dziekuję

tak zrobilam w miejscu pod rozchodniki bo one nie takie żarłoczne.
w miejscu gdzie bedą hortki rozłożyłam jeszcze najpierw obornik świezy i razem przekopałam.
teraz na tak przekopanej ziemi posieję poplon. czy przesadzam??
tu odpowiedź Mazana jaki mogę jeszcze siać
"Teraz masz do wyboru niewiele roślin. Często stosowana jest mieszanka żyto + wyka ozima /kosmata/ i przekopana na przełomie marca, kwietnia oraz rzepak ozimy. Inne rośliny potrzebują trochę więcej ciepła w lutym żeby można je było przekopać w tym samym terminie. Mieszanka żyta daje dużo zielonej masy, świetnie spulchnia glebę, ale ma jedną wadę - to nadmierne wysuszanie gleby dzięki obfitości tak nadziemnej jak i podziemnej /korzenie/masy roślinnej. Nawożona przedsiewnie może stać się jak każda darń bardzo uporczywa przy przekopywaniu, ale efekty są zdumiewające - rośliny następcze prawie nie chorują. Rzepak może dobrze spulchnić glebę i zaopatrzyć w łatw przyswajalne składniki, ale wymaga nawożenia startowego. Minusem może być pozostawanie nasion, które wschodzą później i zachwaszczają roślinę następczą. I jeszcze jedno: nawożenie roślin poplonowych ma na celu zapewnienie nawożenia organicznego na co najmniej dwa lata, obfitość masy roślinnej zwiększa udział mikroorganizmów zapobiegając "zmęczeniu gleby" o czym przekonała się Polinka, gdy zastosowała takie zalecenia. Muszę jednak zaznaczyć, że często na efekty trzeba poczekać, gdyż rozwój mikroorganizmów glebowych trwa kilka miesięcy po przykryciu poplonu, dlatego u niej efekty widoczne są dopiero po roku, ale fotki mówią co dzieje się w ziemi."