Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek z futrzakami i kamieniami 11:43, 26 lis 2021

Do góry
Napia napisał(a)
W weekend planuję cięcie róż i lawendy i coś mi się wydaje, że kilka róż nie przetrwało zimy Szkoda, ale widzę, że u Ciebie podobnie...

Niestety kilka wypadło a inne zbierały sie kiepsko po tej dziwnej zimie , kwitnienie nie było takie jak w latach poprzednich , ale mam nadzieje , że powoli sie ogarną
Najpierw jednak czekam na te widoki

Ogródek z futrzakami i kamieniami 11:38, 26 lis 2021

Do góry
Dzieki Alicja , od kilku sezonów nie robiłam za dużo zmian , teraz na jesieni wydałam sporo traw i pokusiłam sie o kilka róż , głównie te co mam i z których jestem zadowolona .Niestety na wiosnę wypadło kilka a niektore odbudowują sie po zimię, mam nadzieje ze w przyszłym sezonie ruszą z kopyta.

Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:12, 26 lis 2021

Do góry
Krysiu - z pewnością coś mu dolega. Załączam zdjęcie z kwietnia (wtedy go kupiłam) i zdjęcie aktualne. Ja widzę różnicę. Utratę sporej ilości liści jesienią przyjmowałam jako normalny objaw fizjologiczny. Niepokoiła mnie ich ilość. Były to też liście ubiegłoroczne - co moim zdaniem nie powinno mieć miejsca. Krzew utracił wyraźnie wigor i kolor.
Brązowe plamki na liściach, które Adam nazwał piegami, z pewnością nie znikną, chyba że razem z liści. Ciekawa jestem, jak przetrwa do wiosny. Zdjęcie liści w przybliżeniu pokazałam wcześniej w odrębnym poście.

Mam porównanie do mojego innego rododendrona, którego ciemnozielone liście utrzymują się na krzewie od kilku lat i pomimo, że padł ofiarą opuchlaków, stale odrastały nowe.

Pozdrawiam
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:31, 26 lis 2021

Do góry

Jeszcze kwitną.
Ogród w dolinie 22:28, 25 lis 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Basiu z bliska tak wyglądają

To chyba jednak są kwiaty hortensji bukietowej. Nie są płaskie jak moja piłkowana. Miałam taką jak ta ażurową hortensję odm. Tardiva. Może to ona?

Asiu, runianka u Ciebie jest piękna, zieloniutka. Chyba nie rośnie w pełnym słońcu? Ja miałam ją kiedyś ale rosła na patelni, na rabacie przy jezdni. Nie pasowało jej tam. Teraz tam rośnie trzmielina Fortunea.

Trawy też pięknie teraz, jesienią zdobią ogród. Lubię je oglądać u kogoś w ogrodzie.
Bo Ty Asiu wiesz, ja z trawami to ostrożna jestem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:03, 25 lis 2021

Do góry
Szukam niskiego krzewu do 1,5m wysokości i podobnej szerokości, chętnie z bordowymi liśćmi, na stanowisko widne, aczkolwiek pozbawione bezpośredniego słońca (ja zaklasifikowałam jako cień/półcień)
Na tą chwilę przychodzi mi do głowy tylko berberys
Do posadzenia w miejsce wbitej łopaty

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 21:24, 25 lis 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Proszę o pomoc w sprawie grujecznika.
Grujecznik czteropienny, posadzony w 2017 r., wys. ponad 3m nie wykazywał żadnych objawów chorobowych.

Dwa tygodnie temu przeszkadzały mi 2 gałązki, które rosły na największym pniu u dołu i je obcięłam. Okazało się, że gałązki mają na przekroju czarne kółko w środku. Wczoraj obcięłam jeszcze 3 następne gałązki, jedna była czarna, a dwie czyste. Oskrobałam korę - bez zmian chorobowych.
Wczoraj obcięłam ten zaatakowany pień, zdjęcia poniżej.

pień po obcięciu 2 pierwszych gałązek

pień po obcięciu następnych 3 gałązek, widać oskrobaną korę

pień miał takie spękania

Co to za choroba i czy da się tego grujecznika uratować, czy lepiej teraz w całości go wyciąć.

Danusiu kup maść ogrodnicza i topspin zmieszaj i posmaruj. Spróbuj zrobić wgłębienie na ok 2 cm pieńku uciętym z czarna plama i wlej trochę topsinu 3 ml jak wchłonie się w pień posmaruj maścią z topsinem.
Może to zachamiwac przynajmniej do wiosny grzyba.
Grujecznik może wypuścić z boku nowe pędy. Trzeba ratować i nie poddawać się. Wyciąć zawsze możesz.

Wiosna jak zaczną soki krążyć można go opryskać lub zrobić otworki i strzykawka wlać rozcienczony topsin.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:08, 25 lis 2021

Do góry

i to by było tyle reszta czeka na zgranie, ale dużo nie ma bo głównie po ciemku zachodzę do ogrodu w tygodniu, a w soboty muł pochłania absolutnie.
Do tego ostatnie trzy tygodnie przeznaczone były dla nowego mieszkańca naszej doliny Ale o tym jeszcze cicho sza by nie zapeszyć bo dopiero od dzisiaj u nas i nie wiadomo jak to jeszcze będzie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:59, 25 lis 2021

Do góry
Niunia po spacerku odpoczywa i czeka na kolejny

i moje zapożyczone tło o tej porze chyba bardziej mi się nawet podoba niż w sezonie

po lewej montana zjadła całą brzozę...

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:50, 25 lis 2021

Do góry
Jakieś jeszcze nie pokazywane znalazłam, irysy długo zielone i uczesane grabieniem liści

tu jeszcze mułowisko nie tknięte
Tu ma być ogród :) 20:45, 25 lis 2021

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Piękny ogród Czy to fioletowe to pieknotka?
Ogród prawie wymarzony … 20:13, 25 lis 2021

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Moja główna ozdoba ogrodu

.
Ozdoba i nadzorca ogroduwygląda jak mój poprzedni Salem tylko bez białego krawacika
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:42, 25 lis 2021

Do góry
kasiek napisał(a)
I zmiana koloru w saloniku na zimowe barwy

ładny ten Twój salonik
Słoneczny Ogród 15:59, 25 lis 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Też mi się podoba ten sklep.
Ogród z koniczynką 15:47, 25 lis 2021

Do góry

Nasze kocie czarnidelko _ poobiednia drzemka. W fotelu. Zresztą codziennie tam śpi.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 15:28, 25 lis 2021

Do góry
Witaj Adamie

Załączam dwa zdjęcia tego krzewu, którego wygląd mnie niepokoi.

Sadziłam ściśle wg wskazówek doświadczonych osób i znowu klapa.
Pozdrawiam serdecznie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:40, 25 lis 2021

Do góry
Jak zwykle pod koniec roku nie mam się zupełnie czym chwalić - tylko te klony mi zostały.

Pierwszy to NN - dopiero późną jesienią robi się bardzo atrakcyjny. Fajnie by znać jego nazwę.
Drugi to Seyru i Orange dream - teraz z Orange dream'a został już tylko dream... czyli cały dół jest goły. Seyru pięknie wybarwia się na czerwono, listki które dostały mniej słonca, sa głębiej schowane mają piękny żółty kolor. Na zdjęciach wychodzi on dość zimny, ale w rzeczywistości jest ładny i ciepły.

Oba klony są szerokie ale płaskie. NN płaski bo z 2 stron przycinam go - przejście sąsiada do domu, a z naszej strony podjazd/parking.... Nie wiem czy kiedyś go przesadzę. Pewnie by się trochę poszerzył. Czas pokaże.
Czas zajrzeć do artykułu Danusi i zobaczyć czy dała coś więcej wskazówek co do przygotowania roślin do przesadzenia.

Ogród prawie wymarzony … 12:12, 25 lis 2021

Do góry
Moja główna ozdoba ogrodu

Miejski taras na dachu kamienicy aranżacje 11:07, 25 lis 2021

Do góry
Dzień dobry! Wrzucam aranżacje tarasu w mieście…może kogoś zainspiruję na następny sezon..?pozdrawiam!
Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:59, 25 lis 2021

Do góry
Monika83 napisał(a)
Justyna i Basiek to jest mały nadzorca, tylko czeka kiedy wybiorę się do ogrodu.
Koty, koty, koty muszą być bez kota nie ma ogrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies