Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:30, 30 paź 2014

Do góry
ewalm napisał(a)
Mnie się lilie zawsze jakoś ciężko komponują, zwłaszcza z innymi kwiatami. To takie solistki. Może z jakąś wysoką prostą trawą?

No właśnie, z trawą. Tylko jak lilie są już duze to trawy jeszcze małe...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:29, 30 paź 2014

Do góry
Mnie się lilie zawsze jakoś ciężko komponują, zwłaszcza z innymi kwiatami. To takie solistki. Może z jakąś wysoką prostą trawą?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:28, 30 paź 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

nie wiem gdzie, ale powinnaś ją/je mieć. Kolorami nawiązują do ostatnich Twoich planów- rdzawe barwy, bananaowe/budyniowe żółcie, ciepłe czerwienie. Tzreba w innych punktach nawiązywac do tych rabat barwami.

W benexie sa te lilie, cena niestraszliwa

Ucieszyłam się!
Marta, a z czym się będą komponować? Kombinuję z trawami, które mogłyby je zasłonić później, ale nie wiem czy mi nie pożrą tych lilii.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:25, 30 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ania, dzięki i sorki za trudne zadania.

Czy ktoś ma jakąś wizję z czym ładnie wyglądałaby lilia African Queen? Kombinuję, żeby ją gdzieś wetknąć (w ogrodzie!) bo mi się spodobała.
http://www.jparkers.co.uk/plant-1006038/lily-african-queen/
Takie chciejstwo. Nie wiem czy warto.

nie wiem gdzie, ale powinnaś ją/je mieć. Kolorami nawiązują do ostatnich Twoich planów- rdzawe barwy, bananaowe/budyniowe żółcie, ciepłe czerwienie. Tzreba w innych punktach nawiązywac do tych rabat barwami.

W benexie sa te lilie, cena niestraszliwa
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:02, 30 paź 2014

Do góry
Ania, dziękuję bardzo. Nie chciałam aż tak trudnego zadania zadać.
Miałam lilie, ale wykopałam na zimę, bo kombinowałam na rabatach i do wiosny w piwnicy zmurszały. Jakoś nie mogłam sobie przypomnieć jak to z tymi liśćmi jest. Podoba mi się bardzo lilia African Queen (kolejna królowa ) i kombinuję gdzie ją wcisnąć. Myślałam o trawach, które i tak późno startują, zasłoniłyby w lecie po kwitnieniu te badyle, ale nie wiem czy nie pożrą mi tych lilii docelowo.
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:55, 30 paź 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ania, przypomnij jak długo kwitną lilie (wiem, że różne odm. różnią się terminami,ale tak z grubsza) i jak wyglądają liście po kwitnieniu. Są do tej pory? No nie pamiętam.

Agnieszka.. trudne pytanie.. wszytko zależy od lilii.

Przejrzałam fotki bo tylko to jest pewne Możesz śmiało założyć, że lilie są ozdobne średnio minimum 2 tygodnie.

Po kwitnieniu przycinam górę, a badyle z liśćmi zostawiam. W tym roku wyjątkowo liście szybko brzydły
Część lilii dopiero mi przymrozek teraz załatwił, a część już dawno wycięłam. To co nie złapało grzyba, to liście są bardzo długo. Pierwsze kwitną azjatki i też pierwsze znikają z rabaty. Czym dłużej zostawi się liście tym mocniejsze cebule na przyszły rok, ale ja stosuję tylko jedną zasadę, jak najdłużej zostawić, ale jak brzydnie to wycinam.

Ogólnie to lilie najlepiej sadzić pomiędzy czymś..

Przykładowa lilia z 4 czerwca

I ta sama z 18 czerwca

Edit, mam liście
Liście brzydną od dołu!!! Tu zasłonięte bylinami.
Znaleźć liście lilii to było wyzwanie... przecież nie fotografuję co brzydkie!!
Jakbyś wczoraj o to poprosiła to zrobiłabym foto, ale niestety wczoraj wyciepałam już wszystkie, przymrozek załatwił.. te lilie kwitną z końcem czerwca, a foto jest z września. Wycięłam badyle wczoraj, ale były juz całe zaschnięte od jakiegoś czasu, ale te nie miały grzyba i były ładnie zasuszone

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:23, 30 paź 2014

Do góry
Ania, przypomnij jak długo kwitną lilie (wiem, że różne odm. różnią się terminami,ale tak z grubsza) i jak wyglądają liście po kwitnieniu. Są do tej pory? No nie pamiętam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:13, 30 paź 2014

Do góry
Ela - mi też sie kiedyś gród wydawała wielgaśny

Karola - wielgaśny mój do obrobienia Ale do chciejstw już za mały

Ciocia Małgoś - ja muszę wejść do sadzawki i wyciąć lilie...brrrr..a mrozik dalej trzyma.. ale mówią , że teraz kilka dni ma być już bez takich białych atrakcji.. oby...

Madżen - trzeba pomarudzić bo o czym pisać ??? Jak nie zdążę posadzić to zadołuję i już.. nawet róże mogę zadołować .. płakać nie będę jak nie zdążę U mnie taki stan to normalka.

Pszczółka - aby zobaczyć co jest na FB to trzeba sie tam zalogować i aby oglądać co ja wstawiłam musisz być w moich znajomych.. Ja udostępniłam link do Białego ogrodu Fajnie opisana historia.. niech ludzi poczytają sobie, że jak się chce to można wspólnymi siłami zrobić piękniej w swoim otoczeniu. Konrad to udostępnił u siebie I Biały ogród poszedł w świat.. ale myślę, że poszedł już wcześniej, bo artykuł jest na blogu , a tam była opcja by udostępnić na FB i innych portalach. Blogów żadnych nie śledzę, a jak będę chciała wrócić do artykułu czy bloga to mam go już na FB.. łatwiej będzie znaleźć

Nie narzekam na pogodę, bo rok temu już drzewa były bez liści..... a teraz większość jeszcze wisi... ba nawet sie nie wybarwiły...
Czy zdążę posadzić róże?? Pewnie, e tak.. rok temu dopiero co skończyłam rabatę frontową i układaliśmy z synusiem ścieżkę przed domem Wydawało sie, ze to dopiero było..a to już rok.. i też była piekielnie zimno.. pamiętam jak łapki grabiały.

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:48, 27 paź 2014

Do góry
Na szybko... wszystkich macham ..

O emisji będę trąbić jak sie dowiem kiedy. Nie martwcie się, podzielę sie informacją, ogród mój znacie, mnie też, wiec nie będę sie czaić

Za oknem rozlane mleko.. biało na ziemi i w powietrzu. Mgła i przymrozek.. dziwię sie, że dopiero dziś. Bo od kilku dni było zimno. Taka pora roku i tego nie zmienimy... w zeszłym roku przymrozek był już 30 września, a w poprzednich latach na 100% pażdziernik witał przymrozkami, a nawet śniegiem (2012 rok).

Aga - w doniczkach dostałaś ziemie urobioną i ulepszoną.. bo to co na rabatach do doniczki nie da sie włożyć. Taka ziemia ma zalety i wady, po ziemi białostockiej przeżyłam szok.

Alinka - jakie lilie??? Niska też potrafi trochę bujnąć.

Przemek - róże sie dalej moczą... ot taki ze mnie ogrodnik.. ale jeszcze sie nei rozpuściły

Obiecane wiewiórki... jakość słaba, ale to nie chodzi o jakosć foto tylko o fakt, że do mnie wiewiórka też zawitała..

Tu wygląda jak futro na podłodze .. brrr ohydztwo, jak coś takiego można sobie położyć? Prawdziwych futer też bym nigdy nie ubrała... za bujna wyobraźnia. Wystarczy, że kiełbaski jadam. Ale całego pieczonego kurczaka już nie zjem i nie kupię. Bo wyobraźnia mi się uruchamia
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:41, 26 paź 2014

Do góry
wszystko rozumiem , ale lilie w październiku ?....ale chyba znam sekret , pewno sadzone w kwietniu .perovskie nabyłam ale nie wiem czy niska czy wysoką -cudo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:55, 25 paź 2014

Do góry
Od razu zauważyłam brakujacych Limek przy lustrze. To był przecież flagowy obrazek, charakteryzujacy Bukszpanowy. Zgaduję, że później Danusia wsadziła tam Phantoma. Czyżby został wykopany?
I jeszcze coś, Danusiu. Zrobiłaś zmyłkę i wsród różyczek umieściłaś lilie.
Małe badanie na spostrzegawczość, prawda? Ale to miłe, coś się dzieje, a zagadki prawie wszyscy lubią.
Prawdziwa jesień w Bukszpanowym. Nastrojowa i kolorowa. Wspaniałe foty.
U mnie, o dziwo nie było przymrozków, wszystko jeszcze kwitnie. Jednak w mieście troszkę cieplej.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:11, 24 paź 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Śliczne bukiety różane moje dalie wszystkie wykopane i w piwnicy. Zapomniałam o mieczykach abisyńskich... chyba jeszcze nie zmarzły, w ziemi siedzą, podobnie lilie.
Mówisz, aby rozgarniać kopczyki różom, co się pośpieszyły... a listki oberwać?

nic im nie będzie chyba, moje już w piwnicy, ja lilii nie wykopuję te co miałam w donicach w nich też powędrowały do piwnicya jak mrozik popieścił listki to same opadną
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:08, 24 paź 2014

Do góry
Śliczne bukiety różane moje dalie wszystkie wykopane i w piwnicy. Zapomniałam o mieczykach abisyńskich... chyba jeszcze nie zmarzły, w ziemi siedzą, podobnie lilie.
Mówisz, aby rozgarniać kopczyki różom, co się pośpieszyły... a listki oberwać?
Mój jesienny ogród 07:45, 24 paź 2014

Do góry
Z miłą chęcią śledzę twój watek. Piękne wodne klimaty. Kolokazja, pontederia, cudne lilie, kanna uprawiana w wodzie. Dwa lata temu tez ją trzymałem w oczku, dekoracyjna aż do przymrozków. Pozdrawiam
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 22:09, 23 paź 2014

Do góry
śliczne te Twoje fotki i nawet słoneczko uchwyciłaś, u nas już od kilku dni się nie pokazuje ;-(
Śnieżnik cudny!
Ja też nakupiłam cebul: krokusy, przebiśniegi, narcyzy, lilie i też głównie w białym kolorze.
Dziękuję za odpowiedzi w moim wątku
Ogródek Iwony 18:12, 22 paź 2014

Do góry
Z roślinek podobają mi się bukszpany, żurawki, trawy, hortensje. Mam ich jeszcze za mało.
Z drzew ambrowiec, grujecznik, miłorząb. Też jeszcze ich nie mam.
Mam za to dużo bergenii, lubię ją,
nie wiem, co zrobić z rudbekią, bo ma żółto-czerwone kwiaty, a przecież tak pięknie kwitnie przez całe lato i lubi słońce .
edit: Aha, uwielbiam jeszcze kosaćce, szałwię, lawendę mam pierwszy rok i zostanie , liliowce, lilie też miałam pierwszy rok i bardzo mi się podobały
Mój jesienny ogród 19:09, 21 paź 2014

Do góry
Ale bym chciała miec te lilie w ogrodzie. Cudne. Pozdrówka.
Dwa ogrody 23:29, 20 paź 2014

Do góry
Karola, bukiet na pewno był piękny
Róże... Wczoraj posadziłam Bonicę, 12 sztuk, przesadziłam dwa Chopiny do tyłu rabaty, na ich miejsce wsadziłam dwie z doniczek niskie żółte, Lagunę posadziłam przy tarasie, kilka żurawek. Najbardziej zmęczyłam się kopaniem dołków w glinie
nie zdążyłam porządnie zasypać róż kompostem, mam nadzieję zrobić to jutro, może jeszcze zdążę przed deszczem.
Pozostały do wykopania dalie, lilie, przeprowadzka donic do pomieszczenia na zimę, a dopiero potem mogę myśleć o posadzeniu czosnków główkowatych i całej reszcie przygotowań do zimy.
Na szybko fotki z wczorajszego ranka, potem już nie było czasu

Do raju daleko - u Ewy 15:56, 18 paź 2014

Do góry
Popracowałam dziś w ogrodzie z mężem. Trawa skoszona. Przekwitłe i zżółkłe roślinki wycięte. Tulipany, żonkile, czosnki wsadzone. Posadziłam też sposobem Doroty lilie - czekają w garażu do wiosny.
Lilie mam orientalne:
double Broken Heart
double Magic Star
double Sweet Rosy

Mam nadzieję, że mi ładnie wyrosną, bo cebulki drogie

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:15, 17 paź 2014

Do góry
cd hortensji pnącej ale już z tego roku z czerwca mam zdjęcia spłaszczone bo bardziej interesowały mnie kwiaty i lilie w donicy obok jako dodatek i eksperyment- mocno rośnie na boki

ach ten zapach

a jesli chodzi o cynie to się wie muszę się postarać kwitnie nadal i muszę ją dokumentować

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies