To tu- to tam- łopatkę mam !
21:28, 29 kwi 2022
Jako ostatnią zamontowałam przegrodę środkową. Obejmy tej środkowej przegrody łapały też tylną ściankę.
Stosowałam obejmy na trzech poziomach. Zależało mi na tym, aby boczne ścianki były jak najbardziej sztywne.
Dno obu komór wyłożyłam drobnymi gałązkami i suchelcami rozchodników. Jako ostatnie zamontowałam ścianki z przodu. One mają ok. 60 cm wysokości. Ich mocowanie zrobiłam wg własnego patentu.
Są uchylne. Zawiasami są po dwie opaski zaciskowe dla każdej, a z drugiej strony wykorzystałam klipsy stolarskie. Też po dwa. Kiedy będę opróżniać kompostownik, to odepnę klipsy i otworzę sobie przedni panel.
Ostatnim etapem prac było wrzucenie kompostu do komór.
Wreszcie nie będę miała problemów z wywiewaniem zawartości kompostownika na rabatę z tyłu.
Oczka siatki dobrze zatrzymują materię.
Stosowałam obejmy na trzech poziomach. Zależało mi na tym, aby boczne ścianki były jak najbardziej sztywne.
Dno obu komór wyłożyłam drobnymi gałązkami i suchelcami rozchodników. Jako ostatnie zamontowałam ścianki z przodu. One mają ok. 60 cm wysokości. Ich mocowanie zrobiłam wg własnego patentu.
Ostatnim etapem prac było wrzucenie kompostu do komór.
Wreszcie nie będę miała problemów z wywiewaniem zawartości kompostownika na rabatę z tyłu.
Oczka siatki dobrze zatrzymują materię.