Wklejam zdjęcia jeżówki sunseekers salmon, wydawała się idealna, ale chyba nie jest. Ona tak po prostu leży. No i liście w koszmarnym stanie.
Szkoda, bo bardzo potrzebuję takiego jasnoróżowego koloru.
Berberysy rosna w ogrodzie tylko i wyłącznie dla ich efektownych jesiennych przebarwień. Wyjątkowo długo trzymają liście.
Ambrowiec jest zwykły. Posadzony jest na zapłociu, bo mój ogród jest dla niego zbyt mały, a bardzo chciałam go mieć ze względu na jesienne przebarwienia.
Dziękuję Gosiu, nie mogę się napatrzeć na ten trawnik, rabaty, busz.
Hortensje piękne, po deszczach odżyły bo jeszcze tydzień temu miały opadnięte listki.
Elewacja się robi, styropian w większości położony, zakołkowany i brat zaciąga siatką z klejem. Jak skończy, pójdzie na to tynk mineralny i gotowe
Tu widać w tle postęp prac
Ta ściana najmniej zaawansowana. Robimy wszystko własnymi siłami (brat+tato), najpierw zrobili dach, teraz elewacja i drzwi wejściowe,
Powolutku idzie ale za to kilkadziesiąt tys. w kieszeni.
Aguś, rabaty bylinowe i te bardziej ułożone robi się tylko w pobliżu domu. Im dalej, tym bardziej naturalnie.
Pamiętasz nasze pierwsze "zgrzyty" podczas dyskusji? Pytałam Cię wtedy o plan ogrodu. Trudno mi było precyzyjnie wyjaśnić, że chodziło mi właśnie o coś w stylu ogrodu krajobrazowego. U Ciebie takie nasadzenia idealnie wpisałyby się w krajobraz. Gdzieś tam w oddali nieformalne grupy drzew i krzewów tworzące tło dla "zorganizowanych" rabat w pobliżu domu.
Tak, czy siak o całość i tak trzeba dbać, choćby przez wymóg koszenia.
edit: Na przedpłociu są graby Fastigiata z wciśniętym między nie klonem Ginnala.
zdjęcie z października ub.r.
Dziękuję Agnieszko Hortki, jeżówki, trawy - najpopularniejsze roślinki a u każdego jakoś inaczej wyglądają.
I super, nie ma nudy
Wkrótce będę Was katować zawilcami jesiennymi.
Będąc kiedyś w Ogrodzie Brzoskwinia zakochałam się w łanie anemonów i ta chemia cały czas trwa
Moje powoli rozkwitają...
Co do iglakowego potworka, okazuje się, że jest świetnym iglakiem do formowania. Bardzo szybko się zagęszcza.
Będę jeszcze stożkować dwa pozostałe. Jeden już w zeszłym roku nieco przycięłam. Drugi, ten w tle, jest żółtym rozczochrańcem, w dodatku na górce.
Zobaczymy, czy uda mi się bezpiecznie go ogarnąć... Byłaby fajna, zadbana trójeczka
Stożek po lewej w dwa miesiące ma takie przyrosty. Na zdjęciu powyżej jest kilka dni po fryzjerze
Ten po prawej jest bardzo wysoki, ma jakieś 5 m, muszę ściąć mu czubek a potem formować.
Kasiu, ależ moc komplementów, rumienię się
Korzystam z twojej rady i robię zdjęcia, bardzo mi to pomaga w zestawianiu roślin i ich kompozycjach.
Niedoróbek jeszcze dużo, ale jak się wróci do porównań to trzeba się cieszyć, że jest po prostu ładniej
kwiecień
lipiec
sierpień
Fajnie widzieć zmieniający się krajobraz z najważniejszych okien w domu
Tak to jest lewa strona wjazdu na posesję. Obok jest tamaryszek i tuja oraz mur sąsiadki. Cień i wietrznie, żeby jakoś to urozmaicić dałem rudbekie ale do donic bo one zimy nie przetrwały u mnie. za to bergenie pieknie mi się rozrastaja i zaczyna jakos tu wygladać
Deszczowo i zimno. Podobna za tydzień ma być bardzo ciepło letnio, oby bo to lato za krótkie było.
Pada i u mnie, dziewczyny. Dobrze, że rano się wietrzyłam, jeszcze bez deszczu było. A na jutro tez taka sama pogoda. Dziś lenistwo, a jutro mam co robić w domu.
Polinko, takie słowa z Twoich ust! Dzięki kochana! Ogród dojrzewa, to jego 4 sezon oczywiście z licznymi późniejszymi zmianami (nawet dwa domy za płotem powstały)
Jestem strasznie ciekawa jak będzie wyglądał za kolejnych kilka lat
Jak tylko posadze cisa to postawię obok tej wysokiej dla porównania. Mam jednak mieszane uczucia ale zobaczymy. .... Dziś taki dzień ze nic się nie chce. Wyszłam dosłownie na minutę w przerwie między jednym a drugim deszczem