Marta, trzeba przyznać, że warzywniki zdominowały w tym roku wiosnę
I u Ciebie widziałam wielką radość z rzodkiewki
A w młodości tak bardzo się zarzekałam, że nigdy żadnego ogródka warzywnego mieć nie będę
Iwonko, i ja mam problem z ogarnięciem forum Trzeba by było i rano czas poświęcić i wieczorem aby być na bieżąco chociaż w ulubionych wątkach. A wiadomo, że doba nie z gumy...
Dolomit wiem, że dostanę u nas, popytam o tą mączkę bazaltową ale pewnie szanse znikome.
Ile dać tego dolomitu? Mam do posadzenia 15 cisów Robusty- będzie jeden obok drugiego tzn. co 15 cm.
A dolomit mogę jeszcze do czegoś wykorzystać w ogrodzie? Z tego co kojarzę to jest dostępny w większych paczkach.
Paulinka jak widzę Twoje red barony i ML to mam wrażenie, że jestem jakiś dobry miesiąc za Toba chyba, że to zdjęcie z zeszłego roku ;P
świetny warzywnik Ci wyszedł!!! i graby miodzio!!!
mnie ten widok przywitał już właściwie od bramy...cudnie...szkoda, że częściej nie jest mi dane podziwiać....
ale może w czerwcu się uda
potem zapodam jesienne widoki
Niemal codziennie zaglądam, skaczę po wątkach, ale forum już zupełnie nie ogarniam Ostatnio na Pintereście znalazłam super trzy inspirki, wchodzę, a tu nasze ogrodowiskowe ogrody... szok, bo ja nigdy w te wątki nie trafiłam
No nie ogarniam forum...Kropka!
Pod cisy w zależności od macierzystej gleby i potrzeb rozluźnienia, tudzież wzbogacenia o próchnicę najlepiej obornik, kompost, trochę kory i dolomit lub mączka rogowa (wolno się dwa ostatnie "rozkładają" to starczy na dłuższy czas). Mączka bazaltowa była by luksusem Chodzi o to, by na pierwsze kilka lat dać im super start. Potem ściółkuję obornikowym kompostem
W proporcjach się nie znam. Zrobiłam na oko Ok.1 kg obornika granulowanego wsypałam do wiadra 20l i zalałam do połowy. Codziennie należy mieszać i po 14 dniach jest gotowy. Czytałam, że stosować w rozcieńczeniu 1:20.
Jak będę miała gotowy to najpierw zrobię próbę na jednej roślinie czy jest odpowiednie rozcieńczenie i przypadkiem nie spali.
A używać podobno można do wszystkiego