Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 01:21, 20 maj 2016

Anda napisał(a)
Świetna sesja z Leonem, śliczny jest i pięknie zapozował. Nie odsuwaj go proszę, gdy chce wejść Ci w kadr. Piękne są te fotki z nim. Ogród śliczny i zmiany rzeczywiscie na lepsze

Ewa, zauważyłam, że zarówno kot, jak i moja sunia lubią przebywać w ogrodzie ze mną. Tam, gdzie ja, tam one
Faktycznie Leon fotogeniczny jest.
Za pochwałę ogrodu dziękuję.
MirellaB 06:22, 20 maj 2016

Iwonka, nie zapomniałam, przesyłkę mam do Ciebie przygotowaną, tylko auto mam w naprawie, stąd to opóźnienie w wysłaniu.
MirellaB 06:41, 20 maj 2016

Iwonka teraz zobaczyłam nowe nasadzenia. Jak Ty wszystko potrafisz wykorzystać i ze sobą zestawić, zazdroszczę i podziwiam
Bardzo ładnie wyszło, zresztą jak wszystko u Ciebie śliczne, przemyślane - pięknie

Aaaaaa moje tegorocznie sadzone róże wszystkie mają pąki. Summer Song za chwilę zakwitnie
Iwk4 07:14, 20 maj 2016

Mirelko, naprawdę już pączkują?
A ja się z jednego pączka cieszę.

Te nasadzenia - to tak się zrodziły...
Przyszła myśl i zrobiłam.
anbu 07:30, 20 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Quiny i żurawki mają podobny kolor

Ale fajnie wszystko pod kreskę
L00zak 07:57, 20 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Wczoraj wracałam z pracy, świeciło słoneczko, miałam sporo czasu.
Ogród dzień wcześniej podlany przez naturę, to był dobry moment na dokończenie rabaty frontowej.
Tak sobie wymyśliłam, że będzie wyglądać całość. Bez wprowadzania nowych gatunków.
rysunki nie zachowują skali. To tylko poglądowo. I narysowane już po posadzeniu, dla potrzeb wątku

Dokładnie chodziło o zrobienie tego kawałka:

I stwierdziłąm, ze czasami fajnie, jak M jestnadgorliwy i "każe" kupić bukszpany, na które nie ma się planu na dany moment. jakiś czas temu okazyjnie kupiliśmy kilka bukszpanów w szkółce - kandydatki na ładne kulki. A rok temu 3 sześciopaki bukszpanów z Obi, które posadziłam na obwódkę kola na stronie północnej (na razie jest tam misz masz - taki przechowalnik, poczekalnia dla roślin. Swoją drogą bardzo przydatna i w zupełnie innym stylu, niż reszta ogródka . Bukszpany nie do końca były tam potrzebne. Ale ładnie podrosły przez ten czas i teraz były jak znalazł. Niesamowicie miały rozrośnięty system korzeniowy

Rozstawiłam więc doniczki, wytyczyłam linię sznurkiem, by zobaczyć, czy pomysł jest dobry

Duże doniczki robiły za 3 kulki, a sznurek za obwódkę bukszpanową.

No i posadzone.

Przy okazji wysypałam korę. Poszło 10 taczek kory. I tylko cienko wysypałam ... Głównie po to, by ziemia tak szybko nie wysychała.

Tempo ekspresowe
tulucy 08:20, 20 maj 2016

A obecnie zachwycają mnie te gwiazdki otwierające się w słońcu. To są cebulki. Nie wiem, jak się nazywają.

To jest śniedek - zwany u mnie śpioszkiem
Nienawidzę tego mała cebulka, a mnoży się potwornie, wolę przetrwania ma większą od wszystkiego, ja wyrzucam z rabat ciągle, rzucam pod płot, gołe cebulki, a to się przyjmuje i za rok kwitnie.
Ale zagłusza wszystko... dlatego wywalam z rabat do miejsc, gdzie mało co chce rosnąć.

Uzupełnienie rabaty genialne. Bardzo mi się podobają Twoje zmiany
Luki 08:23, 20 maj 2016

Iwonko ładnie wyszło, podoba mi się i chyba przyznasz, że kora to +10 do wyglądu rabaty, robi się od razu tak jakoś czyściej i z chwastami jest mniej roboty
Makao_J 10:02, 20 maj 2016

U mnie też czosnki przepadły. Już nawet pąki miały. Spróbuję jeszcze raz posadzić ale cena faktycznie nie fajna.
Ludwika 10:20, 20 maj 2016

Witam się u Ciebie, Iwonko

Byłam już tu kiedyś ale dopiero dzisiaj postanowiłam się przywitać, bo Twoje odważne zmiany w ogrodzie wprawiły mnie w zachwyt. Świetnie Ci wychodzi takie "porządkowanie" ogrodu No i kota Leona też muszę docenić - świetny model. Moja mama też ma Leosia a że mieszkają obok mnie to jej Leoś często towarzyszy mi w pracach ogródkowych A ja sama mam w domu takie dwie krówki jak Twój Leon Tyle, że dziewczyny, siostry

Pozdrawiam serdecznie!