Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Nawożenie, zasilanie trawnika

Nawożenie, zasilanie trawnika

kit34 10:51, 21 mar 2019

Szybkie pytanie, od kiedy moge siac trawnik? Aktualnie mamy w nocy 0-6 stopni, wiec pewnie jeszcze za zimno?

Gardenarium 10:54, 21 mar 2019

Jak temp. gleby przekroczy 12 stopni. Kwiecień/maj.

Instagram Ogrodowiska
kit34 10:57, 21 mar 2019

Dziekuje serdecznie, zostalo uzbroic sie w cierpliwosc, cala dzialka przed domem czarna przygotowana do siewu
kamil_kluczbork 11:19, 21 mar 2019

Rozumiem że ja nie zakwalifikowałem się do udzielenia porady ^^,
Gardenarium 11:19, 21 mar 2019

Kit - Czekaj w blokach startowych, jak posiejesz, i tak nie wzejdzie, a może spłynąć w czasie deszczu i będzie robota głupiego. Siej wtedy, gdy jest temp. odpowiednia na to, aby szybko nasiona wzeszły, a nie leżały.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:21, 21 mar 2019

kamil_kluczbork napisał(a)
Witam serdecznie. Proszę o poradę. Mój trawnik ma dokładnie 1 rok to będzie drugi sezon nasiona barenburg universal, po zimie w słońcu wygląda fajnie a w brzydką pogodę średnio, ale nie o to mi chodzi. Zbadałem ph ziemii i jest pomiędzy 5 a 6. Pojawił się mech - który wcześniej zajmował taką powierzchnię że zrywałem trawnik (a raczej mech) i siałem na nowo trawę. Proszę o poradę bo jutro zamierzam zrobić werykulację i areację, a co do nawozu nie wiem czy powinienem i koedy jeśli już. Jaki wybrać?. Mam złe doświadczenia z nawozami i płynami na mech i dwuliścienne, zawsze paliłemm trawnik. Proszę o poradę koedy i jaki nawóz, i czy będzie to konieczne. W trawniku zrobiłem nawodnienie automatyczne rozprowadzające wodę równomiernie w sezonie.

Tak naprawdę to nie wiem co poradzić. Trawnik w łaty Typowe dla początkujacych. Źle nawożone, nierównomiernie Naucz się wysiewać nawozy równomiernie, a tego nie da się poinstruować pisemnie to trzeba ćwiczyć. Nawóz wtedy, gdy trawa rośnie, czyli kwiecień/maj nawóz florovit na trawniki z mchem.

Żeby komuś nie robić przykrości, omijam niektóre pytania, bo co mam napisać, że masakra?
Podanie nawozu i tak nic nie da, bo dalej będzie w łaty.

A tu gdzie wypalone a dokoła zielona trawa - to suczka sikała albo spalone nawozem doszczętnie.
Uprasza się o nie docinanie, bo i tak dwoję się i troję

Kup sobie siewnik ręczny tzw. kręcioł trzymasz go w ręku, ustaw na minimum i siej patrząc jak nawóz leci, obracaj się, potem potwórz kolejny raz w drugą stronę.

Jak czasem patrzę, jak sieją nawozy dzieci albo reklamują w Mai w ogrodzie, to śmiech mnie ogarnia albo i rozpacz. Dokładnie tak rzucają te nawozy, żeby wyglądało jak u Ciebie. Nic dziwnego, że skoro są tacy nauczyciele w tv !!! to trawniki tak wyglądają

Instagram Ogrodowiska
kamil_kluczbork 12:04, 21 mar 2019

Dziekuję za odpowiedź,
ale ten trawnik nie był nawożony ani razu, poprzedni jakieś 1,5 - 2 lata temu.

wypalone - piesek, zgadza się, dosieję
Gardenarium 14:03, 21 mar 2019

Był nawożony- moczem psa. To by się chociaż zgadzało.
Pieska wyprowadzać na spacery bo będzie to samo. Ja teraz chodzę 5 razy dziennie z psami.

Instagram Ogrodowiska
Wiaan 20:58, 21 mar 2019

Danusiu czy nawóz substral długodziałający do trawników warto zastosować wg Ciebie ( nie wiem czy to chwyt marketingowy czy faktycznie dłużej działa ), stosowałam florovit do trawników ale on ma żelazo i muszę zasłaniać kostkę i kamień aby nie pobrudzić. Sprawdzał się ale tępiłam wtedy mech, teraz go nie mam.
Gardenarium 12:52, 22 mar 2019

Nie stosować nawozów długo działających, nie polecam. Jeśli przy sypaniu coś spadnie na kostkę, zlej z węża i spłynie zanim się rozpuści i odbarwi kostkę.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies