Olili, ja tak tylko na szybko dzisiaj. Ania ma rację, kulki sosnowe w beberysach znikną, będzie jasna plama ale nie będzie kulki. Co do trzmieliny też - na agro mija się z celem. To że nie rośnie równo bez strzyżenia, to akurat nie zawsze musi prze3szkadzać, ale bez strzyżenia nie da efektu równego dywanu.
A jakie Ty masz te jałowce na skarpie, chodzi mi o odmianę?
A co zamierzasz zrobić z półkolem z żywotników ? Bo moim zdaniem od tego zależy między innymi to jak można wyeksponować rabatę koło domku. I czy ja przewidzieć bardziej czy mniej symetryczną. Jodła jest tam za duża.
I jak będą prowadzone świerki serbskie, jako cięte na określoną wysokość, typowa ściana zieleni? Czy będą rosły wysokie?
To jest rabata widoczna z salonu albo jadalni, taka do oglądania z daleka (20 m?) także zimą z ciepłego pokoju, prawda?
Można uzyskać ciekawy efekt sadząc brzozy 'Doorenbos' w jasnych dereniach - bardzo jasny latem, a kontrastowy zimą (jak te lasy w Oregonie

). Przed dereniem dobrze wyglądają niskie zimozielone iglaste,jakieś świerki 'Nidiformis' na przykład. I bergeniami można też wypełniać luki z brzegu, zwłaszcza że one zimą trochę czerwienieją, i ładnie się ten czerwony kolor przenosi po rabacie. Ale derenie trzeba ścinać wiosną, żeby mieć ciągle dużo czerwonych pędów.
Bardzo piękny zimowy efekt daje też dereń świdwa "Midwinter Fire'(tylko, że on daje odrosty korzeniowe i zarasta, taki bardziej naturalistyczny jest niż dereń biały)