Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 10:58, 19 lut 2015

Kasial napisał(a)
Gosiu widziałam nasiona okazało się, że mój szpinak taki jak Twój, czyli bardzo dobrze mi pan doradził w ogrodniczym
W zaszłym roku posadziłam za głęboko i nic nie wzeszło. W tym roku mam zamiar mieć duuużo szpinaku i innych rarytasów
Zamierzałam się na paprykę ale po tym co poczytałam u Ciebie to nie wiem. Sadzić czy nie. Mam zamiar mieć małą szklarnię ale nie wiem czy ona faktycznie stanie, więc nie wiem czy jest sens bawić się z papryką

Kasiu nie rezygnuj z papryki. Nie sadź może tej z olbrzymymi owocami ale o jakiś mniejszych. Ja spróbuję jednak trochę sadzonek kupić na targu i posieję jeszcze ze swoich nasion. Na targu muszę pójść po sadzonki do takiej kobitki u której kupowałam w lecie papryki na przetwory. Ona miała takie owoce o dosyc cienkich ściankach ale bardzo słodkich i soczystych i ja taką bardzo lubię- bo mi chodzi przede wszyskim o bardzo dobry smak papryki do sałatek a nie musi być grubościenna. Czasami sa takie piękkne duże papryki a zero smaku. Ta kobitka miała dużo tej papryki własnie w polu, zapytam sie jej jak ja uprawiała. Może coś podpowie. A myślę tez nad tym żeby naokoło papryki zrobić takie osłonięcie z folii żeby jej było cieplej. Tak spróbuję. Nie ma to jak własne warzywa ze swojego ogródka- przynajmniej jestem ich pewna. Pozdrawiam Kasiu i nie rezygnuj.
jankosia 18:43, 19 lut 2015

Słuchajcie, w biedronce od jakiegoś czasu mają paprykę ramiro. Jest to papryka słodka i cienkim ale wyjątkowo słodziutkim miąższu i podłużnym kształcie. W środku pięć nasion na krzyż - szok. Zebrałam te kilkanaście nasion z kilku papryk i zaczęłam czytać o odmianie. Na wielu forach ludzie piszą że udawała się w gruncie (widziałam nawet zdjęcia). Ja w tym roku na pewno jeszcze podejmę wyzwanie mimo, że papryka mnie nie lubi Piszę to bo jak nie znacie odmiany to możecie najpierw spróbować a potem wydłubać nasionka Szczęśliwcy którym ta papryka się udała twierdzą że nasionka też były"dłubane". Ponoć na krzaku jest tylko kilka sztuk ale ten smak...
Gocha 21:19, 19 lut 2015

jankosia napisał(a)
Słuchajcie, w biedronce od jakiegoś czasu mają paprykę ramiro. Jest to papryka słodka i cienkim ale wyjątkowo słodziutkim miąższu i podłużnym kształcie. W środku pięć nasion na krzyż - szok. Zebrałam te kilkanaście nasion z kilku papryk i zaczęłam czytać o odmianie. Na wielu forach ludzie piszą że udawała się w gruncie (widziałam nawet zdjęcia). Ja w tym roku na pewno jeszcze podejmę wyzwanie mimo, że papryka mnie nie lubi Piszę to bo jak nie znacie odmiany to możecie najpierw spróbować a potem wydłubać nasionka Szczęśliwcy którym ta papryka się udała twierdzą że nasionka też były"dłubane". Ponoć na krzaku jest tylko kilka sztuk ale ten smak...

Monika masz rację , owoce tej papryki sa przepyszne. Ja lubię takie o cienkich ściankach bo przeważnie one właśnie są bardzo słodkie i soczyste. W takim razie ja je też kupię i spróbuję posiać. Też czytałam , że ludziom sie one udają i własnie z tych nasion owoców z biedry.
Gocha 12:49, 21 lut 2015

Pozazrościłam innym i też mam wiosne w domu i to pachnącą

Gocha 12:52, 21 lut 2015

I trochę nie pachnących ale wyglądających

Gocha 13:02, 21 lut 2015

Pokaże te roślinki które wykiełkowały - szałwia trójbarwna i lewkonia

A tutaj jęczmień grzywiasty- nie przypuszczałam, że wykiełkuje

Tu jeszcze raz lewkonia i te które się zupełnie nie ruszają- werbena, stipa i cleome
szemusia 16:44, 21 lut 2015

No proszę jak ladnie nasionka kiełkują
U mnie jeszcze wszystko w ziemi siedzi, ale siałam w tym tygodniu
Widoki wiosenne bardzo mi się podobają. I te pachnące i te wyglądające
Pozdrawiam...
jankosia 17:28, 21 lut 2015

O jak pięknie wiosennie u ciebie A jęczmień grzywiasty to zaraz sobie wygooglam bo nie znam
Gocha 18:04, 21 lut 2015

szemusia napisał(a)
No proszę jak ladnie nasionka kiełkują
U mnie jeszcze wszystko w ziemi siedzi, ale siałam w tym tygodniu
Widoki wiosenne bardzo mi się podobają. I te pachnące i te wyglądające
Pozdrawiam...

Beatko ja siałam 12 lutego. Nie wzeszła werbena i cleome a zauważyłam dzisiaj pierwsze kreseczki stipy. To może sie bardziej ruszy- na to liczę. Odpozdrawiam
Gocha 18:06, 21 lut 2015

jankosia napisał(a)
O jak pięknie wiosennie u ciebie A jęczmień grzywiasty to zaraz sobie wygooglam bo nie znam

Monika wcześniej pisałam troche o jęczmieniu- dałam mu szansę w tym roku i zobaczymy czy naprawdę taki ekspansywny. Pozdrawiam