Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

Rumianka 18:21, 20 mar 2022

Skrzynie wykończone listwami...

a tu wreszcie odmroziła się ziemia, bym mogła dokończyć poszerzanie rabaty, bo pierwiosnki wrosły w trawki, a teraz będą miały luzik...

Rumianka 18:24, 20 mar 2022

Nareszcie krokusowo zachwyca urodą...
Rumianka 18:25, 20 mar 2022

Rumianka 18:27, 20 mar 2022

Anda napisał(a)
Lepiej jedna skrzynia za dużo niż za mało
U mnie też w jednej skrzyni pomidory. W drugiej co 3 lata ogórki. W tym roku będzie tam jakaś drobnica, ale jeszcze nie wiem co.
W gruncie w tym roku ogórki.
Postawiłam sobie teraz w warzywniku jeszcze trzecią skrzynię, ale mniejszą i posadzę tam borówki. Już sie cieszę

Najpierw trochę mruczałam, że są 3 skrzynie, ale w sumie dobrze...zawsze coś urośnie.
Rumianka 18:34, 20 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Żurawie piękne dostojne ptaki
Widzę, że skrzynie powstały, co dawałaś na dno żeby trawę stłumić czy zdejmowaliście darń?

Sylwio, trawy na dnie skrzyń nie ściągaliśmy, ale położyliśmy karton, a na boki, jak widać na zdjęciach daliśmy folię, by drewno nie rozpadło się za szybko. Tak więc folia jest na bokach i pociągnęliśmy ją trochę niżej, tak z 15 cm zaginając na dno, by ziemia spod spodu nie wysypywała się...bo skrzynie stoją nie bezpośrednio na ziemi, ale na kostkach brukowych. No i ziemia z kompostownika (po 6 taczek w każdej skrzyni), a na wierzch po 2 worki ziemi kupowanej, powinno być ok...zobaczymy.
eda 18:44, 20 mar 2022

Rumianka napisał(a)

Ale ładny widoczek śliczności wiosennych skrzynie super sporo wejdzie dobroci na pracowałaś się ogrodowo ziemia fajnie wygląda ogrodniczka heppi
Macham
Joku 19:15, 20 mar 2022

Myślę że folia nie tylko zabezpieczy deski ale i zatrzyma nieco wilgoci w skrzyniach. Miałam coś podobnego ale z kostki brukowej, strasznie sucho było wewnątrz i plony były nijakie. Zlikwidowałam konstrukcję.
Rumianka 19:47, 20 mar 2022

eda napisał(a)

Ale ładny widoczek śliczności wiosennych skrzynie super sporo wejdzie dobroci na pracowałaś się ogrodowo ziemia fajnie wygląda ogrodniczka heppi
Macham
I to jeszcze jak happy...plecy obolałe, a w sercu szczęście...
Rumianka 19:53, 20 mar 2022

Joku napisał(a)
Myślę że folia nie tylko zabezpieczy deski ale i zatrzyma nieco wilgoci w skrzyniach. Miałam coś podobnego ale z kostki brukowej, strasznie sucho było wewnątrz i plony były nijakie. Zlikwidowałam konstrukcję.

Jolu deski dość grube...ze starych schodów, mają szansę trochę "pożyć" w formie skrzyń. Folia faktycznie zatrzyma część wilgoci, jestem dobrej mysli, że jakieś dobroci urosną...
Basieksp 20:02, 20 mar 2022

A o tym, że w skrzyniach będzie bardziej sucho to jest pomyślałam, hmmm trzeba będzie częściej podlewać podoba mi się takie "podkradanie " trawnika u mnie też często coś za duże urośnie i muszę rabaty powiększać, albo mówię tak, że tu zrobię rabatę i będzie łatwiej do koszenia