Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Dwa ogrody 17:08, 05 lut 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Yolka, ja stipę posiałam dobry tydzień temu, jak pisałam powyżej, już powschodziła. Ale już pod koniec kwietnia wynoszę ją do folii. Luty to chyba najwłaściwszy miesiąc na sianie roślin, które długo wschodzą lub wolno rosną po wschodach, a stipa nie powala szybkim przyrostem Dziś mnie coś połamało, chyba źle się pochyliłam, a planowałam właśnie wysiewy i ukorzenianie pelargonii, nic nie zrobiłam, to przynajmniej pocieszam się zdjęciami.

Ja wszystkie siewy bylin zrobiłam w listopadzie, przemroziło, dzisiaj wniosłam do plusowej temperatury. Podlałam, bo powierzchnia ziemi sucha jak pieprz, a ślimaków nawłaziło! Na resztę siewów czekam na koniec lutego.
Ten stary ogród to Cię chyba jeszcze długo będzie trzymał?
Z przyjemnością ogladam twoje zdjęcia, w tej chwili jedyna pociecha. Trzymaj się Przyroda i uważaj z pochylaniem się Ja uważam na kolana
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:32, 05 lut 2015

Do góry
Marta, zrobiłam zimową odsłonę różanki, ale brzydko wychodzi na zdjęciach. Ludzkie oko widzi inaczej.

Jeszcze niedawno wypuszczała listki, dziś w czapce zimowej.

Wrzosowisko

Stipa w wersji zimowej
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:50, 04 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kota bym wcisnęła przed hortensje. Niech tam sobie rośnie...

Citronelki są kapryśne.. popytaj Łukasza co poleca w tym kolorze do cienia, ona spec od żurawek https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=499#post_5

Stipa nie z kostrzewą.. jakoś mi nie pasują.

Do stipy szałwia, czosnki, jeżówka (nie za wysoka), rozchodnik.

Poszukaj inspiracji https://pl.pinterest.com/search/pins/?q=stipa%20tenuissima&rs=rs&term_meta%5B%5D=stipa%7Crecentsearch%7C0&term_meta%5B%5D=tenuissima%7Crecentsearch%7C0

Zamiast kota lepiej wrzuć róże dopasowane pokrojem i wielkością do tych co się zostają.

Aniu,

Różowości takie jak jeżówka, rozchodnik pójdą na rabatę różową lub różowo-fioletową obok lilaków.

Spędziłam z pinami cały wieczór. Jednak co obrazek to obrazek .
I wyszło, że stipa to pasuje do wszystkiego, ale na razie ograniczając się do przedogródka i rozważając kolor na razie tylko niebiesko-fioletowy to wyszła mi szałwia ( na czerwiec, lipiec, jutro posiedzę na odmianą), przetacznik Veronica spicata Christanie ( nie wiem czy u mnie nie będą zagniwały korzenie ), astry ( na jesień), driakiew kaukaska ( na tym zdjęciu powyżej bardzo ładna, jeszcze się jej przyjrzę ), niezapominajki ( kwitną jak stipa jest jeszcze niska).

W lipcu będzie kwitła lawenda. I coś dobiorę z listy powyżej, tak aby coś niebieskiego kwitło cały czas.

Jutro spróbuję to połączyć z czerwonym i białym.

Ziewa mi się bardzo, idę lulać.

Ogródek Iwony 15:40, 04 lut 2015

Do góry
Mam jeszcze problem z wyborem róży na pergolę przy tarasie:
Mam problem z wyborem koloru. Potrzebuję pnącą na pergolę i w tym miejscu nie może być różowa. Czerwonej też nie chcę. Na przeciw będzie rabata we fioletach, srebrze i żółte róże. I co? Mam znowu żółtą zamówić ? O matko ! Różową pnącą chcę na ogrodzenie przy wejściu. Myślę o jaśminie. Tam jest rabata różowa, jaśmina różowa, będzie ok. To z przodu.

Problem jest tu:

Z tej strony widać pergolę, na której myślałam o róży i jest czerwień(fot.1)
Z drugiej strony pergoli hortensja Limelight, bergenie, wrzosowisko i szczepiona irga na pniu. W donicy krzew mahoni. (fot.2)

Na przeciw tego miejsca jest ławeczka i ciurkadełko i też będą hortensje Limelight:

Na lewo znowu rabata w kolorach srebro, niebieski i żółte róże (Miskanty, perovska, róże bladożółte, stipa, lawenda i obwódka bukszpanowa)
Coraz bardziej myślę, ze wrzosowisko w tym miejscu - to nie najlepszy pomysł.
I wychodzi na to, ze u mnie muszę komponować: czerwony, niebieski i żółty (biały).
Dwa ogrody 23:00, 03 lut 2015

Do góry
Tess, zła jestem sama na siebie, ale nic nie dźwigałam, schyliłam się po coś
Stipa kiełkuje szybko, do tygodnia, po trzech, czterech dniach już ją widać. Cieniutko przysypałam ziemią zmieszaną z piaskiem, okryłam folią. Teraz folia zdjęta, zraszam siewki delikatnie rano i wieczorem, bo za późno doczytałam u Ani o pampersach Jeszcze z tydzień i przepikuję ją do doniczek, wtedy dam wkładkę
doniczki mam w dwóch kolorach, naturalną terakotę i błękity w odcieniach. Tak jakoś wyszło. Lubię niebieski, w roślinach też to widać

Dwa ogrody 22:32, 03 lut 2015

Do góry
Oj, uważaj na siebie, Mariolu. Wiosna idzie, trzeba w formie być
Po jakim czasie stipa kiełkuje?
Pierwszy raz siałam. I mówisz, że słabo przyrasta?

Piękne masz te donice. A ja się miotam, nie mogę się na żadne zdecydować
Buziaki
Dwa ogrody 22:15, 03 lut 2015

Do góry
Yolka, ja stipę posiałam dobry tydzień temu, jak pisałam powyżej, już powschodziła. Ale już pod koniec kwietnia wynoszę ją do folii. Luty to chyba najwłaściwszy miesiąc na sianie roślin, które długo wschodzą lub wolno rosną po wschodach, a stipa nie powala szybkim przyrostem Dziś mnie coś połamało, chyba źle się pochyliłam, a planowałam właśnie wysiewy i ukorzenianie pelargonii, nic nie zrobiłam, to przynajmniej pocieszam się zdjęciami.

Ostnica - Stipa 15:21, 03 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Danusiu kochana, bo ja już całkiem sie zakręciłam . Czy w takim razie jesmniet różnica w wysiewaniu ostnicy piórkowatej (Stipa pennata), a tej, którą my zwykle siejemy (Stipa tenuissima). Dodam, że nasionka wyglądają zupełnie inaczej - te pierwsze malusieńkie że z lupą je siać, a te piórkowatej mają ok 2 cm długości... I na opakowaniu napisali, że jest wieloletnia, no i ta instrukcja siewu... Może to znów chwyt marketingowy? Jednak człowiek całe życie się uczy...
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie

Ponawiam pytanie. Bo także mam nasionka o. mocnej i o. piórkowatej. Do siania tej drugiej zniechęcił mnie właśnie opis siania:/
Może niepotrzebnie?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:41, 03 lut 2015

Do góry
czerwono-biało-niebiesko-żółto

Niskie róże cover... szałwia taka jak od Finki lub niskie przetaczniki, stipa, jeżówki białe, czerwone, żółte (do wyboru).... i masz kawałek rabaty tam gdzie kot.
Białe jeżówki i rudbekia Goldsturm lub odmiana niska... nie pamiętam nazwy bo siedzę na laptopie gdzie nie mam dostępu do swojego katalogu i fotek.

Linia falista bukszpan jako "żywopłot" i mogą być w tym kulki....
Pasuje go powtórzyć na sąsiedniej rabacie....

Zwiewam do pracy..... w wolnej chwili zajrzę, może ktoś się bardziej nadający do projektowania odezwie. Mi też wtedy łatwiej, bo mam inne punkty widzenia, nawet jak nie po mojemu to i tak lubię czytać inne opinie.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:33, 03 lut 2015

Do góry
Kota bym wcisnęła przed hortensje. Niech tam sobie rośnie...

Citronelki są kapryśne.. popytaj Łukasza co poleca w tym kolorze do cienia, ona spec od żurawek https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=499#post_5

Stipa nie z kostrzewą.. jakoś mi nie pasują.

Do stipy szałwia, czosnki, jeżówka (nie za wysoka), rozchodnik.

Poszukaj inspiracji https://pl.pinterest.com/search/pins/?q=stipa%20tenuissima&rs=rs&term_meta%5B%5D=stipa%7Crecentsearch%7C0&term_meta%5B%5D=tenuissima%7Crecentsearch%7C0

Zamiast kota lepiej wrzuć róże dopasowane pokrojem i wielkością do tych co się zostają.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:02, 03 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest za kolorowo Ale nie jako krytyka to piszę Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.

Przypominam post Danusi... najpierw trzeba wybrać kolorystykę... a potem myślec nad resztą... będzie łatwiej.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 08:47, 03 lut 2015

Do góry
A z planowaniem utknęłam

Pszczółka mi napisała - to "wybierz sobie ze 4 byliny" a ja się nie moge zdecydować. Moje chciejstwa zwyciężają . Musicie na mnie nakrzyczeć, opieprzyć, zmobilizować ...

Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

Pomysł Pszcółki umieszczenia kota w trawie podoba mi się bardzo - ale w jakiej?
Kot ma mieć docelowo ok. 1 m.
Może póki będzie mały stipa?

Ale jakie byliny przy różance? Z czego mam zrezygnować ! Litości !
W Gąszczu u Tess 07:54, 03 lut 2015

Do góry
Teresko ależ twoja stipa cudownie przezimowała. A co do werbeny to może sadzonki rób- tutaj jest wspaniała instrukcja Ani- https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska?page=22
W Gąszczu u Tess 06:04, 03 lut 2015

Do góry
Zrobiłam wczoraj przegląd przechowalnika zimowego.
Hortensje rwą się do wiosny.

Stipa w doskonałej kondycji:

W cieniu - zacieniona 19:16, 02 lut 2015

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
U mnie stipa ładnie rośnie,ale z pikowaniem jeszcze poczekam
Miło słyszeć.Pozdrawiam.
W cieniu - zacieniona 19:04, 02 lut 2015

Do góry
U mnie stipa ładnie rośnie,ale z pikowaniem jeszcze poczekam
W cieniu - zacieniona 10:14, 02 lut 2015

Do góry
Stipa już się rozrasta...
Mój 4 arowy azyl... 23:04, 01 lut 2015

Do góry
Taki dzień jak był dzisiaj mógłby być częściej. Wystarczyło trochę słońca i żyć się chce!
Krótki wypad na działkę, pobieżna lustracja i mogłam uspokojona wracać do domu. Śniegu niewiele, ale jednak jakąś kołderkę roślinki mają.
Ożankę ledwo widać

Posłonek zieleniutki

a stipa może przetrwa
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:04, 01 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Czasami trzeba sobie na głos coś powiedzieć Ja jestem taki typ, że nawet gdyby 100 osób mówiło stipa a mi się spodoba amazon to bedzie amazon.... Ale zawsze podpowiadacie ciekawe rzeczy, a że są plusy i minusy każdej zmiany warto poznac inne spojrzenie.
Jeżówki za duże, amazon za niski, zatem myślę. Stipę odmłodzę, duża przyda sie do różanki wiec może przetrwam
Mam też kilka nowych sadzonek z 2014 mogę w to miejsce przesadzić. A przeciez jeśli kupię jakies mikre Amazon Mist to też nie spełnią moich oczekiwań. Za rok i tak będzie w tym miejscu hakone

Nie tylko Ty jesteś "taki typ"

Ja w amazony wrzuciłam parę sztuk stip, bo też mi było za nisko...ale się jeszcze efektów nie doczekałam

Za rok... to strasznie długo!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:04, 01 lut 2015

Do góry
Rench napisał(a)
U mnie śniegu jak na lekarstwo, mogę sobie prawdziwą zime pooglądać na waszych fotkach tylko
Myślisz posadzić stopę wśród róż ,czy inną trawę ?

Renatko moja różanka ma 15 m.... juz sa na niej rozplenice medium, little boy, kostrzewy, marzy mi sie też stipa. Nie bedę oglądac łysych badyli róż, chcę widziec tylko ich głowy. Jak będzie gesto to bedą chorowac na czarną plamistośc, tym bardziej trawy bedą potrzebne... z trawami szybciej złapią choroby.... Chyba że przydarzy nam się susza latem???

A na innej rabacie kombinuje z innymi (comans bronze form, sesleria, frosted culrs). Czas pokaże. Trawy na szczescie u mnie sie porozrastały bedę miała czym obsadzać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies