Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 18:06, 05 maj 2022

Do góry
zapomniałem nazwę ale to jeden z większych

szukałem i znalazłem Robaczek tak go podpisał:
''Są tulipany miniaturowe, średniej wysokości, wysokie... i jest Blushing Lady.''

maj 2021

dawno bardzo dawno temu w moim okresie cebulowym wydarłem go od jednego ogrodnika za sporą kępę dębika , gubił mi się kilka razy ale po jakimś czasie odradzał się jak feniks
Moja sielanka 18:04, 05 maj 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Puk puk
Wiosna jest.

Więc się budzę
Mój ogrodowy pamiętnik 17:44, 05 maj 2022

Do góry
Żurawki Zipper naprawdę nie grymaszą jak niektóre tylko po mocnym przycięciu ładnie odbijają.

Wiąz Geisha jak co roku bezproblemowy. Nic go nie żre, na nic nie choruje - ideał . W razie czego odpukam .

A tu klon Oridono-Nishiki.

I jabłonka ozdobna.
Mój ogrodowy pamiętnik 17:39, 05 maj 2022

Do góry
Czekacie na deszcz? Bo ja bardzo. A na razie tylko kropi.
Lamarcka przekwita.

Fothergilla to taki maluszek u mnie. Ona chyba nie rośnie .

Jak ja lubię taką soczysta, majową zieleń.

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 17:25, 05 maj 2022

Do góry
Hej, hej
Prośba serdeczna o radę. Moje rododendrony marnieją. Kupiłam je zimą 2 lata temu, posadziłam wiosną zeszłego roku. Dwa miały po jakimś jednym, marnym kwiatku. W tym roku widzę, że sytuacja jest jeszcze gorsza. Pąki zamiast nabrzmiewać to żółkną. A niektóre liście jak widać brązowieją. Ziemia jest kwaśna a do tego jak widać kora sosnowa na wierzchu. No czegoś im ewidentnie brakuje. W zeszłym roku podlewałam i gnojówką z pokrzywy i biohumusem. Już sama nie wiem. Szukałam jakichś nawozów, żeby jakaś mieszanka wszystkiego była. Znalazłam nawóz do rododendronów Targetu, z mączką bazaltową. Jakaś ponoć super nowość. Mączką bazaltową to ja w zeszłym roku ślimaki odstraszałam, zresztą rewelacyjnie działa, jakby ktoś nie wiedział Ale czy taki zestaw uratuje moje cwietki? Jak sądzicie? Bo mi strasznie szkoda, że takie marne ☹

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:11, 05 maj 2022

Do góry
Narcyze w cieniu dopiero teraz

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:07, 05 maj 2022

Do góry
Lubię ten etap wiosny,już wszystko w miarę soczyste i rozwinięte jest! Trawnik z tej perspektywy nawet ładnie się prezentuje. Klonicza rozraz więszke i dobrze!

Na 2gim zdjęciu Wypaśny garnet, podciągany w górę, kupiony jako mikrus w 2012 albo 2013 roku. Jesienią go przycinałam od dołu, żeby nie wylegał aż tak bardzo na trawnik, a tu znów wszystko zasłonięte. Fuji lubi tam się chować albo wygrzewać na słoncu.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 16:20, 05 maj 2022

Do góry
Judith napisał(a)
mijanka (lekko koślawa mi wyszła :

Ale one są na mijankę w projekcie tylko może tego nie widać i mam ich tam 6szt.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 16:17, 05 maj 2022

Do góry
mijanka (lekko koślawa mi wyszła :
Znowu na wsi 16:17, 05 maj 2022

Do góry
Joku napisał(a)
W oczekiwaniu na deszcz

co to za kwiatek?
Zacisze Alicji 15:40, 05 maj 2022

Do góry
Alija napisał(a)
"Balijka"z wiosennymi.

Ładna kompozycja. Moja siostra tez obsadza balie,
kanki, gliniane garnki i co tam znajdzie po naszej mamie i babci.

Musze kiedys obfocić.
Zacisze Alicji 15:28, 05 maj 2022

Do góry
"Balijka"z wiosennymi.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:15, 05 maj 2022

Do góry
Witajcie, czy mogę prosić o Wasze sugestie co wsadzić do tej trójkątnej rabaty z przodu i z tylu ? 3 rok na nią patrzę i nie mam pomysłu zeby z każdej strony to dobrze wyglądało.Wystawa wschodnia, zdjęcie robione o 15:09 Z ziemi za cyprysikiem wychodzą 3 funkie. Tylko nic fioletowego proszę z góry dziękuje
Grzebiuszka ziemna 15:01, 05 maj 2022

Do góry
Dobry dzień
dzisiejszy podtytuł - odprowadzanie wody deszczowej:

Z jednej strony domu jest stara studnia z wód gruntowych, które zawsze służyły do podlewania ogrodu. Do niej została doprowadzona woda z rynien.
Obserwując poziom wód na przestrzeni lat jestem w szoku, jak bardzo opada poziom, nawet po obfitych deszczach nigdy nie osiąga poziomu sprzed lat np. 20. Coś jest na rzeczy z tą narastającą suszą gleb i nie jest ona tylko powierzchniowa a sięga w przenośni i fizycznie dużo głębiej.

Z drugiej strony domu w celu odprowadzania deszczówki, pan - „budowlana wyga” wkopał beczkę bez dna wypełnioną kamieniami, a na niej umieścił płytę chodnikową.
Zastanawiałam się jak tu zagospodarować tą płytę i wymyśliłam szachownicę wykorzystując pozostałe płyty, a pomiędzy, na małych poletkach nasadziłam przeważnie zioła i tak powstał niewielki ogródek ziołowo-kuchenny, ciągle jeszcze w trakcie zmian, w kształcie szachownicy

w zeszły roku wyglądało to tak:

Ogród w dolinie 14:50, 05 maj 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Orliki już kwitną ??? Piękne niebieskie i tak wcześnie. Bardzo ładne kukliki i ten bodziszek, piękny kolor liści, a jakie ma kwiaty?

Alu, orliki z folii, popędzone , kupiłam w weekend majowy.

Bodziszka sadziłam jesienią, powinien mieć fioletowe kwiaty, zobaczymy

Taka fotka mi zaginęła

Buziaki

Ogród w dolinie 14:37, 05 maj 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Bodziszek łąkowy Hokus Pokus

Orliki nn

Kukliki zwisłe 2022

Orliki już kwitną ??? Piękne niebieskie i tak wcześnie. Bardzo ładne kukliki i ten bodziszek, piękny kolor liści, a jakie ma kwiaty?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:36, 05 maj 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudne clematisy upolowałaś Ale clematisy same w sobie też potrafią zrobić kołtun, a kołtunu nie chcesz, wyrzuciłabym z tej rabaty dwie sztuki i zostawiła jeden. Nie mogę się doszukac planowanej obsady tej rabaty w całości, ale co do rozwarów to nie nadają się na brzeg rabaty, bo one tylko po kupieniu sa takie niskie, potem i ponad kolano potrafią dorosnąć, co do starzenia się to u mnie po deszczu kwiaty przy przekwicie robią się brzydkie.
Z białych bylin tak na cały sezon kwirtnących to znam przebiśniegi, krokusy, tulipany, sasanki, narcyzy, pierwiosnki, przylaszczki, na później irysy nie tylko bródkowe ale i syberyjskie i holenderskie, piwonie, ostróżki, maki, tojeści, dzwonki brzoskwiniolistne, potem na lato liatry, kłosowce, przetaczniki, jeżówki, przymiotno, rumiany i złocienie, gipsówki, krwawniki, liliowce, gaury, rozchodniki, na jesień sadźce, astry, miscanty, hryzantemy.

Nie wszystkie z wymienionych nadawałyby się do Twojego planu ale może coś się przyda z tej mojej podpowiedzi

Kupić Ci takiego? Sylwia, jasne że się przydadzą!!

Planu nie ma jeszcze bo błądzę we mgle na razie. Nie ma decyzji co do roślinek, to i nie ma jak planu rozrysować postaram się coś skrobnąć wieczorem.

Na razie jest tyle

A co myślisz o miniaturce różyczce? Ma wpisane wymiary 30x30 i jest bardzo zwarta. Ona by najdłużej chyba kwitła z całego zestawu.
Rododendronowy ogród II. 14:33, 05 maj 2022

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Susza u mnie oczywiscie jest, podlewam ale nogi mam juz nie te co kiedys więc i stac długo nie mogę wiec podlewanie coraz krótsze.Ogród pomału podupada tak jak i ja.U mnie tez niektóre juz kwitły lub kwitną np

Piękne różaneczniki ale najbardziej przykuł moją uwagę ten o kwiatach fioletowo-niebieskich kolor ma przepiękny
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:29, 05 maj 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Migdałek

Piękny migdałek, cudnie kwitnie. Miałam kiedyś, ale zaczął mi chorować, po kwitnieniu więdły mu liście i powoli zasychały gałązki, nie pamiętam, jak się ta choroba nazywa.
Twój piękny, może warto zaryzykować i kupić jeszcze raz, zastanawiam się.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 14:28, 05 maj 2022

Do góry
Takie Hilli są w szkółce za 15 zł, w porywach mogą mieć 30 cm, doniczka ok. 2 litry. Mogą być?

Te za 25 zł były jednak większe, tak ze 40 cm, ale i tak jest ich za mało.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies