No Ty obdarowałaś to teraz niech wracają . Ja właśnie wysiałam z takiego od Ciebie takiego karbowanego - nigdy nie wiem czy dobre mam nasiona z tych zebranych.
Jak będzie jakiś mus, to oczywiście, że wykorzystam pomysł jakaś telewizja, albo cóś się zapowiada.
Chętnie poznam nowe osoby z Ogrodowiska, bo wiele już poznałam w pierwszych latach trwania
Nie ma sensu dawać dolomitu.
Jest sens zrobić jeszcze raz grabienie, potem skoś bardzo nisko. Najlepiej by było przesypać kompostem i przegrabić, a jak nie masz to ziemia z worka, taka do trawników.
W sezonie zadbaj o wystarczające podlewanie i nawożenie, co prawda nie znam co gleba zawiera więc to ryzyko zalecać nawożenie bez badania gleby.
Wszystko cokolwiek jest materią organiczną, dodatkowo wzbogaci i rozluźni glebę. Nie wiem tylko czy nie będzie "wyłazić" na wierzch i przeszkadzać w wałowaniu i grabieniu. Raczej będzie przeszkadzać.
Nie miałaś kiedyś szmaty, a teraz masz wyścielone... po brzegi i nawet widzę matę szkółkarską czyli najgorsze co może być. Wszystkie problemy z roślinami mogą zależeć od szmaty. Szmata szkodzi roślinom i skoro chcesz być dobrą ogrodniczką, usuń ją dla dobra roślin.
Poza tym wygląda masakrycznie i nie pozwala dżdżownicom na tworzenie próchnicy, nie można nawozić jak należy i cebulowych sadzić.
Po prostu usuń ją Proszę.
Tak naprawdę to nie wiem co poradzić. Trawnik w łaty Typowe dla początkujacych. Źle nawożone, nierównomiernie Naucz się wysiewać nawozy równomiernie, a tego nie da się poinstruować pisemnie to trzeba ćwiczyć. Nawóz wtedy, gdy trawa rośnie, czyli kwiecień/maj nawóz florovit na trawniki z mchem.
Żeby komuś nie robić przykrości, omijam niektóre pytania, bo co mam napisać, że masakra?
Podanie nawozu i tak nic nie da, bo dalej będzie w łaty.
A tu gdzie wypalone a dokoła zielona trawa - to suczka sikała albo spalone nawozem doszczętnie.
Uprasza się o nie docinanie, bo i tak dwoję się i troję
Kup sobie siewnik ręczny tzw. kręcioł trzymasz go w ręku, ustaw na minimum i siej patrząc jak nawóz leci, obracaj się, potem potwórz kolejny raz w drugą stronę.
Jak czasem patrzę, jak sieją nawozy dzieci albo reklamują w Mai w ogrodzie, to śmiech mnie ogarnia albo i rozpacz. Dokładnie tak rzucają te nawozy, żeby wyglądało jak u Ciebie. Nic dziwnego, że skoro są tacy nauczyciele w tv !!! to trawniki tak wyglądają
Kit - Czekaj w blokach startowych, jak posiejesz, i tak nie wzejdzie, a może spłynąć w czasie deszczu i będzie robota głupiego. Siej wtedy, gdy jest temp. odpowiednia na to, aby szybko nasiona wzeszły, a nie leżały.
Moje obecne plany robocze - przegrabić/przekopać egzotyczną, przygotować warzywnik do wysiewów.
W warzywniku pozostawię środek na warzywa. Reszta skrzyń będzie na kwiaty.
Mam z 60 nowych róż do posadzenia, kolejne dzisiaj przyjechały kurierem. Już 4 paczka róż.
Róże zadołowane i podlane, czekają na wsadzenie.
Jutro w planach - bukszpanowy, wymiana wody w ciurkadełakch i stawie, ogólne sprzątanie. Wymiana trawnika.
Przycinanie buków.