Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 09:47, 12 lis 2024

Do góry
Super to czyli nie mam moralniaka że nic nie powiazałam z traw .
Moje ogrodowanie przez zimna pogodę ogranicza się do czytania książek, poradników i siedzenia w oknie .

Przylatuje dużo ptaków tak się cieszę i nie mogę doczekać aż drzewa się rozrosną aby dać im jeszcze wiecej schronienia i zachęty.

Dziś z daleka myślałam że przyleciała papuga bo zielone pióra czerwona głową i żółte na skrzydłach lornetka i nosy w oknie
Okazało się że to dzięcioł zielony był piękny u zabawił dłuższą chwilę zdjęcie zamazane i nie oddaje ale musicie mi wierzyć na słowo

Ogród Basi i Romka 08:37, 12 lis 2024

Do góry
A co powiecie na taką jesień u nas wszystkie barwy i kolory jesieni
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:35, 12 lis 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Haniu, a z czego wynika taka postawa???
Chętnie bym taką przyjęła, ale ja sroczka jak cebulowe widzę

Jesienna glina jest mało przyjazna grzebaniu w niej w głębszych warstwach. Mocno się klei i sadzenie cebul nie dostarcza spodziewanej radości. Do wiosennych akcentów wystarczy to, co już rośnie od lat.

Anna i Ogród 2 07:18, 12 lis 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Aniu, to zdradź cobźle robiłaś, by można było też uniknąć tych błędów! Ja trochę zasłabo dokarmiam pomidory w trakcie już owocowania, jakoś ciągle mi brakuje czasu. Raz lub dwa leci gnojówka i tak samo algi , a pasowałoby chyba co dwa tygodnie co najmniej!?

Np
Jak robią się upały to trzeba osłonić w szklarni agrowłókniną od południa. To zmniejszy temperaturę w szklarni o kilka stopni.
W takie upały dobrze jest robić opryski z wapnia bo wtedy właśnie krzaki mają problemy z przyswajaniem go i robią się takie czarne doły. Oprysk robimy późnym wieczorem jak się schładza. I od spodu liści bo z wierzchu liścia woda spływa a od spodu przywiera lepiej.
Wiem jak rozpoznać niedobór potasu. Miałam to co roku i nie wiedziałam o co chodzi i jak zapobiec. Najpierw zwijają się listki do góry i lekko zasychają na brzegach a w skrajnych przypadkach pomidor od góry nie dojrzewa. Moja zmora. I wtedy pomidory tracą smak.
A wszystko przez upały.

Kupiłam sobie wapno do oprysku ale głównie przygotowuję się na robienie gnojówki z obornika. Podlewać trzeba co tydzień. Taki przepis dostałam od znajome która nauczyła się od swoich rodziców i pomidorów ma co roku urodzaj że głowa mała

A to jest link do Katarzyny która teraz jest moim guru jeśli chodzi o pomidory o kurnik. Ona wymyśliła kilkanaście lat temu zapylanie pomidorów szczoteczką soniczną i to jej się sprawdza. W tym filmiku mówi o niedoborach potasu.
https://youtu.be/F6NINhIcat4?si=0pyBiXhfF7e3c3t9

Gdzieś miała filmik z niedoborem wapnia ale nie zapisałam sobie.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 00:27, 12 lis 2024

Do góry
W domu też mi przybywa krzaków [skoro na dworze nie mogę sadzić....]. Oby udało mi się je ładnie prowadzić a nie zabić.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 00:23, 12 lis 2024

Do góry
Dzis udało się parę rzeczy zrobić. Kolejna piwonia przesadzona, kolejna kula cisowa też. Nadal czekam aż teren będzie przygotowany pod choc kolejna drugą rabatę. Byłoby bosko!

Ściełam w koncu szparagi. Od razu dużo przestrzeni się zrobiło

Ogródek Gosi 23:25, 11 lis 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Gosiu jakie ładne to ujęcie
Ogródek Gosi 23:19, 11 lis 2024

Do góry
Ogródek Gosi 23:18, 11 lis 2024

Do góry
Ogródek Gosi 23:17, 11 lis 2024

Do góry
Ogródek Gosi 23:17, 11 lis 2024

Do góry
Ostatnio rzadko bywam na forum, bo zaczął się czas robienia ozdób świątecznych.
Na dokładkę organizujemy w firmie kiermasz charytatywny dla bardzo chorej dziewczynki, na którym będa sprzedawane nasze wyroby.
Także siedzę i tworzę.

Poza tym chyba dzisiaj zakończyłam prace ogrodowe w tym sezonie.
Popracowałam w weekend. I mimo, że wydawało się, że zimno, wilgotno, to pracowało się całkiem fajnie.
Tak więc, powycinałam wszystkie astry, bo boję się, że będa się rozsiewały. Schowałam już dalie do garażu. Wszystko co nie zostało posadzone, zostało zadołowane w warzywniku. Mam strasznie dużo winobluszczu na żywopłocie, który rozsiały ptaki. Najgorsze, że siały od strony sąsiadów. Sporo pozrywałam z tuj. Dzięki temu mam materiał na wianki
W zeszłym tygodniu zadzwoniła koleżanka, że w Leroyu sa duże obniżki cebulowych.
Miałam nic już nie kupowac. No ale jak nie kupić, kiedy takie ceny?
Oczywiście pojechałam, mimo, że w domu miałam jeszcze nie wsadzone cebulki. Kiedy to wszystko przywiozłam, pomyślałam ; Ty durna babo, gdzie Ty to wszystko wsadzisz?
No i wsadziłam
Dzisiaj posadziłam już wszystko.
Czyli miejsce zawsze się znajdzie

Zdjęcia z początku listopada

Ptasi gaj 23:05, 11 lis 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)
A ile jeszcze liści na drzewach.. u mnie tylko na czereśni jeszcze są liście i nie tak w dużej ilości i aż dziwne bo zawsze szybko gubiła liście..

Monika jeszcze sporo, ale najgorsze te z brzozy wszędzie fruwają. Najdłużej utrzymują się nad oczkiem. Jednak woda z oczka paruje w lecie i mają wilgoc. Brzozy pobierają z liści i mają jeszcze dużo liści nie wiem kiedy opadną.

Mam trzy buki zielonego wszystkie w liściach. Ten jest piękny

Ptasi gaj 22:59, 11 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Ja cie - ile liści na drzewach jeszcze. Super to wygląda przy tym zieloniutkim trawniku

Te liście na dębach błotnych dosyć długo się utrzymują nawet do wiosny.
Tak bardzo ładnie bo one mają taki ciemni bordowy kolor. Nie było dobrego światła aby to pokazać.

Mam trawnik lepszy niż w lecie zieloniutki.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:34, 11 lis 2024

Do góry
Dziękuję i wzajemnie

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:56, 11 lis 2024

Do góry
Ogród prawie wymarzony … 21:36, 11 lis 2024

Do góry
Agnieszko Tu są wysokie rozplenice i limki

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:25, 11 lis 2024

Do góry
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:12, 11 lis 2024

Do góry
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:08, 11 lis 2024

Do góry
W moim ogrodzie króluje jeszcze jesień, rozpuściła złote włosy i prosi, żeby wiatr je czesał

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:05, 11 lis 2024

Do góry
Grudnik zakwitł i przypomina, że za progiem czeka grudzień i zima

by
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies