Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród do kwadratu 21:25, 09 cze 2014

Do góry
Ależ szałwia, ale chyba to nie ta 'zwykła'?przecudna gdzie ja można zdobyć?rewelkataka sztywna!
Ogród do kwadratu 21:23, 09 cze 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Justynko - nie wiem czy ta moje to nie jest właśnie caradonna... ale głowy nie dam. Jeśli potrzebujesz mogę zebrać ci nasionka lub siewki, bo mam ich troszkę.

Sylwio dzięki za komplementy... ja nie lubiłam ścinać szałwii gdy cięłam po gałązce... teraz ciacham nożycami nisko i fajnie się zagęszcza. Raz dwa i po robocie. Niestety szałwia nie kwitnie zbyt długo, ale cieszy drugim kwitnieniem

tak wiem , że zakwitnie jeszcze raz .... dlatego z cięciem poczekam jak całkiem przekwitnie i zrobię jak napisałaś ....za to lawenda zaczyna

pamiętasz może jaki rodzaj pompy zamontowałaś do ściany wodnej , zależy mi aby był delikatny wypływ wody ???
Ogród zmyślony 21:14, 09 cze 2014

Do góry
Zmiana tematu- szałwia- mój nadworny chwast

ostróżka 250 cm
Ogród do kwadratu 21:10, 09 cze 2014

Do góry
cudna ta szałwia...moja ciocia ma chyba taką samą w ogrodzie...coś czuję że i ja ją będę miała

buziaki
Ogród do kwadratu 20:29, 09 cze 2014

Do góry
Justynko - nie wiem czy ta moje to nie jest właśnie caradonna... ale głowy nie dam. Jeśli potrzebujesz mogę zebrać ci nasionka lub siewki, bo mam ich troszkę.

Sylwio dzięki za komplementy... ja nie lubiłam ścinać szałwii gdy cięłam po gałązce... teraz ciacham nożycami nisko i fajnie się zagęszcza. Raz dwa i po robocie. Niestety szałwia nie kwitnie zbyt długo, ale cieszy drugim kwitnieniem
Ogród do kwadratu 20:21, 09 cze 2014

Do góry
Cudownie Agnieszko .... u mnie szałwia już przekwita małymi kroczkami ... a tak nie lubię ścinać przekwitłego kwiatostanu
Ogród do kwadratu 18:26, 09 cze 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)

To szałwia omszona prawda? Cudna jest! Jakie ma wady/zalety? (długość kwitnienia, czy się pokłada no i choróbska) Chyba ją zaproszę do siebie do ogrodu

Swoją drogą przypomniało mi się odnośnie lawendy - odmiana o ciemnych kwiatach (granatowych) to może być 'Hidcote', albo po prostu taka ich uroda
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:00, 09 cze 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

limki to którą odmianę masz na myśli?
ja mam Lime Marmelade i też mi się przypala
szałwia będzie chyba za duża, ładnie jest z tym żółtym i na takiej obwódkowej wysokości...
może zrobić niewysoki ekranik z żółtej trzmieliny?????
taki po zakręcie
w końcu masz już strzyżone kulki, to i strzyżony żywopłocik mógłby być, a z tyłu włochate trawki masz, mogłoby być ładnie

pod samym murkiem będę wsadzać małe buksiki żeby zasłonić "piękno" ogrodzenia i żeby ono nie bylo podkreślane. trzemielina to roślina lubiąca zacienione miejsca, więc tam na słońcu się nie sprawdzi. żurawki lime zamienię z bordowymi, myślałam że fajnie tam będą wyglądać takie jasne żurawki, ale jednak mi tam one nie pasują.

a ta szałwia to z tych niskich jest. Jedynie mam 2 sztuki werbeny giganta - serio, ma tak z 1.5m. i ona mi tam nie konweniuje jak to mówią dziewczyny. No ale lato przeżyje tam... potem ją się przeniesie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:43, 09 cze 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Dziś mamy dzień wolny, rano burza że o 10 przy śniadaniu włączyłam światło tak jakby to kolacja późna była. A potem wyszło piękne słonko.

Teraz jest tak ciepło że tylko leniuchowanie na kanapie mi pozostaje. Ale ja tam lubię takie poniedziałki.
Trochę wcześniej przebiegłam się po działce

pomidorki prawie kwitną, jak dobrze pójdzie to w sierpniu powinniśmy żywić się tylko pomidorami, bo aż tak tyle ich mam

a te limki muszę przesadzić do cienia, znów je przypala słonce. zastanawiam się czy tam nie dać szałwii, żeby coś się działo zanim trawy się rozbująją [rozplenica]

limki to którą odmianę masz na myśli?
ja mam Lime Marmelade i też mi się przypala
szałwia będzie chyba za duża, ładnie jest z tym żółtym i na takiej obwódkowej wysokości...
może zrobić niewysoki ekranik z żółtej trzmieliny?????
taki po zakręcie
w końcu masz już strzyżone kulki, to i strzyżony żywopłocik mógłby być, a z tyłu włochate trawki masz, mogłoby być ładnie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:17, 09 cze 2014

Do góry
O rany ale sliczne miejsca pokazujesz..
Lubie taki busz... u mnie powolutku tez sie busz zaczyna miejscami robić...az sie martwie przyszłością... jak tak dalej sie rozwijac będzie, np. szałwia omszała zdominowała cały fragment rabaty, wyrosła w górę, zakrzyczła trawy obok niej ( w tym miejscu konkuruje nawet z miskantem ML),zakrywa nawet róże, dobrze ze rosnie obok eden rose która jest stosunkowo wysoka, ale i tak nowe odgąłezienia idące od korzenia rózy sa zakrzyczane, musze kupic dla szałwi w Obi podpory jak do peonii żeby ja troche spacyfikowac bo sie "rozwala" na boki...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:39, 09 cze 2014

Do góry
MalgosiaR napisał(a)
Cześć Sebastian, zaglądam i widzę że jest pięknie, przywrotnik i szałwia świetnie do siebie pasują, piękne zestawienie kolorystyczne.

Przynajmniej w doborze barw jestem konsekwentny Bo ilość gatunków u mnie czasem mnie przeraża
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:36, 08 cze 2014

Do góry
Cześć Sebastian, zaglądam i widzę że jest pięknie, przywrotnik i szałwia świetnie do siebie pasują, piękne zestawienie kolorystyczne.
Mój 4 arowy azyl... 21:49, 08 cze 2014

Do góry
Gloria Dei /Peace/ w pąku, a Kristal z sublokatorem

Przekwita rh Lee's Dark Purple, zakwita szałwia i przymiotno

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:40, 08 cze 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Sebek, dzięki za piękne zdjęcia. Trochę ich brakowało szałwia z przywrotnikiem jest śliczna. Pozdrawiam

Może teraz znów będę bardziej czasowy to zdjęcia będą częściej... Bo w tym tygodniu to pracowałem po 13 godzin dziennie i wszystko poszło w odstawkę...
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 16:04, 08 cze 2014

Do góry
Byłam dziś w ogrodzie podlać co nieco.Udało się na zacienionej podlać Rh i warzywa. Na słonecznej puściłam wodę dołem, też coś naciurkało. A nowiny? Piwonie przekwitają w szybkim tempie. Ostróżki kwitną,szałwia z kocimiętką ścigają się która ładniejsza,liliowce wystawiają pąki,czosnek złocisty kwitnie, hosty też się szykują.
Zdjęć nie ma.bo czasu było mało. Pomidory kwitną.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:27, 08 cze 2014

Do góry
Sebek, dzięki za piękne zdjęcia. Trochę ich brakowało szałwia z przywrotnikiem jest śliczna. Pozdrawiam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:03, 08 cze 2014

Do góry
dorciabe napisał(a)
Sebciu ślicznie buszysko się zrobiłoszałwia i przywrotnik pięknie się komponuje

Chyba w Anglii wypatrzyłem to połączenie...Ale jeśli się mylę to muszę to szybko opatentować
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:55, 08 cze 2014

Do góry
Sebciu ślicznie buszysko się zrobiłoszałwia i przywrotnik pięknie się komponuje
Lawendowy kredens 12:29, 08 cze 2014

Do góry
bacha2224 napisał(a)
Wczoraj po ciężkiej pracy w ogródku,wybrałam się na wycieczkę rowerową.
DO koszyczka włożyłam funkje,z myślą że zajadę do znajomej i jej podaruję.

Wróciłam do domu z darami,\

szałwia omszona
sałata czerwona
tojeść
fioletowe kwiatki podobne do werbenki
3 szt truskawki

wjeżdzając na moją uliczkę zaczepiła mnie nst sąsiadka i nst wymiana funkja za funkja.
Dostałam jeszcze dwie dorodne sałaty i szczypior do zchrupania.

Jak to miło mieć wokół siebie ludzi pozytywnie zakręconych ogrodem.

Cudnie się to czyta

Miłej niedzieli
Lawendowy kredens 11:57, 08 cze 2014

Do góry
Wczoraj po ciężkiej pracy w ogródku,wybrałam się na wycieczkę rowerową.
DO koszyczka włożyłam funkje,z myślą że zajadę do znajomej i jej podaruję.

Wróciłam do domu z darami,\

szałwia omszona
sałata czerwona
tojeść
fioletowe kwiatki podobne do werbenki
3 szt truskawki

wjeżdzając na moją uliczkę zaczepiła mnie nst sąsiadka i nst wymiana funkja za funkja.
Dostałam jeszcze dwie dorodne sałaty i szczypior do zchrupania.

Jak to miło mieć wokół siebie ludzi pozytywnie zakręconych ogrodem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies