Na zdjęciach widzę lepiej niż na rysunku.
Pęcherznice fajnie w szpalerku rozumiem, że mają robić jako żywopłot? Formowany czy bardziej naturalny?
Z doświadczenia wiem, ze cięte w żywopłot formowany dość szybko starzeją się od dołu, a wycinając całe konary dwuletnie utrzymuje się długo i w fajnej formie tyle, że wygląda bardziej naturalnie. Lawenda z żurawkami się nie polubią w sąsiedztwie bo żurawka woli półcień i wilgoć, a lawenda słońce i sucho.
Brakuje mi informacji jaka masz glebę i która to strona świata i ile tam światła. Baza roślin całkiem fajna, ale przydała by się informacja jaki styl ogrodów lubisz Formalne, naturalne, bylinowe czy krzewiaste, jakie kolory lubisz i czy lubisz symetrię lub nie jakie linie proste czy gdy falują.....to wydaje mi się kluczowe by sensownie podpowiadać
Trochę za ponuro się zrobiło. Zaburzyła się oś widokowa. Teraz jest więcej słońca.
Kiedy ramy ogrodu były malutkie, marzyłam o osłonięciu tarasu przed okiem sąsiadów. Ramy podrosły i przesłona z katalp raz, że stała się zbędna, a dwa, że stanowiła problem. Te katalpy wyrastają na spore drzewa, o czym w momencie sadzenia nie wiedziałam. Za stara się robię na kicanie po najwyższych szczebelkach drabiny i ciecie.
Akurat z hortkami to mi się nie chce czekać
Ten kąt za domem przy drewutni to przestrzeń między nami a moimi rodzicami.
Hortki będą do obopólnego podziwiania.
Miałam kiedyś różę William Shakespeare, ale bardzo chorowała. Kupiłam więc tą 2000, która miała być zdrowa. Niestety ta też choruje i to bardzo. Jednak zostanie u mnie, bo ma przecudne kwiaty o pięknym zapachu. U mnie to młody egzemplarz obsypany kwieciem. Niestety mój aparat nie potrafi oddać jej rzeczywistego koloru, jest ciemniejszy, dużo ładniejszy.
Nie wiem do jakiej wysokości może dorosnąć, bo u mnie rośnie pod czereśnią i dopasowuję jej wysokość. Fajna róża, zdrowa, sztywne pędy i bardzo sympatyczne kwiaty.
Jest też wersja lżejsza z moliniami
Wydaje się, że te hakone mogą być za niskie na całej elewacji.
W tej wersji hakone leci przy podjeździe i przy tarasie.
A na elewacji frontowej posadzę Molinie Moorhexe
Za domem nadal ML i hortki
W tym przypadku przy placyku może być ML zgodnie z poprzednią wersją lub Molinia Hildebrand
to ma być moja główna rabata - 3 m głębokości i 28 m dług. wiem wiem muszę bardziej pogrupować rośliny i dokonać selekcji bo na razie dodawałam co ładnego znalazłam już widzę że programik garden puzzle jest prymitywny.. sporo roślin nie ma..niektóre nie wyglądają tak jak w rzeczywistości... a może da się eksportować z netu?
tak czy inaczej zieleń i ta kolorystyka mnie zachwyca ! idę snuć dalej marzenia o ogrodzie buziaki dla wszystkich którzy odwiedzą moje skromne progi <3
Najdłuższa rabata w moim ogrodzie -trawy : miskanty Memory ,Morning Light,rozplenice ,turzyce ,red barony ....misz masz wszystkiego
wiosną wielkie pustki -właściwie nie ma czego pokazać .....
a pózniej do końca sezonu busz na całego
ciężko mi znalezć fotki robione w jednym i tym samym miejscu ...pomimo miliona fotek
wszystkie książki Danusi już mam ,ale to fajna zabawa popatrzeć ,jak zmieniają się nam rabaty w ciągu sezonu