Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 22:45, 31 sie 2021

Do góry
daredevil napisał(a)
Limki dają czadu

Dookoła domu jest spokojniej, roślinnie trochę spokojniej na szczęście

Piękne Karola!! U Ciebie to wszystko szaleje
Ściski
Ogród z zegarem 22:43, 31 sie 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Poszerzyłam rabatę wzdłuż ścieżki do altanki i posadziłam miskanty, przesadziłam też dalej od ścieżki Nigrę.

Tyle darni zerwałam

No bardzo ładnie jakieś niższe trawki dosadz właśnie mogą być te palczatki jasne co u mnie widziałaś, hakomy, sesliery jesienne przełam werbenami patagońskimi.
W te fugi ml iedzy kamiemi aż się prosi karmnik posadzic on dosyć dobrze się rozrasta.

Oglądając w niedzielę rano Maję.. na TVN widziałam jak projektantka w fugi sypie żwirek ciemny i pryska go zywica epoksydowa ona powoduje to, że kamyki się nie nie rozrzucają.

Darń przez zimę się przerobiono będzie dobra ziemia.
Pszczelarnia 22:42, 31 sie 2021

Do góry
Mogę się pochwalić figą

Kiepskie bakłażany, sąsiadka dała mi rozsadę w lipcu - za późno, są małe i mają jakieś coś na liściach (???)

Papryczek też nie ma wiele

Pomidorom oberwałam liście z powodu choroby, słabo wiązały - szklarnia była wietrzona ( na 12 m2 3 okna dachowe i otwarte pojedyncze drzwi)

Trzeba się w przyszłym roku bardziej przyłożyć do uprawy pomidorów, posiadanie takich 2 - dla mnie drogocennych narzędzi - zobowiązuje.

Znowu na wsi 22:40, 31 sie 2021

Do góry
Joku napisał(a)
U mnie też są spontany i to sporo. Zamieszanie wprowadzają właśnie samosiejki, na ogół zagłuszając sąsiadów. Aktualnie takim bardzo sympatycznym i dającym kolor spontanem są kiedyś dostane od ciebie kłosowce. Większość samosiejek lubię i ich nie wyrzucam. No chyba że któraś rażąco przeholuje .
O takich kłosowcach piszę

Pasuje im tu a moim to chyba ktoś pomógł, żeby ich było mniej i chyba wiem kto to
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 22:34, 31 sie 2021

Do góry
Z eMem i dzieciem na rękach robimy sobie czasem obchód po ogrodzie i wspominamy, o te róże od Joli, pamiętasz jak jeździliśmy po nie za Wołomin
Jakie piękne...
Jolu jak zaglądasz - zawsze się uśmiecham patrząc na nie, lubię gdy rośliny oprócz samego piękna mają też za sobą jakąś historię.

Tylko zdjęcia byle jakie...
Ptasi gaj 22:30, 31 sie 2021

Do góry
Ta roślina zachwyciła mnie w lipcu 2017 w angielskim ogrodzie The Godinton House

Jest to intensywnie różowa wiosną, samodzielnie wysiewająca się roślina jednoroczna. Pozostaw aby się rozsiała. To ozdobna łoboda Atriplex hortensis var. rubra, można powiedzieć że to "szpinak".

https://www.mariannemajerus.com/stock-photo-allium-schoenoprasum-and-atriplex-hortensis-var-rubra-in-raised-bed-image00062077.html

Rośnie także w ogrodzie Great Dixter https://outofmyshed.co.uk/tag/great-dixter-in-august/
Słoneczny Ogród 22:28, 31 sie 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Oj deszcze niespokojne...
Dziś lało i potem słońce wychodziło i tak 100 razy

Po deszczu różnie to bywa ogród może być piękny, ale nie daj Bóg ulewa. Miałam nadzieję, że druga tura róż będzie dobrze kwitła, ale gdzie tam w niedzielę przycinalam zgnite pąki.

Hortensje przynajmnie te otrzepuje grabiami, spłynie i się prostują.

U nas tez ulewy. Wczoraj lało jak z wiadra. Tyle conprog domu przekroczyłam i lunęło. Ta ziemia już tak nasączona że już nie ma szans na wsiakniecie.
Pszczelarnia 22:26, 31 sie 2021

Do góry
Zmężniały pelargonie pachnące jabłkami i orzechem. Nie mam wielu odmian, bo źle mi przezimowały a wiosną nie dostały prawie wody - ale przeżyły.

Dwie sadzonki mirtu.

I suszę rozmaryn

rosną 4 sztuki w szklarni - uwielbiam rozmarynowy zapach

Jest dużo bazylii

Pszczelarnia 22:16, 31 sie 2021

Do góry
Moja duma, winogron. Raz pryskany octanem wapnia i przecięty w lipcu (żeby odsłonić grona), dał dobre plony.

Dosuszam resztki cebuli znalezionej przypadkiem w warzywniku

Mam posiane goździki kamienne

Dostałam cytrynę

Ptasi gaj 22:12, 31 sie 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Proszę mi powiedzieć jak ta roślina się nazywa czy ktoś wie. Będąc u Danusi kupiłam ssdzilonki roslinninta była przy okazji w donicy. Dosyć wysoka wyrosła trzeba ją wysadzić ale nie wiem jakie są jej upodobania.

Łoboda ogrodowa, tak podpowiada obiektyw Googla. Jak przeglądasz forum na telefonie to wystarczy na zdjęciu rośliny przytrzymać palcem i pojawia się menu kontekstowe, tam wybierasz 'szukaj obiektywem googla' i tyle. Nie zawsze poprawnie rozpoznaje ale zazwyczaj daje radę.
Pszczelarnia 22:10, 31 sie 2021

Do góry
Przed szklarnią rdest w donicach, już liście zmieniły kolor jak ściernisko gryki po skoszeniu; wysiał się w klinkierze.

Wody nie brakuje w tym roku.

Rzut oka na wnętrze

Przyroda nieożywiona

Znowu na wsi 22:06, 31 sie 2021

Do góry
U mnie też są spontany i to sporo. Zamieszanie wprowadzają właśnie samosiejki, na ogół zagłuszając sąsiadów. Aktualnie takim bardzo sympatycznym i dającym kolor spontanem są kiedyś dostane od ciebie kłosowce. Większość samosiejek lubię i ich nie wyrzucam. No chyba że któraś rażąco przeholuje .
O takich kłosowcach piszę

Wzgórze chaosu 22:04, 31 sie 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Dziękuję Choć ja tam wolę łączkę bez Iwonki
No ale jak już dzidzia piernik wdepnęła w te łany zakochując się po uszy, dokumentacja jest ku pamięci
Zakazu włażenia nie było

Męczy mnie nazwa tej odmiany, do tej pory nie znalazłam podobnej.
Właściciel wiedział tylko, że anemony.
Kusi mnie, by pojechać na żebry po maleńką sadzonkę...

Weź coś w zamian i jedż
Trawy niepożądane w trawniku 22:02, 31 sie 2021

Do góry
Adam1717 napisał(a)
Czesc! Po dwumiesiecznej nieobecnosci zastalismy w trawniku nowy gatunek, ktory rozrosl sie na min 20% powierzchni. Trawy te tworza okregi o srednicy ok 15cm i cala drobna trawa pod nimi ginie.
Stosunkwow latwo sie je wyrywa bo sa lekko zakorzenione i maja twarde lodygi ale jest ich pelno i recznie juz nie ogarne.
Co to jest i czy da sie tego pozbyc?

Pozdr i dzieki za pomoc!
Pszczelarnia 22:01, 31 sie 2021

Do góry
Pada, pada, więc kilka podsumowań szklarniowych tegorocznych.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 21:59, 31 sie 2021

Do góry
ajka napisał(a)
Dronning Ingrid kupiony w zeszłym roku, jako pierwsi z miskantów u mnie kwitnie

Potwierdzam,kwitnie pierwszy! i ma piękne kwiatostany w odcieniu czerwieni.Mam kilkanście odmian Rozplenicy Japońskiej i stwierdzam,że jej kwiatostany zależą nie tylko od odmiany ale także od miejsca na którym rosną.Jedno jest pewne uwielbiają słońce i wilgotną glebę
Trzcinniki pięknie przybrały na masie
Wzgórze chaosu 21:47, 31 sie 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Iwonka, ślicznie Ci w anemonach
Dziękuję Choć ja tam wolę łączkę bez Iwonki
No ale jak już dzidzia piernik wdepnęła w te łany zakochując się po uszy, dokumentacja jest ku pamięci
Zakazu włażenia nie było

Męczy mnie nazwa tej odmiany, do tej pory nie znalazłam podobnej.
Właściciel wiedział tylko, że anemony.
Kusi mnie, by pojechać na żebry po maleńką sadzonkę...
Wzgórze chaosu 21:46, 31 sie 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Miejsce z ławeczką udało Ci się idealnie, romantyczne, urocze.
Zmiany przedstawione na zdjęciach wprost nie do uwierzenia, zachwycające.
Anemonowa łączka piękna, modelka również.

Przy ławeczce a raczej na półkolu koło derenia zostało mi jeszcze puste miejsce. Są tam ciemierniki, ale przesadzam je ze względu na duże rozmiary liści na rabatę po wrzosach.
Zamiast ciemierników miały być bodziszki i hakone Beni kaze plus 3 kule cisa. Ale znalazłam ładne zawilce Pretty Lady Emily i hakone Naomi, no i się waham...
Na razie mamy oberwanie chmury, już któryś dzień, więc mam czas na zastanawianie się.

Ogrodowe wariacje 21:44, 31 sie 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)

Jeśli znajdziesz chwilę zajrzyj proszę do mnie, zrobiłam przymiarkę ze świdośliwą, którą mi doradziłeś, nawet już zamówiłam w szkółce spójrz proszę obiektywnie czy nie przekombinowałam. Jak już nas tak urzekłeś to teraz się nie odpędzisz

Plan fajny raczej nie przekombinowany choć osobiście mi wystarczyły by 3/4 gatunki (wolę bardziej minimalistyczne nasadzenia) Taka mała sugestia zrób bloki z jednego gatunku i różnej wysokości (zwłaszcza te po prawej)
Wzgórze chaosu 21:44, 31 sie 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Iwonko świetnie wyszła ta metamorfoza. Jeżówki bardzo pasują do tych rabat.

Jeżówki jak większość uwielbiam. Zwyklaki niewiele do szczęścia potrzebują.
Szczelina między krawężnikiem a kostką czasem wystarczy

I zdecydowanie wolę te z jeżykiem niż odmianowe z czuprynką.
Jeżyk dłużej zdobi a czupryna szybko przekwita i średnio to wygląda.

Zbyt szybko tracą kolor. Po deszczach zaraz będą szare i klapnięte.

A jeżówki Roho z jeżykiem już ponad miesiąc zdobią i końca nie widać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies