Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród pod Górą 22:13, 04 mar 2020

Do góry
Witam Paweł

Może miesiąc temu pisałeś , ze możesz mi przesłać świerzbnicę i inne rośliny - nasiona.

Dzięki serdecznie za chęci. Pobliski ogrodnik otworzył już swój punkt i twierdzi, że ma świerzbnicę w szklarni zimuje.
Nasiona różnych roślin już zakupiłam więc nie bedę już fatygować.
Jeszcze raz dziekuję za chęci

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:58, 04 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu to wawrzynek
Ciemierniki po 3 dychy.

Ciamiernik - 3 dychy ładny - ale też sporo
Muszę popatrzeć co to za drzewko ten wawrzynek
Dzięki
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:37, 04 mar 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu to wawrzynek
Ciemierniki po 3 dychy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:36, 04 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Poluję na różowego, ale w necie strasznie drogie są nie ma ktoś siewki do odsprzedania???

Witam Sylwia

Nie wiem może przeoczyłam nazwę co to za drzewko?
Ciemierniki ładne, piękne kolory - może ja też jutro do LM podjadę a po ile płaciłaś. Widziałam ciemeęrniki ale piekielnie drogie obok w szkółce miał najtańsze po 42 zł.
Bylinowa łąka 19:39, 04 mar 2020

Do góry
Witam Aniu

Śmiało możesz wysiać do gruntu dalie kolnierzykowe szczególnie dalie niskie ok 10 mają. Bo duże to trzeba sądzić z karpy. Też w zeszłym roku po raz pierwszy posiadam i ładnie rosły i kwitły.

Domek ładny zawsze to jest się gdzie schronić.
Też wczoraj kupiłam 5 szt róż rabatowych bez nazwy różowe tanie bo po 6,99. Nie podają nazw szkółkarze bo pędzą na lewo nie mają licencji tak mi się wydaje.

U nas dosyć ciepło ale pochmurno

Pozdrawiam

Dalii sama nie zamierzam siać, moja mama tak eksperymentowała z daliami.

Domek bardzo cieszy. Teraz i w chłodniejsze dni będzie przyjemnie wypoczywać.

Róże takie tanie, że grzech nie wziąć, a częścią już się zdążyłam podzielić. Myślałam intensywnie, gdzie te wielokwiatowe posadzić, bo rosną dużo większe niż na opisie. I już mam miejscówkę dla nich. A rabatowe pójdą na rabatę przed tarasem za bodziszki. W miejsce astrów, które grzyba łapały. Parkowe dwie posadzę w miejsce dzikiej róży.

Pogoda bura i ponura. Wczoraj ciepło i wiosennie, a dziś cały dzień pada. Niestety cały dzień jeden i drugi spędziłam w pracy. Dobrze, że soboty są wolne.

Pozdrawiam
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:26, 04 mar 2020

Do góry
Iza przejrzałam sporo wątku piękny teren u ciebie. Ja zrobiłam 3 lata temu melioracje połączona studzienkami od tej pory susza nastąpiła.
Śmiejemy się bo roboty kupa, wydatek z rurami, 3 dni roboty kupno żwiru i susza.
No cóż tak bywa może przez kilka lat nie padać będzie jeden rok mokry i się przyda.

Pozdrawiam
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:10, 04 mar 2020

Do góry
Witam Iza

Co tam moja wiosna wg Twojej. U ciebie to wybuch prawdziwy.
Co to za kalina na focie tak już pięknie na Wrzosowo kwitnie. Myślałam że to bez polibin.
Wrzośce już też kwitną. Oj ten rok to wyjątkowy w lutym krokusy, irysy. Jak przyjdzie przymrozek to wszystko padnie. Do zimnych ogrodników jeszcze ponad 3 mce.
U nas teraz ciepło bezwietrznie ale bez słońca. W poniedziałek lało prawie cały dzień ale to dobrze bo sucho u nas.
Idę jeszcze popatrzec
Bylinowa łąka 12:34, 04 mar 2020

Do góry
Witam Aniu

Śmiało możesz wysiać do gruntu dalie kolnierzykowe szczególnie dalie niskie ok 10 mają. Bo duże to trzeba sądzić z karpy. Też w zeszłym roku po raz pierwszy posiadam i ładnie rosły i kwitły.

Domek ładny zawsze to jest się gdzie schronić.
Też wczoraj kupiłam 5 szt róż rabatowych bez nazwy różowe tanie bo po 6,99. Nie podają nazw szkółkarze bo pędzą na lewo nie mają licencji tak mi się wydaje.

U nas dosyć ciepło ale pochmurno

Pozdrawiam
Ptasi gaj 13:39, 03 mar 2020

Do góry
Narobiłam się z cięciem jeszcze trawy i hortensje zostaly. Pozniej, tuje przycięcie górka i boki dobrych robot wynajmę ludzi.

Nieśmiało wychodzą i u mnie

Ptasi gaj 13:32, 03 mar 2020

Do góry
Już powoli zaczyna ruszać przyroda.

Róża pnąca pąki ok 3 cm, polibin ma zawiązki kwiatowe

Ptasi gaj 13:20, 03 mar 2020

Do góry
Była piękna niedziela więc i ruch w oczku
Rybki już chcą żreć, ale jeszcze czekam bo różnie może być w marcu

Moja działka na Dębowym Lesie 07:21, 29 lut 2020

Do góry

Aniu nie pamiętam kiedy wysiać na torebkach jest napisane.
Już pisałam,że sieje ok 10 mają aby ogrodnicy mi młodych siewek nie złapały.
Szybko rosną od lipca kwitną.

Ja to tnę na płocie winobluszcz bo rośnie bardzo szybko w trawie się nawet rozrasta. Pod dębem posadzi bluszcz zimozielony nie będziesz miała problemu z liśćmi. Pod dębem mozesz też szczepionkę mikiryzowa do ziemi wkopać będziesz miała za 2-3 grzyby prawdziwki.

Dziękuję ci Elu za te wszystkie informacje o sianiu dalii.
Spróbuję i ja.
Ja mam taki pusty ten dąb.Na tym nowym terenie w rogu stoi.Pień pusty, długi, bo rósł wcześniej w krzakach i topolach.Wszystko zostało usunięte.ale dąb na razie zostawiliśmy.Szkoda ,że nie rósł gdzieś na środku .Lepiej by to wyglądało.
Dlatego pomyślałam,żeby może tam pod niego posadzić bluszcz zimozielony. Z czasem wyglądałoby to ładniej.
Wokół trawa, to wszystko idzie pod kosiarkę,
To chyba ta szczepionka mikiryzowa byłaby zjeżdzana.
Las jest bliziutko.I grzyby w nim też jakieś są.
Moja działka na Dębowym Lesie 17:01, 28 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

U mnie jest podobnie. Mąż tnie drzewka .Ja tne ozdobne .
Potem wszystko się zbiera na taczke.

Fajnie,że masz takie błyszczą już do cięcia.
Wszystkie pędy z nich można w dekoracji wykorzystać.
Ja mam dopiero jeden bluszczyk i to mały.
Chyba ze dwa muszę jakieś dokupić.
Ciekawa jestem czy pod debem by rósł ??

Zaraz idę do ciebie czytać odnośnie dalii.

Aniu nie pamiętam kiedy wysiać na torebkach jest napisane.
Już pisałam,że sieje ok 10 mają aby ogrodnicy mi młodych siewek nie złapały.
Szybko rosną od lipca kwitną.

Ja to tnę na płocie winobluszcz bo rośnie bardzo szybko w trawie się nawet rozrasta. Pod dębem posadzi bluszcz zimozielony nie będziesz miała problemu z liśćmi. Pod dębem mozesz też szczepionkę mikiryzowa do ziemi wkopać będziesz miała za 2-3 grzyby prawdziwki.
Moja działka na Dębowym Lesie 13:55, 28 lut 2020

Do góry
U mnie też cięcia od groma. Najpierw tnę wszystko potem zbieram na taczkę.

Cięcie Bluszczów mnie czeka w zeszłym roku dużo porosły na tuje i tsugi wchodzą. Z tych batów będę robiła kule może wianki.

Aniu odnośnie dalii odpisałam u siebie.

U mnie jest podobnie. Mąż tnie drzewka .Ja tne ozdobne .
Potem wszystko się zbiera na taczke.

Fajnie,że masz takie błyszczą już do cięcia.
Wszystkie pędy z nich można w dekoracji wykorzystać.
Ja mam dopiero jeden bluszczyk i to mały.
Chyba ze dwa muszę jakieś dokupić.
Ciekawa jestem czy pod debem by rósł ??

Zaraz idę do ciebie czytać odnośnie dalii.
Moja działka na Dębowym Lesie 00:03, 28 lut 2020

Do góry
U mnie też cięcia od groma. Najpierw tnę wszystko potem zbieram na taczkę.

Cięcie Bluszczów mnie czeka w zeszłym roku dużo porosły na tuje i tsugi wchodzą. Z tych batów będę robiła kule może wianki.

Aniu odnośnie dalii odpisałam u siebie.
Ptasi gaj 23:35, 27 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Fajnie Elu, że ci się udało popracować w ogrodzie.
Ja jeszcze z pracami stoję.
Wyczytałam,że dalie kolonierzykowe chcesz posłać prosto do gruntu.
Robiłaś już tak kiedyś ?
Dobrze urosną siane w ten sposób ? I zakwitną ?
Może i ja tak posieje

Więc tak w zeszłym roku część posiadam wcześniej do inspektu i bujalam się z nimi bo za bardzo wyrosły. Posadziłam do gruntu przyjęły się.

Druga część wysiadłam bezpośrednio do gruntu i o dziwo te rosły o wiele lepiej. I w tym roku sieje bezpośrednio do gruntu. Tak aby były posiane przed ew posiane aby ich ogrodnicy nie dorwały. Wysiewam ok 12 maja. Zresztą jak śledzia pogodę czy będą przymrozki. Wyrosną szybko jak posiejesz w dobrej ziemi ładnie rosną.
Możesz jak będą większe przerwać kępkami i posadzić w inne miejsce.

Te są siane Dalia zmienna

Te z rozsady przerywanej

Moja działka na Dębowym Lesie 18:02, 27 lut 2020

Do góry
Aniu u mnie drzewek owocowych nie ma. Ryzyko duże moja działka jest w szczerym polu co prawda oslonieta rosnącymi ok 4 m tujami, ale mimo wszystko wiosna pąki marzną.
Miałam 3 szt gruszki konferencja które uwielbiam ale 3 llawa pod rząd w czasie kwitnienia marzła. Wykopałam i wywiozlam do znajomych i tam rosną od 5 lat i owocują.
W zeszłym roku przecież była piękna pogoda wystarczyl 1 noc przymrozku w maju i pomarzly mi kwiaty bzu wszystkie jakie mam polibin taki duży przyjechałam a on brązowy.

Jeżeli chodzi o Promanal to opryskuje świerki zwykle na ochotnika..
Świerki są ładne,ale atakuje je ochojnik. EM się uparł i posadził a ja robię koło nich.
Tydzień temu przycięłam je wszystkie gałązki wysokie na 5 m. Kupiłam pile do wysokich drzew ciężki jak cholera, ale z przerwami zrobilam. Trzeba teraz wszystko zgrabić i opryskać. Cholewcia, ale jak tu pryskać jak to ma być dokładnie a wieje wiatr.
Aniu zobacz w necie tam na śliwki też można pryskać.

A ja jak się wkurzę to zacznę te świerki pojedynczo wycinać i posadzę serby,z którymi nie ma problemu.

Jeszcze mam do pryskania buki i lipy bo mają jakieś robactwo.
Aniu liliito jeszcze w międzyczasie dokupiłem w necie bo mi się jeden kolor podobał.
Napisz mi czy te lilie się u ciebie rozrastają?
Moje posadzę w kępach niech rosną.

Teraz w sklepach są nasiona na łaczki kwiatowe. Już kupiłam,ale bardzo mi się podoba maczek kalifornijski i przedwczoraj zamówiłam i jeszcze jakieś tam nasiona dalie zmienna kolnierzykowe, drakiew purpurowa, gomfrene fioletowa, suchokwiat, a jeszcze fasolnik egipski.

Jeszcze chce kupić ale to już w albamarze " świerzbnice macedońska, Aster wrzosolistny płożący, Aster bocznolistny.

Tyle tego ale powoli będę zapychac dziury i potem basta.
A jeszcze czekam na jeżówki Annabel zamawiała i się dołączyłam takie ekstra flance.

Pozdrawiam

witaj Elu !
U mnie jest tych drzewek owocowych już ok. 20.
No tak jak masz taką działkę wśród pól,, to ryzyko przymrozków istnieje.
A i bez tego czasami fala gdzieś pójdzie i podmrozi.No tak jedna noc wystarczy aby załatwić nadzieję na owoce.Miejmy nadzieję,że ten rok będzie dobry i owocowy.
Konferencję mam.
Bardzo pyszne gruszki.
Poszłam dzisiaj do ogrodniczego i nie było Promanalu.Pan dał mi Treol .I mówił,że tak samo działa i na drzewka owocowe można i na tuje.
To w przyszłym tygodniu będzie i przycinanie drzewek, winorośli, hortek, clemków i oprysk na drzewka .
A i chyba na róze też już można dać, np. miedzian ??

Serby też kilka chce kupić. ale jeszcze trochę.

Co do lilii.U mnie część ładnie się rozmnozyła, inan średnio.
A inne ciut albo wcale.
Wiem tyle,że na wiosnę warto je trochę podkarmić.

Fajnie,że robisz łączkę kwiatową.
I tyle nasion kupiłaś i i wysiałaś i wysiejesz.
Na pewno będzie to ładnie wyglądać.
O o i jeszcze zakupy nowych fajnych roślin w Albamarze.
I jeżówki.
Za mną jeszcze jedna jeżówka chodzi.
Ale jak znam siebie, jak gdzieś zobaczę jakąś oczami, której nie mam.To pewnie się skusze.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:03, 26 lut 2020

Do góry
Witam Dorotka

Przejrzałam trochę twoich wspomnień z innych ogrodów które odwiedzilas. Mała Mi, Bogdzia, Sylwii i ten różany (nie napisałaś czyj) to perły ogrodowe.
Każdy inny i spory duże areały gdzie można się wyżyć rabatowo.
Zresztą jest wiele ogrodów na forum które warto zobaczyć w realu.

Ja oglądając ogrody na forum co chwilę mi świta w glowie, aby na drugiej części jeszcze specjalnie nie zagospodarowanej wkroczyć z jakimiś rabatami.
Jednak coś mnie powstrzymuje, lato teraz bardzo gorące szkoda roślin i mojej roboty. Chyba pójdę w stronę traw i krzaków.

Widzę Dorotka, że ptactwo już wypuscilas. Kwitnie też u ciebie sporo wiosennych.
U mnie tylko tulipany wychodzą i krokusy.
Cięcia mam duzo i pryskania Promanalem
Pogoda nie do robot, wieje i deszcz pada.

Pozdrawiam
Ten różany ogród jest tu. https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=475
Dzięki Ogrodowisku poznałam kilka ogrodów w realu i całe mnóstwo ogrodów poznaję wirtualnie. Za każdym razem poszerza się swoją ogrodniczą wiedzę i zyskuje nowe doświadczenia i znajomości.
Też mnie martwią bardzo suche lata, ale staram się żeby moje roślinki przetrwały. Ja mam zagospodarowaną całą działkę i nie mam już miejsca na nowe rabaty. Może i dobrze, bo ani zdrowia, ani sił do roboty nie mam, ale zapał mam ogromny i marzenia też.
Każda wcześnie kwitnąca roślinka bardzo cieszy.
Ja wiosną nie pryskam niczym, cięcie już zaczęłam. Poszły pod możyce, tuje i bukszpany. Pod świerkami pościnałam liście bluszczom i barwinkom. Czekam na nowe. Dziś dało się trochę podziałać w ogródku.
Gdzieś czytałam, że wybierasz się w lipcu na spotkanie do szefowej, jak będę miała jak dojechać to może się spotkamy w realu.

Moja działka na Dębowym Lesie 18:51, 26 lut 2020

Do góry
Aniu u mnie drzewek owocowych nie ma. Ryzyko duże moja działka jest w szczerym polu co prawda oslonieta rosnącymi ok 4 m tujami, ale mimo wszystko wiosna pąki marzną.
Miałam 3 szt gruszki konferencja które uwielbiam ale 3 llawa pod rząd w czasie kwitnienia marzła. Wykopałam i wywiozlam do znajomych i tam rosną od 5 lat i owocują.
W zeszłym roku przecież była piękna pogoda wystarczyl 1 noc przymrozku w maju i pomarzly mi kwiaty bzu wszystkie jakie mam polibin taki duży przyjechałam a on brązowy.

Jeżeli chodzi o Promanal to opryskuje świerki zwykle na ochotnika..
Świerki są ładne,ale atakuje je ochojnik. EM się uparł i posadził a ja robię koło nich.
Tydzień temu przycięłam je wszystkie gałązki wysokie na 5 m. Kupiłam pile do wysokich drzew ciężki jak cholera, ale z przerwami zrobilam. Trzeba teraz wszystko zgrabić i opryskać. Cholewcia, ale jak tu pryskać jak to ma być dokładnie a wieje wiatr.
Aniu zobacz w necie tam na śliwki też można pryskać.

A ja jak się wkurzę to zacznę te świerki pojedynczo wycinać i posadzę serby,z którymi nie ma problemu.

Jeszcze mam do pryskania buki i lipy bo mają jakieś robactwo.
Aniu liliito jeszcze w międzyczasie dokupiłem w necie bo mi się jeden kolor podobał.
Napisz mi czy te lilie się u ciebie rozrastają?
Moje posadzę w kępach niech rosną.

Teraz w sklepach są nasiona na łaczki kwiatowe. Już kupiłam,ale bardzo mi się podoba maczek kalifornijski i przedwczoraj zamówiłam i jeszcze jakieś tam nasiona dalie zmienna kolnierzykowe, drakiew purpurowa, gomfrene fioletowa, suchokwiat, a jeszcze fasolnik egipski.

Jeszcze chce kupić ale to już w albamarze " świerzbnice macedońska, Aster wrzosolistny płożący, Aster bocznolistny.

Tyle tego ale powoli będę zapychac dziury i potem basta.
A jeszcze czekam na jeżówki Annabel zamawiała i się dołączyłam takie ekstra flance.

Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 18:51, 25 lut 2020

Do góry
Tak się zachwycilam liliami w zeszłym jak u ciebie i w innych ogrodach kwitną więc zakupiłam kilka worków w osobie i obusiu.
Dzisiaj znowu dorwałem lilie azjatyckie w Lidlu. Funkie, dalie i jeszcze jakieś nie pamiętam.
Już mam towaru kopiaste 2 siatki. Nasion od groma. Jutro zamawiam w nasiennym.
Będę zakładała laczke kwietna nie wiem co z tego wyjdzie,ale nie ma wyjścia takie suszę to niech przynajmniej coś ozdobnego rośnie. I bzyki będą miały pożytek.

Aniu u mnie jeszcze zastój, ale się rwie do różnych robot. Najgorsze pryskanie Pro molanem nie mogę ruszyć bo wietrznie co chwilę pada. I nie zanosi się na zmianę w pogodzie.

Wchodzę jeszcze raz a to można cebulę lilii trzymać w lodówce. Pytam bo.mam sporo miejsca na wsi i mogę zakupione lilie włożyć do skrzynki na warzywa.
Pozdrawiam Aniu

Elu to fajnie,że zachwyciłaś się liliami.
Oczywiście ,że i lilie i różne kłącza , bulwy można trzymać w lodówce.Np, w szufladzie.
Ja już tak robię ze 4 lata.Rośliny puszczały kły i rośną.A tak w lodówce temperatura jest niższa i tak w górę nie idą i nie wybujeją.
A jak masz miejsce to oczywiście tak zrób.Tylko domowników ostrzeż aby ci nic nie pokroili.
Moi już wiedzą, to nic mi nie ruszają właśnie tej jednej szuflady na warzywa.A czasami jak mam czegoś więcej to i 2 zajmuję.
WAW to sporo ich nakupiłaś. Ja już kilka lat ale po trosze kupuję.
No, no i teraz w Lidlu.No szalejesz z zakupowo Elu.
Ja bardzo rozważnie podchodzę do zakupu nowych roślin.

Muszę jeszcze uporządkować rabaty, poprzesadzać,,i zobaczymy co ja będzie rosło i się prezentowało.
Ale jeszcze w planach zakup klonika palmowego mam.
Z nasionami ,,dopiero parę paczek kupiłam . to warzyw.
Łączkę też mam w głowie.W tym roku jeszcze nie.Może na drugi rok.

Hmm Promanalem chyba nigdy nie opryskiwałam.
A na te szkodniki też muszę. I na śliwy później masę mszyc i czegoś mi tam wchodzi.
I na Jałowcu Blue Arrow miałam ochojnika.Ale czy jeszcze jest nie wiem.
Warto ponownie coś zastosować.
A on skuteczny jest ??
A na jakie drzewka owocowe jeszcze go stosujesz ??
Na wszystkie można ??

A róże teraz to chyba lepiej miedzianem ??
Też muszę te opryski zrobić.Ale to po niedzieli.

Dziękuję i pozdrawiam cieplutko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies