Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:39, 21 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

a pomidorki to liczę na darowane

No Ty obdarowałaś to teraz niech wracają . Ja właśnie wysiałam z takiego od Ciebie takiego karbowanego - nigdy nie wiem czy dobre mam nasiona z tych zebranych.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:44, 21 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja się wczoraj wieczorem już ledwie ruszałam, bo sprzątam rabaty bylinowe, jeszcze mi jedna została, a już wołaja o plewienie, a jeszcze cięcie krzewów i zimozielonych przede mną
Nie spaliłaś sianka z łąki jesienią? Czemu? Teraz trudno wygrabiać jak już przerastać zaczyna.
Zawsze jak wyschnie i nasiona wysypie grabię w kopki i pale te jesienne ogniska mają niesamowity urok
Duży ogród to jest wyzwanie, a Ty masz ogromny, a do tego dwa

Późno była koszona i dlatego nie zebrana. Trudno nadążyć ze wszystkim. Zaczyna rosnąć ale nie przerosła jeszcze.

Nie palę sianka, bo biedronek moc tam było. Aż czerwono. Wywożę na kompost.
Jestem przeciwniczką palenia ze względu na faunę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:38, 21 mar 2019

Do góry
darkowa napisał(a)
Ojejku gdybym tylko mieszkała bliżej,to chętnie bym pomogła...
Danusiu, ja też proszę na PW ,gdzie kupujesz róże,zakochałam się w twoich z przed
ogrodu
Współczuję bolących ramion,mam to samo po dzisiejszym dniu

Generalnie to wszystkie róże w bukszpanowym mam z Anglii, wtedy targaliśmy w walizkach Obecnie róże Austina można dostać w Polsce.

Obecnie kupiłam w polskich sklepach - testuję
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:37, 21 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Danusiu ja podziwiam Wszystkie osoby ,co potrafią tak duże ogrody utrzymać w ładzie ….to jest bardzo ciężka praca ,chociaż cieszy i daje energię

może zlot dla nas zrób i wpadniemy z łopatami ,grabkami ...coś jak samopomoc chłopska ,a raczej kobieca ….

pozdrawiam cieplutko ……..a fotki wspominkowe ach i och

Jak będzie jakiś mus, to oczywiście, że wykorzystam pomysł jakaś telewizja, albo cóś się zapowiada.
Chętnie poznam nowe osoby z Ogrodowiska, bo wiele już poznałam w pierwszych latach trwania
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:31, 21 mar 2019

Do góry
Nie ma sensu dawać dolomitu.
Jest sens zrobić jeszcze raz grabienie, potem skoś bardzo nisko. Najlepiej by było przesypać kompostem i przegrabić, a jak nie masz to ziemia z worka, taka do trawników.

W sezonie zadbaj o wystarczające podlewanie i nawożenie, co prawda nie znam co gleba zawiera więc to ryzyko zalecać nawożenie bez badania gleby.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 18:27, 21 mar 2019

Do góry
Wszystko cokolwiek jest materią organiczną, dodatkowo wzbogaci i rozluźni glebę. Nie wiem tylko czy nie będzie "wyłazić" na wierzch i przeszkadzać w wałowaniu i grabieniu. Raczej będzie przeszkadzać.
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 18:25, 21 mar 2019

Do góry
Nie mam doświadczenia w takim działaniu. Zrób to i opisz wyniki.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:22, 21 mar 2019

Do góry
Zamieść posta w wątku "trawy niepożądane w trawniku". https://www.ogrodowisko.pl/watek/3824-trawy-niepozadane-w-trawniku

Przy okazji popatrz na wątek i znajdziesz odpowiedź. Najgorsze co może być w trawniku.
Stwórz ze mną mój ogród 18:16, 21 mar 2019

Do góry
Nie miałaś kiedyś szmaty, a teraz masz wyścielone... po brzegi i nawet widzę matę szkółkarską czyli najgorsze co może być. Wszystkie problemy z roślinami mogą zależeć od szmaty. Szmata szkodzi roślinom i skoro chcesz być dobrą ogrodniczką, usuń ją dla dobra roślin.
Poza tym wygląda masakrycznie i nie pozwala dżdżownicom na tworzenie próchnicy, nie można nawozić jak należy i cebulowych sadzić.
Po prostu usuń ją Proszę.
Nawożenie, zasilanie trawnika 14:03, 21 mar 2019

Do góry
Był nawożony- moczem psa. To by się chociaż zgadzało.
Pieska wyprowadzać na spacery bo będzie to samo. Ja teraz chodzę 5 razy dziennie z psami.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:37, 21 mar 2019

Do góry
Właśnie przeglądam Wohnen & Garten i są tam "bunte" Farb Tulpe in Gartenzimmer i super fajne "roślinne" poduszki.

Jakąś jedną ławkę mus pomalować na mocny róż
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:35, 21 mar 2019

Do góry
pw.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:14, 21 mar 2019

Do góry
Wspominam sobie maj i tysiące tulipanów. Zajrzyjcie, rozwesli Was ten widok.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/9649-wizytowka-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-moja-anglia?page=4
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:13, 21 mar 2019

Do góry
Aniu witaj
Och WIOSNA Witamy cię Wiosno!
Nawożenie, zasilanie trawnika 11:21, 21 mar 2019

Do góry
kamil_kluczbork napisał(a)
Witam serdecznie. Proszę o poradę. Mój trawnik ma dokładnie 1 rok to będzie drugi sezon nasiona barenburg universal, po zimie w słońcu wygląda fajnie a w brzydką pogodę średnio, ale nie o to mi chodzi. Zbadałem ph ziemii i jest pomiędzy 5 a 6. Pojawił się mech - który wcześniej zajmował taką powierzchnię że zrywałem trawnik (a raczej mech) i siałem na nowo trawę. Proszę o poradę bo jutro zamierzam zrobić werykulację i areację, a co do nawozu nie wiem czy powinienem i koedy jeśli już. Jaki wybrać?. Mam złe doświadczenia z nawozami i płynami na mech i dwuliścienne, zawsze paliłemm trawnik. Proszę o poradę koedy i jaki nawóz, i czy będzie to konieczne. W trawniku zrobiłem nawodnienie automatyczne rozprowadzające wodę równomiernie w sezonie.

Tak naprawdę to nie wiem co poradzić. Trawnik w łaty Typowe dla początkujacych. Źle nawożone, nierównomiernie Naucz się wysiewać nawozy równomiernie, a tego nie da się poinstruować pisemnie to trzeba ćwiczyć. Nawóz wtedy, gdy trawa rośnie, czyli kwiecień/maj nawóz florovit na trawniki z mchem.

Żeby komuś nie robić przykrości, omijam niektóre pytania, bo co mam napisać, że masakra?
Podanie nawozu i tak nic nie da, bo dalej będzie w łaty.

A tu gdzie wypalone a dokoła zielona trawa - to suczka sikała albo spalone nawozem doszczętnie.
Uprasza się o nie docinanie, bo i tak dwoję się i troję

Kup sobie siewnik ręczny tzw. kręcioł trzymasz go w ręku, ustaw na minimum i siej patrząc jak nawóz leci, obracaj się, potem potwórz kolejny raz w drugą stronę.

Jak czasem patrzę, jak sieją nawozy dzieci albo reklamują w Mai w ogrodzie, to śmiech mnie ogarnia albo i rozpacz. Dokładnie tak rzucają te nawozy, żeby wyglądało jak u Ciebie. Nic dziwnego, że skoro są tacy nauczyciele w tv !!! to trawniki tak wyglądają
Nawożenie, zasilanie trawnika 11:19, 21 mar 2019

Do góry
Kit - Czekaj w blokach startowych, jak posiejesz, i tak nie wzejdzie, a może spłynąć w czasie deszczu i będzie robota głupiego. Siej wtedy, gdy jest temp. odpowiednia na to, aby szybko nasiona wzeszły, a nie leżały.
Nawożenie, zasilanie trawnika 10:54, 21 mar 2019

Do góry
Jak temp. gleby przekroczy 12 stopni. Kwiecień/maj.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:52, 21 mar 2019

Do góry
Moje obecne plany robocze - przegrabić/przekopać egzotyczną, przygotować warzywnik do wysiewów.
W warzywniku pozostawię środek na warzywa. Reszta skrzyń będzie na kwiaty.
Mam z 60 nowych róż do posadzenia, kolejne dzisiaj przyjechały kurierem. Już 4 paczka róż.

Róże zadołowane i podlane, czekają na wsadzenie.
Jutro w planach - bukszpanowy, wymiana wody w ciurkadełakch i stawie, ogólne sprzątanie. Wymiana trawnika.
Przycinanie buków.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies