Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

leon60 10:06, 12 cze 2014

Jagódka czy ochojnik na serbie wygląda identycznie jak na świerku pospolitym ?
Jagodaa 10:08, 12 cze 2014

leon60 napisał(a)
Jagódka czy ochojnik na serbie wygląda identycznie jak na świerku pospolitym ?

Ola, mam białe puszki na igłach, takie ok 1mm, i jak je ściągnę, żółtą plamkę. Galasów nie widziałam, albo nie ma, albo nie zauważyłam. Postaram się zrobić popołudniu fotkę.
Jagodaa 11:09, 12 cze 2014

Magda_ napisał(a)
Idziesz kobieto jak burza fajnie jeśli ktoś ma taką "ogrodową" wyobraźnię i jeszcze przed zaczęciem prac wie jak to wszystko będzie wyglądało

Hahaha, a najlepsze jest to, że ja czasem nie potrafię opisać tego, co "widzę".
Jagodaa 11:17, 12 cze 2014

agam napisał(a)
Jak czytam o tych wszystkich robalach, ochojnikach itd to słabo mi się robi. Nie żebym się brzydziła, ale to całe pryskanie, nienawidzę....
Moje modrzewie wyglądają jakby pomału umierały, nie wiem czy ochojnik je tak załatwił czy moje opryski .

Murek jest na miejscu że tak powiem, pasuje do donic i prostych nasadzeń przed. Nie maluj czasami na biało, bo nie ma to najmniejszego sensu, zacieki itd. Myślę że za rok będzie pięknie .

Niestety... opryski to też moja bolączka, ale już powoli zaczynam jakoś się w tym z Waszą pomocą odnajdywać .

Na biało nie będę malować. Za rok, na wiosnę zetnę berberysy dość nisko, żeby się zagęszczały, już jest lepiej, ale to jeszcze zupełnie nie to . No i trawy (jeśli nie wypadną!) nabiorą innego pokroju. Za berberysami będą czosnki . Już się nie mogę doczekać cięcia płotku bukszpanowego .
Jagodaa 11:18, 12 cze 2014

beta napisał(a)
podglądam...fajnie, że prace idą do przodu...to cieszy...pozdrawiam Jaguś

Pozdrawiam Betko cieszę się nawet z tego, że skład bloczków przed donicą się zlikwidował dzięki budowie .
Jagodaa 11:20, 12 cze 2014

Magda70 napisał(a)

Fajnie wygląda to nawiązanie do donicy.
Faktycznie współgra ze sobą.

Bardzo mnie cieszy Twój komentarz Magda! Takie było moje zamierzenie, ten mur po prostu musiał tam być, bo czegoś brakowało .
agam 11:46, 12 cze 2014

A jak wygląda Twoja obwódka, zasilałaś bukszpaniki? Moje takie jasno zielone, muszę florowitem je podkarmić.
Milka 12:36, 12 cze 2014

Ten mur super z tym nasadzeniem
Magdalenka 13:31, 12 cze 2014

Jagódko, zaglądam codziennie, ale ostatnio czasu na wpisy nie mam.
Murek piękny, ale mnie najbardziej podoba się Twoja szałwia. Ja mam dużo różowej, muszę więcej poszukać tej fioletowej
Pozdrawiam.
Jagodaa 14:11, 12 cze 2014

agam napisał(a)
A jak wygląda Twoja obwódka, zasilałaś bukszpaniki? Moje takie jasno zielone, muszę florowitem je podkarmić.

Zależy która część .

Mniejsze L jest cały czas w słońcu i bukszpany trochę to odchorowują, listki trochę zbrązowiały, tego problemu nie ma wcale w dużym L, lekko zacieniona część. Zakładam, że to nie grzyb, tylko własnie słońce, bo bardziej wilgotno jest zawsze w tym cieniu, więc i grzyb atakowałby ją w pierwszej kolejności. Podobnie było w zeszłym roku z moim pierwszym płotkiem bukszpanowym, też tak zareagowały po posadzeniu. Na podstawie tych obserwacji wydaje mi się, że w przyszłym roku będzie już ok. Chyba wszystkie się przyjęły i raz juz je zasiliłam Florovitem doglebowo. Pora powtórzyć zabieg, może dziś... Gdy temperatura spadnie, ciachnę na równo i dość nisko, aby się zagęszczały, nie zależy mi na szybkim wzroście, raczej na objętości .
Oprysk na grzyba i szkodniki zrobiłam razem z resztą ogrodu.

W zeszłorocznej obwódce też jeszcze przyrosty do końca nie ściemniały, myślę, że to chyba normalne... miodówka nareszcie zniknęła (chyba).