Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:49, 21 mar 2019

Do góry
Mam do wysiania, ale nie sieję, nie rozdwoję się i mam problem
Jestem sama póki co do roboty. Wczoraj zgrabiłam łąkę, bo już zaczyna rosnąć, powywoziłam na kompost. Ramion nie czuję bo trochę tego było jednak. Zrobiłam kolejne doniczki i ustawiłam przy ławkach.

Nie wyrobię się, posieję do gruntu, a pomidorki to liczę na darowane oraz na kupione niestety. Będę ich miała malutko, nie 130, jak w zeszłym roku, a połowę - a może jeszcze mniej. W jednym namiocie. Nie mam ani miejsca (parapet w pelargoniach), ani czasu na wysiewy. Może przyszły rok będzie łaskawszy. Zazdroszczę tym co się wyrabiają, ale ja mam areał i dwa ogrody oraz pracę

Cały namiot do wywiezienia mebli i donic, zostały wielkie, zamorduję się. Czekam na pomoc.

Sałata rośnie w doniczkach, duża już jest, jeść można.
Anna i Ogród 09:26, 21 mar 2019

Do góry
Teraz nie, chwasty muszą być w pełnej wegetacji, czyli pobiorą a teraz to na marne pójdzie.
Wielkie nic- pomysł na rabatę i piękny słoneczny taras 09:11, 21 mar 2019

Do góry
Są firmy gdzie wypożycza się sprzęt, nawet nie jestem pewna czy w Castoramie takiego czegoś nie prowadzą.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:09, 21 mar 2019

Do góry
Greenwitek napisał(a)
Czy jest jakiś konkretny dzień na sianie nawozów na trawnik np. po 25 lub od 1 kwietnia?

Nie dzień jest tu wyznacznikiem, a sama natura, czyli pogoda w głównej mierze. B, gdyby jeszcze leżał śnieg, nie nawoziłbyś, bo nie ma jak, a jest przecież 21 marca
Z kolei czasem 1 kwietnia już jest prawie lato, więc sam pomyśl, na logikę tutaj się to robi nie na daty

Więc kup sobie termometr do badania temp. gleby, wciskach go w trawnik i gdy pokaże 12 stopni, wtedy możesz nawozić trawnik.

Ja sobie kupiłam i wczoraj pokazywał mi plus 5 stopni, więc nie nawożę.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 09:04, 21 mar 2019

Do góry
Kasia73 napisał(a)
Czy ziemia z pieczarkarni może być dodana do ziemi w skrzyniach pod warzywa? Wiem że jest zasadowa coś jeszcze?

Nie, w żadnym wypadku ja bym nie polecała tej ziemi do warzyw, taka ziemia nie nadaje się ze względu na szkodliwe substancje, które mogą dodawać, aby pieczarki były bardziej białe. Czytałąm o toksynach które zawiera.

Natomiast to podłoże jest bardzo żyzne i do ogrodu nadaje się np. na ściółkowanie rabat, albo pod rośliny do mieszania z glebą rodzimą. Ph ma zasadowe, więc odkwasza glebę.

Gdzie indziej z kolei napisali, że ma Ph kwaśne, więc należy je badać kwasomierzem, zanim do czegokolwiek użyjesz.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 09:01, 21 mar 2019

Do góry
Na żywopłot nadaje się gatunek choiny a mianowicie Tsuga canadensis, i to wszystko w nazwie, zwykła choina kanadyjska nie żadna odmiana.Tylko czysty gatunek.
Ze świerkiem podobnie - Picea omorika, to wszystko w nazwie.
W samym słońcu 08:58, 21 mar 2019

Do góry
Kostrzewy są w tym rozmiarze.

(troszkę uporządkowałam posty na pocz. wątku, poprzestawiałąm zdjęcia poprzesuwane)
Anna i Ogród 08:47, 21 mar 2019

Do góry
Chwasty wieloletnie, pomimo niszczenia liści, jednak część trwała czyli korzeń nie zanika, ale ocet znacznie osłabia, bo roślina nie na czym asymilować, więc powinna zanikać. Te najbardziej trwałe mogą odrastać, ale to jedyny ekologiczny "herbicyd" polecany przeze mnie.

Korzenie najbardziej uciążliwe, zalecam usuwać podkopując głęboko.
Polecam ten artykuł, jest tam podane w jakim stężeniu dawać ocet

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

oraz ten

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:40, 21 mar 2019

Do góry
Koniczyna wiąże azot z powietrza.

Polecam owies, przekopiesz kiedy zechcesz. Zawsze coś użyźni.
Moja mała kwiatowa wyspa 07:38, 21 mar 2019

Do góry
Skoro brzoza ma być wysoka, to nie odmiana, a normalna brzoza, jakie występują w stanie dzikim. Brzozy odmianowe są mniejsze od tych dzikich, ale bardziej szlachetne i atrakcyjne jeśli chodzi o korę i większe liście, lub wręcz liście np. koloru bordowego lub żółtego.

Rabaty dobrze aby miały np 200 cm. Skoro mają być na nich drzewa liściaste.
Zakładanie nowego trawnika na starym 07:25, 21 mar 2019

Do góry
mirkow napisał(a)
Witam.
Chciałbym podwyższyć kawałek terenu o ok.5 do 10 cm. w tej chwili jest tam trawa-trawnik.
- czy mogę po prostu nawieźć nowej ziemi i na nowo posiać trawę?
- ile dać "zapasu" bo pewnie stara trawa zgnije i siądzie i czy to w miarę równo siadzie?
- kiedy najlepiej to zrobić wiosna /jesień ?

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi ,może ktoś coś takiego przeprowadził . Nowy trawnik nie musi być jakiś super extra
Mirek

Należy stary trawnik "przerobić" glebogryzarką lub przekopać i na to dopiero nawozić ziemi.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 09:00, 20 mar 2019

Do góry
Prace trzeba zacząć od przekopania całej rabaty widłami amerykańskimi, do ziemi rodzimej dodajesz kompostu, obornika spróchniałego itp. materii organicznej, przekoppujesz, rozgrabiasz i masz gotowe miejsce do sadzenia.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:56, 20 mar 2019

Do góry
Nie znam tych nasion. Nie wypowiem się. Najbardziej znana to Barenburg, ale jej nie siałam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:13, 20 mar 2019

Do góry
Wygląda na to, że będę miała porządki w piątek Witek obiecał pomoc
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:02, 19 mar 2019

Do góry
Sebek napisał(a)
Danusiu jest jakiś zielony Nawóz, który mogę wysiac teraz i przekopać go gdzieś koło weekendu majowego?

Koniczyna biała -siejesz w marcu, przekopujesz w fazie kwitnienia (no w razie czego wcześniej przekopiesz, bo do maja to chyba nie zakwitnie).

Druga propozycja - owies, siejesz do 10 kwietnia, przekopujesz gdy ma ok. 10 cm. Ale do pocz. maja to nie dorośnie. Mus przekopać później.
Trzecia propozycja - peluszka.
Czwarta - wyka siewna.
Piąta - żyto.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:57, 19 mar 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Danus jak ty sobie radzisz z podlewaniem tych wszystkich cudownych donic??

Punkty czerpalne dość gęsto dużo węży ogrodowych i dobre ciśnienie z sieci
Teraz po pierwszym podlaniu wcale się nie podlewa, bo nie ma takiej potrzeby, a w lecie to ja jestem wyspecjalizowana w obsadzaniu i "maniu" kilkuset donic więc mam to w jednym paluszku.
Jak ciąć róże? Cięcie róż 18:59, 19 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wygiąć w łuki jak najbardziej poziomo i przymocować. Będzie kwitła z każdego pąka liściowego. Coś pięknego będzie.

Danusiu, zajrzyj wolną chwilą proszę.
Czy o coś takiego chodziło?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4256-ogrodek-ewy?page=894#post_9
Nawożenie, zasilanie trawnika 11:47, 19 mar 2019

Do góry
Nie, za wcześnie, temp, gleby jest zbyt niska.
Teraz to robimy wertykulację, wygrabiamy. Na nawożenie przyjdzie czas.

Ważne pytanie, gnojowica, jaka gnojowica, czy umiesz rozcieńczyć, żeby nie spalić trawnika? Żeby nie przenawozić azotem, bo gnojowica zawiera dużo azotu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies