Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:32, 24 kwi 2014

Do góry
Beatka... no czy naprawdę można mieć tak ładnie... Ja się pytam...

Moja szałwia wciąż w doniczkach. Codziennie inaczej ją ustawiam. Trawki jeszcze nie dokupiłam, a Ty? Pokazuj jak posadziłaś!

PS Spakowana?
W cieniu - zacieniona 20:02, 23 kwi 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Piękna ta szałwia taka omszona też sama z nasion siałaś i hiacenty ładne kolory ja mam dużo różowych
Ja swoją szałwie już wysadziłam na działkę i cleomie deszczyk pada to się przyjmie
Dzisiaj też wysadziłam szałwię trójbarwną na rabatę,cleome czeka w kolejce ...muszę przesadzić miodunki,bo teraz są w pełnym słońcu i latem będą "mdleć".Puchata szałwia jest z sadzonek.
W cieniu - zacieniona 20:01, 23 kwi 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Piękna ta szałwia taka omszona też sama z nasion siałaś i hiacenty ładne kolory ja mam dużo różowych
Ja swoją szałwie już wysadziłam na działkę i cleomie deszczyk pada to się przyjmie
Dzisiaj też wysadziłam szałwię trójbarwną na rabatę,cleome czeka w kolejce ...muszę przesadzić miodunki,bo teraz są w pełnym słońcu i latem będą "mdleć".Puchata szałwia jest z sadzonek.
W cieniu - zacieniona 19:57, 23 kwi 2014

Do góry
W cieniu - zacieniona 19:48, 23 kwi 2014

Do góry
janina_zawada napisał(a)
Ta szałwia ma śliczne mechate liście ,jeszcze takiej nie mam .. U mnie tez kwitną żonkile i tulipany , które szybko przekwitają ..Piękna ta czarna trawka , u mnie znowu znikła ale znowu ją dokupię , może wreszcie i u mnie w którymś miejscu się zadomowi .
Mnie też bardzo się podoba,ze względu na te włochate listki i srebrny kolor.
Róże Davida Austina 16:56, 23 kwi 2014

Do góry
U mnie będzie na pewno z Winchester Catedral, Paul's Lemon Pillar,
i nie wiem: Shropshire Lad®
jubilee Celebration®
Spirit of Freedom ??? marzy mi się taki jakby bukiet ślubny ze strony Austina, pastelowe, rozmyte, pudrowe piękności......

mam już z przodu carex carex testacea prairie fire (mało się wybarwia) więc nie wiem czy ta szałwia, choć piękna, jeszcze podpasuje....
W cieniu - zacieniona 06:42, 23 kwi 2014

Do góry
Ta szałwia ma śliczne mechate liście ,jeszcze takiej nie mam .. U mnie tez kwitną żonkile i tulipany , które szybko przekwitają ..Piękna ta czarna trawka , u mnie znowu znikła ale znowu ją dokupię , może wreszcie i u mnie w którymś miejscu się zadomowi .
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 19:46, 22 kwi 2014

Do góry
Kolejne zakupy:
- dereń jadalny
- hortensja bukietowa limelight 2x
- lawenda 4x

W centrum ogrodniczym były dorodne sadzonki w dużych doniczkach więc wziełam:
- floks wiechowaty amethyst
- przetacznik kłosowy alba 2x
- szałwia omszona blauhugel 2x
- turzyca evergold - podzielę na 4 bo jest wielka
- turzyca snowline 4x
- turzyca bronze form 2x
- mak central park
- ostróżka pacific giants
- latria kłosowa kobold
- przywrotnik ostroklapowy 4x

Część już wsadzona, zdjęć brak bo pada..

Funkie - Hosta 16:25, 20 kwi 2014

Do góry
To szałwia już w tej chwili nie jestem na 100% pewna czy to Salvia indicia ‘Indigo Spires’

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 07:34, 18 kwi 2014

Do góry
Ciut żonkilków przywiezionych przez Dziadka na jesieni, w tle czosnki

Czosnek w zeszłym roku pojedyncze kwiaty, a teraz wypuszcza podwójne (co mnie baaardzo cieszy!)

Szałwia (moja topowa bylina) się wzięła za siebie...

Tulipany wielokwiatowe

Dwa ogrody 04:26, 17 kwi 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Do różanki pasuje jeszcze czyściec i naparstnice. Może między róże szałwie a na obrzeże rabaty czyściec .pozdrawiam

Mam czyściec w innym miejscu, tutaj go nie przewiduję póki co, a naparstnice i owszem, będą jako pojedyncze wyższe punkty, ale to bylina dwuletnia, a ja myślę o czymś trwalszym
Szałwia chyba rzeczywiście się pojawi, mam swoje siewki. Pozdrawiam.
Co z tym ogródeczkiem począć 19:47, 16 kwi 2014

Do góry
Beata na szklane jajca zachorowałam w zeszłym roku jak zobaczyłam u Marzenki ,i mam

Kasiu nie fociłam magnolii ,jakoś mi z głowy wyszło a dzisiaj latałam z aparatem
Ale brązowe kwiatki jeszcze bardziej się zrobiły po dzisiejszym przymrozku
Szyby rano w aucie skrobałam

Agata to roślinka to szałwia lekarska
Skąd Ty to zdjęcie wynalazłaś ...z zeszłego roku
Przezimowała ładnie .
Lecę do Ciebie zobaczyć co tam słychać

Na tym ceglanym murze róże mają się świetnie ,mają tam prawie cały dzień słoneczko i przewiew .
Gdzieś pokazywałam jak mi w ciągu roku urosły ,jak znajdę to Ci pokażę .

Irenko projekt jest ,skonsultowany z O i zatwierdzony
Jest w nim wszystko co mi się najbardziej podoba
Jajeczka masz rację, bardzo subtelnie się prezentują .

Aniu Mała Mi ja też nie ogarniam .... bez stresu
Ogród w cieniu brzozy 11:41, 16 kwi 2014

Do góry
Irenko są tam tak jak napisałaś trawy, naparstnica i jeszcze werbena, kłosowiec, rozchodnik ten z bordowymi liśćmi, mam nadzieję, przetacznik, penstemon i ma być jeszcze szałwia omączona jednoroczna, to jak udadzą mi się zasiewy. Za dużo tego i za rok pewnie będą zmiany.

Podejrzewam, że jak się wszystko rozrośnie, zaczniesz ograniczać ilość gatunków, a pójdziesz w ilość wybranego gatunku, mniej pracy, a efekt też jest
Te ostróżki to marzenie, u nas u nikogo takich nie widziałam, chyba moim nawóz dam, albo, no co im dać?
Ogród w cieniu brzozy 10:43, 16 kwi 2014

Do góry
Irenko, Gabrysiu, Agnieszko, będzie inna perspektywa, na razie zrobiłam zdjęcie z najlepszej, omijając bałagan, przed mam np. ognisko, które jest do likwidacji. Różanka ma z jednej strony bukszpan, a z drugiej cis ukorzeniony przez mnie, więc mały, trochę poczekam aż urośnie.

Irenko są tam tak jak napisałaś trawy, naparstnica i jeszcze werbena, kłosowiec, rozchodnik ten z bordowymi liśćmi, mam nadzieję, przetacznik, penstemon i ma być jeszcze szałwia omączona jednoroczna, to jak udadzą mi się zasiewy. Za dużo tego i za rok pewnie będą zmiany.

Gabrysiu, ale zdjęcie wstawiłaś, nie sądziłam, że tak wysokie mogą być, waham się teraz czy te dwie sztuki dobrze wsadziłam, a mają być takie niebieskie właśnie.

Marysiu jest bukszpan i jest cis z drugiej strony, ale mały i nie widać dobrze.

Renato właśnie mam nadzieję, że taki kolor nabyłam, okaże się w czerwcu.
Co z tym ogródeczkiem począć 09:51, 16 kwi 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)

co to za roślinka blado-niebieska jest?

Szałwia chyba.....
W cieniu - zacieniona 21:51, 15 kwi 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Sadzonki pierwsza klasa W domu mam tylko stipę i pomidory, ale muszę z nimi uciekać, bo się zaczęły wyciągać do światła Pozostałe pod folią, przyhamowały z wzrostem. Jak myślisz, jeżeli codziennie otwieram tunelik i wietrzę, a w słoneczne dni zdejmowałam folię, to po świętach mogę już wysadzić do gruntu? Parę sztuk cleome i ożanki wysadziłam dobry tydzień temu i nic im nie jest, poza tym że nie rosną
Nie wiem jak u Ciebie z temp.,ja niestety chyba będę czekać z wysadzeniami do gruntu...u mnie od jeziora wieją bardzo zimne wiatry.
Wysadziłam na rabatę tylko marunę.Zamierzam po świętach przesadzić na rabaty ostróżki i jeżówki...skoro wychodzą z gruntu ubiegłoroczne to i moim zahartowanym nie powinno zaszkodzić.Później w kolejce będzie szałwia trójbarwna,werbena i cleome....w maju reszta.Na samym końcu pomidory i fasolnik chiński {wysiew zrobiłam wczoraj}.
Mój 4 arowy azyl... 21:58, 13 kwi 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Bardzo ładne te żurawki, one łatwo się przyjmują i szybko rozrastają. Ja też mam zamiar swoje dzielić, ale czekam aż jeszcze trochę podrosną. Dzisiaj robiłam przegląd ogrodu i niestety nie wyszły mi jeszcze wszystkie funkie, sporo lilii też się jeszcze nie pokazało i co dziwne, szałwii też nie widzę. Mam nadzieję że nic mi nie zżera roślin.

Iwono, u mnie podobnie. Szałwia wyszła dwa, trzy dni temu i to nie wszystka!
Moja "przyziemna" :) pasja 13:21, 13 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ojacie!!!
Berberysy teraz u mnie na tapecie a u Ciebie taki piekny szpaler!! Chyba skopiuję Twoje erecta. Bedziesz je cieła w idelany żywopłocik? Ja niesty potrezbuję nizutkie a Ty wysokie więc dlaje dumam

Danica z ML i świerkami zajefajna!!! Może lrzesuń doniczki bliżej brzegu donicy bo:
- świetki urosną i będą włazić na Ml
- ML urosną i będą włazić na danica
- danica urosną .... I??

Ps nigdy .... Ale to nogdy, przenigdy nie używalam poziomicy w ogrodzie.....
Nie wyobrażam sobei aby Twój ogród nie był geometryczny

Pozdrowienia dla pseudo M

W Erecta najbardziej podobają mi się te pionowe, proste gałązki zwężające się w stronę czubka (super to wyjaśniłam, ale pewnie wiesz o co mi chodzi), więc na obecną chwilę zakładam, że będą rosły trochę na dziko, naturalnie, korygowane w zbyt wychylających się poza normę punktach. Dla kontynuacji geometrii ta rabata będzie na tle prostego murku. Murek nawiąże do donicy i wyprostuje górny poziom przy rozczochranych berberysach.

Może się zdarzyć, że nierówna góra szpaleru będzie mnie drażnić, wtedy uruchomię nożyce .

Donica: hahaha, mus poszerzyć, bo jeszcze szałwia, rozplenice, rozchodniki, Frosted Curls w masowych ilościach czekają na swoje miejsce . Upchnę jakoś, będę kombinować. Świerki już od teraz zaczynam podcinać, chcę aby były wąskie i gęste.

Jeszcze odnośnie geometrii - już widzę, że będzie konieczność zastosowania planu naprawczego do zeszłorocznej części działań, aby to wszystko skleiło się w całość.

pM odpozdrawia! i ja też
W cieniu - zacieniona 22:33, 12 kwi 2014

Do góry
Szałwia

W cieniu - zacieniona 20:02, 12 kwi 2014

Do góry
chabry

peonia drzewiasta

anemony

lubię te puchate listeczki -szałwia

...i kolorowo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies