Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:47, 24 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Moja stipa w trzecim seznie już niemal leży... Trezba ją odmładzać. Najladniejsza jest w pierwszym, max drugim sezonie

Ja planuję swoją stipę wykopać i posadzić młode sadzonki. Dobrze że stipa tak bardzo rozsiała po ogrodzie to mam w czym wybierać. Mam nadzieję że te młode sadzonki przeżyją zimę.
pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:47, 24 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Moja stipa w trzecim seznie już niemal leży... Trezba ją odmładzać. Najladniejsza jest w pierwszym, max drugim sezonie

Ja planuję swoją stipę wykopać i posadzić młode sadzonki. Dobrze że stipa tak bardzo rozsiała po ogrodzie to mam w czym wybierać. Mam nadzieję że te młode sadzonki przeżyją zimę.
pozdrawiam
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:43, 24 lip 2014

Do góry
Ja również witam się serdecznie, podglądam Twoje poczynania od dawna, ale dziś zauroczona powyższym zdjęciem postanowiłam się przywitać, ogród niesamowity, widoki na okolicę masz cudne! A przy okazji zapytam, czy trawka na zdjęciu, ta mniejsza to stipa?
Piaskownia na zakręcie 11:50, 24 lip 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Ewa a co to za trawka?

Iwonka, napisałam wyżej, to stipa
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:23, 24 lip 2014

Do góry
Mój kawałek planety 11:23, 24 lip 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)

nad różanecznikami na górować cyprysik nutkajski, podsadzenia z runianki , nie wiem jaki odstęp powinnam zostawić między różanecznikami żeby na siebie nie powłaziły w przyszłości, może wpleść tam jakąś trawkę żeby nadać miękkości ale nie wiem jaką, mam miskant graziella i 2 gracillimus, obydwa są dość sztywne a chciałabym żeby to było coś powiewającego w stylu nieco romantiko (ale nie stipa - nie aż tak romantiko .

Zamiast kosmatki może dać żurawkę a dopiero za nią kosmatkę, Kosmatkę sobie uwidziałam, na mojej liście jest i gdzieś muszę ją wtrynić

Nie myślałaś może zamiast pęcharznicy Perukowca? troche długo startuje ale jakbyś miała tam RH to w sumie nie powinno tak Ci przeszkadzać a kwitnie później niż RH i m a czerwone peruki...niektórzy pisza że kłopotliwy jest..ja ma kilka u siebie 3 rok i na razie ok...

Co do RH na tej focie to ja bym albo symetrycznie posadził po obu stronach cyprysika po 2 jak sie zmieszczą albo usunął tego przed cyporysikiem..jakoś mi linie tych RH nie pasuje..ale może Ci bardziej doświadczeni projektanci pomogą
Mój kawałek planety 09:34, 24 lip 2014

Do góry

nad różanecznikami na górować cyprysik nutkajski, podsadzenia z runianki , nie wiem jaki odstęp powinnam zostawić między różanecznikami żeby na siebie nie powłaziły w przyszłości, może wpleść tam jakąś trawkę żeby nadać miękkości ale nie wiem jaką, mam miskant graziella i 2 gracillimus, obydwa są dość sztywne a chciałabym żeby to było coś powiewającego w stylu nieco romantiko (ale nie stipa - nie aż tak romantiko .

Zamiast kosmatki może dać żurawkę a dopiero za nią kosmatkę, Kosmatkę sobie uwidziałam, na mojej liście jest i gdzieś muszę ją wtrynić
Makowo na Kociewiu 23:28, 23 lip 2014

Do góry
Stipa zaczyna wypuszczać końskie ogonki

Dopiero teraz zakwitła kremowo łososiowa?? naparstnica (siewka)

pokładające się stipy ale i tak je kofam

Ogródkowy chaos u monitki 23:07, 23 lip 2014

Do góry
Iwonka ta trawa to stipa Pony Tails. Pięknie faluje na wietrze. Jej wadą jest przemarzanie (chociaż tą zimę ładnie przetrwała) ale i tak sporo jej się wysiewa.

Jagoda zdjęcia jeszcze jakieś są, zaraz zapodam Nasionka ci wyślę nie ma problemu Szkoda że tak do Ciebie daleko bo siewek mam pełno.

Eda dzięki za pochwały, odpozdrawiam

Ewcia niecierpliwcu no pewnie że zakwitnie ale cię przetrzymała

Anitko dzięki to stipa. Ja jestem nią zauroczona od zeszłego roku.

Fajnie jest czytać że tak się cieszycie na mój widok to chyba nie próżność a tak po prostu po ludzku miłe uczucie buziaki
Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:30, 23 lip 2014

Do góry
dorciabe napisał(a)

Agata rozśmieszyłaś mnie tym projektantem
poczochrańce mówisz ja tak z własnego doświadczenia włosiste czyli Amazon mist lub Frosted curls; carex morrowii variegata, carex silver sceptre,carex Evergold; ładnie rośnie i zasłania co trzeba bronzita, ale u Halinki raczej nie bardzo pasuje

a i jeszcze do róż stipa baaaardzo pasuje, też mam zróżami

Dorotko, ile Ty znasz traw!
Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:09, 23 lip 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)

Dorotko, Ty się przekwalifikuj na projektanta. Dobrze godasz.

A jakie poczochrańce byś tam widziała?

Sorki, że się tak dopytuję w Twoim wątku, Halinko i w kontekście Twojej rabaty, ale zainteresowało mnie to bardzo

Agata rozśmieszyłaś mnie tym projektantem
poczochrańce mówisz ja tak z własnego doświadczenia włosiste czyli Amazon mist lub Frosted curls; carex morrowii variegata, carex silver sceptre,carex Evergold; ładnie rośnie i zasłania co trzeba bronzita, ale u Halinki raczej nie bardzo pasuje

a i jeszcze do róż stipa baaaardzo pasuje, też mam zróżami
Kosolkowa Pasja 13:39, 23 lip 2014

Do góry
podoba mi się stipa, jest taka delikatna
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:14, 22 lip 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
U nas suuuusza Madżen strasznie przypala mi Gospel i Ascot
kompletnie nie wiem co z tym fantem zrobić. Nigdzie nie mam półcienia wszędzie patelnia I jeszcze werbena patagońska okazała się jakąś werbeną niepatagońską a ja ją gooopia zimowałam w domu. Stipa się pokłada a u was wszędzie sterczy ...ale co ja Ci głowę zawracam na Twoim urlopie ściskam mocno, buziam

Stipy u mnie też się położyły i wyglądają kiepsko, ja je wyczesałam mocno teraz i podlałam - trochę lepiej noby,

a róże angielki już przypatrzyłam że niezbyt lubią takie mega słońce

Marzenko pozdrawiam upalnie jak co najmniej z Krety a ja tylko w moim ogrodzie
wątek o cięciu letnim róż super - dzięki a info o jesiennym kupowaniu z gołym korzeniem mnie zasmucił bo ja ostatnio polubiłam doniczki i te dostarczone w donicach w kwietniu mają się dobrze hmm trzeba przemysleć

pozdrawiam wakacjuj i niech Ci głowa od ogrodu tez odpocznie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 14:45, 22 lip 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Joasiu, to stipa jest taka ekspansywna, czy tylko sama sie rozsiewa?

Doniu,
stipa nie jest ekspansywna tylko się sama rozsiewa.
pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:01, 22 lip 2014

Do góry
U nas suuuusza Madżen strasznie przypala mi Gospel i Ascot
kompletnie nie wiem co z tym fantem zrobić. Nigdzie nie mam półcienia wszędzie patelnia I jeszcze werbena patagońska okazała się jakąś werbeną niepatagońską a ja ją gooopia zimowałam w domu. Stipa się pokłada a u was wszędzie sterczy ...ale co ja Ci głowę zawracam na Twoim urlopie ściskam mocno, buziam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 08:24, 22 lip 2014

Do góry
Joasiu, to stipa jest taka ekspansywna, czy tylko sama sie rozsiewa?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:40, 21 lip 2014

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Ja z moją lawendą tak samo postępuję,tylko strasznie się rozsiewa.
Moja stipa tak się w tym roku rozsiała,że mam ją prawie wszędzie,zbieram siewki i przenoszę na docelowe miejsce
Zakątek z ławeczką super

Gabrysiu
Jakieś pojedyncze siewki lawendy zauważyłam, ale z siewkami stipy nie daję już rady. Wyrywam a ona ciągle gdzieś wyłazi, w każdym zakamarku jej pełno. Nawet na placyku żwirowym z ławeczką się wysiała. Coś czuję, że już się jej nie pozbędziemy z ogrodu
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:34, 21 lip 2014

Do góry
Ja z moją lawendą tak samo postępuję,tylko strasznie się rozsiewa.
Moja stipa tak się w tym roku rozsiała,że mam ją prawie wszędzie,zbieram siewki i przenoszę na docelowe miejsce
Zakątek z ławeczką super
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:55, 21 lip 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)

Asiu czy na tej rabacie ice dance rośnie w pełnym słońcu? Mam 5 sztuk i zastanawiam się, czy na słonecznym stanowisku będą mi rosły... Super wygląda stipa za nimi

Kasiu, Ice Dance rośnie na słońcu, po południu na troszkę cienia ale nie za wiele. Staram się utrzymywać stale wilgoć i dobrze sobie radzi i ładnie rozrasta.
Ogród u stóp klasztoru 19:37, 21 lip 2014

Do góry
Sebuś, dziękuję za zdjęcia. Byłeś w cudownym ogrodzie.

Alino, ta rabata trawiasta jest imponująca. I ta obfitość w Twoim ogrodzie.
Grujecznik z trawami - świetny pomysł.
Jak się nazywa ta hosta pod języczką? Widzę, że jest bardzo dorodna i zdrowa, nie przypala jej? Masz ją w ocienieniu? Cudowna. Pamiętam jeszcze ze spotkania u Ciebie - już była.
U Ciebie jak nie stipa szaleje, to czosnki wcielają się w wiodącą rolę a trawy..... . . I złocienie z przetacznikami - mus kopiować, choć namiastki tworzyć.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies