Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:07, 29 sie 2021

Do góry
Nie chciałabym mieć "skończonego" ogrodu, co bym wtedy robiła? Ale dobrze byłoby mieć choć połowę ogarniętą, tak żebym mogła eksperymentować i kombinować ale może nie na całości działki a do tego kupiłam sobie nową niedawno, trzeba będzie poważnie przemyśleć co i jak tam żeby nie oszaleć...

Pomysł mam, zobaczymy jak będzie z wykonaniem

Jutro do pracy, ech nie znoszę powrotów. No ale wiecznie na urlopie być nie można (a szkoda) heh
A póki co młoda zażyczyła sobie tapetę na jednej ze ścian (dobrze że jednej, więcej bym nie chciała robić...)

Ogród Basi i Romka 19:06, 29 sie 2021

Do góry
Dziś mała wycieczka do lasu

Ogród z koniczynką 19:05, 29 sie 2021

Do góry
Z uwagi na to, że wszędzie było dużo ludzi, a nie chcieliśmy się tłoczyć, wybraliśmy całkowitą głuszę za Kętrzynem...
Ogród z koniczynką 18:59, 29 sie 2021

Do góry
Rumianka napisał(a)
Namówiłam eMa, by zrobił totem z duzego pnia...wyciął progi, a ja posadziłam w nich rojniki, w przyszłym roku będą "wylewać się" na zewnątrz...mam nadzieję...ale jest jeszcze nie skończony...

[img size=360x480]http

Miałaś fajny pomysł z tym pniem, a jak rojniki się rozrosną, fajnie to będzie wyglądało już mi się podoba
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 18:57, 29 sie 2021

Do góry
zawitka napisał(a)
Muszę przesadzić jeżówki czy można teraz czy poczekać do wiosny. Chciałabum na wiosnę mieć spokój z przesadzaniem ale nie wiem jak to z jeżówkami czy mi nie zmarzną .Będe to robić z całą bryłą korzeniową i dużo ziemi żeby za bardzo nie chorowały .???????/

Te pięknoty to jeszcze kwitną ale są takie kępki które mi nie zakwitły i te chcę przesadzać.

Przesadź z sporą karpa nic im nie będzie jeszcze mają ponad miesiąc na ukorzenienie/zaaklimatyzowanie. Ma być ciepło. Też dzisiaj przesadzalam te same co na focie i jeszcze będę przesadzać.
Ogród z koniczynką 18:51, 29 sie 2021

Do góry
W parku klasztornym znajdujw się sporo ciekawych rzeźb...
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:47, 29 sie 2021

Do góry
Dzień dobry wszystkim,

Trawnik z rolki założony z początkiem lipca. Początkowo piękny, zielony dywan. Od kiedy zaczęły się deszcze w sierpniu stan trawnika pogarsza się z tygodnia na tydzień.

Trawnik w lipcu raz nawożony nawozem azotowym.

System zraszaczy początkowo działał 20 minut dziennie, potem 10 minut, od ponad tygodnia wyłączony zupełnie, bo boję się, że trawnik jest przelewany (pada praktycznie codziennie).

Na wielu źdźbłach znalazłem plamki jak na zdjęciu.

Źdźbła siedzą mocno, ale pojawia się coraz więcej obumarłych, tak starych, jak i zupełnie młodych.

Czy to może być jakaś choroba grzybowa indukowana wilgocią?

Jakieś rady, co mogę zrobić, żeby ratować?

Ogrodowe wariacje 18:40, 29 sie 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)

Czy masz na myśli żywopłot z tego zdjęcia poniżej? Coś mi się tam klaruje, mam od Was podpowiedź świdośliwy jako drzewka, o żywopłocie też myślałam, muszę wszystko dobrze rozplanować, aby nie wkradł się bałagan.

Tak właśnie o te dwa pod kątem prostym. Byłoby nawiązanie do czegoś co już masz, jeśli użyłabyś znów takiej formy w tej nowej rabacie. Ale jak już Ci tam coś w głowie kiełkuje, to idź na razie za tym. Czasem jak ktoś się w koncepcję wchrzani, to się koncept cały pitoli.

A charakterem to jaka ta rabata ma być? Jakaś regularność, geometryczny szyk czy w odrobinę w inną stronę?
Ogród z koniczynką 18:35, 29 sie 2021

Do góry
Pod koniec lipca wybralismy się wycieczkę, pooddychać mazurskim powietrzem. Odwiedziliśmy Giżycko, Kętrzyn, Reszel, Wigry, Suwałki, oraz Gołdap. Byliśmy w okolicy "Kruklandii" Justysi. W Wigrach zwiedzalismy Klasztor Kamedułów...

a to Apartamenty Papieskie...
Ogrodowe wariacje 18:24, 29 sie 2021

Do góry
Judith mnie też wzięło na nie, zakupy zrobiłam skromne. Te White Perfection są bardzo ładne, ale jeszcze brakuje mi niższych z opadającymi płatkami jak White Swan i koniecznie różowa Magnus. Jak byłam w Bylinowym... to żałuję, że od razu nie kupiłam, one idealnie wpasują się w kolorystykę jaka ma być na tej rabacie.

Martka przechrzciłam Cię na Kartkę, ach ten słownik w telefonie
Wycieczka do bylinowego o trzy tygodnie za późno tak pan mówił, przemiły człowiek i cierpliwy, miałam mnóstwo pytań, oprowadził mnie po całej szkółce i dużo się dowiedziałam. To była miła wycieczka i choć niewielkie zakupy to cenne wskazówki

Asia od Was się zaraziłam jeżówkami kobietki Sama jestem ciekawa tych Pretty Parasols, ale potrzeba mi było tej wysokości. Te drugie to faktycznie jak gerbery jeszcze zamówię różową, ona jest ponoć bezodmianowa.
Czy masz na myśli żywopłot z tego zdjęcia poniżej? Coś mi się tam klaruje, mam od Was podpowiedź świdośliwy jako drzewka, o żywopłocie też myślałam, muszę wszystko dobrze rozplanować, aby nie wkradł się bałagan.

Ogrodowo zakręcona. 18:18, 29 sie 2021

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Które gałązki grabów mogę obciąć od dołu i jak je ciachnąć żeby nie ogołocić za bardzo, to ich pierwsze cięcie od posadzenia, bo w tamtym roku były bardzo mizerne.

Hej Magda

W jednym sezonie powinno się maxymalnie 3 galęzie od dołu wycinać. JEsli są już grube to należy miejsce cięcia zabezpieczyć maścią ogrodniczą.

Moje graby tnę 2-3 razy w sezonie ale u mnie jest mały ogród i muszę ograniczać rozrost. Twoje to młodziaki i nie wiem jak chcesz je prowadzić? Czy mają mieć pokrój naturalny, czy będziesz je prowadzić bardziej formalnie?
Ogród Basi i Romka 18:18, 29 sie 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Dziś deszczowy dzień, wczoraj dokończyliśmy cięcie tui, trochę źle dla nich po cieciu, że pada, bo trudno. Teraz posprzątać, trochę tego jest a cięcie z tej strony nawet w miarę dobrze wyszło kolejne cięcia będą już łatwiejsze, teraz tuje były naprawdę grube, wszystko ręcznie, ale mamy to
Taki mały podgląd, połowy jednej strony

Twoje tuje pięknie się prezentują, zieleniutkie, równo podcięte, super. Moje przed domem niestety nie były regularnie przycinane i nie wyglądają dobrze. No i mają już sporo lat, więc zajmują dużo miejsca. W tym roku nie będę o nich myśleć, koniec "grubszych" prac ogrodowych.
Choroby i szkodniki wiśni, wiśnia - Prunus 18:10, 29 sie 2021

Do góry
Witam,
Chciałam Was prosić o pomoc odnoście mojej wiśni umbraculifera. Jakiś czas temu zauważyłam,że listki na kilku gałazkach żółkną, nie zaniepokoiło mnie to jakoś mocno,ale obecnie listki te już wyschły, a reszta drzewka jest zielona. Co to może być? Na umbrze siedzą mrówki,listki mają małe czarne kropeczki,więc jakiś grzybek? Ogólnie nie wydaje ię to być jakiś wielki problem. Wstawiam zdjęcia,dostęp do drzewka mam bardzo utrudniony,ponieważ wokół rosną róże.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:02, 29 sie 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)

No jest dziura. I to spora.

No w ostatniej chwili zdążyłam go zobaczyć
Ogród z koniczynką 17:55, 29 sie 2021

Do góry
Ogród w dolinie 17:47, 29 sie 2021

Do góry
Dorii napisał(a)

U mnie z tego co czytam to samo miejscami

O no widzisz to właśnie to, tak wygląda w miejscach, gdzie nie było ani razu ruszane. Jakiś zestaw wspomagający sprawdza Ci się do rozluźniania tego?
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:44, 29 sie 2021

Do góry
Dodatkowo, dla uspokojenia linii na sąsiadującym trawniku tez drobne zmiany:

jest:

ma byc
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:39, 29 sie 2021

Do góry
I takie tamy z ostatnich sierpniowych dni.

Ogród Basi 17:37, 29 sie 2021

Do góry

Czy młode przyrosty bukszpanów to mogę przyciąć?

Ogród z zegarem 17:37, 29 sie 2021

Do góry
Lubię nawłoć

A te zęby wykopałam dziś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies