Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 08:13, 18 mar 2022

ajka napisał(a)
Jak u ciebie pięknie. Faktycznie wiosna w pełni. Jakie duże czosnki i piękne krokusy Czy one tak same się rozmnożyły czy tyle nasadzilas? Też chcę mieć u siebie takie krokusowe szaleństwo.

Jeszcze co do nart, się wypowiem bo była dyskusja. Ja nie jeżdżę w ogóle, mój mąż i dzieci tak, ja byłam raz na zjazdówkach i nie byłam zachwycona, bałam się prędkości, ale w tym roku wybrałam się na imprezę firmową na biegówki, po raz pierwszy w życiu i muszę przyznać, że bardzo mi się spodobalo. Może dlatego, że przez cały czas towarzyszyła nam trenerka i poprawiała błędy. Zjazdy z górki też były, na pewno jeszcze się kiedyś wybiorę.

Aniu, te wszystkie cebulowe ładnie się mnożą. I są dwie opcje: albo na początku sadzisz gęsto i po paru latach rozsadzasz (tak, jak ja teraz muszę zrobić, bo już mają za mało miejsca...), albo w większych odstępach i co roku się cieszysz, że odległości się zmniejszają

Prędkość na nartach przeraża, gdy nie do końca możesz ufać sile swoich mięśni. Ja teraz tak mam, po tym złamaniu mięśnie są słabe i trochę potrwa, zanim wrócą do stanu wyjściowego. Biegówki są bardzo przyjazne, nie wymagają jakiejś wielkiej siły mięśniowej. W Skandynawii biegają całe rodziny, od dzieci po seniorów. Żałuję, że u mnie już właściwie nie ma śnieżnych zim, bo biegać można wszędzie, byle był śnieg. Więc absolutnie polecam, będzie Pani zadowolona
galgAsia 11:30, 18 mar 2022

Takie mi się zrobiły dwa kolaże marcowe
Do wiosny zostały 2 dni

I taki mały ciemiernikowy

galgAsia 11:34, 18 mar 2022

I jeszcze coś. Pojawiło się polskie wydanie "biblii Outdolfa" czyli Tworzę ogród naturalny. Chyba warto
Magara 14:12, 18 mar 2022

galgAsia napisał(a)
I jeszcze coś. Pojawiło się polskie wydanie "biblii Outdolfa" czyli Tworzę ogród naturalny. Chyba warto

Są tacy, którzy już wertują
Klaudyna 15:54, 18 mar 2022

Magara napisał(a)

Fajna ?
Gruszka_na_w... 15:56, 18 mar 2022

Magara napisał(a)

To wypada nam czekać na streszczenie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 17:39, 18 mar 2022

Ja właśnie zamówiłam. Cokolwiek by nie było napisane, na pewno są ładne obrazki
Magara 17:58, 18 mar 2022

Na szybko przejrzana Obrazki ładne
Połowa książki to opisy bylin i traw. Przeczytałam kilka - moim zdaniem krótko i na temat a jest też garść przydatnych informacji np. odnośnie dzielenia.
Druga połowa to temat nasadzeń.
Wydaje mi się, że jak na mój stopień wiedzy ogrodowej lektura będzie bardzo przydatna. Jak kto bardziej doświadczony - może uznać, że czyta oczywiste oczywistości
galgAsia 18:07, 18 mar 2022

Oczywiste oczywistości ładnie napisane też się dobrze czyta
Agatorek 21:01, 18 mar 2022

galgAsia napisał(a)
Aga, za 2 dni wiosna będzie już faktem , więc wiesz...
A że mieszkam w jednej z najcieplejszych stref w Polsce, to prawda. Cieszę się, że mogę podrzucić trochę koloru wtedy, gdy na ogół jest szaro, buro i ponuro, jak to na przedwiośniu

Muszę posadzić trochę krokusików u siebie . Ale u mnie forsycja jeszcze nie kwitnie. Pąki są .

Ciemierniki zwaliły mnie z nóg. Zazdroszczę tyłu odmian (póki co mam tylko cuchnące ).