Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 13:02, 30 kwi 2022

Agatorek napisał(a)
Kanzan jest przepiękna, tfu, tfu

Też bym ujednoliciła kolor na tym betonie. Nie będzie wtedy widać zacieków.

No jak dla mnie to koszmarek na razie

Zobaczymy… spróbuję pokombinować
Rojodziejowa 13:03, 30 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)

Powiem Wam ze ja tez nam zacieki na donicach przy tarasie. Ale to od chemii. Mój Mąsz chciał się pozbyć wykwitów wapiennych i tym samym „oszpecił” donice jeszcze bardziej ale przestałam zwracać na to uwagę - mają swój urok .

No beton ma to do siebie, że wykwity się robią, więc z impregnacją się czeka aż znikną

Tak to jest, że po jakimś czasie to co nas drażniło jakoś nam już nie przeszkadza
Wiolka5_7 13:14, 30 kwi 2022

Rojodziejowa napisał(a)
No tu gdzie Wam pokazywałam to jeszcze nic, ale ty gdzie zaczynam odtrawiać pod rabaty to już wygląda nieciekawie

Mam do Was drugie pytanko czy to może być Gaura?

Wsadziłam ją na jesień tak bez wielkiej nadziei, że przezimuje…

U mnie takie zacieki zrobiły się na boku tarasu i nie mogę na to patrzeć.Tynk położony to niczym nie zamaluje.Szukam dobrego środka żeby te zacieki usunąć

U Ciebie to goły beton,to można chyba zamalować farba do betonu
olciamanolcia 14:15, 30 kwi 2022

Pisz co chcesz ale mnie się to podoba
Jak zrobisz ładny kancik , dosypiesz kory będzie git
A jakbyś tę rabatę lekko poszerzyła to w ogóle byłoby fajnie
Roocika 14:54, 30 kwi 2022

Możesz jeszcze takie gotowe niskie drewniane plotki kupić, pomalować i zasłonic murek. Doczekają aż znajdziecie czas, żeby coś z tym zrobić
Judith 15:37, 30 kwi 2022

Ja bym czegoś takiego nie zdzierżyła .
Jeśli nie zamierzasz teraz robić z tym niczego powaznego, to zdecydowanie trzmielina jako zaslonka. Teraz można kupić piękne niedrogie sadzonki. Albo inna opcja - przyłożyć dechy.
sylwia_slomc... 23:25, 30 kwi 2022

Rojodziejowa napisał(a)

No fakt. Plewienia człowiek nie uniknie

Z tymi królikami to powiem Ci ze momentami durnieję, bo ile źródeł, tyle wersji. Ta od której brałam białego mówiła, że dopiero po roku szczepić, druga, że po 4tym miesiącu

Co do szczepień wierz mi wiem co mówię, momentami miałam 140 sztuk i wiem jak wygląda pomór bo przeszliśmy przez to. Dramat był jak Em był w pracy i pierwszy raz musiałam królika ubić by mu skrócić cierpienia. Ryczałam jak bóbr. Wtedy nie było łatwo żeby jakiś wet przyjechał do pomoru bo się bali przenieść na sobie do innych hodowli
Nie zastanawiaj się tylko szczep. Wet powinien umieć obliczyć dawkę szczepionki dla malucha. Jeśli matka była szczepiona to do 6 tygodnia maluchy mają Jej przeciwciała, ale gdy zaczynają same jeść przeciwciała spadają.
Myksomatoza występuje głównie gdy jest bardzo dużo komarów, to one przenoszą na królika w dużym stopniu przy ugryzieniu tę chorobę.
sylwia_slomc... 23:33, 30 kwi 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Szybkie pytanko. Mam 3 białe ciemierniki. Myślicie, że dobrze by wyglądały tutaj?
Jest tu wsadzone 10 hakone i to małe to wiąz JH

Tego wiąza to masz chyba za blisko budynku posadzonego....one wcale nie rosną takie znowu malutkie, do tego rosną szerokie i nie tak bardzo wolno jakby można oczekiwać. Wiem bo mam i wiem bo w realu widziałam dwie pełnoletnie sztuki.
Jest prześliczny, ale odległość od budynku to wg mnie minimum 1,5-2 metrów. Do tego trzeba by sprawdzić jak się wiązy korzenią bo jeśli nie palowo to korzeniami może uszkadzać fundamenty budynku w przyszłości. Wszak roślina to nie tylko to co nad ziemią, ale i to co pod nią
sylwia_slomc... 23:45, 30 kwi 2022

Oprzyj o ten beton szeroką deskę i już nie będzie widać, a będzie tanim kosztem do czasu dopracowania na stałe I ładne tło dla roślinNie malowałabym bo jeśli będziesz to potem obkładać jakąś płytką to klej może słabiej trzymać na takiej powierzchni. Możesz też wbić w ziemię dwa drewniane kołki i do nich tę deskę przykręcić i zasłonić tanim szybkim kosztem.
Rojodziejowa 12:08, 01 maj 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

U mnie takie zacieki zrobiły się na boku tarasu i nie mogę na to patrzeć.Tynk położony to niczym nie zamaluje.Szukam dobrego środka żeby te zacieki usunąć

U Ciebie to goły beton,to można chyba zamalować farba do betonu

Tak zrobie chyba na początek, a jak będzie straszyć to będę kombinować dalej.