Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Gosi 13:09, 26 lis 2024

Do góry
Wszyscy pokazują swój zimowy ogród, więc ja też.
I w sumie bardzo mi się podoba

Tak było w piątek

Ogród wakacyjny 09:48, 26 lis 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jak uzyskaliście taki kolor drewna na balustradzie?

To olej do drewna w kolorze z próbnika RAL (firmy teraz nie pamiętam, mężaty ma gdzieś w papierach, ale na wyjeździe akurat jest). Pokrycie 2krotne, tak, by lekko słoje było widać.
Tu masz kolory:

A to efekt końcowy:
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:43, 26 lis 2024

Do góry
Nowy dom widziany ze starego domu

Mało widać z okna ale z ogrodu już tak

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:15, 25 lis 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zwykle listopad kojarzył się z opadami deszczu lub deszczu ze śniegiem albo śniegu. W tym roku jest bardzo suchy. Padało może ze dwa razy, króciutko.
A rok temu było tak

Haniu, piękne widoczki z ogrodu, jesienne, ale takie mało listopadowe.
Ja nadal czekam na solidny deszcz, na razie tylko mżawka, śniegu też nie ma, kiepsko z wodą.

Aż trudno sobie wyobrazić, że rok temu była już taka zima.
Ogródek Gosi 19:49, 25 lis 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)
[img

Ten mnie urzekł prześliczny jest

Rabata z fioletem i turkusem -ekstra tylko jaka roślinka ma taki iście turkusowy kolor?
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:01, 25 lis 2024

Do góry
Za noclegi już zapłaciłam, blisko Shinjuku, zależało mi żeby iść zobaczyć Godzillę i słynne skrzyżowanie w godzinach wieczornych/nocnych i móc wrócić szybko/nawet na piechotę. Nie lubię za granicą się włóczyć po ciemku.

Tu:
https://www.booking.com/hotel/jp/chi-dai-madedian-che-de2fen-gao-tian-ma-chang-yi-tu-bu-15fen-wu-liao-w-li-dao-q1.pl.html

Lądujemy na Narita, 44 minuty pociągiem podobno.

Klonòw palmowych parę posadzę/posadziłam na górce

Z budową to mam mieszkane uczucia, bardzo mieszane, z przewagą "na co mi to było". Znowu

Pogoda będzie marna, styczeń i 2-10 stopni. Więc będziemy dużo chodzić, robić przystanki na ramen i coś gorącego do picia. Zjemy sushi, młoda lubi. I koniecznie do kawiarni z kapibarami musimy iść. Haha

Nie odpoczywam psychicznie nigdzie gdzie jest drogo i gdzie koszty mnie mogą zaskoczyć (nie pozytywnie). Więc się nie nastawiam na specjalny relaks w Tokio, raczej Ale potem mam tydzień na leżenie na plaży na wyspie Bohol, z chatką przy plaży:

Choć z plaży cieszyć się będzie Młoda głównie a po jednym dniu leżenia pojedziemy obejrzeć czekoladowe wzgórza. I wodospad. I życie codzienne mieszkańców. Niemniej 5 noclegów na plaży powinno być fajne, wstajesz rano słysząc fale i wieczorem siedzisz i się gapisz
Ania na Żuławach 15:53, 25 lis 2024

Do góry
Siedzę w domu chora.
Tyle z tego dobrego, że widzę ogród w świetle dziennym
Miskant silberspinne, już fajne grubiutkie snopki, a dzieliłam go w listopadzie 2022.

I Memory z wiosennego dzielenia

Ogród wakacyjny 15:44, 25 lis 2024

Do góry
Tereny spacerowe i klimat tego miejsca pokazuję czasami na moim pierwszym wątku Masz rację, jest super i co chwila odkrywamy nowe piękne miejsca wokół
Obiecuję, że jak będę następnym razem to coś więcej pokażę tutaj. Na razie mogę wstawić jedynie październikowy widoczek z tarasu
Ogródek Gosi 11:37, 25 lis 2024

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:54, 25 lis 2024

Do góry

Zwykle listopad kojarzył się z opadami deszczu lub deszczu ze śniegiem albo śniegu. W tym roku jest bardzo suchy. Padało może ze dwa razy, króciutko.
A rok temu było tak

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:45, 25 lis 2024

Do góry
Ależ piękny dzień mam dzisiaj. Za mną kolejna sesja zbierania liści. Mam nadzieję, że przedostatnia, bo graby coraz bardziej łyse. Oglądałam prześliczne zimowe widoki w Waszych ogrodach. U mnie opadów śniegu nie było. Przez parę dni termometr wskazywał nieco niższe temperatury, czyli około zera. Czekam na opady deszczu, żeby rozsypać w warzywniku i na trawie dolomit.

Listopadowe widoczki z końcówki miesiąca.

Kosodrzewina Wintergold już żółciutka. Niezawodnie przebarwia się na ten kolor, kiedy zbliża się zima.

Graby Fastigiata są piękne również w okresie bezlistnym.

Na rabacie studziennej urzęduje teraz ptaszarnia. Miło się ją ogląda przez okno w jadalni.

Za drzwiami do ogrodu... 23:57, 24 lis 2024

Do góry
I ostatnie spojrzenie na placyk w jesiennej odsłonie, bo mebelki już schowane na zimę.

Za drzwiami do ogrodu... 23:24, 24 lis 2024

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 23:17, 24 lis 2024

Do góry
Kilka fotek z 18 listopada rabaty trawiastej z części warzywniakowej:

Za drzwiami do ogrodu... 22:40, 24 lis 2024

Do góry
Aniu! W październiku po zbiorze warzyw posiałam gorczycę jako poplon. Jak urósł tak na 10-15cm skosiłam podkaszarką. Na to dałam swój kompost posypałam trochę popiołem drzewnym , lekko przemieszałam, (nie przekopywałam) i podlałam dość obficie i po jakichś dwóch dniach posiałam marchew Amsterdam i pietruszkę ze swoich nasion jako siew zimowy.
Podobnie zrobiłam pod cebulę zimową. Nie dawałam tam obornika , bo w ubiegłym roku dawałam dużo podłoża popieczarkowego, a ono zawiera obornik.
A na pozostałych poletkach dałam już obornik ale mam taki dobrze przekompostowny , dałam też popiół i polewałam też soczkiem humusowym produkowanym przez moje dżdżownice kalifornijskie to wszystko posypałam kompostem i wysiałam poplon, ale dość późno, bo tam miałam jeszcze koper, sałatę, pory , selery, które długo zostawiałam na grządkach i późno zebrałam, więc poplon słabo zszedł, było już zimno i za sucho, a woda już pozakręcana na tą część działki
Wiosną wysieję tam też jeszcze ze dwa rządki marchewki Bolero i Nefryt i rządek pietruszki na wszelki wypadek, gdyby z zimową coś wyszło nie tak Marchwi nie sieje się po oborniku, ale nie chciało mi się pilnować eMa (on rozkładał mi ten obornik)i prosiłam by dał na całe dwa poletka, a na resztę nie! (musiałabym zaplanować gdzie będą konkretnie te rządki- a jeszcze nie wiem, bo ja nie robię takich szczegółowych planów jak ty. Nie zawsze pilnuje następstwa i sąsiedztwa, nie zawsze mi to wychodzi by pogodzić wszystko )
Tu mam posianą zim. marchew i pietruszkę:

Tu po prawej dwie kwaterki na wiosenne wysiewy(widać jak słabo zszedł poplon)
Po lewej rabata z truskawkami i druga kwiatowa. Ta na wprost trawiasta, za nią będą jeszcze ziemniaki

Tu po lewej -borówki wyściółkowane igłami sosnowymi.Tam gdzie sama ziemia posadzona jest cebula zimowa, a tam gdzie zielony poplon, będą ogórki i papryka.

Za drzwiami do ogrodu... 21:07, 24 lis 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)
Aniu, cieszę się, że Twój piękny ogród będzie pokazany w telewizji. Piękną masz jesień, bardzo kolorową. spodobał mi się grab Frans F.

Ciekawe ile trzeba czekać jeszcze na transmisję?

Z jesiennej odsłony ogrodu nawet jestem zadowolona. Nawet jeszcze teraz jakieś kolory widać

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:57, 24 lis 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Aniu fajne masz rozchodniki chyba 3 rozpoznam?
Rozchodnik okazały
rozchodnik Atlantis Variegata
Rozchodnik Purple Emperor ten z ciemnymi?? Te odmiany akurat mam
A dzisiaj doczytałam, że liście rozchodników są jadalne, ha, ha
Też zaczynam tęsknić za kolorami, jeszcze mam coś do zrobienia w ogrodzie, ale jakaś stagnacja mnie ogarnęła. Czekam do poniedziałku na dokończenie, ma być 10 °C a nuż uda się czarodziejom od pogody trafić?

Stagnacja ty chyba dotyka wszystkich, też mam jeszcze do zrobienia co nieco w ogrodzie.
Rozchodniki to mam z moich licznych wizyt u ogrodniczek z Ogrodowiska. Jest wtedy znakomita okazja do wymiany, Mąż też pociesza, że będzie jeszcze ciepło

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 19:51, 24 lis 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Albo taka wersja z przejściem zasugerowanym przez ema i większą rabata poza klombikiem w ogóle najchętniej bym powtórzyła podobny ,,klombik symetrycznie do obecnego ale na to nie ma zgody .

To mi sie podoba. Czy te skrzynki zostaną w takim układzie?

Taki powtórzony klombik byłby super a skrzynki bym ulozyła za chuda rabatka
W rzędzie. W takim niecmentarnym układzie I-I- . (Pionowo poziomo pionowo poziomo)

Co myślisz?

Wbiłabym paliki i sznurki i zostawiła. Mąż by sie oswoił może z nowymi rabatami. I plan powies ma lodówce.

Tak zrobiłam u mnie. Jak chciałam kortową .Na paliki założyłam doniczki i tak było z 6 tyg. Mój jak sie zgadzał na rabatę na środku trawnika to nie miał świadomości jak dużą ją chcę.
Ogród w malinówkach 18:32, 24 lis 2024

Do góry
Wczoraj powiązałem większość traw. Turzyce chyba sobie odpuszczę, bo mają rozłożyste kępy, które służą za ochronę.

Rozplenice.

Miskanty koło domu.

Miskanty koło kompostownika. Tutaj dopiero widać rozmiar młodych Gracillimusów w porównaniu z kilkuletnimi Morning Light.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:37, 24 lis 2024

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies