I na koniec popularne tulipany z serii van Eijk Salmon
I o ton ciemniejszy Mystic - na zdjęciu z Salmonem uważny obserwator dojrzy jego 2 sztuki w tyle rabaty. Ten tulipan zmienia kolor w trakcie kwitnienia z ciemniejszego na jaśniejszy
Było w międzyczasie kilka dyskusji, który jest który ale teraz kupując nowe cebulki porównałam metki i jaśniejszy jest Salmon i wygląda tak jak na tych zdjęciach.
Jest jeszcze kilka odmian z tej serii ale one bardziej w czerwień wpadają, która mnie w tulipanach nie pociąga.
Tulipany kolekcjonerskie o kształcie korony, które traktuję jak jedność bo niestety zamawiam kilka odmian a dostaję jedne lub dwie w sumie
Picture
Yellow Crown
Tu na zdjęciu z White Liberstar
Liberstar - zdjęcie nie jest najlepszej jakości, ten tulipan ma górną część kwiatu w intensywnym różu a dół w bieli
Jest jeszcze z tej serii odmiana Witty Picture ale tej nie mam dobrego zdjęcia. Wygląda jak Picture ale jest w pudrowym różu. Nie miałam tylko u siebie jeszcze wersji w ciemnym bordo a taka jest.
Dla takich samych jak ja szaleńców cebulkowych przedstawiam mój:
TOP 10 tulipanów
Zidentyfikowany w końcu jeden z piękniejszych (jak dla mnie a miałam do chwili obecnej z 10 różnych odmian z tej grupy) tulipanów papuzich - Apricot Parrot
Drugi ulubieniec - Exotic Emperor na zdjęciu z trzecim w parze Flaming Purissima
Przyjęły się amarantusy.I rośnie kwitną. Co mnie bardzo cieszy.Jeszcze raz dziękuje ci za nie. Oki, będę w takim razie zbierać nasionka i wysiewać na wiosnę.
Dziękuję. Ogród żyje.Kolorów w nim nie brakuje.
Och te deszcze i zimno to nam wszystkim nie bardzo pasują.
Ja jeszcze ciepełka chce. Ja też z czasem się nie wyrabiam.Chciałaby sie go rozciągnąć i mieć wiecej na jakieś działania ogrodowe.Ale jest jak jest .
Mąż sam mi zrobił ten słupek na wodę Nie chciałam takiej zwykłej rurki i zwykłego kranu..Pomalował słupek na czarno.
A ja już takie przecierki złote zrobiłam i...dokupiłam taki właśnie ozdobny złoty kran - ptaszka. Taki mi się spodobał .
Zamówię na alegro po 9,90 za sztukę ..zamawiałam wiosną 10 sadzonek ,przyszly ładniesze i lepiej zapakowane niż z Floribundy. z tych 10 ,3 zostały u mnie ,ładnie przyrosły i kwitły ale nie mam zdjęć, teraz już przesadzone na nowe miejsce
znalazłam jedno lipcowe ale słabo widać bo i miejsce miała trochę nie tegoć
Basiu dziękuję
Hortki pięknieją. Chyba wszyscy je lubimy.
Moje Limelighty już też kolorek ąłpią.A Vanilki rózowieją.
Jeżówki może nie wszystkie cudne.
Ale w większości ładnie rosną i kwitną.
Hibiskus bylinowy już kwitnie z poł miesiąca.Wytrzymał przesadzanie i dzielenie