc nie przycięłam. Stipa była brzydka przez cały sezon i musiałam ją w trakcie sezonu stale ciągnąć za suche włosy

W tydzien temu przycięłam je na ok 20 cm bo było jeszcze zimno ale chyba jutro dotnę do tych 10 cm. Czy czesać? Jesli ma suche żdźbła to tak. U mnie w tym roku zielona u podstawy więc czesanie niepotrzebne.
Kiedy Przesadzać? Ja mam w planach sposo orzesadzic na rożanke i planuje to zrobic w marcu gdy mrozy im nie beda grozić. Ale stipe z donic wsadziłam do gruntu tydzień temu, aż cud ze przezyła zimę....
Zaczątek ogrodu 17:35, 20 lut 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Pelaski chyba wszystkie nasionka wykiełkowały Stipa u mnie taka sama dużo wykiełkowało.Masz fotki z poprzedniego roku jak kwitły?

Ja pelargonie pierwszy raz sieje, Kasia (Lubczyk) miała w zeszłym roku i sobie chwaliła
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 17:02, 20 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Joasiu, nadrabiam zaległości nocną porą i po raz pierwszy się cieszę, że chociaż twój wątek nie pędzi jak pendolino, bo już nie mam sił nadrabiać trzydniowych zaległości. Melduję więc, że stipa rośnie i raduje moje oczy. Werbena posiana 4 lutego pokazała miniaturowe listeczki w ilości 5 sztuk. Czekam na ciąg dalszy mojego parapetowego rozrostu. Pozdrawiam

Takie miniaturki, a jak cieszą Iwonko. Cieszę się że wszystko tak ładnie Ci powschodziło. Niedługo zaczniemy pikowanie siewek i miejsca na parapetów zabraknie, tego jestem pewna.
Wątek nie pędzi bo ja niewiele piszę bo limit na internet się skończył i moja obecność na forum ogranicza się bardziej do czytania. O wklejaniu zdjęć narazie mogę zapomnieć. Ale od 25 mam nowy limit to przynajmniej moje siewki wrzucę to sobie porównamy stipę.
pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:55, 20 lut 2015

Do góry
Ewo już za chwile, już za momencik W tym roku to nie ja mam opóźnienie w tej sprawie

Violu trudny to temat, lubię być miłym człowiekiem, ale czasami obraca się to w drugą stronę.
Mniejsza z takim tematem. Dzisiaj świeci słoneczko, mrozik w nosy był słaby czyli dużo śniegu dzisiaj zniknie co mnie bardzo cieszy.

Agnieszko myślę, że w ten weekend da się załatwić tą sprawę

Wojtku moje 'nawadnianie' to tylko linie kroplujące na rabatach. Jednak chce zrobić to tak, aby w przyszłości dało się całość rozbudować i podpiąć do nawadniania trawnika i automatyki, ale to daleka przyszłość. Ogólnie całość nawadniania kropelkowego podzieliłem sobie na dwie części/sekcje o długości 80-90m, linia kroplująca z kompensacją ciśnienia. Rura zasilająca 20mm(nie wiem czy wystarczająca, ale z tego co pytałem w różnych miejscach powinna być ok w przypadku linii kropkującej, dla tej rury złączki skręcane, dla linii kroplującej złączki wciskane plus zaciski na wszelki wypadek.
Fakt będę musiał to podłączać ręcznie i zmieniać podczas podlewania, ale dla mnie to i tak ogromna wygoda bo w czasie podlewania mogę zrobić coś innego, a gdy nie będzie mnie w domu mam pewność, że ktoś inny podleje wszystkie miejsca.

Iwnoko trudno mi powiedzieć co wpadło w oko bo jeszcze nie widziałem oferty, a nie wiem co w niej będzie. Mam kilka liliowców, które chciałbym mieć, ale na razie są zbyt nowe i poza moim zasięgiem, za kilka lat na pewno będą tańsze to sobie kupie
Napisze jakie odmiany są takimi marzeniami liliowcowymi: Spanish Fiesta, Walter Kennedy, Happy Happy, Rhythm and Rhyme, Extravagant, Frilly Lilian, Mistical Mirror, Shipwreck Cove i jeszcze kilka mógłbym wypisać, ale to daleka przyszłość

Marzenko tym sposobem wiosnę można zaczynać liczę, że za dwa tygodnie już będę grzebać w ziemi i przygotowywał nową rabatę i zmieniał inne rzeczy, no i robił wykopki pod rury

Agnieszko na razie tylko w domu, ale i tak cieszy

Danusiu również pozdrawiam i co wiem to staram się pisać. Moja stipa może za jakiś czas wykiełkuje, w końcu ma słoneczko
Zaczątek ogrodu 10:55, 20 lut 2015

Do góry
as226 napisał(a)
stipa

Pelaski chyba wszystkie nasionka wykiełkowały Stipa u mnie taka sama dużo wykiełkowało.Masz fotki z poprzedniego roku jak kwitły?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 10:27, 20 lut 2015

Do góry
Ku pamięci, żeby wiedzieć co dalej.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=17

Stipa na dzisiaj wygląda tak

A przy okazji z innej beczki Rośnie wszystko

Zaczątek ogrodu 09:28, 20 lut 2015

Do góry
as226 napisał(a)

pelargonia rabatowa firmy Legutko, a stipa pony tails

A jaki kolor pelargonii?
Zachęciłaś mnie do pelargoniowego działania.
Przytargałam moje zeszłoroczne pelargonie z garażu, obczyściłam, dosypałam fusów z kawy, podlałam i będę je popędzać w łazience, by pobrać niedługo sadzonki. Już mają ładne, zielone odrosty.
Zaczątek ogrodu 08:46, 20 lut 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
śliczne
a jaką odmianę zasiałaś?

pelargonia rabatowa firmy Legutko, a stipa pony tails
Zaczątek ogrodu 08:42, 20 lut 2015

Do góry
stipa

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 01:29, 20 lut 2015

Do góry
Joasiu, nadrabiam zaległości nocną porą i po raz pierwszy się cieszę, że chociaż twój wątek nie pędzi jak pendolino, bo już nie mam sił nadrabiać trzydniowych zaległości. Melduję więc, że stipa rośnie i raduje moje oczy. Werbena posiana 4 lutego pokazała miniaturowe listeczki w ilości 5 sztuk. Czekam na ciąg dalszy mojego parapetowego rozrostu. Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:33, 20 lut 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Iwonko moja stipa też już powschodziła, wysiałam sporo różnych nasionek. W 3 doniczkach widać wschodzące roślinki, reszta leżakuje w ziemi, co dzień zwilżam ziemię przez podziurkowaną zakrętkę w butelce. Dziurki robiłam igłą, przy takim podlewaniu nie przewracają się młode siewki i nie są zalewane.

Fajny pomysł. Muszę wykorzystać
Dorotko, codziennie podlewasz?
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:45, 19 lut 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Gosiu werbenki też nie mam

Kasiu białe cynie,białe aksamitki i stipa

Werbenę mam - mogę wysłać
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:26, 19 lut 2015

Do góry
Wysiana stipa wiosny nie czyni ale ja przywoła. "Na całej połaci śnieg...."
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:21, 19 lut 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Dzisiaj zagladalam i widziałam ze moja stipa ma zielone zdzbla wewnątrz
ale i tak ja trzeba na wiosnę krótko przyciąć ?

Jak zielone to żyją
Ja wiosną stipy przycinałam krótko, u Marzenki czytałam że swoje wyczesała.
Makowo na Kociewiu 21:21, 19 lut 2015

Do góry
Syla napisał(a)
Ale piękne kwietne zdjęcia .... Chcę wiosny !!!!!!
Ja jednak liczę na to , że moja stipa nie zrobi sobie nic z zimy i pięknie będzie prezentować swoje wdzięki na wiosnę Tak ... pozostaję przy nadzieji

Tak będzie Sylwia
Ja dzisiaj posadziłam bratki w donicach na zewnątrz zółte, energetyczne!!!
Ogródek Iwony 21:20, 19 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Troszkę poczytałam.... i zamiast pisać na forum muszę posiać pomidory Bo znów będę mieć bardzo późno
Duża szansa że to werbena skiełkowała.

Za to wczoraj oglądałam trytomy.. wyglądają po zimie beznadziejnie. Stipa wygląda na zdechłą, chyba było jej za mokro tej zimy. Za to w szklarni gdzie sucho ma się dobrze .. Trytomy będę chyba wydzierać i dzielić nie czekając na kwitnięcie, bo liście wszystkie są okropne.. takich jeszcze nigdy nie miałam

Potencjalna werbena dalej kiełkuje, ale na razie muszę ją bardzo starannie szukać. Oczy już nie takie Wysiałam wczoraj drugą porcję od Any, mam zamiar jeszcze wysiać do gruntu trochę w marcu.

Z tymi trytomami, to ja nie wiem, co się dzieje. Przez całą zimę stały sobie u mnie w doniczce sadzonki młode, 10 sztuk radowało oko. Potem, nagle zaczęły marnieć, nie wiem, czy je przelałam, czy co, bo nagle wszystkie zaczęły gnić jedna po drugiej. Nie została żadna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies