Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Co z tym ogródeczkiem począć 12:51, 26 maj 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Haniu mnie Pani zapewniała że ta szałwia to wieloletnia ,mówiła że ona osobiście ja sadziła w zeszłym roku .
Mam nadzieję że nie ściemniała .
A zdjecia porównawcze oczywiście sie szykują ,ale na aktualne poczekam aż zakwitną hortki i róże,wtedy bedzie spektakularne PRZED I PO

Ściemniała ona jest jednoroczna niestety. Miałam taką niską i wyższą i ani jedna,ani druga nie przetrwała nawet takiej łagodnej zimy jak ta miniona. Jedyne wyjście zbierać nasionka,bo śliczna jest
Mnie też pani zapewniała że moje śliczne trawki zimują okazało się że zimują,ale do -6
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 10:43, 26 maj 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Szałwia omszona Adrian - bardzo ciekawa i trwała

i Superba

Łubin

byliśmy wczoraj ze znajomymi nad jeziorem i widziałam piękne łubiny, dziś strasznie żałuję, że sama ich nie wysiałam, kolory cudne, takie żywe , piękne czekam na zdjęcia aż zaczną kwitnąć
Rabata pod ścianą...od nowa 09:51, 26 maj 2014

Do góry
Dobry pomysł - róże. Można posadzić bukszpan w rozplenicach, tam gdzie narysowałaś, posadzić dużo lawendy pod różą na narożniku, też tam gdzie narysowałaś. A potem na lewo od lawendy, za ketmią powtórzyc rozplenicę, a na prawo od rozplenic z bukszpanem powtórzyć lawendę, ale nie tuż obok, tylko w pewnej odległości. A resztę wypełnić różami okrywowymi albo rabatowymi + szałwia, taka niepokładająca się. Np. jasne róze i mocno fioletowa szałwia.
I z brzegu trochę jednorocznej gipsówki.
Roztoczańskie klimaty 08:51, 26 maj 2014

Do góry
A tutaj szałwia czosnki i trawy .......
A ja bym chciała taki mix szałwia trawy buksy i na wiosnę masa czosnków
http://www.pinterest.com/pin/535083999447616705/
Ogród Eli 23:26, 25 maj 2014

Do góry
wiesz że taka szałwia u nas kosztuje 16 złociszy normalnie zdzierstwo!!!
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:08, 25 maj 2014

Do góry
Zaczyna kwitnąć bodziszek i szałwia

Las jarzmianki
Szmaragdowy Zakątek 21:43, 24 maj 2014

Do góry
I jeszcze najsłynniejsze okno na Ogrodowisku

Od Bogdzi przywiozłam wspaniałe wspomnienia, ale także kilka prezentów: magnolię, którą dostałam właśnie od Bogdzi, ogromną żurawkę od Krysi (Krys) i wspaniałą hostę od Mariolki (paniprzyroda).
Potem pojechałam na chwilkę do Caroli (popcarol) i mój samochód wyglądał tak (nie wspominając już o sałacie i rzodkiewkach leżących na przedniej szybie).
Już sama się pogubiłam co tam było…na pewno czerwone i zielone żurawki, jakieś trawki ( „Niedżwiedzie futro”, „Spartyna grzebieniasta” i coś jeszcze…), hosty (3 odmiany), jeżyna bezkońcowa, coś pnącego (muszę zapytać Caroli co to było) oraz szałwia i mięta z Madagaskaru…acha no i warzywka z przedniej szyby też od niej…..
Dzięki dziewczyny za wspaniałe prezenty. Jutro w szmaragdowym zamiast kosić trawnik, będę planowała nowe rabatki.

Kwiaty z ogródka Marty :) 16:19, 24 maj 2014

Do góry
niedawno wróciłam z ogrodu, faktycznie jakiś czas fajnie się pracowało, ale koło południa strasznie duszno się zrobiło, wilgotne powietrze po wczorajszych ulewach. Na szczęście w roślinach strat nie ma, ale jedna szałwia sponiewierana w końcu dorwałam nasz aparat i mogłam zrobić zdjęcia w dużo lepszej jakości jak telefonowa
foteczki z dziś

kanny wychodzą z ziemi
Działeczka koło Muzeum 00:10, 24 maj 2014

Do góry
madzielena napisał(a)
"kradziejki"

szałwia omszona

Madziu, to mi na firletkę kwiecistą wygląda.
Działeczka koło Muzeum 23:40, 23 maj 2014

Do góry
"kradziejki"

szałwia omszona

astry

pozyskane z nasionek wyżliny - lwie paszcze

plusy posiadania działki

grzybek z pracy, niestety tylko jeden
Co z tym ogródeczkiem począć 14:48, 23 maj 2014

Do góry
Haniu mnie Pani zapewniała że ta szałwia to wieloletnia ,mówiła że ona osobiście ja sadziła w zeszłym roku .
Mam nadzieję że nie ściemniała .
A zdjecia porównawcze oczywiście sie szykują ,ale na aktualne poczekam aż zakwitną hortki i róże,wtedy bedzie spektakularne PRZED I PO
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:07, 23 maj 2014

Do góry
Mariusz podróż musi być udana, bo będę wieźć przesyłkę

Agnieszka - miła jesteś... oj u Ciebie też nie byłam wieki.... sorki.......

Nie zaglądam do Was, bo jak u siebie odpiszę to już padam na twarz.. , a Wy o mnie pamiętacie i to jest bardzo miłe...... to jest więcej niż miłe ........

Irysy ciepnięte w porywie litości za liliowce...

I uratowany jeden biały.. tego lubię najbardziej..

Szałwia kwitnie..... miałąm przesunąć linię rabaty i przesadzić.. nie zdążyłam.. trudno.. będzie sie gnieść pod różami..

Mój mały skrawek ziemi 11:54, 23 maj 2014

Do góry
Madziu jak tam postępy remontowe?? Pogoda jak złoto więc trochę szkoda czasu ale z drugiej strony i okna pootwierać można i schnie lepiej wszystko. Ogród piękny i kwitnący U mnie szałwia jeszcze pąków nawet nie ma a u ciebie w kwiatach Pozdrowienia zostawiam
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:40, 23 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Pewnie, ze można. Pogoda sprzyja. Byle ślimaki siewek nie wcięły
Liczyłam na samosiejki szałwii muszkatołowej. Było kilka, ale... było W zeszłym roku myślałam, że obeżrą mi całą!
Mają te paskudy swoje ulubione rośliny. I tych właśnie trzeba strzec jak oka w głowie

Dodam, ze dość dawno posiałam kosmos siarkowy i do tej pory nic nie widzę! Za to cynobrówka wzeszła wszystka! nawet nadprogramowo, bo z jednej bulwki podwójne powychodziły. Tak się cieszę

To jak gdzieś wcisnę, to wsieję, a na ślimaki mam miksturę i pryskam nią przede wszystkim hosty, no właśnie szałwia mi znowu nie wzeszła chyba mnie nie lubi? a kosmos Ci w tamtym roku wysyłałam to nie masz samosiewek? u mnie cynobrodówka w donicach ale jeszcze niziutka, wczoraj podlewałam też z pokrzywą prawie wszystko
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 22:41, 22 maj 2014

Do góry
A kto na chwasty patrzy? Ja na pewno nie, mam ich pod dostatkiem u siebie

Ale czosnki to to co ogrodomaniacy lubią...

A ta szałwia to wysoka rośnie?
Moja bajka 21:54, 22 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Witaj Ta szałwia długo za mną chodziła, aż wreszcie ją znalazłam. Taka biała by mi się jeszcze przydała Ja też uwielbiam wiklinę. Zresztą wszystko co naturalne, kamienie i ... patyczki też Pozdrawiam

Kasiu czytam ze chciałbyś białą szałwię ,u siebie wstawiłam foto ,jak będzie sie Tobie podobac to jesienia prześlę nasionka lub sadzonki
Ogród, który ciągle zmieniam 21:50, 22 maj 2014

Do góry
biała kamasja

biała szałwia

dereń kousa tez ma białe kwiatki

tawuła biała

tyle dzisiaj na biało
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 21:37, 22 maj 2014

Do góry
Szałwia omszona Adrian - bardzo ciekawa i trwała

i Superba

Łubin

Co z tym ogródeczkiem począć 21:28, 22 maj 2014

Do góry
No i nie wytrzymałam tego bałaganu
Wiem że głupiego robota ...ale musiałam ,chociaż troszkę kanciki zrobiłam i na miejscu skalniaka wyznaczyłam mała rabatkę
Czy zdążę tam coś posadzić, zobaczymy .....kiedy Emus zdecyduje się na rozbiórkę .
Ale już wygląda dla oka lepiej

I tu przed trzmielinkami posadziłam moja nowa szałwię .
Kiedyś myślałam że wywalę hosty i w to miejsce pójdzie szałwia a przed bukszpan
Moja wymażona rabata ,ściągnięta zresztą od Neomi

Cos tu na ten czas zawieszenia wymodzę żeby to miało rece i nogi

Moja bajka 14:14, 22 maj 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Masz głowę pełną pomysłów, normalnie chyba aż nimi kipisz... Superowo!
Tworzysz swój ogród z wielką pasją, świetnie się to czyta i ogląda. No i masz szałwię Moja ulubiona roślina "niedozabicia" Wiklinowy (chyba karmnik ?) mnie zauroczył. Bardzo lubię wiklinę

Witaj Ta szałwia długo za mną chodziła, aż wreszcie ją znalazłam. Taka biała by mi się jeszcze przydała Ja też uwielbiam wiklinę. Zresztą wszystko co naturalne, kamienie i ... patyczki też Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies