Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród tkany marzeniami 23:50, 11 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak to się stało, że ja dopiero teraz zobaczyłam ten wątek?? Nie wiem.
Gratulacje z realizacji mojego projektu, a właściwie niecałkowicie. Moja propozycja była...mniej kolorowa

Codziennie widzę Twój ogród. Codziennie przejeżdżam. Wszystko rośnie jak na drożdżach.

Danusiu, jaka miła niespodzianka. Witam serdecznie. Kto tu mówi o dużej ilości kolorów Twoja Anglia to dopiero piękna tęcza. Na wiosnę z pewnością się wybiorę. Winna jestem Tobie kawę. Skuś się kiedyś. Czas naszej współpracy pokrył się z bardzo trudnym prywatnie dla mnie okresem. Czasami jest mi się łatwiej schować w skorupę, niż głośno to powiedzieć.

Jak widziałyśmy się ostatnio na stacji byłam mocno zakręcona. Widziałam rano pieska który wyglądał na bezdomnego. Poprzednia noc i tamten dzień były bardzo mroźne. Szukałam go bo nie mogłam sobie darować, że się rano nie wróciłam z nim do domu tylko pojechałam do pracy. Potem się dowiedziałam, ze znalazł nowy dom.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:48, 11 mar 2019

Do góry
Ja też się bałam..głownie o szklarnię. Ale na szczęście stoi.
Tylko trochę narcyzów mi połamało i fruwały po drodze.
Ogród tkany marzeniami 23:39, 11 mar 2019

Do góry
Jak to się stało, że ja dopiero teraz zobaczyłam ten wątek?? Nie wiem.
Gratulacje z realizacji mojego projektu, a właściwie niecałkowicie. Moja propozycja była...mniej kolorowa

Codziennie widzę Twój ogród. Codziennie przejeżdżam. Wszystko rośnie jak na drożdżach.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:39, 11 mar 2019

Do góry
Constance Spry
Pilgrim
Artemis

Ścinam liście żurawkom. Chyba że idealnie wyglądają - to nie ścinam.
Wiejski ogród od zera do milionera 09:15, 11 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie skupiaj się na razie na roślinach a na podziale ogrodu-gdzie co ma być, a szczególnie wytycz sobie obrys rabat. Potem będziesz je wypełniać.
Najpierw żywopłotami, drzewami, wyższymi krzewami tworząc zakątki, jakaś ławka ukryta wśród kwietnej łąki.

A jakie kwitnące rośliny? - przyjdzie na to czas później. Zaczynasz od nie takiej strony przemyślenia.

Przeniosłam na papier to co mamy w głowach
Podział działki jest trochę narzucony przez stodołę, która dzieli ogród na część reprezentacyjną i użytkową. Za stodołą założyliśmy już sad (mamy jabłonie, grusze, morelę, brzoskwinię, świdośliwy, jagody goji, borówki oraz kilka czereśni, od północnej strony mąż zażyczył sobie też dwa dęby i dwie lipy), planujemy dodatkowo krzaki malin oraz warzywnik, będzie też kompostownik. Przez środek musi zostać przestrzeń dla ciężarówki z drewnem (wjazd wczesną wiosną), która przez pozostałą część roku będzie boiskiem. Sauna będzie miała jedną przeszkloną ścianę, przy której posadzę ostrokrzew. Tą część ogrodu oddziela linia sosny himalajskiej, na ścieżce staną też chyba duże drewniane drzwi (taki był kiedyś plan).
Między domem a pakamerą stoi ławka (jest tam miłe słońce przed południem, którego brak rano na tarasie), fajnie gdyby była otoczona bylinami. Koło niej zasadziliśmy drzewo morwy białej. Zakreskowana część to miejsce na ewentualną rozbudowę domu.

Oboj tarasu robimy grilla, planujemy też huśtawkę a latem dodatkowo rozstawiamy basen, dlatego na czerwono zaznaczyłam te części. Pomarańczowa kreska to trawnik, który myślę, że spodoba się synowi do zabawy (ma rok, także pojęcia nie mam ile dzieci używają przestrzeni ).
Jest tu też przydomowa oczyszczalnia (wystają trzy niskie kominki i dekiel), które chciałabym ukryć, na tej przestrzeni nie może być krzewów.
Jest gigant góra kamieni, zwana pieszczotliwie skalniakiem oraz otoczone balem oczko wodne z odprowadzeniem deszczówki.

Cała działka jest już obsadzona świerkiem syberyjskim. Są też posadzone krzewy - wzdłuż głównego wkazdu głogi, trzmieliny, dereń biały oraz na trawniku „luzem” derenie jadalne, kaliny koralowe i hordowiny, wierzba (ta z kolorowymi liśćmi), bukszpany i trzmieliny - wszystkie mogą być oddane w dobre ręce lub przesadzone jeśli gdzieś będą lepiej pasować.

Tak naprawdę pozostała przestrzeń może docelowo stać się rabatą, najchętniej niemal bezobsługową, wpadły mi w oko te bylinowe w typie preriowym (dziękuję za polecenie!), dlatego zaczęłam wybierać rośliny. Obrys może być dostosowany do pomysłu, to duża przestrzeń

Na niebiesko zaznaczyłam te rabaty, które mogę zagospodarować już (koło stodoły są przygotowane, nic tylko wsadzać rośliny, a z tej pod domem zabiorę rośliny jak tylko będę wiedzieć co tam zasadzić), pozostała część mysi trochę poczekać, bo do niej potrzebuję pomocy męża, a on zajmuje się teraz zadaszeniem tarasu, ale fajnie byłoby mieć choć wstępny plan.
Dlatego zaczęłam post od pytania o małe rabaty, ale może z tym ogólnym planem będzie łatwiej się porozumieć

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:54, 11 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Widziałam, że byłaś zachwycona jaśminem, a ja akurat wrzuciłam artykuł o nim
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/552-jasmin-nagokwiatowy-zimowe-pnacze

Dziękuję Danusiu za informację .Mam koło siebie sporo ogrodniczych poszukam bo mam dla niego już miejsce
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:15, 11 mar 2019

Do góry
Największe ryzyko to ciężarówki-śmieciary i pieski wyprowadzane, ale warto dbać o dodatkowe miejsce na więcej roślin. Czasem trafi się "miłośnik" kwiatów ciętych i zetnie połowę hortensji albo kilka róż czy tulipanów.

Masz rację - warto odkryć nowe możliwości gdy się ma malutki ogródek.
Przerwa na kawę... 07:11, 11 mar 2019

Do góry
Ja mam to samo dziś o poranku. Wiosna nie uciekła, to tylko ostatnie podrygi zimy
Ogród Bogusława 20:47, 10 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No widzisz, obce "byli" u Ciebie a ja nie byłam ładnie to tak?

Danusiu Kochana kiedy przyjeżdżasz?
Bardzo się wstydzę i strasznie żałuję, że Cię jeszcze nie było, odkąd nie pracuję czasu mamy wiele i będzie nam bardzo miło gościć Was w naszym ogrodzie,
serdecznie zapraszamy i pozdrawiamy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:14, 10 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jako zakończenie historii przedpłocia:

Z wizytówki

Dbamy wyjątkowo o dość obszerny pas zieleni na ulicy. Mamy szczęście, że możemy tutaj sadzić. To dodatkowe miejsce na pomieszczenie sporej listy ciekawych bylin i roślin cebulowych. Nazwałam je "hidcotową rabatą", ponieważ na wzór typowych angielskich rabat, jet prostokątna, oparta o mur, na którym pną się bujne bluszcze i kwitną angielskie róże. Kolorystyka tej rabaty konsekwentnie była utrzymywana w bieli, niebieskościach i żółci. Obecnie pojawia się kolor burgundowy (róże, jarzmianki) i różowy. Wnosi świeży powiew, co bardzo lubię.

Widać, że tu mieszka ogrodniczka...

Danusiu za propagowanie zadbania o przedpłocia należy Ci się medal a przynajmniej słowa uznania.
Nie każdy przedpłocie ma, no ale są tacy szczęściarze co mają i dbają albo otwarły się im oczy jak zobaczyli co pokazujesz. Albo narzekający na brak miejsca w ogrodzie krzyknęli jeeest! - cokolwiek by nie było to fajnie jest jak się zauważa miejsca niby niczyje

ze słowami uznania
oddalam się by swoje przedpłocie ulepszyć pomimo jednak ryzyka jakie niesie to miejsce / nie wiem czy będzie chodnik/
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 19:08, 10 mar 2019

Do góry
Dziękuję za ten miły wpis pod moim adresem I zapraszam do odwiedzin.
Ogród Bogusława 19:02, 10 mar 2019

Do góry
No widzisz, obce "byli" u Ciebie a ja nie byłam ładnie to tak?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:01, 10 mar 2019

Do góry
Ziemia jest zbyt tłusta, aż pęka. Klepisko się zrobiło. A nawet popękana pustynia.

Tę ziemię trzeba lepiej wzruszyć (może być glebogryzarką) i wymieszać z ziemią zwykłą polną, może torfem też.
Taka nie może być.

Odczekać, aż nowe chwasty wyjdą, wypielić, uwałować i siać.

Na zakręcie. 18:57, 10 mar 2019

Do góry
Wszystko dobrze zrobiłaś, wklej więcej zdjęć. W każdym poście max 4 zdjęcia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:55, 10 mar 2019

Do góry
To bardzo miłe Lecę.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 16:02, 10 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wertykulacja wrześniowa jest korzystniejsza, ale w tym przypadku akurat konieczna.

Jak tylko forsycje dadzą znać, startuje z akcją "trawnik"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:00, 10 mar 2019

Do góry
Obejrzałam u Ciebie jaśmin. Wspaniały.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 15:58, 10 mar 2019

Do góry
Widziałam, że byłaś zachwycona jaśminem, a ja akurat wrzuciłam artykuł o nim
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/552-jasmin-nagokwiatowy-zimowe-pnacze
Ogród Małej Mi 2017 12:29, 10 mar 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak tam po wichurach?

Chałupa stoi Drzewa całe Nawet trawy stoją na baczność

Żywopłot strzyżony z cisa 11:55, 10 mar 2019

Do góry
Jeśli wygląda przyzwoicie to przytnij tylko to co wystaje poza pożądany schemat. W pionie lub w poziomie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies