Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Roocika 08:38, 29 kwi 2022

Świdośliwa piękna Też zamówiłam i mam w planie sadzić w tym sezonie

Czekam na kompostownik
antracyt 08:51, 29 kwi 2022

Dzień cudny, otoczenie tarasu cudne, świdośliwy z tulipanami cudnie zakomponowane... cudnie po całości
Moje śś już kończą spektakl, ale na szczęście wymieniają je jabłonki ozdobne i kalina Anne Russell, a w kolejce czekają lilaki
Martka 11:14, 29 kwi 2022

Haniu, relacja z prac przy kompostowniku wzbudza mój zachwyt. Co by nie mówić, to serce ogrodu. Żyjątka które potem wesprą roślinność. Zatem słusznie zadbałaś o piękne otoczenie dla niego, z każdej strony (oprócz czwartej rzecz jasna).
ŚŚ i EE w duecie - jaki to piękny widok, ale i szafirki swym kolorem dodają energii. Cieszę się, że miałaś piękny dzień, teraz to już będzie norma, zobaczysz Chyba muszę gruntownie przemyśleć u mnie kompostowe kwestie, bo mało miejsca, a chciałoby się...

April 12:36, 29 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Co roku ładniejsza Jednak słońce jej służy. U mnie pod sosnami ŚŚ dopiero zaczynają kwiaty pokazywać.
Generalnie Haniu piękne zdjęcia pokazałaś. Przyjemnie już pochodzić po ogrodzie. Niby jeszcze nie za ciepło ale już pewien komfort termiczny w południe jest.
Udanej majówki
Gruszka_na_w... 21:09, 29 kwi 2022

To był bardzo pracowity dzień. Udało się zakończyć projekt "kompostownik".
Użyte materiały:
50 kg suchego betonu
6 okrągłych słupków ogrodzeniowych 150 cm
3 panele ogrodzeniowe 250 cmx 123 cm
3 łączenia przelotowe
27 łączników okrągłych (wyszło tak dużo, bo okrągłe łączniki nie są dostępne w wersji kątowej i na narożnych słupkach trzeba było montować ich 6). Łączniki są ocynkowane, a nie malowane, bo cena tych malowanych to jakieś 10 zł za szt. Te ocynkowane kosztowały 6 zł. Cięłam koszty.
Wczoraj mężaty Natalki przeciął mi dwa przęsła na pół. Jedna z połówek dodatkowo została przecięta na pół w poprzek. Z tych ćwiartek uzyskałam elementy zamykające kompostownik z przodu.
Wczoraj udało się zabetonować wszystkie słupki, a dzisiaj po południu zaczęłam mocować panele.
Trochę miałam cykora, bo podczas mocowania słupków w ziemi dysponowałam połamaną linijką składaną i dwiema nadepniętymi kiedyś poziomicami.
Obawy były niepotrzebne, bo wszystkie elementy udało się zgrabnie połączyć.

Zdjęcia zgodne z harmonogramem prac
Zamontowałam najpierw lewy i prawy bok. Potem plecki.
Wzmocniłam sobie przednią krawędź kompostownika betonowymi ścinkami z podmurówki. Nigdy nie wyrównywaliśmy poziomu naszej działki i kompostownik leży nieco niżej niż rabata po jego prawej stronie. Żeby uniknąć osypywania się ziemi od tej strony i częściowo od strony cisów, zastosowałam grubą taśmę przewlekaną przez druty.

Uzupełniłam ziemię od strony rabat.

Przed kompostownikiem miałam ułożone pocięte jakieś "szlachetne" kamienie, które onegdaj przywiozło mi pacholę. Po wielu latach użytkowania nieco się pozapadały. Podważyłam je szpadlem i podsypałam od spodu ziemią i piaskiem. Zrobiła się ścieżka zrównana poziomem z trawnikiem w sadzie.

widok frontu prac od strony domu

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:28, 29 kwi 2022

Jako ostatnią zamontowałam przegrodę środkową. Obejmy tej środkowej przegrody łapały też tylną ściankę.

Stosowałam obejmy na trzech poziomach. Zależało mi na tym, aby boczne ścianki były jak najbardziej sztywne.

Dno obu komór wyłożyłam drobnymi gałązkami i suchelcami rozchodników. Jako ostatnie zamontowałam ścianki z przodu. One mają ok. 60 cm wysokości. Ich mocowanie zrobiłam wg własnego patentu. Są uchylne. Zawiasami są po dwie opaski zaciskowe dla każdej, a z drugiej strony wykorzystałam klipsy stolarskie. Też po dwa. Kiedy będę opróżniać kompostownik, to odepnę klipsy i otworzę sobie przedni panel.
Ostatnim etapem prac było wrzucenie kompostu do komór.

Wreszcie nie będę miała problemów z wywiewaniem zawartości kompostownika na rabatę z tyłu.

Oczka siatki dobrze zatrzymują materię.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:39, 29 kwi 2022

Na końcu, jak zwykle, było porządkowanie frontu prac. Zgrabiłam resztki kompostu z trawnika, umyłam szlauchem kamienie, podlałam kompost.

Sprawdziłam jak całość prezentuje się z różnych stron. Kompostownik bardzo ładnie wtopił się w otoczenie. I niech tak zostanie.

Pozostaje mi mieć nadzieję, że kolejnego kompostownika już nie będę musiała robić.
Yenna 21:54, 29 kwi 2022

Haniu, genialny kompostownik i masz rację, wtapia się w tło.
Oby starczył na długo. Trzymam kciuki
Gruszka_na_w... 21:54, 29 kwi 2022

Kompostownikiem zajmowałam się w drugiej części dnia. Do południa odwiedziłam lokalny ryneczek w celu zakupu sadzonek selera i pora.
Dla ciekawych aktualnych cen: seler 70 gr (rok temu 40), por 40 gr (25 gr rok temu). Pozostałe sadzonki kosztują 60 gr (kapusty, kalarepy, sałaty), pomidory 3 zł za sadzonkę. Tegoroczne ceny są adekwatne do podwyżek energii, paliwa i inflacji.
Nabyte sadzonki siedzą już na warzywnej grządce.
Pory sadzone w głębokie rowki w kształcie litery V. W miarę wzrostu będę je zasypywać tak, aby jak najwięcej pora znajdowało się pod ziemią. W efekcie uzyskam odwrócone /\ i długą wybieloną porową łodyżkę.

Z selerami postępuje się na odwrót. W miarę wzrostu odgarnia się ziemię wokół grubiejącej bulwy, a na przełomie czerwca i lipca ostrym nożykiem odcina się korzonki boczne. Ten zabieg pozwala bulwie przytyć.

Nastawiłam w zeszłą sobotę gnojówkę z liści mniszka i pokrzywy. Będzie ja znalazł do wykorzystania w warzywniku.

Dzień mi minął nie wiem, kiedy.
Kiedy padłam na ławeczkę pod brzózką Youngii słońce już prawie zachodziło. Jutro sprawdzę, co się dzieje w części ozdobnej.

Gruszka_na_w... 22:05, 29 kwi 2022

Dziewczyny kochane , odpowiem zbiorczo, bom nieco zryta tym dzisiejszym dniem. I ja, i ogród dziękujemy za odwiedziny oraz tyle miłych słów.
Życzę Wam wszystkim pięknego weekendu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies