Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:29, 09 maj 2016

Do góry
BasiaB napisał(a)
Proszę Was o pomoc w wyborze dwóch drzew nad rododendrony. Na tle żywopłotu z tui brabant (na razie mniej niż metrowy) posadziłam 5 rododendronów od strony północnej. Chciałabym między te rododendrony posadzić dwa jednakowe drzewa. Myślałam o śliwie wiśniowej Nigra. Czy to jest akceptowalny wybór? Czy są jakieś przeciwskazania do sadzenia Nigry między rododendrony bo nigdzie takiego połączenia nie znalazłam.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

w zestawieniu z roślinami ewidentnie kwasolubnymi będzie pasować tam magnolia (kwasolubna także). W takich przypadkach trzeba dobierać rośliny o podobnych upodobaniach siedliskowych, ew. bardziej wyrafinowany bordowy klon japoński
Szmaragdowy Zakątek 10:30, 09 maj 2016

Do góry
Luki – Łukasz, miłorzęby bardzo polecam. Chodź lubią w kwietniu/maju podmarzać, to w ciągu sezonu, a już na pewno jesienią zrekompensują ci wszystko. Kupuj…będzie Pan zadowolony…..

Margarete – Już sama nie wiem co to za magnolia…muszę poszukać w necie; rododendron kwitnie na razie jednym kwiatkiem ale i tak się cieszę.

Karol99 – dziękuję Karol….lubię wiosnę w moim „szmaragdowym”

Kasik – nie pamiętam dokładnie, ale do Bogdzi chyba 21 lub 28 maja, więc może dasz radę !

AnnaCh – Aniu, nie masz do mnie daleko, więc zapraszam na pyszną kawę, ogromne ciacho i oglądanie panoramy na żywo !!!

Kasya – coraz bardziej skłaniam się do tego, że moja Susan to Betty lub Ann

yolka – Jolu, akurat w tym miejscu zawsze jest słoneczko, więc trawka cieplutka….zapraszam, kocyk i leżaczek mam

Ludwika – muszę cyknąć panoramę „szmaragdowego” stojąc na dachu garażu…tam dopiero są widoki. A nad moja magnolią cały czas się zastanawiam… Już wiem, że Betty też powtarza kwitnienie tylko, że bardzo słabo. Mam więc dylemat Betty czy Ann ???
Mały ogród czarnej Agi 10:24, 09 maj 2016

Do góry
Witam i ja po zimowej przerwie.

Sasanka.... już myślałam ze ją straciłam, bo ledwo żywą przesadzałam na jesień, a ona pięknie odbiła,

Tulipanki

Moja magnolia Susan.... sadzona w zeszłym roku miała 3 kwiaty teraz już 7
Mam jeszcze jedną magnolię, którą sadziłam 5 lat temu, ale nie znam nazwy odmiany i jeszcze mi nie zakwitła. W czasie tych pięciu lat ją trzy razy przesadzałam...., ale rośnie ładnie, tyle że jeszcze nie kwitła... może za rok

Kamienny ogród patykiem malowany 09:53, 09 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
I znowu magiczne zdjęcia, tym razem orlików u Ciebue. Jabłonka też zjawiskowa. Na moich azaliach (ale mam ich niewiele) też mało pączków, magnolia też ma dużo mniej kwiatów. Stawiam, że to ubiegłe suche lato się do tego najbardziej przyczyniło.

Oglądałam Twoje ostatnie foty....gdzie tam moje do Twoich...
Jabłonka o tej porze roku jest ładna, ładnie pachnie i w ogóle acham i ocham do niej....niestety jak przekwitnie jest gorzej....sypie zeschniętymi liśćmi i wtedy...już od kilku sezonów....zamierzam się na nią z piłą.
Zastanawiam się dlaczego tak się z nią dzieje.
Może ma za sucho?
Obok jest ogródek, który jest regularnie podlewany i drzewko też co nieco dostanie....

Co do azalii....to u mnie więcej pąków mają te przy domu w półcieniu.

Pozdrowienia wiosenno-letnie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:33, 09 maj 2016

Do góry
tak, fotki Agnieszki są zawsze zachwycające.
Chyba pierwszy raz nie mamy opóźnienia w stosunku do Waszych rejonów. U nas na szczęscie nie było przymrozków.
M pytał czy w tym roku nie omijają Was deszcze? Nie macie suszy?
Stożki różane jak zwykle skłaniają do brzydkich uczuć zazdrości- niby zwykłe prote a takie piękne w tej prostocie.
Rzeka sapporo cudna. Już mocno podbita kępami trzcinnika, stąd ta masa zielona, tak?
Donice świetne- to nówki chyba?

Magnolia- szkoda trochę, ale może za to pójdzie jej we wzrost energia.

Pięknie macie. bardzo lubię Wasz ogród.
Jest z rozmachem ale i swobodą.

A czosnki niedźwiedzie, klują się?
Moje nie wszystkie przeżyły poprzednia suszę, ale są
Kamienny ogród patykiem malowany 07:41, 09 maj 2016

Do góry
I znowu magiczne zdjęcia, tym razem orlików u Ciebue. Jabłonka też zjawiskowa. Na moich azaliach (ale mam ich niewiele) też mało pączków, magnolia też ma dużo mniej kwiatów. Stawiam, że to ubiegłe suche lato się do tego najbardziej przyczyniło.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:34, 08 maj 2016

Do góry
Hej, hej!

Kasiu bardzo dziękujemy Ci za zaproszenie i miłe spotkanie.
Oczywiście mam niedosyt pogadania bo czas szybko mija.

Ja miałam dziś fajny dzień bo nic nie robiłam tylko napawałam się majem u Ciebie a potem co prawda w przelocie u Rysia.

Wrażenia ? hehe

wielopoziomowe

Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej pasji ogrodowej / no tak jakbym była z innej gliny hehe / no ale ja nie muszę pilnować dzieci z lekcjami /uff/ więc inny mam czas dla ogrodu.

Ilość różnych roślin jest imponująca i świadczy właśnie o tym zamiłowaniu.

Judaszowiec zachwyca, fajny taki chudy można wcisnąć gdzie się da - nie zapytałam ile ma lat.

Magnolia parasolowata to kolekcjonerski chyba egzemplarz ale skoro jak kwitnie zapach nie zachwyca to już raczej u mnie nie zagości

Ten zakątek jest wyjątkowo klimatyczny i taki sympatyczny bo obok jest altana,
wśród rośli jest czarny bez tak niesamowicie uforomowany - bardzo mi się to podobało choć może zachwyt powinno się oddać klonowi - co z definicji piękny jest

Bajkowy ogród Weroniki 22:13, 08 maj 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Też ładnie proszę i pozdrawiam

Widzę, ze coś się zmieniło technicznie, nie ma automatycznego narzędzia do zmniejszenia zdjęć, zrobiłam to ręcznie.
I po co ? By pokazać, że większość tulipanów zginęła w brzuchach gryzoni a magnolia zmarzła przed zupełnym rozkwitem. Floksy szydlaste zawsze ratują sytuację. No i Kajtuś zawsze poprawia mi nastrój. Nakryłam też na gorącym uczynku wiewiórkę, która buszując po balkonie zamierzała porwać do swojej kryjówki Kajtusiową pościel.

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:21, 08 maj 2016

Do góry
Kolejna kalina gotowa do kwitnienia
I rutewki

tylko koperkowa nie wiem na co czeka

magnolia Galaxy nadal pięknie kwitnie

a to ostatni z kwiatów białej

Cunningham's White pięknie kwitnie i inne też zaczynają no i azalie
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 21:04, 08 maj 2016

Do góry
grujeczniki posadzone

magnolia też, mam nadzieję, ze tutaj będzie jej dobrze, to takie zaciszne, osłonięte miejsce

powoli będę się pozbywała szmaty ale to będzie ciężki i długi proces
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:57, 08 maj 2016

Do góry
Kasiulka - zakwitła mi tez krzewuszka od Ciebie! Jest pierwsza i cudownie kwieciem obsypana!

Zakwitła tez glicynia na płocie

i na szczycie tui

Kwitnie też moje ulubione tio magnolia, lilak i jabłonka

Ogród Cioci cz. 3 19:28, 08 maj 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

co to za magnolia - super kolor)

aktualnie szukam Nigry i Lenei - dziś zrobiłam tur po okolicznych szkółkach chyba wszystkich ....nie ma ...znaczy nigra była ale ledwo do kolan i jakas taka wytłamszona.

ludzi tłum na ogródkach - masakra( ...w Goczałkowicach nowa hala z klamotami pobudowana ....i gigantyczny parking na łące maja...pełny był ...nie chce mysleć co będzie za tydzień i 2.

To właśnie nigra Byłam u Kalisza i tłumy widziałam i nową halę i parking ale ML nie było
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:23, 08 maj 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Wiesz co posadziłam dzisiaj sadzoneczki bukszpanu pod magnolię .
Myślałam stworzyć taki zwarty kwadrat w jej nóżkach .
Tylko teraz jak czytam że Magnolia nie lubi grzebania w korzeniach ,to czy to dobry pomysł ?

Jesli magnolia jest młoda i niedawno sadzona to gdy teraz posadzisz bukszpany to sie pieknie zasymilują. Tak miałam z rozami. Ale potem zaczełam robić rewolucje i lekko w tym roku magnolia odchorowala. Tzn miała duzo kwiatów ale zwykle była nimi oblepiona
Poprostu posadz i więcej nie kombinuj
Skarbonkowy ogródek 19:01, 08 maj 2016

Do góry
Kurde Lukasz dzieki. Musze to wrzucic w gartenpuzzle.

Hortensji nie chce przesadzac ale chyba nie mam wyjscia. Bo to drzewiaste sa i nie wiem czy dadza rade na tej patelni. Najbardziej zalezy mi zeby na tej rabacie bylo cos zimozielonego co przesloni mi piaskownice ktora jest za nia. I jeszcze basen ktory tez tu latem stanie( na koncu pisakownicy).

Ta cala rabata jest po prawej stronie od tarasu.A po przeciwnej stronie rabata z magnolia. Po miedzy nimi trawnik ktory widac na zdjeciu wyzej.
Liliowo i kolorowo:) 18:46, 08 maj 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Piękna wiosna. Doczytałam o sprzęcie, to takie ważne, aby był nam pomocny. A wiewiórki, to chyba od Kropki większe Co to za magnolia, bo wielkie pąki i ten pełny żonkil jest niesamowity. Buziaki

Nawet nie zdążyłam dac tutaj zdjęć w pełnym rozkwicie tej magnoli ale zdjęcia mam, przymrozek niestety ją trochę zniszczył a najbardziej takie jedno młode drzewko co mi M kupił to chyba całkiem ją przymroziło. Teraz się niestety pochorowałam i znowu to samo o tej porze roku albo mi glos chwyta albo słuch, teraz znowu poszło na ucho A ja z tych co w miejscu ani nie posiedzi a tym bardziej poleży
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:49, 08 maj 2016

Do góry
Wiesz co posadziłam dzisiaj sadzoneczki bukszpanu pod magnolię .
Myślałam stworzyć taki zwarty kwadrat w jej nóżkach .
Tylko teraz jak czytam że Magnolia nie lubi grzebania w korzeniach ,to czy to dobry pomysł ?
Skarbonkowy ogródek 17:32, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ja to mam ostatnio zawirowania umysłowe z piwonią magnolią i hortensją, o jednym myślę, mówię drugie, a piszę trzecie Moje pytanie było o rabatę pod magnolią tak pięknie przygotowaną
Na tą hortensjową muszę spojrzeć jeszcze raz.

aaaa

Rabata pod magnolia tez słoneczna ale mniej. Jak magnolia puści listki to będzie trochę zacieniać od około 14 do wieczora.

Na hortensjowa tez spójrz spójrz
Skarbonkowy ogródek 17:01, 08 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Joasiu, to drzewo wyglada ja Prunus serrulata Kanzan. Sprawdź w Google fotki

Zmiany super. Pięknie wyglada ławka pod magnolia Te hortensje o które sie tak martwisz, to ogrodowe czy bukietowe? Bukietowe dadzą radę na słońcu, nawet na patelni. Ogrodowe natomiast najlepiej przenieść do półcienia.

No właśnie sprawdziłam i Luki miał chyba racje. Pokrój i same kwiaty te same. Mamy zwycięzcę !!

Widzisz Ewuś, pomimo wiecznego niedoczasu cos tam staram się działać. Wiec tym bardziej cieszy ze widzicie różnice i zmiany na plus. Lawka czeka na renowacje ale i tak mi się podoba.

Hortki drzewiaste czy ogrodowe- nie rozróżniam. Na pewno nie bukietowe. Juz mi się słabo robi jak pomyśle o przesadzaniu tych większych .

Wspomniałaś ze bukietowe dadzą rade w słońcu. Serio? Mogę je posadzić na taka patelnie? Chciałam je kolo tej kulki bukszpanowej posadzić. W zasadzie w miejscu gdzie rosły rodki które niepotrzebnie wycięłam.
Ogród Cioci cz. 3 16:40, 08 maj 2016
Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

już męczę

co to za magnolia - super kolor)

aktualnie szukam Nigry i Lenei - dziś zrobiłam tur po okolicznych szkółkach chyba wszystkich ....nie ma ...znaczy nigra była ale ledwo do kolan i jakas taka wytłamszona.

ludzi tłum na ogródkach - masakra( ...w Goczałkowicach nowa hala z klamotami pobudowana ....i gigantyczny parking na łące maja...pełny był ...nie chce mysleć co będzie za tydzień i 2.
Skarbonkowy ogródek 16:28, 08 maj 2016

Do góry
Joasiu, to drzewo wyglada ja Prunus serrulata Kanzan. Sprawdź w Google fotki

Zmiany super. Pięknie wyglada ławka pod magnolia Te hortensje o które sie tak martwisz, to ogrodowe czy bukietowe? Bukietowe dadzą radę na słońcu, nawet na patelni. Ogrodowe natomiast najlepiej przenieść do półcienia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies