Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Mój ogród pod górkę... 10:30, 10 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
też kilka lat temu byłam w okolicach Trogiru i jak patrzę na zdjęcia, to chyba jeszcze wrócę, choć nie lubię jeździć w to samo miejsce na wakacje.

U mnie też leje, ale nic się Kasiu nie martw jutro ma być już lepiej - cieplej i bezdeszczowo.

Byłam cztery razy w Chorwacji i każde miejsce bardzo mi się podobało. Zawsze też staramy się zwiedzać okoliczne miasteczka, więc trochę już widziałam i powiem, że wszystkie urocze. Nie ukrywam, że ze względu na młodszego syna kierujemy się też plażą.
Tu ma być ogród :) 10:25, 10 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Przemek, takie pochwały, nie wiem czy zasłużyłam

Mam chyba dobrą ziemię plus wsadzam każdej roślinie do dołka to co najlepsze.

Zawilce Honorine Jobert wszystkie mi padły zimą, Whirlwind przeżyły w 50%, ale prawda jest taka, że w ogóle ich nie okrywałam i jeszcze przesadzałam jesienią, tej zimy zamierzam o nie bardziej zadbać.

A w jaki sposób planujesz o nie zadbać?
Mój ogród pod górkę... 10:22, 10 sie 2016

Do góry
też kilka lat temu byłam w okolicach Trogiru i jak patrzę na zdjęcia, to chyba jeszcze wrócę, choć nie lubię jeździć w to samo miejsce na wakacje.

U mnie też leje, ale nic się Kasiu nie martw jutro ma być już lepiej - cieplej i bezdeszczowo.
Tu ma być ogród :) 09:44, 10 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jest obowiązek zwalczania chwastów na niezabudowanej działce, działce rolnej, posesji i działce nie użytkowanej rolniczo. Regulują to przepisy prawa miejscowego tzw. Uchwala Rady Gminy / Miasta w sprawie utrzymania czystości i porządku w Gminie, takie zapisy znajdują się też w regulaminie użytkowania działki oraz Planie Miejscowym.
Niestety egzekowanie tych przepisów to już inna bajka, ale jak ktoś zgłosi taką sytuację to zostaje wyznaczony termin na oczyszczenie działki, a gdy nie zostanie dotrzymany to SM lub UG / UM wlepi mandat.

Warto wiedzieć
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:32, 10 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A u mnie też częśc runianki wypadła i to takie sadzonki co miałam od jesieni 2014 i były już dużymi krzaczkami, u mnie prawie przy podstawie zbrązowiały łodyżki i potem cały krzaczek marniał, jaśniał i na końcu usychał.

Edytko u mnie to zaczyna wyglądać tak jak opisujesz
Tu ma być ogród :) 18:25, 09 sie 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
Nie , przy zabawie.
Spoko nie musisz,zmusiło mnie do jazdy autem, chyba ze masz ochote na kawę?Jutro może?

To świetnie, tyle razy Cię przekonywałam i w końcu zrządzenie losu sprawiło, że wsiadłaś za kierownicę

Dogadamy termin na prive.
Tu ma być ogród :) 18:15, 09 sie 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
To fajnie że szławie czekaja, te mikrusie co mi dałaś fieszzzzz jakie wielkie, od Malkul kłosownica jak mi startła, ze w szoku byłam.

Malownik ma nogę w gipsie,więc mam 3 dziecko, wiec wszystko sie ociąga, zdązył dół pomalować.

Uuuuuu....., co się stało, wypadek przy malowaniu?
To ja Ci te szałwie ukopię i przywiozę, bo jak kierowca kontuzjowany to nie szybko się zgłosisz.
Dobrze by było jakoś teraz po deszczu, tylko czy gotowa jesteś na ich sadzenie i ile byś sztuk chciała?
Tu ma być ogród :) 18:04, 09 sie 2016

Do góry
Efffa napisał(a)

Na dalszych sąsiadów tak

Dawno nie zaglądałam Edytka a nie jestem w stanie nadrobić, ostatnim razem gdy byłam na O. u Ciebie było głosowanie na przedpłocie m.in czy wywalić szałwie, jaka decyzja?

To prawda, może dlatego, że Ty nie jesteś z Z...ci tylko bardziej pozytywnej dzielnicy

Decyzja taka jak wtedy, szałwie będę stamtąd przenosić, właśnie skończyły kwitnąć i to byłby dobry moment, ale nie jestem jeszcze gotowa z miejscem, w które by poszły.

Ale te dla Ciebie dalej są i czekają, w międzyczasie wysłałam już Agnieszce i Iwonce, a Ty masz najbliżej i jeszcze się nie zgłosiłaś, co się tak ociągasz?
Pomalowane już?
Tu ma być ogród :) 18:00, 09 sie 2016

Do góry
Krakus napisał(a)

dzięi...takiej odmiany nie znałem ...dopisałem do kajetu pytanie czy duży rośnie bo na necie na różnych stronach od 30- 60 cm a to spora różnica

Najdłuższe pędy na środku mają te 60 cm, a te boczne 30 cm
Tu ma być ogród :) 17:58, 09 sie 2016

Do góry
zieloniutka napisał(a)

Mieliśmy kiedyś działkę, która wg wypisu z gruntu była łąką lub pastwiskiem- nie pamiętam.
Była położona między domami. Raz w roku dzwoniła do nas straż miejska, że mamy dwa tygodnie na skoszenie a jak nie to mandat.Ktoś dzwonił do straży miejskiej. Ponoć mieliśmy obowiązek raz w roku skosić tą działkę.
Więc jeżeli komuś zależy to tak właśnie trzeba zrobić-powiadomić straż miejską. Szczerze mówiąc gdyby nie zadzwonili to byśmy nie jechali kosić bo mieliśmy tam trochę kilometrów.

Dokładnie jest tak jak piszesz.
Tu ma być ogród :) 17:58, 09 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Uwierz mi Łukasz na pochwały od najbliższych mieszkańców ulicy nie mam co liczyć, ale też nie spodziewałam się nic innego
Pijaczki na szczęście pod moje podwórko się nie zapuszczają.

Na dalszych sąsiadów tak

Dawno nie zaglądałam Edytka a nie jestem w stanie nadrobić, ostatnim razem gdy byłam na O. u Ciebie było głosowanie na przedpłocie m.in czy wywalić szałwie, jaka decyzja?
Tu ma być ogród :) 17:57, 09 sie 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Edyto u Ciebie staram się być na bieżąco choć ostatnio miałem małą przerwę i muszę trochę nadrobić
Nie wiem czym Ty dokarmiasz te rośliny na rabatach ? ale rosną Ci na potęgę Masz młody ogród a już tak dojrzały
Piękne sadzonki róż i w bardzo dobrej cenie nabyłaś
Odnośnie przedpłocia bo już wiele zostało na ten temat powiedziane Ja bym szałwie zostawił bo piękna jak kwitnie a teraz jedynie ją ogolił do samej ziemi ale to tylko moje skromne zdanie
Białe anemony jesienne są u mnie zawsze jednoroczne Nie wiem od czego to zależy ? Twoje zimują w gruncie ?

Przemek, takie pochwały, nie wiem czy zasłużyłam

Mam chyba dobrą ziemię plus wsadzam każdej roślinie do dołka to co najlepsze.

Zawilce Honorine Jobert wszystkie mi padły zimą, Whirlwind przeżyły w 50%, ale prawda jest taka, że w ogóle ich nie okrywałam i jeszcze przesadzałam jesienią, tej zimy zamierzam o nie bardziej zadbać.
Tu ma być ogród :) 17:52, 09 sie 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)
Z kolorem to widzę że ewoluuję kiedyś byłam w obozie biało różowym,a teraz coraz bardziej podobają mi się fiolety i niebieskości. Chyba do nich dorosłam

To dałaś przyzwolenie tym samym kolorom co ja
Tu ma być ogród :) 17:51, 09 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Myślę, że nie dziwi Cię fakt, że ludzie tak się interesują przedpłociem z ogrodzeniem, bo wygląda to genialnie, efektownie i bardzo schludnie, a takie Umbry sam chciałbym mieć bo masz piękne okazy bo o przedpłociu to ja sobie mogę tylko pomarzyć, jak by nie pokradli to miejscowe pijaczki by zdeptały podpierając się o płot

Uwierz mi Łukasz na pochwały od najbliższych mieszkańców ulicy nie mam co liczyć, ale też nie spodziewałam się nic innego
Pijaczki na szczęście pod moje podwórko się nie zapuszczają.
Tu ma być ogród :) 17:47, 09 sie 2016

Do góry
India napisał(a)
Witam
Mogłabyś mi napisać jaki masz kolor słupków w ogrodzeniu?

mam słupki ceglaste teraz i myślę o zmianie na kolor podobny do Twojego

To jest tynk firmy Kabe nr K11780
U Agi - czyli słońce i piach 15:49, 09 sie 2016

Do góry
JoannaDe napisał(a)
U mnie tez na około wygwizdowo. Z jednej strony zywoplot który na wiosnę ścięłam na 30 cm, z drugiej dopiero będę sadzić tuje. Wiec łączę się w bólu

Ja tez zaczęłam sypać skoszona trawę za plot. Lindsay80 pisała u siebie ze pomaga. Nawet fote pokazywała.
widziałam że sypie za plotem, ja na razie sypię u siebie bo mam trochę wypielone i szkoda żeby znowu zarosło. Może nie wygląda to dobrze ale mi na razie odpowiada bo jeszcze mam mało roślin i coś ciągle dosadzam. Moją największą zarazą która lezie od sąsiada to taka wredna trawisko....skubana liście ostre i ciężko je wyrwać a lezie rozłogami na głębokość szpadla a nawet głębiej..... I jak z tym walczyć..... Coraz bliżej mi do zastosowania herbicydu ..........
U Agi - czyli słońce i piach 14:48, 09 sie 2016

Do góry
U mnie tez na około wygwizdowo. Z jednej strony zywoplot który na wiosnę ścięłam na 30 cm, z drugiej dopiero będę sadzić tuje. Wiec łączę się w bólu

Ja tez zaczęłam sypać skoszona trawę za plot. Lindsay80 pisała u siebie ze pomaga. Nawet fote pokazywała.
Tu ma być ogród :) 12:51, 09 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To jest rozchodnik Red Cauli, kupowałam w zeszłym roku w pod koniec maja, to te sadzonki w drugim rzędzie, kępy rosną w zastraszającym tempie, teraz są co najmniej z 10 razy większe niż w chwili zakupu.
Niestety rosną trochę tak, że w środku kępy zostaje takie puste gniazdo, ale z oddali jest to niewidoczne, tylko jak się patrzy z góry na nie.

dzięi...takiej odmiany nie znałem ...dopisałem do kajetu pytanie czy duży rośnie bo na necie na różnych stronach od 30- 60 cm a to spora różnica
Zielonym do góry... 12:41, 09 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ale masz wypasiony warzywnik, wow podziwiam!
A tujki to w dwa lata tak urosły??? No niemożliwe aż!

nieno nie dwa w 2011 tak wyglądały ok 60-60 cm miały...

ale w 5 lat i tak nieźle a brzozy to jeszcze wieksze krejzolki

Coś jeszcze, coś więcej... 12:12, 09 sie 2016

Do góry
Aska napisał(a)
Masz dobrą pamięć moje bukszpany zaczynają żółknąć, gdy zbliża się jesień. Słyszałam od Lindsay80 o siarczanie potasu ( 2 łyżeczki krystalicznego siarczanu potasu rozpuścić w 5 l wody i podlewać bukszpany doglebowo). A mógłbyś polecić mi jakąś konkretna firmę odnośnie siarczanu potasu.

Nie polecę,bo nie znam Ale najważniejsze tak jak piszesz - musi być krystaliczny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies