Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród na glinie 09:20, 19 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Podoba mi się to zestawienie, nie wiem tylko, czy z różą czy bez. Liliowce jak najbardziej by tam pasowały. Z liści dadzą ci ladną kępę czegoś pierzastego, a jak zakwitną, cieszą oko. Za liliowcami widziałam posadzone lilie, ich zasychające liście ukryją się w liliowcach. Dalie też będą tam pasować. Nad wszystkim będzie widać twój agrest. Jesienią albo wczesną wiosną wygrabiasz zaschłe liście liliowców i starują od nowa. Ja to robię wiosną. Przez zimę mają naturalną ściółkę. Nie musisz ich często odmładzać. Mogą rosnąć w jednym miejscu bardzo długo. Czasem dasz im kompostu czy nawozu.

Dzięki. Analizuję co napisałaś.
Tylko myślę ciągle czy nie jest jednak potrzebne coś zimozielonego.
Mam sadzonki trzmieliny. Może zrobić z niej w jakimś fragmencie ekranik?
Nie będzie taki formalny jak z bukszpanów.
No i ciągle mam w zanadrzu trzmielinę na pniu i sadzonki właśnie z niej.
Ogród na glinie 18:44, 18 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

mam jednego liliowca w kolorze czerwonego wina
jesienią dostałam kawałek od sąsiadki
nie wiem tylko jak się nimi opiekować, czy często wymagają rozsadzania?
chodzi mi o to niegrzebanie jarząbowi w nogach

w tym rejonie planowałam wcześniej ognista rabatę,
tylko ten dziwny kształt mi trochę zamącił
mam imperatę, czerwono-herbacianą różę na pniu, w kolorze wina liliowca, niskie pomarańczowe dalie, 3 czerwone, kuliste berberysy

Podoba mi się to zestawienie, nie wiem tylko, czy z różą czy bez. Liliowce jak najbardziej by tam pasowały. Z liści dadzą ci ladną kępę czegoś pierzastego, a jak zakwitną, cieszą oko. Za liliowcami widziałam posadzone lilie, ich zasychające liście ukryją się w liliowcach. Dalie też będą tam pasować. Nad wszystkim będzie widać twój agrest. Jesienią albo wczesną wiosną wygrabiasz zaschłe liście liliowców i starują od nowa. Ja to robię wiosną. Przez zimę mają naturalną ściółkę. Nie musisz ich często odmładzać. Mogą rosnąć w jednym miejscu bardzo długo. Czasem dasz im kompostu czy nawozu.
Tysiąc radości i utrapień 10:49, 18 maj 2015

Do góry
Ze szkodników, to ja mam u siebie jeszcze takie czerwone żuczki, które zjadają lilie. Nie wiem jak się nazywają, ale czerwień iście strażacka.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 08:50, 18 maj 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja pod gwieździstą mam piwonie, pod soulongea - liatry a pod nigrą - irys bródkowy, w zasadzie u mnie rosną wokół magnolii a nie pod bo odległość od pni mi 50 cm, żeby jej nie zabierać całej wody i wszystkiego pokarmu. marzy mi się jeszcze ta żółta i w koło lilie, ale na razie miejsce zajęte jabłonkami.

u mnie raczej będzie pasowało coś formalnego jak kulki czy ewentualnie jakaś trawa oczywiście przy samym pniu nie będzie nic Żółtą magnolie ostatnio widziałam, przejeżdżając koło jakiegoś placu budowy, biedna w piachu stała zaraz przy bramie, ale jak kwitła!!!!
Pierwszy dzień lata u Małej Mi - czerwiec 2014 21:52, 17 maj 2015

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

Elu,fajnie masz urządzoną rabatę,u mnie lilie w kilku miejscach a dzięki Tobie mam już pomysł aby to zmienić czy rośnie coś przed nimi??
Wymienię młode sadzonki języczki pomarańczowej na cebulowe 23:17, 16 maj 2015

Do góry
Witam.

Wymienie sadzonki języczki pomarańczowej o bordowych liściach na cebulowe-najchetniej tulipany białe, różowe, bordowe, lilie, czosnki, szafirki.

Ogród pod trzema dębami 22:44, 16 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
O kurcze oka współczuje......
Ja niestey raz na rok wchodze w moje szyby i ciagle sobie nos i łuk browiowy przestawiam.... Zawsze zalana na M, Ty nie musisz

Slimaki zżarły moje lilie mantragony..... Dosłownie jeden dzien sie spóźniłam z kupieniem granulek.... Dzisiaj dokupiłam kolejne bo mi żrą hakone i wszystkie bergenie!

Piekne tulipany, u mnie juz niemal po...

Ja też się zgapiłam bo większość lilii mi już na tyle podrosła, że ślimaki szans nie mają.
Okazało się, że te nowe, sadzone wiosną pomiędzy tulipany, tylko od frontu są już większe.
W środku rabaty miały mniej słońca i jak popadało ślimole miały ucztę.
Ogród pod trzema dębami 22:14, 16 maj 2015

Do góry
O kurcze oka współczuje......
Ja niestey raz na rok wchodze w moje szyby i ciagle sobie nos i łuk browiowy przestawiam.... Zawsze zalana na M, Ty nie musisz

Slimaki zżarły moje lilie mantragony..... Dosłownie jeden dzien sie spóźniłam z kupieniem granulek.... Dzisiaj dokupiłam kolejne bo mi żrą hakone i wszystkie bergenie!

Piekne tulipany, u mnie juz niemal po...
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:53, 16 maj 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Łatwiej byłoby wyliczyć co nie ucierpiało Kasiu.
Zmarły buki, 2 klony, perukowiec, katalpa, platan, wszystkie jodły, świerk push.
Róże, bukszpany, hosty, rozplenice, 1 miscant, lilie, hortensje, żurawki, tawuły.
Nie pamiętam co jeszcze, ale pewnie coś tam jeszcze się znajdzie.
O 5 rano tylko -2 było

-2 to nie az tak strasznie duzo zeby az tak pomrozilo
Nie rozumiem czemu az tak
mlode przyrosty zwazyło ?

w ub roku 3 noce pod rząd był mroz i pamiętam ze pierwsza noc to nawet duzych szkod nie zrobila ale kazda kolejna dokładała
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:45, 16 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

U mnie było ok-1
Poprzykrywalam trochę te delikatne i pomidory.
Co u ciebie ucierpiało ? Czasami w pierwszej chwili wyglada gorzej niż jest a potem roslinka się zbiera i okazuje się ze wcale złe nie jest
Mam nadzieje ze u ciebie tez tak
Daj znać co tam
Juz nie będzie mrozu

Łatwiej byłoby wyliczyć co nie ucierpiało Kasiu.
Zmarły buki, 2 klony, perukowiec, katalpa, platan, wszystkie jodły, świerk push.
Róże, bukszpany, hosty, rozplenice, 1 miscant, lilie, hortensje, żurawki, tawuły.
Nie pamiętam co jeszcze, ale pewnie coś tam jeszcze się znajdzie.
O 5 rano tylko -2 było
Moja działka na Dębowym Lesie 12:58, 16 maj 2015

Do góry
anbu napisał(a)

Cudna Moja Nanka wiała by przed nią gdzie pieprz rośnie
Ona sie boi kotów, odważna tylko przez płot.
Moja też jest bojąca dusza.Ale na swojej działce,to jakaś waleczna się stała.Dba o swój teren

Aniu masz piękną kolekcję kwiatów, no i te hosty...ech se powzdycham chociaż

GosiaJoanna napisał(a)
Aniu moja Fiona pozdrawia Twoja....roślinki super

Lubię wszelaka różnorodność. chociaż jest parę grup roślin,że lubię bardziej, bardziej ,takich jak ; hosty, żurawki, liliowce,lilie,jeżówki, hortensje i powojniki, róże
A To taki liliowiec o pstrych liściach- fajniutki, prawda??
ciekawe jak zakwitnie :?
I obok jakieś ziółko. Kupiłam w ubiegłym roku,Posadziłam przezimowało się ,Ale nie pamiętam co to jest

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 23:32, 15 maj 2015

Do góry
Ja pod gwieździstą mam piwonie, pod soulongea - liatry a pod nigrą - irys bródkowy, w zasadzie u mnie rosną wokół magnolii a nie pod bo odległość od pni mi 50 cm, żeby jej nie zabierać całej wody i wszystkiego pokarmu. marzy mi się jeszcze ta żółta i w koło lilie, ale na razie miejsce zajęte jabłonkami.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:19, 14 maj 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Asiu - zachwycasz zdjęciami, lilie ładnie wybijają, a rozsady dorodne jak zawsze.
Czytałam wczoraj Szemusi wpis o kostrzewach, poszłam oglądać swoje.
Przycinałam wczesną wiosną wszystkie, a tu wyrastają kłosy, dziś przycięłam ponownie na jeżyka wszystkie, bo nie chcę by zakwitły.
Przecież to zaczyna się maj jeszcze zdążą wybić następne.
W ubiegłym roku po przycięciu nie było kłosów.
Dobrej nocki życzę.

Haniu,
ogoliłam swoje kostrzewy i są prawie łyse. Nie wiem jak przeżyją ten zabieg.
buziaki
Ogród z łezką II 14:13, 13 maj 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Kasiu nie wiem co chwalić najpierw ,bo same słodkości pokazujesz . z lilią mnie nabrałaś aż musiałam dokładniej doczytać . niestety u mnie nie dość że poskrzypka wcina to jeszcze ślimaki się zajadają ,więc chyba będę do nich niedługo strzelać z wiatrówki ...tylko troch poćwiczę , bo cel maluśki jak diabli

Ale się uśmiałam Aż mnie dziwi, że poskrzypka u mnie nie grasuje nachalnie, znajdę jakiegoś czerwonego stwora, ale jest dużo mniej niż w zeszłym roku. Przynajmniej było mniej, nie wiem jak tam teraz...może żrą???

Lilie jeszcze trochę
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:07, 13 maj 2015

Do góry
Makkasiu zapach lilaków jest piękny dochodzi z każdej strony ogrodu, bo jest ich ok. 20 sztuk. Teraz wyglądają najładniej, czekam jeszcze na tawułę, która da im piękne tło, a krzaka mam o imponującym rozmiarze.

Ewo dziękuję, ja ciągle fascynuję się Twoim miejscem z ławeczką.

Ewa 777 moje lilie też rosną w donicach, w tym roku dokupiłam jeszcze lilie drzewiaste, ale te posadziłam od razu do gruntu. Wylądowały za rh, będą ożywiały ten zakątek w lipcu.
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:26, 13 maj 2015

Do góry
Podziwiam u Ciebie każde zdjęcie z ogrodu Masz piękne zdrowe rośliny, bogactwo kolorów i kształtów Lilie orientalne posadziłam w donicy według Twojej instrukcji - ładnie rosną
Ogród Ani :) 09:39, 13 maj 2015

Do góry
vertigo jest jednoroczna w naszym klimacie.

A jeśli chcesz rodki, to na najniższe piętro frontu (wnioskuję, że to wjazd do garażu) możesz posadzić śmiało kilka, kilkanaście sztuk rododendrona repens (rośnie niewysoko, płasko) np. Scarlet Wonder. Kwitnie na czerwono. Pomiędzy możesz posadzić miniaturowe hosty, derenia kanadyjskiego (wprawdzie może przemarznąć, ale warto spróbować), a jeśli chcesz by latem coś kwitło to lilie orientalne grupami (jednak te są nieco wyższe). Wschodnia strona będzie im słuzyć.

TYLKO, ze pod rododendrony i wszelkie kwasoluby koniecznie musisz zakupić dedykowaną im ziemię, wzbogacić przekompostowanym, najlepiej końskim obornikiem
Mój zielony świat 23:27, 12 maj 2015

Do góry
Małgosiu, Garnet ma ok 1,2 m. Sam nie wyskoczy, można mu wyprowadzić przewodnik/iki i podciągnąć do góry na oczekiwaną wysokość. Mnie taka w tym miejscu odpowiada, więc zostawiam mu swobodę.
W ogóle mam z tym miejscem problem, bo wydaje mi się teraz nachalne i nieadekwatne. Ale cóż taką miałam kiedyś wyobraźnię/odwagę i ta aranżacja ją upamiętnia
Serdecznie

Miro dziękuję. Też jestem ciekawa białej. Póki co - staje się Pewnie od razu mi nie wyjdzie, to będzie proces, przyjemny, ciekawy, edukacyjny. Będzie fajnie Biała jest częściowo zacieniona, więc będzie też paprociowa. Póki co z elementów, które wydają się być stałe, zamieszkały tam hortensje Incrediball, miskanty ML, floksy, zawilce, funkie, lilie i powojniki. Z resztą będę kombinowała
Obuwiki mnie też ciekawią. Na tyle, że w tamtym roku nabyłam dwie odmiany, a w tym dokupiłam kolejny cztery. Przygotowałam odpowiednie stanowisko (ziemia bukowa, drenaż, lekki stok), poczytałam doświadczenia Radziula i innych ogródników i próbuję swoich sił w uprawie. Póki co idzie dobrze Właśnie zaczyna kwitnienie jeden z ubiegłorocznych. Przyrósł i wygląda zdrowo
Obuwik pospolity (sadzony w tamtym sezonie).

A tu królewski, Philipp i kropkowany (tegoroczne nabytki).

Mówię na nie Dudulki (to moje określenie na coś co jest małe i śliczne).
Ze storczyków gruntowych od lat ładnie mi rośnie stoplamek, kukułka.
Serdecznie

Bogdziu, dziękuję
Śliczna jest też prymula Francesca. Muszę zrobić jej zdjęcie. Taka zielona falbanka.

Aganiu, bardzo lubię Twoje szczegółowe komentarze Z warzywnikiem pomalutku, krok po kroku. W ubiegłym sezonie bardzo dużo zrobiłaś, pamiętam liczne zmiany na wrzosowisku, z azaliami, na asperkowej, z tulipanami, kanciki, biżu ogrodowa i można by tak jeszcze długo Pozdrawiam Cię serdecznie

Ewo, dziękuję, cieszą mnie Twoje słowa
Tak, ich katalog jest bardzo ciekawą lekturą. Czekam już na nowy 20015/16
To jedna z moich ulubionych szkółek i staram się ją odwiedzać raz, dwa razy do roku.
Asortyment punktu sprzedaży to jedna przyjemność, a druga - dla mnie jeszcze większa - to spacer po cudnym ogrodzie pokazowym. Odkrywanie nowych roślin i podziwianie tych znanych.
Podczas tych odwiedzin najwięcej zachwytów doświadczyłam w kąciku cienistym. Kwitły dorodne tulejniki, cudne trójlisty, jeffersonia dubia, epimedia i wiele innych cudowności. Na drugim miejscu w kategorii ochy i achy znalazły się magnolie. A szczególnie odmiana Daybreak. Jest olśniewająca! Kwiaty jak dwie dłonie i olśniewający kolor, coś między różem, koralem, łososiem. Wcześniej widziałam ją w podpoznańskim Plantmarze i też piałam z zachwytu.
Kolejną grupą roślin, która teraz szczególnie czarowała były drzewa owocowe, te ozdobne odmiany. Zwłaszcza karłowe, pendule, kolumny wiśni, jabłoni.
Szczególną uwagę zwracałam na formy kolumnowe (w ogrodzie robi się coraz ciaśniej, trzeba sobie jakoś radzić) tj: dąb kolumnowy Green Pillar, różne jarzęby, klony. Drzew/krzewów liściastych, którymi można się u nich inspirować jest całe mnóstwo.
Z ciekawostek koło domu posadzili ok. 4 m Cornus Venus, niedługo będzie spektakl.
Z ciekawych roślin z Plantamaru przytargałam jeszcze kielichowca raulstonii Hertlage Wine. Fajna odmiana, po chińskim odziedziczyła wielkość kwiatów, a po wonnym ich kolor i kształt. Skusiłam się też na kalinę japońską Kilimandżaro, cechuje ją wąski pokrój.
Serdecznie Ewo
Pamiątkowe zdjęcia ulubionych.
Trillium

Daybreak

Irenko, dziękuję Tak, w ogrodzie zmiany są stałe Teraz kombinuję przy starej czereśni i robię tam kącik z ławką wokół drzewa. Całuję i do zobaczenia

Zostawiam jeszcze zieleń miejską w Sopocie

I piękny korzeń wyrzucony na brzeg.
Grembosiowo 21:28, 12 maj 2015

Do góry
Tylko wokół przysmaków. Ja podsypałam hosty, lilie i bergenie, bo u mnie te w szczególności. Jak działają skorupki, to przyznam, że nie wiem, ale wiem że pomagają w walce. Od kiedy mam ogród (ogrody) zawsze tylko to stosowałam, oprócz oczywiście prac ręcznych.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:05, 12 maj 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Irenko obłędny masz ogród ,pięknie

Bardzo dziękuję niesamowicie w nim pachnie, nie wiem co, chyba mix wszystkiego
kolejne azalie japońskie kwitną, zaraz lilie; w tym miejscu dosadzę carex elata Aurea, czekają, a nie ma kiedy, może jeszcze jeśli się uda w tych korzeniach wykopać dziury, wcisnę ze 4 azalie; miejsce zyskałam obcinając irgę

midownik Blue Royal prawi zaraz zakwitnie, na niebiesko, biało i różowo

naparstnice już prawie, w innych miejscach też
kolory niespodzianki

trzmielina oskrzydlona ma mini kwiaty, nic ciekawego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies