Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:51, 22 lis 2013

Do góry
tę odmianę kostrzewy uwielbiam

werbena jeszcze kwitnie

szałwia i rącznik, jeszcze żyją

te sosny uszczykiwane i mają inny wygląd, ale igieł na dachu było od groma
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 12:01, 22 lis 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Puk, puk Aniu...pozdrowienia zostawiam

Witaj Aneczko pozdrawiam i słonka życzę bo cosik ponuro się zrobiło

jeszcze kwitnąca szałwia
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 22:23, 19 lis 2013

Do góry
o to fakt, na nudę nie mogę narzekać to też masz wesoło u nas na szczęście ogrodzenie szczelne, dzieciaki w środku zabezpieczone
jeszcze kilka fotek z tego roku

szałwia omszona - gatunek stworzony na suche skarpy, czuje się tu jak ryba w wodzie, ta w drugim kwitnieniu w połowie sierpnia
Ogrodowy spektakl trwa ... 16:35, 19 lis 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Rzeczywiście fajnie utulony ogród dopieszczony w każdym calu, a kanciki z pierwszej ligi moje muszę poprawić, może jutro po wizycie u lekarza, ale dzień taki krótki, że się nie ma jak rozpędzić
Dumasz nad rośliną, a nie chcesz coś zimozielonego, np cisy, a dołem dopiero coś innego, trawy i ciut bylin?
Tak, jak ty, mam mnóstwo sprzątania z igłami, ale jakoś daję radę póki co
Mam pytanie odnośnie werbeny, bo o niej też u ciebie doczytałam; swoje przechowujesz w garażu, a czy tam widno i jaka mniej więcej temperatura jest zimą?
I ścinasz górę rośliny do minimum?

patrzę jest wpis i pomyślałam na pewno Irenka

za pochwały dziękuję, dziękuję

a jeśli chodzi o werbenę to stała w garażu w małej doniczce i miała te kikuty ale brzydkie i jak pokazałam na O kazali mi je ściąć i dobrze bo ona ma tak jak szałwia i od korzeni wypuszcza nowe łodygi -ale lepiej zostaw tak z 15 cm podlewałam bardzo mało,stała w pobliżu okienka ale tam za jasno nie jest i mał, o się nią przejmowałam muszą wyznać bo wiedziałam że dostanę nasiona i będę mieć sporo - ale bliżej marca jak zaczęła wypuszczać od korzenia to się zainteresowałam bo nasiona wysiane w lutym wzeszły mi w kwietniu
w każdym razie miałam werbeny i z nasion i z tej sadzonki

a nie 21 marca miałam te z nasion takie a zdjęcia tej sadzonki nie znalazłam - jak miałas werbenę to podobno Ci się sama rozmnoży - tez czekam pierwszy raz na własny plon

Moja działka. 21:36, 17 lis 2013

Do góry
Nasionka - to jednoroczna szałwia tricolor.
Ogród do kwadratu 16:43, 16 lis 2013

Do góry
Agnieszko, przepiękny ten Twój ogród....te trawy, szałwia, przywrotnik, no normalnie wszystko cudne...dzięki Ci za te wspomnienia...i jeszcze za jedną rzecz, wiesz jaką
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:40, 13 lis 2013

Do góry
Ostatnie róże:

Szałwia ma kwiatostany, gdyby było cieplej jeszcze by kwitła

Kulki

Inne kwiatuchy

Posadzone róże - nic nie widać. I Othello nadepnęłam i złamałam jedną gałązkę

Znowu na wsi 20:11, 12 lis 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Witaj Ulinko! O takim zestawie kolorystycznym nie myślałam. Dziękuję za sugestie.

Basiu, dumam nad zdjęciami, dumam. Tylko trochę chęci i czasu

Jeśli myślałaś o zestawieniu z niebieskim, szałwia omszona 'Mainacht' będzie idealna - kontrastowe połączeni kolorów i dobroczynny wpływ na róże
Kwiatki i rabatki u Elizy 20:52, 08 lis 2013

Do góry
an_tre napisał(a)
Elu widzę, że i u ciebie szałwia długo cieszy oczy kolorkiem, wdzięczny kwiatuszek i wytrzymały
też jeszcze mam kwitnące rudbekie a i pelargonie zostawiłam w ogrodzie w donicach, pozostaną tam do mrozów

Aniu, byłam wczoraj u ciebie i widziałam tyle kwiatków, że postanowiłam też u siebie poszukać : Dzisiaj był taki piękny dzień, że praca w ogrodzie była dużą frajdą
Kwiatki i rabatki u Elizy 20:39, 08 lis 2013

Do góry
Elu widzę, że i u ciebie szałwia długo cieszy oczy kolorkiem, wdzięczny kwiatuszek i wytrzymały
też jeszcze mam kwitnące rudbekie a i pelargonie zostawiłam w ogrodzie w donicach, pozostaną tam do mrozów
Kwiatki i rabatki u Elizy 20:33, 08 lis 2013

Do góry
Bratki kwitną od wiosny... niezawodne kwiatki

Szałwia trójbarwna już nie taka piękna, ale wytrwała...

Pelargonie najładniejsze, jeszcze zdobią taras.

Blaski i cienie nowego życia 08:23, 07 lis 2013

Do góry
Ula liriope,bluszcz,runianka i funkie też urosną.
Byle miały żyzną,zasobną ziemię.

Ale można oczywiście wybrać inne.
Irysy syberyjskie,zawilce,astry,dzwonki,goździki,bodziszki,hutujnia,piwonie,miodunka,rodgersja,szałwia omszona.Nie mówię już o tych wyższych bo chyba tam nie będą miały racji bytu.
A pięknie wygląda zwykły bluszcz-hedera helix na płasko. Wystarczy dać pomiędzy coś wyższego np.astry czy kule bukszpanowe i wygląda bardzo ładnie.
Myślałam nad iglastymi ale raczej tam nie te klimaty.
Przepięknie też wyglądaja poziomki pod jabłonią + hortensje ogrodowe.
Co z tym ogródeczkiem począć 07:58, 06 lis 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)

Kamila ja rodziłam sztuk trzy wiem i rozumiem o co loto ...ale ból zęba to jednak straszny ból

Podpinam się pod porównywanie różnorakich bóli i stwierdzam że rozumiem.
Ja rodziłam 5-ciokrotnie.

A ból zęba też przeżyłam okrutny.

A do rzeczy: lepiej ci już dziś Ewcia?
Szałwia - tak!
Polecam.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:39, 05 lis 2013

Do góry
Richie napisał(a)
Irenko u Ciebie też jeszcze kolorowo, mamy podobne wysokie temperatury a te 2 kwiaty za wrzosami są ozdobą ogrodu

Rysiu, jeszcze tak, ale już coraz mniej, bardziej w oczy zimozielone sie rzucają
siostry ogrodowiskowe [pozdrawiają, ale to nie wrzosy, tylko fioletowa szałwia omszona, dostała stąd eksmisję, tu zmieniałam niedawno
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:14, 04 lis 2013

Do góry
lista Ani Asc ... po weryfikacji zastosować co się zmieści ... (uwaga własna kopiarki)

Muszę sobie zrobić zestaw żelaznych roślin na kwitnące rabaty.. takie które długo kwitną, są ładne i bezproblemowe.. albo coś wnoszą do ogrodu, że bez tego to ani rusz......

[b]Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki

Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia (maj chyba jest najbardziej kwitnącym miesiącem.... inne miesiace do pięt majowi nie dorastają

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostrózki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, , firletka kwiecista, krwawnik, złocienie

lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki. goryczka jakaś tam wysoka

wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
pażdziernik - to co zaczęło we wrześniu

kocimietka już w maju ... no to bardzo ładnie z jej strony ...
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:13, 04 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)
Gierczuś - nie tylko są jeżówki... można mieć ogród i bez nich.. zwłaszcza mikro Jakby każdy miał to samo, to co byśmy oglądali na forum

Julka - a Ty skąd sie znalazłaś??? Albo gdzie sie zgubiłaś??

Muszę sobie zrobić zestaw żelaznych roślin na kwitnące rabaty.. takie które długo kwitną, są ładne i bezproblemowe.. albo coś wnoszą do ogrodu, że bez tego to ani rusz......
Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia (maj chyba jest najbardziej kwitnącym miesiącem.... inne miesiace do pięt majowi nie dorastają
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostrózki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, , firletka kwiecista, krwawnik, złocienie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki. goryczka jakaś tam wysoka

Patrzę na moja skróconą listę tego co mus z kwitnących... i się trochę uzbierało.... i mam ochotę dopisać jeszcze to i owo.. ale ... to miał być skrót... I jak się mam ograniczać????

Zwaliłam se tą listę ..... Mam nadzieję ,że praw autorskich płacić nie bedem musiała

A tak serio ... .. Dzieki ...
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:10, 04 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)

[b]Marzec
- krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki

Bardzo fajna lista,nie wymyślisz nic więcej na wrzesień ?
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:17, 03 lis 2013

Do góry
Gierczuś - nie tylko są jeżówki... można mieć ogród i bez nich.. zwłaszcza mikro Jakby każdy miał to samo, to co byśmy oglądali na forum

Julka - a Ty skąd sie znalazłaś??? Albo gdzie sie zgubiłaś??

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki

Patrzę na moja skróconą listę tego co mus z kwitnących... i się trochę uzbierało.... i mam ochotę dopisać jeszcze to i owo.. ale ... to miał być skrót... I jak się mam ograniczać????
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:47, 31 paź 2013

Do góry
Aga ale to maja być kule? bo jak tak to ta odległość co podajesz jest ok.
Mogą łysiec jak bedą za gęsto. U mnie tak było bo ekspansywna szałwia je zagłusza ale wiosną ją zredukuję tawułę porządnie ciachnę i mam nadzieję że będzie dobrze.
Ogródkowy chaos u monitki 21:15, 30 paź 2013

Do góry
Hej Madzia etykietki sobie zostawiam bo pamięć zawodna i czasami rudno sobie przypomniec co sie posadziło

Joasiu cieszę się że się znalazłaś, odpozdrawiam

Karola to jest zwykła szałwia lekarska. Lubię ją ale muszę ją w przyszłym roku trochę ograniczyć bo ekspansywna jest. Ona taki kolor utrzymuje praktycznie przez cały rok i fajnie zdobi jak wszystko dookoła łyse

Bogdziu kochana jak miło że zajrzałaś bo tak się zbierałam żeby napisać do Ciebie że aż mnie uprzedziłaś Rh o których mowa to Fantastika. Masz je może? Tak wybrzydzałam z zakupem, szukałam i szukałam że wreszcie zmęczona tym wszytkim kupiłam właśnie te. A potrzebowałam czegoś podobnego kształtem do Pahjolas Daughter kóre mi poleciłaś. Teraz widze że Fantastika różni się od niej kolorem liści, zwijaniem się liści i chyba niestety pokrojem. A tak mi zależało na podobnym pokroju...no ale trudno.
Myślę że jednak zgubił te starsze liście bo odpadło to co miało odpaść i jest spokój. Góra czyli te młode przyrosty (dosyć długie i wybujałe) są w idealnym stanie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies