teraz dokładniej widać co masz tam posadzone. Tez dobrze by wyglądało. Perovska w miejsce rozchodników a te na sam przód rabaty od rozplenicy po lewej to tej trawki po prawej. Tylko wtedy to małe zielone(nie widzę dokładnie co to)musiałabyś przesadzić
Na dzisiaj już koniec. Pewnie nie szybko będzie okazja uchwycić tegoroczne rarytasy, zapadam w jesienno- zimowy sen
Chyba, że uporządkuję ten chaos w ogr.zim.
Justyna dosadziłam tam jedną Hortensję jeszcze.
A tu gdzie narysowałaś Perowskie to mam bordowe rozchodniki ale mogę je przesadzić a przód i posadzić Perowskie.
Dziś pracowita niedziela ledwo żyję ale prawie dokończyłam to co miałam na dziś zaplanowane.
Tu podzieliłam i posadziłam rozchodniki oraz kulki bukszpanowe. Kocimiętka czeka do soboty jest zadołowana
Nie wiem Asia czy nie nakombinowałam ale za Hortensjami bliżej traw dosadziłam 4 czerwone berberysy. One wiosną szybko startują to coś się będzie dziać nim Hortensje puszczą listki.
Zobaczę jak to wiosną będzie grało jak nie to przesadzę
Jak robiłam zdjęcia to już światło było kiepskie
Tak było
A tak po przesadzeniu rozchodników przed Hortensje kasy tam jeszcze za nimi sporo miejsca np. na Liatry.
Zapomniałam wcześniej to zrobić, niemniej z dużą przyjemnością wspominam autorkę/ofiarodawczynię tej uroczej skrzyneczki
Pozdrawiam Martuś
A to mojego autorstwa kompozycja jesienna.
Ostatnie zdjęcie to kolejne donice upchane w ogr.zim.
Jeśli ktoś rozpoznaje do jakiej rośliny należą te szablaste liście, kwitnąca na wysokiej łodydze małymi kwiatkami (poszukam foty z kwiatem), umieszczone w prawym rogu zdjęcia - to proszę o podzielenie się swoją wiedzą
Duże drzewo "Beniaminka" też czeka na stosowną miejscówkę
W ogr.zim. ciasno, jeszcze trzeba zorganizować nowe stanowiska.
Dwa duże oleandry, jeden przycięłam w 1/3, drugi ma pąki kwiatowe i szkoda mi ciąć.
Gaura w donicy, co z nią zrobić?
Witam, mój pierwszy ogród, pierwszy problem i w związku z tym pierwszy post na forum. Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc. Na podstawie dostępnych tu zdjęć i wypowiedzi fachowców typuję, że mam problem z osutką lub białą zgnilizną drewna. Podpowiecie co to może być?
no i październik...
przyznam, że mam takie ciagłe odczucie odnośnie tej dużej rabaty, że za dużo się tu dzieje. Brakuje mi takiego spokoju na niej... zwłaszcza teraz gdy całość się coraz bardziej rozrasta...
W porę udało się zabezpieczyć większość donic, pozostały do wniesienia kordyliny, pelargonie i pewnie jeszcze jakieś znaleziska
W domu i ogrodzie zimowym zrobiło się ciasno, na razie trwa próba jakiegoś uporządkowania tego zielonego dobra
Sundeville (Mandeville) 5 donic stanęło na parapecie w pokoju, gdzie możemy regulować temperaturę.
w sierpniu ubiegłoroczna, potrójna rabata szalała... hortensja nabiera masy, podobnie jak jeżówki - te mnie zaskoczyły!
wrzesień 2021 - to miesiąc traw jak dla mnie! red barony oszalały