Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Moja codzienność - ogród Oli 11:48, 17 lut 2015

Do góry
A ja dopiero teraz I niestety wciąż okrutnie zakatarzona jestem, a pogoda taaaaka piękna.

Melduję, że moja stipa zaczyna
Co z tym ogródeczkiem począć 08:35, 17 lut 2015

Do góry
Edzia ale trzeba przyznać ze stipa piękna jest ,i na rabacie robi dobra robotę .
Mnie w zeszłym roku przeraziła cena 20 zł sztuka ,a co to jedna sztuka ,szkoda se d...zawracać .
Ale Magdusia z nr 70 dała mi kilka sadzonek, mam nadzieję że przezimowały ,plus te moje 10 które juŻ mi wyszły i mam nadzieje że styknie

Kasiu może już doczytałaś ,że dziś rano kolejne dwie wyszły ,też mam nadzieje ze to jeszcze nie wszystko
Lawendowy zawrót głowy 23:00, 16 lut 2015

Do góry
Grypa, stipa i róże opanowały ogrodowisko, czy Ty już wiesz czego chcesz? (chodzi o wybór róż)
Ogródek Iwony 22:41, 16 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Moja stipa od Joasi była siana 4 lutego i dziś wygląda tak:

rośnie aż szumi dużo jej Ci wyrosło, ciekawe, jak to będzie u mnie
pozdrawiam
Ogród pod trzema dębami 22:17, 16 lut 2015

Do góry
Krótki raport

Pomidory zaczynają liście właściwe puszczać.

Stipa wykiełkowała ale jakieś 20% nasion, będzie więc dosiewka.
Czy ktoś wie po ile siewek do doniczki na jedną przyszłą kępę dawać?

Kupiłam trochę nasion, z nowości będzie kukurydza, zwykła i ozdobna oraz bób.

W weekend wycięłam rozplenicę. Zacieniała kiełkujące cebulowe. Przy okazji zdeptałam jednego czosnka. Mam nadzieję, że to tylko liście.

Stipy wszystkie żyją.

Żyją też werbeny i to znacznie więcej niż rok temu. W zeszłym roku miałam -17 bez śniegu i też sporo ich przeżyło. Sprawdza się to, że najlepiej zimują młode rośliny, te które kiełkowały latem i jesienią zeszłego roku. Te którym pozwoliłam rosnąć jako zapas pomiędzy miskantami, a żywopłotem mają nawet zielone łodygi.

Ciemierniki podgniły pod śniegiem ale są i kwitną. Podgniła też część cebulowych, które za bardzo nosy wystawiły, szczególnie hiacynty, u nich widać, że ucierpiały też kwiaty. Widać już kwiatki przebiśniegów i wczesnych krokusów.

Tylko ziemia nadal zamarznięta, a ja mam plany na przesadzanie.

Zdjęć nie ma, bo nadal nie mam aparatu.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:06, 16 lut 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Zakupoholiczka

Ja wysiałam pietruszke z Lidla i wyszła az 1 tylko jedna a rosna w tych samych warunkach co pomidor i stipa

Masz juz miejsce docelowe na warzywka? Ja w tym roku odpuszczam mniamiołki bo z warzywnikiem raczej nie zdążę :-[
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:04, 16 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, zasiewy fajnie ci wyszły, karteczki - że ci się chciało drukować - podziwiam , ale chyba lepiej odkryte. A jak zakryte, to musisz wietrzyć, aby powietrza dostały

Hejka Iwonka Ja lubię takie pierdułki robić zimową porą
Mam już pierwsze obserwacje na temat odkrycia i przykrycia. Stipa wykiełkowała pod przykryciem szybciej, śladowo puki co, ale chyba dobrze będzie. W tej chwili zdjęłam już te folijki, jedna doniczka jeszcze tylko została i obserwuję dalej jak będzie
Lawendowy zawrót głowy 21:02, 16 lut 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
Jola ile czekałaś aż stipa wykiełkowała - moja już tydzień nie chce się pokazać i nie wiem czy tak ma być?

Magdus po 3 dniach juz były male rózki ale pisałam ze warunki maja cieplarniane ...pralka suszarka bojler na wode i sa na slonecznym parapecie
Lawendowy zawrót głowy 20:57, 16 lut 2015

Do góry
Jola ile czekałaś aż stipa wykiełkowała - moja już tydzień nie chce się pokazać i nie wiem czy tak ma być?
Ogródek Ewy 20:48, 16 lut 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Masz rację Stipa w tym sezonie rządzi Jak tylko się pojawi na stojaku w sklepach znika w mgnieniu oka ponieważ forumowicze wszystko wykupują Nabijamy sakwe Legutko

Z zadołowanymi cebulami możesz postąpić na dwa sposoby:

I Wyciągnąć z ziemi donicę i wnieść do domu Będziesz mieć wiosnę dużo wcześniej

II Zostawić w ziemi i czekać do wiosny Nic im nie będzie W razie jakiś mega minusowych temperatur możesz czymś osłonić

Wybieram "bramkę" nr. 2
Gałązki świerkowe posłużą jako kołderka, dzięki.
Ogródek Ewy 20:39, 16 lut 2015

Do góry
Nallar napisał(a)

Przemku, wysiałam pomidorki(wiem zbyt wcześnie)"piekielną" papryczkę, orliki, wysiałam też kilka nasion hosty. Ten wysiew to raczej eksperyment, chciałam sprawdzić jak nasionka będą sobie radzić w mieszance ziemi z hydrożelem.
Pogoda taka jaki i u Ciebie, sobota i niedziela wiosna a dziś jak na Syberii.
U mnie niedziela upłynęła pod hasłem wnusia, też przyjemna ale wieczorem padłam.
Widzę że stipa robi zadziwiającą karierę na ogrodowisku, mnie brak pomysłu gdzie mogłabym ją wsadzić. Może doradzisz mi co mam zrobić bo w zadołowanej donicy z cebulowymi wychodzą mi żonkile, mam je przykryć, schować?
Dzięki za odwiedzinki

Masz rację Stipa w tym sezonie rządzi Jak tylko się pojawi na stojaku w sklepach znika w mgnieniu oka ponieważ forumowicze wszystko wykupują Nabijamy sakwe Legutko

Z zadołowanymi cebulami możesz postąpić na dwa sposoby:

I Wyciągnąć z ziemi donicę i wnieść do domu Będziesz mieć wiosnę dużo wcześniej

II Zostawić w ziemi i czekać do wiosny Nic im nie będzie W razie jakiś mega minusowych temperatur możesz czymś osłonić
Ogródek Ewy 20:26, 16 lut 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Dobry wieczór

U mnie wczoraj była piękna pogoda Słonko zachęcało do spacerów Odwiedziłem znajomych i bardzo miło spędziłem ten dzień Wciąż dużo śniegu zalega w ogrodzie ale powoli się topi Wiosnę było czuć w powietrzu aż do dzisiaj -5 stopni i lodowaty wiatr Brr Zdjęć z zimy u mnie brak ponieważ gdy wychodzę z pracy jest już ciemno Z drugiej strony fajnie że całą zimę spędziłem w pracy i nie musiałem na nią patrzeć
Dużo tych doniczek u Ciebie Co posiałaś bo jestem nie w temacie ?
Moja stipa powoli wychodzi siana w tamtą środę którą dostałem od dobrego duszka z forum W sobotę kupiłem jeszcze 3 paczki w Obi i posiałem Jak wszystko pójdzie po mojej myśli będę miał stipowisko w ogrodzie

Pozdrawiam

Przemku, wysiałam pomidorki(wiem zbyt wcześnie)"piekielną" papryczkę, orliki, wysiałam też kilka nasion hosty. Ten wysiew to raczej eksperyment, chciałam sprawdzić jak nasionka będą sobie radzić w mieszance ziemi z hydrożelem.
Pogoda taka jaki i u Ciebie, sobota i niedziela wiosna a dziś jak na Syberii.
U mnie niedziela upłynęła pod hasłem wnusia, też przyjemna ale wieczorem padłam.
Widzę że stipa robi zadziwiającą karierę na ogrodowisku, mnie brak pomysłu gdzie mogłabym ją wsadzić. Może doradzisz mi co mam zrobić bo w zadołowanej donicy z cebulowymi wychodzą mi żonkile, mam je przykryć, schować?
Dzięki za odwiedzinki
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:05, 16 lut 2015

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa

Wklejam sobie ten wątek, bo gdzieś mi się zagubi. Stipia i już się zastanawiam gdzie ją posadzić a może w donicach na tarasie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:46, 16 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Joasiu, melduję, że moja stipa wzeszła. Ma dwa dni opóźnienia w stosunku do twojej. Siałam 4 lutego. Część wzeszła, ale chyba jeszcze są jakieś, co walczą o przebicie ziemi. Tylko przyprószyłam ziemią. Pozdrawiam

Odetchnęłam...niech ładnie rosną Iwonko
Ogródek Iwony 19:42, 16 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Moja stipa od Joasi była siana 4 lutego i dziś wygląda tak:

Też długo wschodziła. Ale teraz przeniosłam ją na parapet nad kaloryferem. Powinno jej być cieplej.
Najbardziej cieszę się, że cokolwiek wyszło, bo ja prócz turków niczego nigdy nie siałam.
Tutaj jest wątek o stipie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa

Rewelacja
Ogródek Ewy 19:39, 16 lut 2015

Do góry
Dobry wieczór

U mnie wczoraj była piękna pogoda Słonko zachęcało do spacerów Odwiedziłem znajomych i bardzo miło spędziłem ten dzień Wciąż dużo śniegu zalega w ogrodzie ale powoli się topi Wiosnę było czuć w powietrzu aż do dzisiaj -5 stopni i lodowaty wiatr Brr Zdjęć z zimy u mnie brak ponieważ gdy wychodzę z pracy jest już ciemno Z drugiej strony fajnie że całą zimę spędziłem w pracy i nie musiałem na nią patrzeć
Dużo tych doniczek u Ciebie Co posiałaś bo jestem nie w temacie ?
Moja stipa powoli wychodzi siana w tamtą środę którą dostałem od dobrego duszka z forum W sobotę kupiłem jeszcze 3 paczki w Obi i posiałem Jak wszystko pójdzie po mojej myśli będę miał stipowisko w ogrodzie

Pozdrawiam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:00, 16 lut 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Zakupoholiczka

Ja wysiałam pietruszke z Lidla i wyszła az 1 tylko jedna a rosna w tych samych warunkach co pomidor i stipa

Jolu pietruszka długo wschodzi
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:58, 16 lut 2015

Do góry
Zakupoholiczka

Ogród Sylwii od początku cz.II 18:32, 16 lut 2015

Do góry
Zielona napisał(a)

Buuu... czyli jednak jako jednoroczną trzeba traktować.

A może się przez przypadek wysieje tak jak stipa ... No ... liczę na jakąś niespodziankę
Ogródek Iwony 18:09, 16 lut 2015

Do góry
Ufff u mnie sie stipa sama na rabatach wysiewa mam zapas na różankę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies