Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:27, 13 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obowiązkowo do Cię zaglądam. Bo lubię.
Zeszły rok potem był fajny, lubię upały i słońce.
,

Danusiu to bardzo mile co piszesz.

Tak potem od razu były upały ale u mnie nie było fajnie - w kwietniu i maju bez deszczu i mocny fen wiatr - wnerwiało mnie to.

Ja Cie rozumię że zeszły rok był fajny a jaki ten będzie super

mam pytanie - co zrobić z wielka kupą ściętego bluszczu - czy to w mielarkę i na kompost - czy jako ściółka - czy z tego może odbić coś i będę miała choć gdzie bluszcz?
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:17, 13 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też się bałam..głownie o szklarnię. Ale na szczęście stoi.
Tylko trochę narcyzów mi połamało i fruwały po drodze.

No szklarnia najważniejsza - masz cudowną

Wendy79 napisał(a)
No niestety, czasami pozostaje nam tylko na koniec pomyśleć o nowych floksach i daliach...

i pomyślałam może w piątek paczka przyjdzie

paniprzyroda napisał(a)
Bratulkowo i u mnie się zaczyna. Przykra strata, mnie wichura dwa lata temu złamała buka pendulę, byłam zła.. posadziłam w tym miejscu jabłoń ozdobną. Dziś w lesie em miał co szacować, wiele drzew powalonych.

A wiesz że też pomyślałam o jabłonce, dzisiaj m. wyciął i zrobił się nowy krajobraz i wiem że muszę poczekać aż wszystkie liście się pojawią żeby ocenić co będzie pasowało w to miejsce

Katkak napisał(a)
S,koda steasznie tej śliwki, ale na to już wpływu nie ma. Miruś, a da się tak zrobić żeby bluszcz tam został? W sensie korzeń i choć trochę pędów? Bo on już zaprawiony w bojach, szybko śmignie jak dssz mu jakąś podporę i stworzy osłonę tarasu. Może jakąś zmyślną krateczkę mu dać żeby porasrał? Tak głośno myślę.

Początkowo tak myślałam, obejrzałam korzenie czyli to co się złamało i okazalo się że pękły grubaśne pędy-konary wręcz bluszczu - jakoś mi się odechciało - zeźlił mnie Myśl głośno zawsze

mirkaka napisał(a)
Czytam o wichurach, strachu i szkodach.
No popatrz, a ja mieszkam na północy i u nas silne wiatry są często, i teraz też wiało mocno, ale nie tak jak u Was tam na południu.
Tak, taka noc pełna strachu jest okropna, współczuję, trzeba jak najszybciej zapomnieć.

No szybko się zapomina, wiem jakie masz wiatry, u nas była wichura, taki klimat pewnie nie ostatnia

Milka napisał(a)
Współczuję straty, też ostatnie 2 noce nie spałam, całe szczęście tylko bajzel bez strat, ale jak bym na jesień podcinki nie zrobiła, miałabym o wiele gorzej. Doniczka z wiosennym kwiatkiem, zachwyca

Dzisiaj m. wycinał i przez ogród ciągnął jaki bajzel ....
mam 2 nowe doniczki

Żywopłot strzyżony z cisa 22:02, 13 mar 2019

Do góry
Przede wszystkie zamieść zdjęcie tego żywopłotu, nie da się w ciemno sensownie doradzić i wyjaśniać co się miało na myśli. Lubię doradzać na konkretach a nie na przypuszczeniach.
Kosaciec żyłkowany - Iris reticulata 21:59, 13 mar 2019

Do góry

Coś jeszcze, coś więcej... 21:46, 13 mar 2019

Do góry
Stare czasy były fajne, ale nadchodzą nowe czasy i tego nic nie zmieni, bo świat pędzi do przodu.
Mały, wąski, pochyły, ze skarpą, w gętej 21:44, 13 mar 2019

Do góry
Dasz radę, zacznij od odchwaszczania.
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:43, 13 mar 2019

Do góry
Obowiązkowo do Cię zaglądam. Bo lubię.
Zeszły rok potem był fajny, lubię upały i słońce.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:42, 13 mar 2019

Do góry
Dobre żarcie (z obornikiem) i 3 lata wystarczy.
Constance Spry. Angielska róża pachnąca mirrą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:09, 13 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, ile lat trzeba czekać na taki efekt? Jak nazywa się to cudo?
Pozdrawiam.
...uDany ogród 18:30, 13 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Po prostu pysznie, bym powiedziała.
Stylowo i ze smakiem

Danusiu serdecznie dziękuję!
Z Twoich ust takie komplementy, to dla mnie ogromne wyróżnienie. Jeszcze raz dziękuję!

Wkrótce zmieni się ten zakątek, ale już teraz zapraszam na kawkę pod brzozami

Kiedy, jak i czym pryskać.... 18:10, 13 mar 2019

Do góry
Dobroczynki (roztocze) będą się namnażać i rozprzestrzeniać po krzewie.
...uDany ogród 18:05, 13 mar 2019

Do góry
Po prostu pysznie, bym powiedziała.
Stylowo i ze smakiem
Liliowo i kolorowo:) 18:02, 13 mar 2019

Do góry
Forsycje już prawie pękają. wiosna pełną parą.
Kiedy, jak i czym pryskać.... 17:55, 13 mar 2019

Do góry
Tak, możesz już, bo koniec zimy jest, jak się ociepli dobroczynek wyjdzie na "polowanie".

Opaski bym jednak na krzewie zamocowała nie na ziemi. Będą miały bliżej do szkodnika.
Żywopłot superwymagania 17:52, 13 mar 2019

Do góry
Świerk sitkajski rośnie silnie, a serbski nie tak silnie.
Sitkajski jest bardziej "niebieski" od serbskiego
Jest szerszy od serbskiego, jest jakby "drzewiasty" a serbski wąskokolumnowy
Szyszki jak u świerka kłującego czyli brązowe, a serbski ma szyszki fioletowe.

Róznic jest więcej, i co powiem - świerk sitkajski nie jest twoim typem na żywopłot idealny
Kiedy, jak i czym pryskać.... 17:13, 13 mar 2019

Do góry
A może kup opaski z dobroczynkiem gruszowym, będzie zjadał przędziorki. To naturalny sposób walki z tym utrapieniem.

Nie pryskaj bez opamiętania. Okres karencji jest napisany na każdym preparacie, ale przecież bukszpanów nie będziesz jeść.

Raczej zapytać trzeba, za jaki okres od pierwszego oprysku wykonać drugi. Czyli wpisz w google cykl rozwojowy przędziorka, a dowiesz się jakie on ma stadia rozwojowe.

Co to jest okres karencji https://pl.wikipedia.org/wiki/Karencja_(rolnictwo)
Idealne warstwy ziemi w ogrodzie. zamkn. 16:38, 13 mar 2019

Do góry
Dyskusja przeniesiona tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/7143-ogrod-bardzo-piaszczysty-i-zwirowy?page=2#post_1
Ogród bardzo piaszczysty i żwirowy 16:37, 13 mar 2019

Do góry
Kosky69 napisał(a)
Dzień dobry, próbowałem znaleźć coś na ten temat na forum, ale niestety nie udało się, będę wdzięczny za ewentualne wskazanie odpowiedniego wątku, a jeśli takiego nie ma to pomoc Szanownych Forumowiczów w tym wątku.

Planuję założenie ogrodu przed domem, mam ok 30-50 cm ziemi do uzupełnienia, dlatego chciałem się dowiedzieć jak uzupełnić wolną przestrzeń.
Pod spodem jest piasek idealny na plażę niekoniecznie pod uprawę, w dodatku jest to taras ziemny i woda szybko ucieka w dół. Zastanawiałem się nad takimi warstwami:
- glina dla powstrzymania ucieczki wody?
- obornik,
- czarnoziem,
- fizolina,
- kora drzewna wypełniająca przestrzeń pomiędzy nasadami.

Przestrzeń będzie regularnie nawadniana.

Przestrzeń ma być docelowo wypełniona gęsto roślinami, podłoże powinno być zatem możliwie uniwersalne i żyzne.

Zapraszam do dyskusji i z góry przepraszam za niewiedzę
Pozdrawiam serdecznie.

Fizolina cokolwiek masz na myśli - odpada.
Sylwia dobrze radzi, trzeba wszystko mieszać, łączyć ze sobą bo inaczej nic nie urośnie.

Zacznij od nawozów zielonych np. łubin żółty.Potem dopiero po zaoraniu/przekopaniu
nawoź ziemi i mieszaj. Potrzebny do tego dobry sprzęt. Obornik/kompost na końcu przekopuj
Nawożenie, zasilanie trawnika 16:32, 13 mar 2019

Do góry
Dawidooo napisał(a)
Witam

Czy roczny trawnik mozna nawozic?Jesli tak to co bedzie najlepsze

Pozdrawiam

Co będzie najlepsze, zależy od stanu trawnika, pH gleby i badania chemicznego gleby na zawartość składników pokarmowych makro- i mikroelementów.
W ciemno nikt nie podejmie się diagnozy czym nawozić trawnik, którego nie widać ani nie wiadomo co mu jest.

To jakby leczyć pacjenta bez pacjenta i badań. Żaden lekarz się nie podejmie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies