Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:20, 27 mar 2014

Do góry
tak, ustaw, lepiej będzie tak operować.
Na łuk może szałwie Deep Blue Sensation z trawami wymieszać- carexy Frosted C, albo coś takiego. Ta szałwia bo nie pokłąda się, jest krępa, niższa i długo kwitnie ( ścinasz ją- dlatego wtedy przydadzą się trawki, potem regeneruje się szybko i znowu kwitnie)
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:10, 26 mar 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)
a to z hahone, to szałwia jakaś? co to?
bardzo fajne kolorystycznie zestawienie!

Takie soczyste barwy trawy chyba fajnie wyglądają z wieloma kolorami. A ten chabrowy to wyjątkowo.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:03, 26 mar 2014

Do góry
a to z hahone, to szałwia jakaś? co to?
bardzo fajne kolorystycznie zestawienie!
Ogródek Anity 22:25, 25 mar 2014

Do góry
Krys napisał(a)

Anita ale będzie czadowo na tej rabacie,ta szałwia jest cudna kuruj sie bo juz niedługo znowu ruszamy na rabaty

Wiem wiem , że ruszamy na rabaty....ja już powoli szykuję swoje na wasz najazd
Ogródek Anity 22:23, 25 mar 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
W jakich paczkach ta szałwia przyszła? Tyle doniczek, ciekawe jak to wysłała Finka.

W dwóch wielkich paczkach, dobrze, że kurier je wniósł, bo ciężkie . Koszt wysyłki był. Iewysoki, jak zamykanie paki, myśle, ze to za sprawą Ogrodowiska
Ogródek Anity 21:30, 25 mar 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Dzisiaj przyszła paczka, a właściwie paczki, od Finki
50 sztuk ładnych dużych sadzonek szałwi depp blue
Staną się obwódką tej rabaty

Anita ale będzie czadowo na tej rabacie,ta szałwia jest cudna kuruj sie bo juz niedługo znowu ruszamy na rabaty
Ogródek Anity 21:22, 25 mar 2014

Do góry
W jakich paczkach ta szałwia przyszła? Tyle doniczek, ciekawe jak to wysłała Finka.
Kiedyś będzie tu pięknie 13:51, 25 mar 2014

Do góry
w sobotę cały dzien spędzilam w ogrodzie zeby zdążyć z pracami przed deszczami zapowiadanymi na kolejne dni. Jeszcze sporo pracy przede mną ale musze poczekać aż pojawią sie w szkółkach przywrotnik ostroklapowy, szałwia omszona, zurawki i hosty. Oto aktualne rezultaty

Ogród Sylwii od początku cz.II 22:36, 24 mar 2014

Do góry
igula napisał(a)
Wiesz Sylwio, że sama nie wiem - ha to odkrycie!

Moje obejście jest raczej takie surowe w prostocie - jutro postaram się wrzucić kilka fotek.

Myślałam raczej o pociągniąciu w całej linii rozchodnika jako pierwszego od płotu, potem coś niższego też po całej linii przed rozchodnikiem - może żurawkę (może nawet różne odmiany), tylko czy ona aby niższa - ja naprawdę laikiem jestem do bólu .
O trawach też myślałam, tylko, że one za rozchodnikiem i chyba tylko gdzieniegdzie?
No i może całkiem od frontu coś niskiego (albo - albo: kocimiętka, szałwia, wrzośce, lawenda) - a może to już za dużo?
Jutro postaram się to trochę rozrysować i poproszę nowe koleżanki (duuuużo mądrzejsze) o zdanie.

Igula ... jeśli nie masz wątku to proszę załóż , znajdą się ochotnicy do podpowiadania a i przynajmniej będziemy coś widzieć w czym działamy bo tak to ani rusz ....
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:34, 24 mar 2014

Do góry
Wiesz Sylwio, że sama nie wiem - ha to odkrycie!

Moje obejście jest raczej takie surowe w prostocie - jutro postaram się wrzucić kilka fotek.

Myślałam raczej o pociągniąciu w całej linii rozchodnika jako pierwszego od płotu, potem coś niższego też po całej linii przed rozchodnikiem - może żurawkę (może nawet różne odmiany), tylko czy ona aby niższa - ja naprawdę laikiem jestem do bólu .
O trawach też myślałam, tylko, że one za rozchodnikiem i chyba tylko gdzieniegdzie?
No i może całkiem od frontu coś niskiego (albo - albo: kocimiętka, szałwia, wrzośce, lawenda) - a może to już za dużo?
Jutro postaram się to trochę rozrysować i poproszę nowe koleżanki (duuuużo mądrzejsze) o zdanie.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:49, 24 mar 2014

Do góry
Aneczko, najwięcej to miałam krokusów botanicznych, ale one raczej liliowe są.
Z niebieskich to najwięcej ostróżki miałam, letniej i bylinowej, przetaczniki, miałam kilka dzwonków brzoskwinio listnych, irysy holenderskie i żagwiny. Więcej grzechów nie pamiętam.
Teraz dojdzie kocimiętka i szałwia, ale one też we fiolecie.

Ogrodowa horti też mi się na niebiesko wybarwiała.

Pogody nie sprawdzałam, ale coś mi się zdaje, że dopiero w Wielkim Tygodniu ciepło będzie.
Jak przeważnie mi się sprawdzało.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:46, 24 mar 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Możesz rabatkę otoczyć jednolitą byliną (szałwia omszona, przywrotnik, turzyca jakaś ładna albo bukszpanem i w srodku pomieszać mieczyki, albo zrobić od najjaśniejszych do najciemniejszych, W środek między nie dodaj Stipa tenuissima, takie delikatne ździebełka, będzie bajkowo.

bardzo dziekuje, a mozesz podpowiedziec jakas szkolke w okolicy Warszawy gdzie ta trawka jest dostępna ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:43, 23 mar 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
witam

mam prosbe o pomoc w zagospodarowaniu rabatki mieczykowej
mam ok 60 cebulek mieczykow, ale nie sa to jakies moje ulubione kwiaty...
ok 15 szt mieszane, i po 10 biale, zolte, rozowe i czerwone
wiec zastanawiam sie jak je posadzic na rabacie zeby bylo dobrze
mam zrobiona prostokatna rabate dlugosci ok 4 m i szer ok 1,5 m
czy pomieszac mieczyki z jakimis innymi ? jesli tak to z czym zeby bylo ladnie ?
czy sadzic kepkami i jednolicie... prosze o pomoc bo jakos brak mi inspiracji

Możesz rabatkę otoczyć jednolitą byliną (szałwia omszona, przywrotnik, turzyca jakaś ładna albo bukszpanem i w srodku pomieszać mieczyki, albo zrobić od najjaśniejszych do najciemniejszych, W środek między nie dodaj Stipa tenuissima, takie delikatne ździebełka, będzie bajkowo.
W cieniu - zacieniona 16:58, 23 mar 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
śliczne pomidorki i papryczki. A jakie odmiany?
..ups...Haniu,nie zgadłaś...to kleome i szałwia omączona...listki bardzo podobne.
W cieniu - zacieniona 16:45, 23 mar 2014

Do góry
...przedszkolaki

kleome

szałwia omączona -niebieska

Ogródek Anity 11:41, 23 mar 2014

Do góry
AniaDS napisał(a)
Anitko a co to za odmiana szałwii i po ile ją można dostać u Finki? Znalazłam ją na fb, ale ma też swoją stronę i jakiś cennik? Też wciąż jestem na etapie szałwii i kocimiętki, sporo mi tego jeszcze trzeba.

Aniu
To szałwia omszona deep blue- taka pięknie ciemnoniebieska, granatowa. Ja zamówiłam 50 szt. Na nowa rabatkę, na obwódkę ( tzn modernizowaną) tam gdzie posadziłam róże novalis, solero i parole. Dam jeszcze tam powojniki bylinowe. Jak myślisz, w jakiej odległości sadzić powojniki względem róż?
Wiadomość ci wysłałam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 00:10, 22 mar 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Asiu ,ładne w doniczkach .

Różyczki posadzone ,mus im kupić jakieś koleżanki ,może dostanę jarzmianki w szkółce .Moja towarzyszka ,wszędzie za mną .

Wiosna .Takie duże wszędzie hiacynty .

kocimiętka .

szałwia i siedząca na niej młoda jaszczurka ,czyli wiosna .

Ledwo dojrzałam tę jaszczurkę
Widzę że piesa Tobie też asystuje - moja nie zostawia mnie na krok
Ogródek Anity 22:11, 21 mar 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
ło matko.,. Ty to ronisz hurtowe zakupy 50 szt jednej odmiany??? WOW!!!

Chcę zroboć obwódkę jednej rabaty- z różami, powojnikami i bukszpanami
Rabata problemtyczna bo zimą mąż odgarnia na ńią śnieg, musi być coś co ciacha się wiosną do zera, np taka szałwia... A róże tam są Cytrynowe, lawendowe i różowe-to chyba ta szałwia deep blue pasuje
Kiedyś będzie tu pięknie 18:59, 21 mar 2014

Do góry
dzisiaj poczyniłam część zakupów

i korzystając zpogody jutro będę robic rewolucję ogrodową. Mam nadzieję, że rosliny przetrwają kolejne przeprowadzki

Zamiast krwawnika kupiłam 'tawułę GREFSHEIM'

jutro ciąg dalszy:
do zakupienia przywrotnik ostroklapowy
szałwia omszona
trawki red baron
goździk siny
2 berberysy thunberga erecta.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:57, 21 mar 2014

Do góry
Fioletowa lawenda lub szałwia i żółty przywrotnik ostroklapowy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies