Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

siakowa 10:56, 16 maj 2016

ten kf to trzcinik czy molinia?
katiaxx 11:16, 16 maj 2016

siakowa napisał(a)
ten kf to trzcinik czy molinia?

trzcinnki - zapomniałam że jest też molinia
nawigatorka 12:19, 16 maj 2016

perz. własnie wyrwałam dwa wiadra wiec obraz mam swiezy
a trzcinnik piekny. ja tez mam w tych rozmiarachj ale to były u mnie małe jesienne sadzonki. kupiułam też duże do donic i z nich może z 4 daloby się uzyskać ale za 16 zł.
myślę, ze dzielenie im nie zaszkodzi. ja molinie ED dzieliłam w trym tygodniu na pół a były doniczkach p9
mikami 17:51, 16 maj 2016

Witam Od rana czytam Twój wątek i teraz go skończyłam bardzo ładny tworzysz ogród roślinki w dużych ilościach trochę podobnie jak u mnie
Spodobał mi się sposób oddzielania rabat tymi listwami chyba podkradnę Ci pomysł i wykorzystam u siebie bo jak widzę to w garażu takie się poniewierają
Będę zaglądać by śledzić dalej Twój wątek
Zana 19:35, 17 maj 2016

Kasiu pytałaś u mnie o fioletowe iryski,: to Velvet Carpet. Odpisałam u siebie, ale nie wiem czy widziałaś. Wstawiłam dzisiaj kilka ich nowych zdjęć, gdybyś była zainteresowana
katiaxx 08:48, 18 maj 2016

Zana napisał(a)
Kasiu pytałaś u mnie o fioletowe iryski,: to Velvet Carpet. Odpisałam u siebie, ale nie wiem czy widziałaś. Wstawiłam dzisiaj kilka ich nowych zdjęć, gdybyś była zainteresowana

Dziękuję widziałam - piękny kolor moje perry's blue zawiązały pąki chyba ze 3 - ale cieszę się że w ogóle bo powinny zacząć od drugiego roku - jednakże mają jakieś 35 cm - trudno mi sobie wyobrazić że to roślina na 100 cm
katiaxx 08:52, 18 maj 2016

mikami napisał(a)
Witam Od rana czytam Twój wątek i teraz go skończyłam bardzo ładny tworzysz ogród roślinki w dużych ilościach trochę podobnie jak u mnie
Spodobał mi się sposób oddzielania rabat tymi listwami chyba podkradnę Ci pomysł i wykorzystam u siebie bo jak widzę to w garażu takie się poniewierają
Będę zaglądać by śledzić dalej Twój wątek

Dzięki Mikami za odwiedziny z listwami to nie wiem jak się sprawdzą przez kilka sezonów - niektóre mam drugi sezon i jest ok ale nie wiem jak będzie potem.

katiaxx 08:58, 18 maj 2016

A czy myślałyście kiedyś o dzienniku ogrodu ? Nie chodzi o wpisywanie dat i notowanie wielkości liścia w pierwszym tygodniu - bardziej o informacje typu - kiedy co nawożone i czym, ewentualnie gdzie jakieś cebulowe ?
Ja nawoziłam graby po lewej - wydaje mi się że po prawej też ale już głowy sobie uciąć nie dam, nawozić ponownie nie chcę jeśli to już robiłam. To samo mam z trawnikiem - nawożę gdy widzę że głodny ale czasem wydaje mi się że marny i trzeba posypać - spadnie większy deszcz i ok i nie pamiętam czy nawoziłam 5 tyg. temu czy 8

Gubicie się takich sprawach ?
katiaxx 08:59, 18 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
perz. własnie wyrwałam dwa wiadra wiec obraz mam swiezy
a trzcinnik piekny. ja tez mam w tych rozmiarachj ale to były u mnie małe jesienne sadzonki. kupiułam też duże do donic i z nich może z 4 daloby się uzyskać ale za 16 zł.
myślę, ze dzielenie im nie zaszkodzi. ja molinie ED dzieliłam w trym tygodniu na pół a były doniczkach p9

też obstawiam perz - czekam do końca maja i wywalam - 20 sztuk - poracha
polinka 09:19, 18 maj 2016

katiaxx napisał(a)
dosadziłam KF na rabacie z tawliną (mamy dokończone ogrodzenie wreszcie) - tym samym można powiedzieć że rabata jest domknięta - z przodu tej rabaty mam pas bukszpanu ale chcę kreski trochę zmiękczyć więc muszę pomyśleć nad czymś innym. Kupiłam sadzonki KF duże - tak wyglądają podzielone na 3 lub 4 - było tak dużo korzeni że musiałam sobie pomagać nożem nie wiem jak one to dzielenie zniosą, ale dzięki temu z 11 sadzonek zrobiło się ponad 30 trawek.

Ale fajnie to wyszlo

Szkoda,że gracki padły a ja je uważałam do tej pory za niezniszczalne trawy.