Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:10, 14 mar 2019

Do góry
To jest dokładnie ten klimat. Tylko arystokracja angielska się trafia, Monty Don i inne gwiazdy GW - Carol Klein, znani projektanci - można sobie fotkę strzelić jak nie nagrywają akurat

Co tu gadać: Wielki Świat Ogrodników

Do ogródków artystycznych nie sposób w ogóle się dostać, przechodzę spokojnie obok i szyję wyciągam.
Idziemy wtedy na lody i siadamy na trawniku. Obchodzimy pasaż handlowy w poszukiwaniu małego antyku (do walizki).
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:07, 14 mar 2019

Do góry
Nie. Inna kolejność poczatkowa

- koszę nisko
- wygrabiam trawnik metalowymi ząbkami
- wertykulacja
- ew. dosiewka
- nawożenie

Aerację na glebach zbitych, starych trawnikach, po wertykulacji (ile dni nie ma znaczenia, z tego się nie strzela)), przed nawożeniem ale konieczności nie ma.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:15, 14 mar 2019

Do góry
Miro, nie jadę na 3 godziny Bilety mam dla członków RHS od 8 rano do 20 wieczorem, czyli max.
3 godz to nawet się nie przepchniesz przez całą wystawę. Zamierzam wyjść o 15-tej w tym roku.

Problemem jest dopchanie się żeby zrobić zdjęcie, jest coraz gorzej i zakładam że po raz 15-ty będzie chyba moim ostatnim.
Długo się grzecznie stoi, żeby wejść w 1 linię do zdjęcia, masakra i tak za każdym momentem,rogiem, stroną ogrodu.
Nie wypada przepychać się. Kiedyś przykucałam, klękałam, żeby między ludźmi fotkę cyknąć, komiczne to było.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:14, 14 mar 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Danusiu, jakie odmiany róż dają u Ciebie tak niesamowity spektakl przy ulicy? W tym roku planuję zobaczyć to Twoje przedpłocie na własne oczy, już się umówiłam ze znajomymi, że mi je pokażą, to będzie uczta dla zmysłów ☺☺☺

W czerwcu, teraz jest czysto, ale pusto.
Mam Winchester Cathedral, Gertrude Jekyl, Pilgrim, Variegata di Bologna, Mme Hardy
Kilka burgundowych.
Kila innych zmarzło m.in. Graham Thomas
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:10, 14 mar 2019

Do góry
Miro, nieprzytomna jestem. Bluszczu bym nie mieliła, zimozielone długo się rozkłada, chyba, że masz super młynek i zmieli na malutkie kawałki, ale też bym nie dodawała wszystkiego naraz, dzielić i dosypywać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:10, 14 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na razie oswajamy się z nową sytuacją, nie jest źle

Super
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:04, 14 mar 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Czekam, bo bardzo jestem ciekawa wrażeń

Na razie oswajamy się z nową sytuacją, nie jest źle
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:04, 14 mar 2019

Do góry
mira napisał(a)
Danusiu Ogrodowisko jest patronem medialnym targów ogrodniczych w Rzeszowie - jak się uda to pojadę .

Dzisiaj wycięliśmy powalona starą śliwkę i ogrom bluszczu - miał zdrewniałe łodygi - jest tego sporo - czy to można zmielić i w kompost czy to można zmielić i wysypać jako ściółka - czy to może mi się narobić bluszczu tam gdzie sypnę? jutro zrobię zdjęcie

Ja to widziałam Miro. Wczoraj byłam 100 km od Ciebie, myślałam nawet, ale miałam misję ważną i nie mogłam nigdzie na boki skakać
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:27, 13 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obowiązkowo do Cię zaglądam. Bo lubię.
Zeszły rok potem był fajny, lubię upały i słońce.
,

Danusiu to bardzo mile co piszesz.

Tak potem od razu były upały ale u mnie nie było fajnie - w kwietniu i maju bez deszczu i mocny fen wiatr - wnerwiało mnie to.

Ja Cie rozumię że zeszły rok był fajny a jaki ten będzie super

mam pytanie - co zrobić z wielka kupą ściętego bluszczu - czy to w mielarkę i na kompost - czy jako ściółka - czy z tego może odbić coś i będę miała choć gdzie bluszcz?
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:17, 13 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też się bałam..głownie o szklarnię. Ale na szczęście stoi.
Tylko trochę narcyzów mi połamało i fruwały po drodze.

No szklarnia najważniejsza - masz cudowną

Wendy79 napisał(a)
No niestety, czasami pozostaje nam tylko na koniec pomyśleć o nowych floksach i daliach...

i pomyślałam może w piątek paczka przyjdzie

paniprzyroda napisał(a)
Bratulkowo i u mnie się zaczyna. Przykra strata, mnie wichura dwa lata temu złamała buka pendulę, byłam zła.. posadziłam w tym miejscu jabłoń ozdobną. Dziś w lesie em miał co szacować, wiele drzew powalonych.

A wiesz że też pomyślałam o jabłonce, dzisiaj m. wyciął i zrobił się nowy krajobraz i wiem że muszę poczekać aż wszystkie liście się pojawią żeby ocenić co będzie pasowało w to miejsce

Katkak napisał(a)
S,koda steasznie tej śliwki, ale na to już wpływu nie ma. Miruś, a da się tak zrobić żeby bluszcz tam został? W sensie korzeń i choć trochę pędów? Bo on już zaprawiony w bojach, szybko śmignie jak dssz mu jakąś podporę i stworzy osłonę tarasu. Może jakąś zmyślną krateczkę mu dać żeby porasrał? Tak głośno myślę.

Początkowo tak myślałam, obejrzałam korzenie czyli to co się złamało i okazalo się że pękły grubaśne pędy-konary wręcz bluszczu - jakoś mi się odechciało - zeźlił mnie Myśl głośno zawsze

mirkaka napisał(a)
Czytam o wichurach, strachu i szkodach.
No popatrz, a ja mieszkam na północy i u nas silne wiatry są często, i teraz też wiało mocno, ale nie tak jak u Was tam na południu.
Tak, taka noc pełna strachu jest okropna, współczuję, trzeba jak najszybciej zapomnieć.

No szybko się zapomina, wiem jakie masz wiatry, u nas była wichura, taki klimat pewnie nie ostatnia

Milka napisał(a)
Współczuję straty, też ostatnie 2 noce nie spałam, całe szczęście tylko bajzel bez strat, ale jak bym na jesień podcinki nie zrobiła, miałabym o wiele gorzej. Doniczka z wiosennym kwiatkiem, zachwyca

Dzisiaj m. wycinał i przez ogród ciągnął jaki bajzel ....
mam 2 nowe doniczki

Żywopłot strzyżony z cisa 22:02, 13 mar 2019

Do góry
Przede wszystkie zamieść zdjęcie tego żywopłotu, nie da się w ciemno sensownie doradzić i wyjaśniać co się miało na myśli. Lubię doradzać na konkretach a nie na przypuszczeniach.
Kosaciec żyłkowany - Iris reticulata 21:59, 13 mar 2019

Do góry

Coś jeszcze, coś więcej... 21:46, 13 mar 2019

Do góry
Stare czasy były fajne, ale nadchodzą nowe czasy i tego nic nie zmieni, bo świat pędzi do przodu.
Mały, wąski, pochyły, ze skarpą, w gętej 21:44, 13 mar 2019

Do góry
Dasz radę, zacznij od odchwaszczania.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:43, 13 mar 2019

Do góry
Obowiązkowo do Cię zaglądam. Bo lubię.
Zeszły rok potem był fajny, lubię upały i słońce.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:42, 13 mar 2019

Do góry
Dobre żarcie (z obornikiem) i 3 lata wystarczy.
Constance Spry. Angielska róża pachnąca mirrą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:09, 13 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, ile lat trzeba czekać na taki efekt? Jak nazywa się to cudo?
Pozdrawiam.
...uDany ogród 18:30, 13 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Po prostu pysznie, bym powiedziała.
Stylowo i ze smakiem

Danusiu serdecznie dziękuję!
Z Twoich ust takie komplementy, to dla mnie ogromne wyróżnienie. Jeszcze raz dziękuję!

Wkrótce zmieni się ten zakątek, ale już teraz zapraszam na kawkę pod brzozami

Kiedy, jak i czym pryskać.... 18:10, 13 mar 2019

Do góry
Dobroczynki (roztocze) będą się namnażać i rozprzestrzeniać po krzewie.
...uDany ogród 18:05, 13 mar 2019

Do góry
Po prostu pysznie, bym powiedziała.
Stylowo i ze smakiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies