Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 16:13, 03 paź 2016

Do góry
my żesmy wykopali na głebokosc dwóch szpadli w to wrzucali darń na to obornik świeży i przysypywali rodzimą ziemią. niewiem juz dobrze to czy nie dobrze, zrobione, poszlo. teraz będę wykładać świeży obornik na trawnik i przekopywac poprostu na jeden szpadel

Doświadczalnia bylinowo-różana 13:41, 03 paź 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Super, gotowy przepis Kory przekompostowanej nie będzie, bo nie mam dostępu. Mogę dodać tanią ziemię beztorfową, w niej dużo kawałków drewna albo kupny humus. Może być? Kompost mam, mączka bazaltowa jest, dolomit... Hmm, co to może być po niemiecku? Muszę poszukać. Mogę dodać jeszcze mikroorganizmy wspomagające wzrost korzeni bo mam takie.

A ja bym podpytala czy zamiast dolomitu moze byc piasek..?
Jak glupie pytanie to prosze pominac
Ogród z pergolą 11:58, 03 paź 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Anka normalnie Cię kocham za to Twoje poczucie humoru....

heh smiej się a ja prawdziwy strach w oczach mam kaplica ze mną bedzie jak sie kiedy dowie że na 2 szpadle kopac nie musiał....

AgataP napisał(a)
Ja co roku wiosną sypię obornik przekompostowany, a potem na to jeszcze kompost, w ubiegłym roku na część bylinówki poszło 6 worków obornika i 13 kompostu. W przyszłym z racji tego, że bylinówka się powiększyła liczę że ze 20 worków obornika i ze 30 kompostu pójdzie.
Do tego ściółkuję trawą, którą potem też wprowadzam w ziemię.
U mnie piach, jak wyschnie to niczym popiół jest, w suche podłoże szpadla wbić się nie da, pyli strasznie przy kopaniu. Ale tam gdzie działam już 3 rok widać poprawę.

takie ilości?? no ale to teren ci się podnosi chyba?
Ogród z pergolą 11:53, 03 paź 2016

Do góry
dopracowuje reszte różanki powiedzcie narysowałam to co jest. ale niewiem czy ta obwódka tam pasuje :/ jak powinnam teraz ułozyc na tej rabacie róże i trawy...?

i moje bazgroły, skarp nie chce zmieniać. ewentualnie za swany coś mogę dać bo mnie i tak draźni...

mam do posadzenia jeszcze
pastelle
pomponelle
heidi klum
a do przesadzenia w miejsca docelowe rozplenice red head i stipy. miskanty będą w plecach między obeliskami
nie chce zaprzepaścić porzadku jaki wprowadzą buksowe/cisowe bloki...pomozcie proszę dopracować resztę
Ogród z pergolą 11:40, 03 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
oby tylko zime przetrwały. ja wiedziałam że będę je przesadzać bo mam je na froncie a tam mam juz inny plan nasadzeń.
i teraz juz wiem ze jak tylko przezyja to im życie umile...tylko pliss rodki przeżyjcie!!!
M będzie niepocieszony że znowu cos nowego ma kopać :/ chryste juz sie boję...chyba go najpierw uchlam...i mus zrobić tak żeby to on na ich przesadzenie wpadł

Anka normalnie Cię kocham za to Twoje poczucie humoru....
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:40, 03 paź 2016

Do góry
a widzisz ja mam tylko linie kroplującą i sadziłam że skoro ma dziurki to nic nie rozsadzi?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:21, 03 paź 2016

Do góry
piszecie o przedmuchiwaniu lini kroplujących? to trzeba to robić??
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:18, 03 paź 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Ja mam żywopłot z baccaty 10m długi. Teraz po sierpniowym cięciu mają 1,5m wys.
A te moje prostopadłościany to będą takie mini ścianki

mini scianki...uhh te twoje pomysły
pewnie masz jakąś inspirke
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:10, 03 paź 2016

Do góry
butterfly napisał(a)

wow!! w masie siła!
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:09, 03 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ach na metr..myslalam że nizsze. Toszka mi pisała że baccaty tak do metra rosną i na te nizsze kostki co ja potrzebuje to repens lepszy ale ten znowu choroba trzy razy droższy :/

Ja mam żywopłot z baccaty 10m długi. Teraz po sierpniowym cięciu mają 1,5m wys.
A te moje prostopadłościany to będą takie mini ścianki
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:04, 03 paź 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Ja je dopiero będę kształtować na prostopadłościany. Tej wiosny posadziłam je w końcu w odpowiednim miejscu To są baccaty. Mają już ok. 1m. I na takiej wysokości będę je utrzymywać.

ach na metr..myslalam że nizsze. Toszka mi pisała że baccaty tak do metra rosną i na te nizsze kostki co ja potrzebuje to repens lepszy ale ten znowu choroba trzy razy droższy :/
Ogród z pergolą 11:00, 03 paź 2016

Do góry
no na lata myslę..
to moja rabata z hortkami bedzie na wyrost to juz ciiii, nie było tematu
a wiesz jak ta wierzchnią warstwę przerobić? tlusty piach to nazwa trafiająca w sedno! dokładnie tak jest!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:54, 03 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
1 i 4

Marzena cudnie, soczyście...u mnie dziś leje i mam zamiar rozsypac nawóz bo patrzeć nie moge na swoją trawe gdy twoja taka zieloniutka. pisałaś gdzies kiedys że do grudnia ma być stosunkowo ciepło to chyab warto jeszcze mieć ladny trawnik
pochwaliłabys sie innymi swoimi kostkami? powiedz masz buksowe i cisowe?
cisowe jaką masz odmiane?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 10:27, 03 paź 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Marta a kostki pokazesz? jaka odmiane cisa kupiłaś i jak wysokie będą docelowo te kostki?

Ja je dopiero będę kształtować na prostopadłościany. Tej wiosny posadziłam je w końcu w odpowiednim miejscu To są baccaty. Mają już ok. 1m. I na takiej wysokości będę je utrzymywać.
Ogród z pergolą 10:19, 03 paź 2016

Do góry
nie znajde teraz ale Toszka mi pisala gdzieś o tym przekopaniu na 2 szpadle. juz przekopał to poszło jak będzie robil kolejne rabaty mi to może rzeczywiści na raz przekopie, ucieszy się
jak juz wbije szpadel to jest sporo gliny ale tak na powierzchni to normalnie szary piach. w pierwszym momencie jak podlewasz to wszsytko na boki spływa..i wiesz cięzko mi to z kompostem wymieszać bo chcialam tak robic żeby lepiej woda wsiakala - nie miesza się, nie rozumiem??
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 09:56, 03 paź 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

To właściwie nie jest poukładane, tylko porozrzucane Nie miałam tam żadnego konkretnego planu. Sadziłam tak aby w następnych sezonach podrośnięte rośliny zatarły granice między korą a żwirem. Teraz to wygląda zbyt geometrycznie, a tak nie powinno być Zwłaszcza, że są tam już kostki z cisa.
I tak, to pumilio. Obok hakone, liriope, carexy...

Marta a kostki pokazesz? jaka odmiane cisa kupiłaś i jak wysokie będą docelowo te kostki?
Ogród z pergolą 09:50, 03 paź 2016

Do góry
ale masz dobrze ja też bym wolala sama robić, ale mowie Ci u mnie nawet glebogryzarka nie zrobiła dobrze. mi zalezy na tym żeby miec zyżna pulchną ziemię nie na 30cm ale o wiele głebiej zeby luźniej tym roslinkom było..
Ty też masz szarą ziemię? jak ja ostatnio dostalam wielkie trawy od naszej Bożenki i jak zobaczylam tą brązowiutką, mieciutką ziemie to normalnie...szok...mietosiłam w rekach i nadziwic się nie moglam że taka ładna
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:45, 03 paź 2016

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Ania, na to nic nie poradzisz, trudno. Ja Cię chcę!;D

jak to zabrzmiało ja Cię też
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:42, 03 paź 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Ania ale Ty chyba nie możesz narzekać na brak doradców?

ja na szczęście nie ale chyba nie o mnie myslalaś pisząc o nie pomaganiu nowym.
edit; koniec tematu miłego dnia
Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 09:35, 03 paź 2016

Do góry
dziekuję
tak zrobilam w miejscu pod rozchodniki bo one nie takie żarłoczne.
w miejscu gdzie bedą hortki rozłożyłam jeszcze najpierw obornik świezy i razem przekopałam.

teraz na tak przekopanej ziemi posieję poplon. czy przesadzam??
tu odpowiedź Mazana jaki mogę jeszcze siać

"Teraz masz do wyboru niewiele roślin. Często stosowana jest mieszanka żyto + wyka ozima /kosmata/ i przekopana na przełomie marca, kwietnia oraz rzepak ozimy. Inne rośliny potrzebują trochę więcej ciepła w lutym żeby można je było przekopać w tym samym terminie. Mieszanka żyta daje dużo zielonej masy, świetnie spulchnia glebę, ale ma jedną wadę - to nadmierne wysuszanie gleby dzięki obfitości tak nadziemnej jak i podziemnej /korzenie/masy roślinnej. Nawożona przedsiewnie może stać się jak każda darń bardzo uporczywa przy przekopywaniu, ale efekty są zdumiewające - rośliny następcze prawie nie chorują. Rzepak może dobrze spulchnić glebę i zaopatrzyć w łatw przyswajalne składniki, ale wymaga nawożenia startowego. Minusem może być pozostawanie nasion, które wschodzą później i zachwaszczają roślinę następczą. I jeszcze jedno: nawożenie roślin poplonowych ma na celu zapewnienie nawożenia organicznego na co najmniej dwa lata, obfitość masy roślinnej zwiększa udział mikroorganizmów zapobiegając "zmęczeniu gleby" o czym przekonała się Polinka, gdy zastosowała takie zalecenia. Muszę jednak zaznaczyć, że często na efekty trzeba poczekać, gdyż rozwój mikroorganizmów glebowych trwa kilka miesięcy po przykryciu poplonu, dlatego u niej efekty widoczne są dopiero po roku, ale fotki mówią co dzieje się w ziemi."
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies