Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Judith 09:55, 05 maj 2022

Ach, ja mi się podobają te betonowe tarasy...
mrokasia 09:55, 05 maj 2022

Łohoho, ale tu fajne planowanko . Biało-zielona rabata. Ciekawa jestem co z tego w końcu wyjdzie. Nawet jeśli kołtun to piękny .
Chociaż z białymi tawułkami bym chyba nie szalała, jak przekwitają to im te kwiatostany brązowieją i słabo to wg mnie wygląda...
Rojodziejowa 10:02, 05 maj 2022

mrokasia napisał(a)
Łohoho, ale tu fajne planowanko . Biało-zielona rabata. Ciekawa jestem co z tego w końcu wyjdzie. Nawet jeśli kołtun to piękny .
Chociaż z białymi tawułkami bym chyba nie szalała, jak przekwitają to im te kwiatostany brązowieją i słabo to wg mnie wygląda...

No właśnie to jest problem białych kwiatów, że nie wszystkie się starzeją z godnością

I przez tą białą rabatę, to muszę dwie sąsiednie zrobić najlepiej jednogatunkowe… tak myślę, że będzie dobrze wyglądać, żeby kołtunów nie było za dużo I spod świdośliwy zatem muszèę pozabierać roślinki i znaleźć im nowe miejsce

Tak spbie myślę, że nie wiem, czy w
Rojodziejowa 10:03, 05 maj 2022

Judith napisał(a)
Ach, ja mi się podobają te betonowe tarasy...

Muszę je w tym roku ogarnąć… wymyć i jak się uda to pd razu zaimpregnować…
Bo niedługo to zamiast zachwycać będą straszyć
nyna76 12:04, 05 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)

A jakie proponujesz? trzcinnika krótkowłosego miałam ochotę, ale nie wiem czy on nie będzie się za bardzo rozpychał?

Powinien byc ok, albo molinia jakaś
sylwia_slomc... 12:28, 05 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Łucja, właśnie na pinach często piwonie, ale tam chyba za wąsko, bo raptem 1m, ale przed chwilą właśnie szperałam po białych odmianach piwonii

A irysy sobie już tam siedzą

Irysy w szybkim tempie ( ok dwa trzy sezony same wypełnią połowę tej przestrzeni...
sylwia_slomc... 12:41, 05 maj 2022

Cudne clematisy upolowałaś Ale clematisy same w sobie też potrafią zrobić kołtun, a kołtunu nie chcesz, wyrzuciłabym z tej rabaty dwie sztuki i zostawiła jeden. Nie mogę się doszukac planowanej obsady tej rabaty w całości, ale co do rozwarów to nie nadają się na brzeg rabaty, bo one tylko po kupieniu sa takie niskie, potem i ponad kolano potrafią dorosnąć, co do starzenia się to u mnie po deszczu kwiaty przy przekwicie robią się brzydkie.
Z białych bylin tak na cały sezon kwirtnących to znam przebiśniegi, krokusy, tulipany, sasanki, narcyzy, pierwiosnki, przylaszczki, na później irysy nie tylko bródkowe ale i syberyjskie i holenderskie, piwonie, ostróżki, maki, tojeści, dzwonki brzoskwiniolistne, potem na lato liatry, kłosowce, przetaczniki, jeżówki, przymiotno, rumiany i złocienie, gipsówki, krwawniki, liliowce, gaury, rozchodniki, na jesień sadźce, astry, miscanty, hryzantemy.

Nie wszystkie z wymienionych nadawałyby się do Twojego planu ale może coś się przyda z tej mojej podpowiedzi
pawel2806 13:22, 05 maj 2022

To i ja dorzucę swoje pięć groszy, uważaj na różne odcienie bieli, u mnie liatra przy jezpwkach i hortensjach wyglądała na brudną/szarą
Rojodziejowa 14:36, 05 maj 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudne clematisy upolowałaś Ale clematisy same w sobie też potrafią zrobić kołtun, a kołtunu nie chcesz, wyrzuciłabym z tej rabaty dwie sztuki i zostawiła jeden. Nie mogę się doszukac planowanej obsady tej rabaty w całości, ale co do rozwarów to nie nadają się na brzeg rabaty, bo one tylko po kupieniu sa takie niskie, potem i ponad kolano potrafią dorosnąć, co do starzenia się to u mnie po deszczu kwiaty przy przekwicie robią się brzydkie.
Z białych bylin tak na cały sezon kwirtnących to znam przebiśniegi, krokusy, tulipany, sasanki, narcyzy, pierwiosnki, przylaszczki, na później irysy nie tylko bródkowe ale i syberyjskie i holenderskie, piwonie, ostróżki, maki, tojeści, dzwonki brzoskwiniolistne, potem na lato liatry, kłosowce, przetaczniki, jeżówki, przymiotno, rumiany i złocienie, gipsówki, krwawniki, liliowce, gaury, rozchodniki, na jesień sadźce, astry, miscanty, hryzantemy.

Nie wszystkie z wymienionych nadawałyby się do Twojego planu ale może coś się przyda z tej mojej podpowiedzi

Kupić Ci takiego? Sylwia, jasne że się przydadzą!!

Planu nie ma jeszcze bo błądzę we mgle na razie. Nie ma decyzji co do roślinek, to i nie ma jak planu rozrysować postaram się coś skrobnąć wieczorem.

Na razie jest tyle

A co myślisz o miniaturce różyczce? Ma wpisane wymiary 30x30 i jest bardzo zwarta. Ona by najdłużej chyba kwitła z całego zestawu.
Rojodziejowa 14:40, 05 maj 2022

pawel2806 napisał(a)
To i ja dorzucę swoje pięć groszy, uważaj na różne odcienie bieli, u mnie liatra przy jezpwkach i hortensjach wyglądała na brudną/szarą

Dorzucajcie, jak najbardziej. Ja na to wręcz czekam. Fakt, odcienie bieli mogą być problematyczne, ale nie wiem, czy to jestem w stanie aż tak zaplanować. Zdjęcia katalogowe, a w realu czasem różnią się mocno. Ale jak tak piszesz to w takim razie moje białe liatry muszą ość gdzie indziej. Mam odmianę Floristan Weiss. Kojarzysz jak się nazywała Twoja?

Ja mam takie odczucia z zawciągiem.