Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 11:37, 12 cze 2014

Ania........terminatorka super nazwa oczywiście, że wycieczkę zrobimy
czekam na kwitnienie moich stip, bo ja swoje na wiosnę ucięłam..
ja też lubię firletki, ale się rozpanoszyły!
no i czytam sobie o maku lekarskim, nasiało się go nie wiem skąd od czorta, a on zakazany, plewię i plewię, ale walka z wiatrakami, a taki śliczny, cudne liście i fioletowo lawendowy kwiat
w skrzyni mam zielnik, to jest szałwia ananasowa, ale smaczna i ładna i cytrynowa tez fajna.....i te niech na maksa się wysiewają, są cudne

ewsyg.....Ewo, ja tę białą piwonię dostałam od koleżanki, a ona z kolei kupiła od kogoś dom i ona tam już rosłą od dawna i dlatego po omacku szukam nazwy i chyba to jednak Mis America będzie, najbardziej pasuje z opisu
..nawet 53, znalazłam 3 o których zapomniałam
fajnie się przeplatają Graham Thomas i moja stara NN

Mira.....robi się cały czas, ale i tak nie jest doskonale i nie będzie, bo przy tej ilości roślin, nie wyrabiam, a chcę też oczy napaść widokamicynie siałąm ze swoich nasion, będzie sporo, choć połowę zżarły ślimaki; wiesz, ja ciepnę i nie myślę o tym sianiu i potem patrzę jest, może dlatego, nie przejmuję się, bo jak się nie uda, mówi się trudno....w sumie zależało mi na makach, przyjaciółka przysłała z Kanady nasiona takich cudnych i co...werben od groma, wszystkiego innego, a maków ani śladu...za to lekarskich!!!!
dereń kousa urósł bardzo, może za rok kwiatki będą....i moje siewki lawendy, tzn z uciętych kawałków, są kwiatki

Milka 11:55, 12 cze 2014

Danusiu.........co Ty chcesz zmieniac, jak u ciebie tak pięknie, masz takie okazałe i wyjątkowe rośliny, całą serię zdjęć dzięki dziewczynom obejrzałam ale rozumiem, ze jakieś detale zawsze chcemy zmieniać, tak już mamy; dotarły moje ozdoby ogrodowe, nie sfociłam, nie powiesiłam, było parno i duszno, miało lać i co, nic, żar znowu! na twoje odwiedziny czekam, może się uda pozdrawiam
zaraz zakwitnie macierzanka, fajnie że się rozrasta i wysiewa

Pszczółko......pewnie każdy ma inne z nią doświadczenia, ale u mnie się sprawdza, zwłaszcza, że mam ich 5 wśród limek, a te już 2 metry mają po cięciu i dzięki temu, że róża wysoka, to ją widać, no i oczywiście miłorzęby mają fajne skarpety
o Angeli miałam złe zdanie, ale teraz uważam ją za cudo

anula_wn.......Anula, to super ten jaśmin ma takie mięsiste liście, jakby kaktusowate, jak jest, to już nam przetrwają muszę oblukać twój wenecki bluszcz
a u mnie biało na trawie z mojego jaśminowca się robi
Milka 12:09, 12 cze 2014

Bogdziu...takie one powinny być, ale pogoda raz im służy, raz nie, zresztą u mnie tylko te herbacinae róże celowo były kupione, reszta mimochodem
stipy zaraz zakwitną, pomiędzy chowają się liriope variegata, tracę do tych ostatnich cierpliwość, jak to wolno rośnie, a tak mi sie podobają..

ana_art......Aniu, nawet nie wiesz, jak wdzięczna jestem Justynie, że zadzwoniła i pomyślała o mnie, bo ten sumak cudny i jak zobaczyłam go u Anity, bardzo chciałam miećśliczna z niej dziewczyna, w wieku mojego syna i niesamowita ogrodniczka, u niej same okazy kolekcjonerskie podziwiam...uśmiech ma piękny
dużo róż w Anglii wspina się po domach i murach, mocowane różnie, na rozprowadzonych linkach i przywiązane do nich, na obeliskach, na innych roślinach, zerknę u ciebie, co tam sobie wymyśliłaś
Rhapsody Blue
nie tnę jej mocno i co rok jest większa, tak można ją też prowadzić

Kindzia....Kasiu, ja wysoko, bo inaczej limki by je zarosły, a tak wystają ponad hortkami; u nas miało lać, a jest nadal upał, czyli podlewanie nadal
Red Baron zaczyna rosnąć i czerwienić i miskanty ML już spore, sadziłam je rok temu w sierpniu chyba..

Reniu.....dokładnie tak coś za coś dziś zerknęłam tylko, werbena kwitnie już, ta mi tu przezimowała i nawet obok siewki znalazłam, służy jej tu to kwaśne miejsce, bo lepiej rośnie niż nie na kwaśnym podłożu...

Gabriela 14:04, 12 cze 2014

Jestem. W poszukiwaniu bidulka z Krety, który kwitnie. No i nie widzę jaśminu. Mój kwitnie od kwietnia bez przerwy, tylko musiałam go przyciąć, bo mi złapał ni stąd ni zowąd przędziorka - widać za sucho miał. Ale teraz już od trzech tygodni moknie sobie na polu.
Gabriela 14:08, 12 cze 2014

irena_milek napisał(a)
fajnie się przeplatają Graham Thomas i moja stara NN

Myślę że czerwona to jest Sympathy, mam od lat na tarasie dokładnie to samo zestawienie obok siebie - bardzo energetyczne. I pachnące. Tyle że u mnie to wszystko się kłębi razem z atkinidią pstrą "Adam" i winogronami.
Milka 14:15, 12 cze 2014

Może, ja nie umiem rozpoznać ale jest mocna, zdrowa i piękna, to stare róże, też wielkie, oplatają mur
wkleiłam u ciebie, gdzie jaśmin
Richie 14:35, 12 cze 2014

Irenko przepięknie u Ciebie w ogrodzie a róże zachwycają.
Też myślę, że to Sympatia bo ją mam. Pozdrawiam
Milka 14:38, 12 cze 2014

Rysiu, jak już oboje z Gabrysią tak mówicie, to musi być ona, śliczna róża, uwielbiam ją, drugą mam w innym miejscu i tamtą mocno tnę, a tej dałam luz
....albo wykopię i też ją dam na mur, o!!
dzięki i tez pozdrawiam
Urszulla 17:06, 12 cze 2014

Ależ kipia róże pnące to widok nad wszystkie pozdrawiam Cię
Kindzia 18:39, 12 cze 2014

Te żółte z czerwonymi...cud, miód i orzeszki!!!

Jak Ty to wszystko obrabiasz Irenko??? Takie hektary...