Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Angielski ogród - chciałabym... 16:13, 18 mar 2014

Do góry
Chcę jeszcze zamówić róże okrywowe i angielskie i wsadzić na podwyższonej rabacie która osłania kominki od oczyszczalni.Rosną tam szałwia 3 szt, liliowce mini z tyłu, rozplenica i hortensja w kolorze różowym o nieznanej nazwie. Myślę że fajnie będzie wyglądać to miejsce z różami, taki kolorowy misz masz.
To łyse koło bedzie wyłożone kostka i lekko podniesione, jest to miejsce na basen dla dzieciaków, który w tamte wakacje ratował mnie od obłędu. Przy tak wysokich temp. jakie panowały latem moje dzieci są nie do zniesienia a tak był spokój. Fajny to wynalazek- ten basen oczywiście
Kiedyś będzie tu pięknie 20:27, 16 mar 2014

Do góry
Kolorystycznie to bym widziała rabaty tak:

-czerwone drzewko- to obecny klon
zielone w okól niego kulki z bukszpanu

zielony narysowany krzew to aktualnie rosnący tam miskantus Silberfeder"
różowe plamki to gożdzik siny
szare - trawa niebieska
żółte - przywrotnik ostroklapowy albo turzyca Evergold
z tyłu fioletowe - szałwia omszona
zielony zygzak - z bukszpanu
małe czerwone krzaczki - trawa Red Baron (mam tam obecnie - 3 małe sztuki
duży czerwony - obecnie rosnący dereń
a na tej częsci:

fioletowe-kontynuacja wrzośców
różowe na kamykach - goździk siny
3 czerwone krzaki - dereń (jeden już tam rośnie)
żółte - trzmielina ?
zielony krzak z białym paskiem - miskant zebrinus - już tam rośnie
przed miskantem - szare - kontynuacja lawendy - choć jakoś słabo mi tu lawenda rośnie - w zeszłym sezonie wyschło mi 10 sztuk i musiałam je wykopać.
te białe mazy - to kamyczki - za zawijasem mam żurawki które kolorem giną w korze
dalej czerwony pasek - berberys bagatelle
przed nim żółte - nie wiem turzyca może lub coś innego niskiego

Generalnie muszę posadzić jakieś rośliny blisko obrzeża, bo w czasie wiatru kora leci mi masowo na trawę (tak jak dzisiaj).

Chciałabym też posadzić gdzieś budleję dawida - ta która rośnie przepięknie w zeszłym sezonie zwabiła motyle, tyle że obecnie rośnie na małej rabacie z bukszpanami i żby coś zobaczyć trzeba wyjść na drugi taras, a ja chciałabym widzieć ten przepiękny widok również z domu.

Jak wam się widzi mój projekt? Poradźcie proszę.

Moja działka. 18:33, 16 mar 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Bogusiu,jak szałwia trochę podrośnie ,to uszczknij...ładnie się rozkrzewi,będą kępki.Dlaczego lobelię pikowałaś pojedyńczo?Śliczne sadzonki.

No sama nie wiem dlaczego,u ciebie widziałam kępkami ,mogę poprawić,a jeszcze pół doniczki mi zostało ,a tak się napracowałam
Pierwszy raz ją siałam
Moja działka. 17:09, 16 mar 2014

Do góry
Bogusiu!
Przeglądnełam parę stron wstecz. Dużo posiałaś ciekawych roślinek. I to zamieszanie z werbeną
Czyli to jednak szałwia?
Moja działka. 12:45, 16 mar 2014

Do góry
A lobelię się pikuje toż to takie delikatne .U nas niedziela paskudna Buziole A tu znowu szałwia ha ha uśmiecham się ! !
Moja działka. 12:15, 16 mar 2014

Do góry
Bogusiu,jak szałwia trochę podrośnie ,to uszczknij...ładnie się rozkrzewi,będą kępki.Dlaczego lobelię pikowałaś pojedyńczo?Śliczne sadzonki.
Historia pewnego tarasu... 11:17, 16 mar 2014

Do góry
Dziękuję za słowa uznania
Są to fotki niektórych roślin z pełni lata zeszłego roku.
Poniżej niektóre z początku czerwca 2013:

mała sadzonka datury 'Anja' (w tle koleusy i wilczomlecz)

widok ogólny na sadzonki

w jednej z 4 betonowych donic posadziłem 3 odmiany berberysów (pomiędzy nimi szałwia, cytrynowa macierzanka, aksamitki)

w innej donicy młodziutki winobluszcz trójlistkowy 'Veitchii'

a tu ten sam miesiąc później

kobea fioletowa dopiero zaczyna obrastać płotek

no i jeszcze mały akcent fuksjowy ('Swing Time')

Na razie to tyle, reszta może później (jeśli was nie zanudzam ).
Udanej (pochmurnej) niedzieli!

Moja działka. 10:39, 16 mar 2014

Do góry
Wczoraj uporządkowałam moje siewki,pikowałam pomidorki,szałwie i lobelie
Złocienie jeszcze do większych doniczek

Jaskry z małego suchego pazurka.

Szałwia

Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:04, 16 mar 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Szałwia tez ładny kwiatek
;

Teraz jak będzie o wrbenie to pomyślę o szałwi tylko Haniu kudy jest moja werbena ??????/
Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:52, 15 mar 2014

Do góry
Szałwia tez ładny kwiatek
Moja działka. 20:10, 14 mar 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

No podobne ,teraz to zwątpiłam nasionka miałam od Halinki chyba wie co zbierała.
verbena

szałwia

Małe werbeny wyglądają tak:
Moja działka. 20:03, 14 mar 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...a nie szałwia trójbarwna?Werbeny z tych siewek się nie doczekasz...

No podobne ,teraz to zwątpiłam nasionka miałam od Halinki chyba wie co zbierała.
verbena

szałwia
Moja działka. 19:04, 14 mar 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Moja verbena.
...a nie szałwia trójbarwna?Werbeny z tych siewek się nie doczekasz...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:42, 14 mar 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Bo kosodrzewina ma niby tylko 50 cm ale jest jednak krzewem na tej rabacie. Trzeba pilnować, żeby róże miały miejsce dookoła siebie i nie były na kosodrzewinie albo takie baylki upchnięte (Agiecha mówię to z doświadczenia własnego). Układ fajny tylko te wymiary plam i roślin pomierz. Bo na ten mały skrawek to na moje wyczucie jest za dużo plam i roślin.
Aga, ja w zeszłym roku robiłam bylinówkę i za dużo roślin upchałam. Wszystkim się wydaje co widzą zdjęcia, że u nas jest dużo miejsca na rabatach ale tak nie jest. Tutaj matematyka i rysunek - podstawa.

Szałwia niska różowa - to jakaś fajna roślina?

Ewa, dzięki za głos rozsadku. Postaram się rozsądnie do tego podejść. Jak będzie, zobaczymy.

Szałwia niska granatowa/niebieska, ta od Finki deep blue cośtam. Swietna jest.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:55, 14 mar 2014

Do góry
Bo kosodrzewina ma niby tylko 50 cm ale jest jednak krzewem na tej rabacie. Trzeba pilnować, żeby róże miały miejsce dookoła siebie i nie były na kosodrzewinie albo takie baylki upchnięte (Agiecha mówię to z doświadczenia własnego). Układ fajny tylko te wymiary plam i roślin pomierz. Bo na ten mały skrawek to na moje wyczucie jest za dużo plam i roślin.
Aga, ja w zeszłym roku robiłam bylinówkę i za dużo roślin upchałam. Wszystkim się wydaje co widzą zdjęcia, że u nas jest dużo miejsca na rabatach ale tak nie jest. Tutaj matematyka i rysunek - podstawa.

Szałwia niska różowa - to jakaś fajna roślina?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:47, 14 mar 2014

Do góry
Czyli kosówki rozsunąć przy sadzeniu? Szkoda mi je za 2-3 lata znowu rozsadzać (wytrzymam tyle z tym założeniem? he he)
U mnie nigdy jeszcze nie miałam takiej lawendy, żeby 50 cm miała, ale te hidcoty rokują dobrze, więc mogę się zdziwić w tym roku. Po jednym sezonie są wielkości tych, które mam od 2-3 lat. Za to szałwia rośnie jak wściekła, ale jak podzielę na dziesiątki sadzonek, to trochę jej zejdzie, zeby dorosnąć.

Na razie BARDZO DZIĘKUJĘ i nie zawracam już głowy. Mam godzinę na ogród teraz. Idę coś porobić.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:27, 14 mar 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Aniu a jak teraz powinna wyglądać szałwia ? ja mam wrażenie że moje wszystkie umarły
u mnie w tamtym roku również nie wyglądała teraz jest sucha, ale w niektórych miejscach widać już listeczki. spokojnie daj jej czas
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:15, 13 mar 2014

Do góry
A teraz uwaga! Wstawiam plamy Proszę się nie śmiać, ja mogę sama z siebie. Wszystkie wskazóki mile widziane.

\

ALe kolorowo, he he

zielone K - kosodrzewina
szare z filoetowym L - lawenda
granatowe SZ - szałwia niska

no i misz masz różany
LE - Leonardo da Vinci (ok. 1 m)
GA - Gartentraume (do 1,4 m)
GE - Gemma (0,7 - 1 m)
BA - Baronesse (0,6-0,8 m)
TE - Mariatheresia (0,7 - 1 m)
NA - Natasha Richardson (może dokupię na jesień) (0,7 - 1 m)
Róże można ew. liczyć jakieś dodatkowe, mogę dokupić, żeby wszędzie nie byuło po 3 szt. a tak na razie wychodzi

Między to wszystko chciałabym jeszcze powtykać trawkę AmazonMist/Frosted Curls, ale nie mam pojęcia gdzie.

CO ZMIENIĆ? WSZYSTKO?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:16, 13 mar 2014

Do góry
Przeklejam z wcześniejszych stron wątku plany dotyczące rabaty koło tarasu

agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeśli jeszcze jesteś to powiedz czy idę w dobrą stronę
Mam zamiar zrobić rewolucję na tym półkolu przy tarasie, tam gdzie obiedki, kosodrzewina...
Natchnęło mnie to zdjęcie u Kwiatka Holandii - trzecie od dołu tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1546-ogrod-z-perspektywa-na-przyszlosc?page=286
Denerwuje mnie ten misz masz i chciałam zostawić tam:
- kosówki - rozstrzelić po rabacie, ale jeszcze nie wiem jak, pojedynczo, dwójkami, trójkami?
- lawendę
- różowe róże, ale nie umiem zdecydować się na jedną czy dwie odm.
- Amazon Mist - to inspiracja z tego zdjęcia
- szalwie od Finki
Nie za duzo? Nie wiem co począć z sasankami, floksami szydlastymi, powojnikiem Arabella, przetacznkiami niskimi różowymi, goxdzikami niskimi różowymi. Czy to wszystko zabrać, a dosadzic multum cebulowych (czosnki tam mam i narcyzy), żeby wiosną było ładnie?

Magnolia napisał(a)
Pomysł dobry.
Róze jakiej wysokości?- trzeba to ułożyć pamiętając ze w przyszłości kasówkabędzie wyższa niż lawenda, więc trzeba z kosówki zrobic plamy i z lawendy też. Szałwia i Carex niech będą wypełnieniem pomiędzy.

Dokładam aktualne zdjęcie tego półkola (makabrycznie to wygląda z góry!!! dobrze, że z poziomu człowieka jest lepiej, choć też niezbyt dobrze), bo chcę tu rozplanować jak trzeba, bo i tak mały mix muszę tu zrobić, a zmotywowała mnie pani wysyłając róże (jutro będą). Co prawda większość z nich to Stadt Rom, ale oczywiście mam 3 dodatkowe właśnie na tą rabatę - Leonardo da Vinci. Niestety (dla architektów krajobrazu ) będzie nakokoszone różowymi różami, bo moje oczęta nie umieją sobie odmówić niektórych odmian, więc chociaż tu będzie mix. Ale tylko różne odcienie różowego, tak dla złagodzenia.

No to uwaga - tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Za raz będę produkować plany i plamy i prosić o pomoc i korektę moich myśli. To było tylko tytułem wstępu.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:54, 13 mar 2014

Do góry
Aniu a jak teraz powinna wyglądać szałwia ? ja mam wrażenie że moje wszystkie umarły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies