Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w dolinie 12:38, 22 wrz 2021

Do góry
Takie internetowe zakupy. Zamiast kocimiętki, która w t roku mnie wkurza, bo po przycięciu ledwo zakwitła i zrobialmsie brzydka od dołu. Zamiast szałwi, do której nie jestem wciąż przekonana.
Przetacznik długolistny Marietta.
Przetestuję to będę coś wiedzieć.
Jakiś kwiatek się nawet uchował.

Ptasi gaj 12:33, 22 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Tak Danusiu to trzcinnik brachytricha. On ma ok 1 m jest to bardzo ładna trawa. W tym roku nie jest tak ładna jak w zeszłym roku, być może, że ma za mokro u nas ciągle padało i pada. Jak widzisz już żółknie.

Ta fota z 10 października zeszłego roku i jest zielony

Ta fotka z 11 listopada zeszłego roku

Jestem zachwycona tymi trzcinnikami, masz chyba rację z tym za mokro. U mnie tam gdzie mają bardziej mokro robią się już żółte, stoją prosto jak żołnierze i są wyższe, a obok gdzie bardziej sucho dokładnie odwrotnie
Moje kocimiętki w tym roku po przycięciu były bardzo brzydkie. Chyba jednak miały za dużo wilgoci. Będę je przesadzać.
Pozdrawiam Elu
Ptasi gaj 12:11, 22 wrz 2021

Do góry
beamilusia napisał(a)
Witaj Elu. Dziękuję za informacje o kocimiętce. Jeszcze je przytnę, skoro piszesz, że można. Moje kocimiętki siałam z nasion. Nawet nie wiem, jaka odmiana. Zawsze się pokładają, może dlatego, że ich nie tnę często.
Pobiegałam po Twoim ogrodzie. Masz w nim różnorodne zakątki, jakby różne ogrody w jednym. Pięknie rosną trawy. Byliny zdobią klomby. Staw zaprasza do odpoczynku, tylko teraz miałaś trochę kłopotu z rozciąganiem siatki. Widzę też ciekawe drzewa. Niektóre chętnie bym u Siebie posadziła, ale u mnie mroźne zimy, często z niedostateczną okrywą śniegową. Obawiam się, że mogłyby zmarznąć. Masz, Elu, dużą wiedzę na temat opieki nad ogrodem i się nią dzielisz. Będę na pewno korzystała z Twoich rad. Pozdrawiam serdecznie.

Dziękuję, że zajrzałaś. Też nie mogę sądzić wszystkich krzaków czy drzew kwitnących. Wiosenne przymrozki wszystkie paki kosza. Np migdałek, magnolie, hortensje ogrodowe nawet bez Polibin też nie raz obrywa. Judaszowiec to moje marzenie, ale cóż taki mam klimat. Powojników alpejskie też marzenie mam gdzie sądzić tylko za mało miejsc zacisznych wszędzie dmucha.

Przesada z tą wiedzą, ale staram się dużo czytać jak czegoś nie wiem. Jak coś kupuje to sprawdzam w necie czy się nada u mnie.
Kocimiętki u mnie rosną jak chwasty tak im jest dobrze. Wystarczy nie za dużo podlewać, i przycinać i znowu rosna.

To dla ciebie

3 mają br po prawej 20 mają kocimiętka groniasta.

To jest Wolcers ma intensywny niebieski kolor. W przyszłym roku za radą Maji z w ogrodzie przytne w maju te kępy podobno wtedy są sztywne i nie wylegują się. Trzeba przyciąć te na drugiej focie

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:52, 22 wrz 2021

Do góry
To cały krzaczek, mój telefon rozmawuje dookoła...

Dereń Kelsey

Ptasi gaj 11:52, 22 wrz 2021

Do góry
daszum napisał(a)

Elu, czy tutaj rośnie trzcinnik? Piękne ma te kłosy.
Jaką on ma wysokość?

Tak Danusiu to trzcinnik brachytricha. On ma ok 1 m jest to bardzo ładna trawa. W tym roku nie jest tak ładna jak w zeszłym roku, być może, że ma za mokro u nas ciągle padało i pada. Jak widzisz już żółknie.

Ta fota z 10 października zeszłego roku i jest zielony

Ta fotka z 11 listopada zeszłego roku

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:51, 22 wrz 2021

Do góry
Monika83 napisał(a)
Vanille Fraise

Cześć, piękne masz hortensje a szczególnie Vanilla Fraise.. czy ty je nisko podcinasz? I czy Twoje też maja zdolność do "pokładania" się? Bo widzę u nich sztywne mocne pędy u mnie zaś są bardzo giętkie się bardzo kładą. Bede je przesadzała na jesieni.. być może moje mają zbyt bliskie towarzystwo tui i grabów...Pozdrawiam, Justyna
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:50, 22 wrz 2021

Do góry
Judaszowiec

Te astry miały być mini mini... No i są późne, zdążą zakwitnąć w ogóle?

Sadziec i niskie astry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:47, 22 wrz 2021

Do góry
Małe zielone to Padrone, moje ulubione, najlepsze z grilla z grubo mieloną solą

Maliny kwitną gdyby jesień była długa to jeszcze dobry miesiąc by mogły owocować...

Cavolo Nero

Orzech laskowy

Kiwano opanowały zbiornik na wodę, chyba nie zdążą urosnąć zbyt dużo

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:44, 22 wrz 2021

Do góry
W igloo nadal zielono, choć po pomidorach nie ma śladu. Za to papryki zwykłe i chili mają miejsce żeby rosnąć. Trzy stopnie w nocy ostatnio, myślę że już niedługo je zważy przymrozek ...

Chili paper lantern

Bakłażany

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 11:13, 22 wrz 2021

Do góry
Witam, sosna wsadzona na wiosnę, na początku ładnie rosła ale od jakiegos czasu żółkną igły, zaczęło sie od jednej przy glebie a teraz na wszystkie 6 poszła choroba i poraża kolejne gałązki coraz wyżej. Czy to osutka? Czy mam usunąć porażone gałązki i czym spryskać?

Proszę o pomoc bo widziałem juz chyba wszystkie choroby świata w moim nowym ogrodzie
Ogród prawie wymarzony … 10:40, 22 wrz 2021

Do góry
A wracając do rabat-tę przekształcałam trzy raz. Najpierw były pojedyncze trawy, potem doszły wierzby Hakuro, róże, lawenda i przetaczniki... Aż pewnego dnia wierzby uformowałam na drzewka, poszerzyłam rabatę. Przesadziłam róże i lawendy ale za to doszły hortensje Silver Dollar, Limelight , rozchodniki oraz moja ukochana werbena patagońska już koniec... chyba)

Wilczy ogród 10:33, 22 wrz 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Ewa dziękuję Kochana za pochwały u Ciebie też zjawiskowo -czekam na relację z Busem po ogrodach

Madziu, jakoś ostatnio zupełnie nie mam czasu na ogród, od tygodnia nic nie zrobiłam bo komunia była, potem za tydzień urodziny córy i szał imprezowy.
Cieszę się na ciepły weekend, mam zamiar mega dużo porobić w ogrodzie, kanty, plewienie, koszenie, nawożenie etc. Zobaczymy co z tego wyjdzie
A Busem po ogrodach to taki prezent od Irenki Miłkowej Zgłosiła mój ogród do Tomka i się zgodziłam jak zadzwonił To tylko fotki, więc bezstresowo

Cudne oczko kochana!!! Musze w końcu kiedyś kupić pistie, nie miałam nigdy
Mirkowy ogród (początki) 10:32, 22 wrz 2021

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Mirka jak nazywają sie te różowe kwiatki te na pierwszym planie? Urocze

Jest to Firletka Kwiecista bardzo fajna i sama się wywiewa. Raz posadzona zostaje w ogrodzie Polecam bo jeszcze teraz kwitnie
Ogrodowe wariacje 10:26, 22 wrz 2021

Do góry
Takie graby są w szkółce, kolumnowe szczepione ok. 1,2 m, czy takie są ok wg Was ?, cena 60 zł. Nie wiem czym się kierować przy ich zakupie. Nie widziałam ich jeszcze na żywo, Pani wysłała mi zdjęcie

Ogród prawie wymarzony … 10:19, 22 wrz 2021

Do góry
Tu zmiana nastąpiła dopiero dwa lata temu... Była trawa, błoto i bardzo nierówny teren ...

Choroby klonów, klon - Acer 09:50, 22 wrz 2021

Do góry
Co się dzieje z moim klonem Crimson Sentry?

Od początku były z nim problemy, cierpiał na mączniaka ale kilkukrotne opryski Topsin/Discus poprawiły sytuację i w lecie odzyskał wigor.

W ostatnich tygodniach część drzewka całkiem uschła podczas gdy niektóre gałęzie są zdrowe i mają ładne świeże przyrosty.

Poniżej zdjęcia i przekrój obciętej uschniętej gałęzi.

Proszę o pomoc.

Proso rózgowate - Panicum virgatum 09:37, 22 wrz 2021

Do góry

Panicum amarum Dewey Blue- jesze młoda sadzonka z p9. Tak naprawdę, to 3 razem i na efekt trzeba poczekać.
Daleki od ideału..... 09:36, 22 wrz 2021

Do góry
Róże jeszcze cieszą.
Daleki od ideału..... 09:33, 22 wrz 2021

Do góry
Temperatura dała się we znaki roślinom.
Sezon 2017 u Hanusi 09:29, 22 wrz 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)

A co w ogrodzie? Proszę bardzo: żurawina, malina i jabłka.

Witaj Haniu.

Chyba za wcześnie zebrałaś żurawinę. Ona powinna się jeszcze trochę wybarwić.

Ja zbieram w końcu września z miejsc słonecznych i w październiku z miejsca cienistego.

Borówki już Ci się przebarwiają?

Piękne te zimowity. Mogłabyś pokazać jak wyglądają wiosną i latem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies