Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 12:39, 22 mar 2019

Do góry
Świerki nie są w szkółkach stale, rosną gdzieś w Polsce i są kopane. Nie mam takich informacji, co, gdzie jest w danym momencie, a jakbym wiedziała, to sama bym pojechała pewnie kupować

Po co chcesz sadzić świerki w warzywniku?
Nowe funkcjonalności: Powiadomienia i prywatne wiadomości 11:41, 22 mar 2019

Do góry
Wiadomości prywatne nie są widoczne w profilu. Są widoczne u góry na pasku głównym.
Masz od lewej: strona główna,archiwum, forum, mapa ogrodów, o nas, kontakt ....

i po prawej "wiadomości"

Napiszę Ci wiadomość, zobacz czy dostaniesz.
Drzewo na wietrzne stanowisko 11:35, 22 mar 2019

Do góry
Prunus cerasifera 'Nigra'- śliwa wiśniowa
Prunus cerasus 'Umraculifera' - wiśnia osobliwa.

Malus (jabłoń) - odmiany ozdobne, nie użytkowe.
Drzewa kwitnące wiosną siłą rzeczy mogą im zmarznąć kwiaty (zwłaszcza na wietrznym stanowisku), gdy przymrozek wystąpi w maju
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:32, 22 mar 2019

Do góry
Dziękuję Irenko
Wczoraj znowu doszły donice. Już mi donic brakuje, muszę rozpakować paletę z tymi starymi, co mam jeszcze z dawnych lat.
Rozpoznawanie bylin 10:28, 22 mar 2019

Do góry
To nachyłek okółkowy moim zdaniem zdjęcie moderuję bo jest z muratora. Nie można wklejać zdjęć nie swojego autorstwa.

nachyłek okółkowy

A tutaj jest wątek na Ogrodowisku o nim.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:23, 22 mar 2019

Do góry
Zamieść zdjęcie jak wygląda nie wyrwana z trawnika.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:22, 22 mar 2019

Do góry
Ja widziałam taką ciężką ziemię w sklepie ogr. (nie torf) z napisem "Ziemia do trawników". Samego torfu nie polecam, bo są włókna, które się "ciągną" i nie wpadają tam gdzie trzeba.
Dlatego dobry jest kompost, jednocześnie użyźnia i uzupełnia zagłębienia.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 22:30, 21 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na żywopłot nadaje się gatunek choiny a mianowicie Tsuga canadensis, i to wszystko w nazwie, zwykła choina kanadyjska nie żadna odmiana.Tylko czysty gatunek.
Ze świerkiem podobnie - Picea omorika, to wszystko w nazwie.

Jeszcze może zapytam, czy jest w okolicach Warszawy jakaś szkółka, którą warto odwiedzić celem zakupów owych gatunków? moja działka jest dość spora planowałam sadzenie co 60 cm.
A i jeszcze czy nie ma przeciwwskazań do sadzenia czy choiny czy świerku w warzywniku?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:39, 21 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

a pomidorki to liczę na darowane

No Ty obdarowałaś to teraz niech wracają . Ja właśnie wysiałam z takiego od Ciebie takiego karbowanego - nigdy nie wiem czy dobre mam nasiona z tych zebranych.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:44, 21 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja się wczoraj wieczorem już ledwie ruszałam, bo sprzątam rabaty bylinowe, jeszcze mi jedna została, a już wołaja o plewienie, a jeszcze cięcie krzewów i zimozielonych przede mną
Nie spaliłaś sianka z łąki jesienią? Czemu? Teraz trudno wygrabiać jak już przerastać zaczyna.
Zawsze jak wyschnie i nasiona wysypie grabię w kopki i pale te jesienne ogniska mają niesamowity urok
Duży ogród to jest wyzwanie, a Ty masz ogromny, a do tego dwa

Późno była koszona i dlatego nie zebrana. Trudno nadążyć ze wszystkim. Zaczyna rosnąć ale nie przerosła jeszcze.

Nie palę sianka, bo biedronek moc tam było. Aż czerwono. Wywożę na kompost.
Jestem przeciwniczką palenia ze względu na faunę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:38, 21 mar 2019

Do góry
darkowa napisał(a)
Ojejku gdybym tylko mieszkała bliżej,to chętnie bym pomogła...
Danusiu, ja też proszę na PW ,gdzie kupujesz róże,zakochałam się w twoich z przed
ogrodu
Współczuję bolących ramion,mam to samo po dzisiejszym dniu

Generalnie to wszystkie róże w bukszpanowym mam z Anglii, wtedy targaliśmy w walizkach Obecnie róże Austina można dostać w Polsce.

Obecnie kupiłam w polskich sklepach - testuję
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:37, 21 mar 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Danusiu ja podziwiam Wszystkie osoby ,co potrafią tak duże ogrody utrzymać w ładzie ….to jest bardzo ciężka praca ,chociaż cieszy i daje energię

może zlot dla nas zrób i wpadniemy z łopatami ,grabkami ...coś jak samopomoc chłopska ,a raczej kobieca ….

pozdrawiam cieplutko ……..a fotki wspominkowe ach i och

Jak będzie jakiś mus, to oczywiście, że wykorzystam pomysł jakaś telewizja, albo cóś się zapowiada.
Chętnie poznam nowe osoby z Ogrodowiska, bo wiele już poznałam w pierwszych latach trwania
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:31, 21 mar 2019

Do góry
Nie ma sensu dawać dolomitu.
Jest sens zrobić jeszcze raz grabienie, potem skoś bardzo nisko. Najlepiej by było przesypać kompostem i przegrabić, a jak nie masz to ziemia z worka, taka do trawników.

W sezonie zadbaj o wystarczające podlewanie i nawożenie, co prawda nie znam co gleba zawiera więc to ryzyko zalecać nawożenie bez badania gleby.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 18:27, 21 mar 2019

Do góry
Wszystko cokolwiek jest materią organiczną, dodatkowo wzbogaci i rozluźni glebę. Nie wiem tylko czy nie będzie "wyłazić" na wierzch i przeszkadzać w wałowaniu i grabieniu. Raczej będzie przeszkadzać.
Wybór mieszanki trawnikowej - proporcje 18:25, 21 mar 2019

Do góry
Nie mam doświadczenia w takim działaniu. Zrób to i opisz wyniki.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:22, 21 mar 2019

Do góry
Zamieść posta w wątku "trawy niepożądane w trawniku". https://www.ogrodowisko.pl/watek/3824-trawy-niepozadane-w-trawniku

Przy okazji popatrz na wątek i znajdziesz odpowiedź. Najgorsze co może być w trawniku.
Stwórz ze mną mój ogród 18:16, 21 mar 2019

Do góry
Nie miałaś kiedyś szmaty, a teraz masz wyścielone... po brzegi i nawet widzę matę szkółkarską czyli najgorsze co może być. Wszystkie problemy z roślinami mogą zależeć od szmaty. Szmata szkodzi roślinom i skoro chcesz być dobrą ogrodniczką, usuń ją dla dobra roślin.
Poza tym wygląda masakrycznie i nie pozwala dżdżownicom na tworzenie próchnicy, nie można nawozić jak należy i cebulowych sadzić.
Po prostu usuń ją Proszę.
Nawożenie, zasilanie trawnika 14:03, 21 mar 2019

Do góry
Był nawożony- moczem psa. To by się chociaż zgadzało.
Pieska wyprowadzać na spacery bo będzie to samo. Ja teraz chodzę 5 razy dziennie z psami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies