Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Lawendowy zawrót głowy 15:06, 20 maj 2016

Do góry
Jolcia, wakacje sobie zrobiłaś? Nadrobiłam zaległości, powzdychałam do czosnków, posąg Fida podziwiałam i co dalej?
Skończyły się fotki.

Pracujesz w ogródku?
Trzeci dzień zielsko wywalam na rabatach
Ogródek Iwony II 12:41, 20 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
New Dawn ma pierwszy kwiat :

Biała czy różowa, mam obie
zmiany super wyszły
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:46, 20 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dorotko, zachwycam się twoim ogrodem. Jest magiczny
Ogród kolorów i zapachów.
Maki już u ciebie kwitną. Ja się ucieszyłam, bo moje (twoje) same się wysiały. Znowu będę się nimi zachwycać Wprawdzie zrobiły mi misz-masz na uporządkowanej rabacie, ale je tak zostawię. Jako element zaskoczenia. Tym bardziej, ze nie ruszyły mi na tej rabacie miskanty.

Zacytowałam tą fotkę z zapytaniem.
W jaki sposób stałaś się posiadaczką tylu pięknych czosnków? W Janinie kupowałam na sztuki, ani ich wiele nie udało mi się kupić, ale też nie były tanie. Czy można gdzieś taniej kupić je hurtowo?

Odpowiedź napisałam i Ciebie (Gartenea).Te czosnki mam drugi sezon. To zdjęcie z ubiegłego roku, kupiłam 5 sztuk po 8zł u nas w ogrodniczym, w tym roku mam ich 11 sztuk. Mam nadzieję, że mi nic ich nie zeżre bo ładnie się rozrastają. Tulipany mimo, że sadzę w dużych donicach przemysłowych są zjedzone przez nornice i jeszcze jakąś inną paskudę.
Te maki co u mnie już kwitną nie rozsiewają się, te są wieloletnie z kłączy. Ja takich elementów zaskoczenia będę miała więcej - robię je całkiem świadomie, żeby ożywić te stonowane róże i błękity.
Do raju daleko - u Ewy 11:04, 20 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, połowa już rośnie w gruncie. Połowa jeszcze czeka. Może uda mi się jutro dokończyć. działam rabatkami
I liczę sztuki, by wystarczyło
Super, że dostałam od ciebie, bo musi robić i za stipę i za miskanty, hi, hi
Żeby szybciej nadrobić braki, wyszukałam sobie twoje wpisy i znalazłam wpisy u Beatki. Zajrzałam na jej wątek i czytam o brakach roślinek. Musze doczytać jej wątek. Buziaki

I przegapiłam, że choroba cię dopadła. Już lepiej?

Dopadła mnie choroba i nie chce puścić. Nie mogę pracować, nie mogę śpiewać. Milczę Podobno milczenie jest złotem

Iwonko, Ty jesteś mistrzynią w przygotowywaniu sadzonek, więc będziesz mogła podpowiedzieć Beatce jak może mieć dużo roślinek małym kosztem
Tu ma być ogród :) 08:42, 20 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja ostatnio w prezencie od M 20 sztuk dostałam. Front dzięki temu skończony
Nawet sam mi je położył

i o takich mężów nam chodzi
Ogródek Iwony II 07:57, 20 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wczoraj wracałam z pracy, świeciło słoneczko, miałam sporo czasu.
Ogród dzień wcześniej podlany przez naturę, to był dobry moment na dokończenie rabaty frontowej.
Tak sobie wymyśliłam, że będzie wyglądać całość. Bez wprowadzania nowych gatunków.
rysunki nie zachowują skali. To tylko poglądowo. I narysowane już po posadzeniu, dla potrzeb wątku

Dokładnie chodziło o zrobienie tego kawałka:

I stwierdziłąm, ze czasami fajnie, jak M jestnadgorliwy i "każe" kupić bukszpany, na które nie ma się planu na dany moment. jakiś czas temu okazyjnie kupiliśmy kilka bukszpanów w szkółce - kandydatki na ładne kulki. A rok temu 3 sześciopaki bukszpanów z Obi, które posadziłam na obwódkę kola na stronie północnej (na razie jest tam misz masz - taki przechowalnik, poczekalnia dla roślin. Swoją drogą bardzo przydatna i w zupełnie innym stylu, niż reszta ogródka . Bukszpany nie do końca były tam potrzebne. Ale ładnie podrosły przez ten czas i teraz były jak znalazł. Niesamowicie miały rozrośnięty system korzeniowy

Rozstawiłam więc doniczki, wytyczyłam linię sznurkiem, by zobaczyć, czy pomysł jest dobry

Duże doniczki robiły za 3 kulki, a sznurek za obwódkę bukszpanową.

No i posadzone.

Przy okazji wysypałam korę. Poszło 10 taczek kory. I tylko cienko wysypałam ... Głównie po to, by ziemia tak szybko nie wysychała.

Tempo ekspresowe
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 07:35, 20 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Piękne klony i fajny pomysł z donicami
Obejrzałam piękną serię zdjęć. Zaczyna wszystko wyglądać fajnie.
Masz rękę do roślin i fajnie działasz

Michał wspominałam o czosnkach, więc podaję link do mojej nieudanej przygody z czosnkami, które wszystkim się udają. Z cyklu, jak nie popełniać błędów
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=160#post_2

Dziękuję
Iwonko już zagłębiam się w lekturę
Ogródek Iwony II 07:30, 20 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Quiny i żurawki mają podobny kolor

Ale fajnie wszystko pod kreskę
Tu ma być ogród :) 07:28, 20 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

z wymienionych to jeszcze mi obrzeży betonowych brakuje

Ja ostatnio w prezencie od M 20 sztuk dostałam. Front dzięki temu skończony
Nawet sam mi je położył
Dwa ogrody 07:25, 20 maj 2016

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
bodziszki zaczęły pokazywać kwiaty, ich przegląd robiłam w ub. roku, tutaj tylko niektóre, nieustannie je mnożę są doskonałą alternatywą dla niskich traw

Dla mnie bardzo aktualne. A raczej fotka z przyszłości. Moje bodziszki jeszcze w pąkach
Pozdrawiam.
Ogród z rzeźbą 07:21, 20 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Koteczek dziękuje wszystkim za zachwyty. A my aktualnie mamy jazdę w domu, bo nasza czteroletnia kocica na razie nie akceptuje nowego gościa. Za to maluch czuje się doskonale, widać że chyba będzie z niego zadziora i rozrabiaka.

Hi, hi. Przyzwyczają się do siebie. Ale pierwsze dni będæ trudne. Potem będzie z górki.
Kotek śliczny. Bardzo ładny kolorek
Ogródek Iwony II 07:14, 20 maj 2016

Do góry
Mirelko, naprawdę już pączkują?
A ja się z jednego pączka cieszę.

Te nasadzenia - to tak się zrodziły...
Przyszła myśl i zrobiłam.
Ogród Mirelli 06:19, 20 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelka, jakie ty masz duże hortensje ogrodowe
Moje odbijają od ziemi. Reszta wymarzła.

Trawnik równiutki, piękny.

Iwonka niestety kiepskie te hortensje w tym roku, jestem nimi załamana. Gałęzie częściowo przemarzły, wypuszczają od dołu, ale kwiatu chyba z nich nie będzie
Myślę o wymianie trzech krzaków.
Ogródek Iwony II 01:21, 20 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Świetna sesja z Leonem, śliczny jest i pięknie zapozował. Nie odsuwaj go proszę, gdy chce wejść Ci w kadr. Piękne są te fotki z nim. Ogród śliczny i zmiany rzeczywiscie na lepsze

Ewa, zauważyłam, że zarówno kot, jak i moja sunia lubią przebywać w ogrodzie ze mną. Tam, gdzie ja, tam one
Faktycznie Leon fotogeniczny jest.
Za pochwałę ogrodu dziękuję.
Ogródek Iwony II 01:18, 20 maj 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

ogłaszam to jako motto ogrodowiska!

co wiecej mam napisać ..ogrody sie zmieniają w tempie galopującym ..raz... ze idziemy w niezawodne i atrakcyjne roslny ....dwa...że sadzimy z wiekszym rozmysłem zeby potem było to łatwo utrzymać

u mnie juz przepaść rok 2012(choć zdjęc mam kilka) do 2016(setki z każdego miesiąca) ...ciekawa jestem co ogród pokaże za lat 10

Justynko, świetnie to ujęłaś.
I ta niezawodność roślin. Łatwiej z obserwacji nam przewidzieć jak zachowują się roślinki . Nie musimy kupować w ciemno.
Makowo na Kociewiu 01:07, 20 maj 2016

Do góry
Kasiu, zdrowiej, a czosnki wymiatają.
Mówisz, że NZ zaczyna u ciebie? To ja spóźniona jestem. U mnie jeszcze nie pęka
Ogród Mirelli 01:01, 20 maj 2016

Do góry
Mirelka, jakie ty masz duże hortensje ogrodowe
Moje odbijają od ziemi. Reszta wymarzła.

Trawnik równiutki, piękny.
Na Łowieckiej 00:42, 20 maj 2016

Do góry
inag napisał(a)

No właśnie, tyle pracy i na darmo. A takie już byśmy mieli wszyscy dorodne kępy. Teraz trzeba zaczynać od zera

Też mam takie myśli. U mnie do traw dołożę dwie piękne magnolie - drzewka. Do teraz nie ma liści.
Żal mi tej kasy wydanej. Też mi smutno, jak patrzę na Polinki trawki, tak pięknie ruszyły, a moje umarte... no ale cóż... pogodzić się trzeba ze stratami, nawet jak boli i cieszyć się tym, co mamy, co zachwyca, co ładnie rośnie ...
Piszesz o hortensjach...
U mnie bardzo różnie wyglądają zeszłoroczne zakupy. Ta sama seria, posadzone w dwóch miejscach i zupełnie stopniem zaawansowania liściennego się różnią. Chyba jakaś fala przymrozków tam szla...
Zastanawiam się, czy to dobre miejsce dla hortek.

U ciebie może też fala przymrozków w okresie startu przeszła i teraz zebrać się nie może?

Zrób Ilonko fotkę i pokaż.
Ogródek Iwony II 00:10, 20 maj 2016

Do góry
Chciałabym napisać, ze to już finisch... ale jeszcze nie mogę
Ale mogę powiedzieć, ze nasadzenia z przodu domu uważam za skończone. tak zameldowałam Zbyszkowi przez telefon. Zapytał się: "Na pewno?"

No i jeszcze TO miejsce czeka na zdolne rączki twojego e-Ma :
Na Łowieckiej 23:57, 19 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U mnie tylko jeden miskant ruszył. Reszta nie. Choć Ewa bacowa dziś mi napisała, ze jeszcze wczoraj kolejny śpiący ML ruszył u niej. Nic nie jest jeszcze przesądzone.

Wiem Iwonka, ale jak patrzę na dorodne trawy dziewczyn - np. u Polinki, to trafia mnie delikatnie na te moje zdechalaki... W dodatku 2 hortensje też jakieś dziwne. Wszystkie są zielone a te zatrzymały się na etapie małych pączków i tak stoją. Nie wiem co im może być
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies