Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w malinówkach 13:03, 13 paź 2024

Do góry
Kolejna strona to ściana południowa. Jakby za rogiem od tych nowych drzwi. Ona jest u sąsiada

Tak to wygląda od strony sąsiada.

Oprócz dużej bramy garażowej są jeszcze dwie pary drzwi, które kiedyś też będę musiał zamurować i tym samym wykuć nowe wejścia. Masakra, wiem. Wykorzystam istniejące okienka - przerobię je na drzwi.

Teraz czeka nas otynkowanie tej ściany. Materiały na ścianę udało się kupić za grosze, bo były lekko uszkodzone. Wszystko podlepione jest zaprawą murarską, a i tak tynk wszystko zakryje.
Ogród Basi i Romka 12:53, 13 paź 2024

Do góry
Dalej, mniej przyjemne dla oka, rów i barwinek. Trawa w rowie nie skoszona do końca, bo na tych kamieniach rozwaliła się wczoraj podkaszarka, eM zdążył wykosić tylko brzeg. Tu posadziłam barwinek, w te puste placyki. Nie mogę wykarczować całego zielska i trawy, bo podczas opadów ziemia się osuwa, a z nią obawiamy się o nasz murek od płotu. Będę wyrywać ,tak kawałkami, jak barwinek się przyjemie, to będę mu w miarę jego wzrostu robić miejsce. A rów nam tak mocno podkopali a znim płotek jak robili polbruk na drodze. Reklamowałam to, wczesną wiosną, dowieźli trochę ziemi z powrotem, no ale... Rów nie jest nasz. Nie wiem czy, jak go już obsadzę, czy znowu nie będą go oczyszczać i wszystko mi zniszczą. Narazie my go kosimy, no i dobrze, bo to co zrobili przy remoncie drogi, z tym rowem, lepiej niech go już nie ruszają... Dlatego powoli sądzę tam takie rośliny, których nie będzie mi aż tak bardzo żal.
Tu pierwsza część rowu, w tych palcykach posadziłam barwinek, rosną tam też fiolki.
Druga część rowu. Rów jest średnio głęboki, brzegi dość strome, woda jest w nim tylko jak pada deszcz. Tu posadziłam tylko barwinek. Przy bramie, wcześniej posadziłam takie tam rośliny. Jest tu tylko około 20 cm ziemi, pod tym jest beton, sucho latem, ale te narazie dają radę. Bliżej rowu, nie ma już betonu i tam same wysiały się rudbekie, zostawiam je tam. No i w tym rowie rośnie dużo żywokostu, on też zostaje, mamy go na gnojówki.
Tu na zdjęciu widać ile jest kamieni na zewnętrznym brzegu tego rowu, zielsko tam rośnie, kosić to jest naprawdę trudno, kamienie strzelają. Nie wiem czy coś poza zielskim będzie tam rosło. Chciałbym coś czego, nie będzie trzeba kosić, a zadarni i wzmocni rów, szczególnie od strony naszego płotu.
Ogród w malinówkach 12:52, 13 paź 2024

Do góry
Luty 2024, kontra dziś.

Edit:
Na zdjęciu jeszcze gorzej wyglądają tak wysoko osadzone drzwi. No cóż zrobić...
Ogród w malinówkach 12:36, 13 paź 2024

Do góry
Ściana zachodnia, w kierunku domu i widoczna z ulicy.

Tutaj prace podzielone na etapy:
1. Demontaż okna i zamurowanie fragmentu bloczkami z betonu komórkowego + zaślepienie dziury płytą OSB.
2. Wycięcie otworu na drzwi powyżej i poniżej starego okna. Osadzenie ościeżnicy drzwi na klinach i pianie montażowej. Montaż drzwi.
3. Osadzenie narożników metalowych w tak powstałej wnęce. Drzwi będą otwierać się do środka i będą trochę schowane.
4. Tynkowanie muru koło drzwi i tej domurowanej części.
5. Wylanie betonowego progu przed drzwiami - to WCZORAJ.

Efekt końcowy jest taki, że drzwi są bardzo wysoko osadzone, ale z tej strony grunt jest wysoko, a za nimi jest uskok.

Plan był taki, by drzwi skrócić do 1,8 m i były by niżej. Ale przy robieniu otworu trzeba było usunąć fragment muru, który się nie trzymał. A do tego szkoda było ciąć gotowe skrzydło drzwiowe. Wylany próg wizualnie zasłania dół drzwi i wydają się mniejsze. Jednak drażni mnie to, że są tak wysoko pod dach, może się przyzwyczaję

Wyrywanie okna.

Obróbka muru przy drzwiach.

Efekt prawie końcowy.

Próg betonowy.

Te wszystkie prace rozciągnęły się w czasie mniej więcej 3 tygodni.
Ogród Basi i Romka 12:22, 13 paź 2024

Do góry
A przy okazji, róża zaczyna się ładnie przebarwiać

I hortensja też
Ogród Basi i Romka 12:20, 13 paź 2024

Do góry
No i tak, paprotki trafiły pod świerk, do towarzystwa mają hortensje ogrodową. Mają tam dużo miejsca, mogą tam śmiało się rozrastać, taki jest plan zdjęcia słabe, bo zimno jak nie wiem, dłonie mi marzły.

Druga część paprotek poszła pod dziką różę, obok wędzarni, też mają tam pełną swobodę na rozrastanie

Ogród w malinówkach 12:19, 13 paź 2024

Do góry
Nadrobiłem trochę foty.

Ściana północna budynku gospodarczego (ta przy ścieżce i trawniku). Przemalowałem okno i poprawiłem fugę przy szybie. Niestety bez wymiany okna nic lepszego tu nie będzie, mam tego świadomość

Magary Dramaty z Rabaty 12:01, 13 paź 2024

Do góry

Jak dobrze, że z tą swoją jakąś tam prędkością wyruszyłaś w ogród Jest naprawdę pięknie u Ciebie Taki ażurawy las, kolory cudne
Kaszubskie piaski 11:57, 13 paź 2024

Do góry
Bee napisał(a)

Wrzosowisko u Ciebie wygląda przepięknie, gratulacje za stworzenie
Ogrodowe wariacje 11:26, 13 paź 2024

Do góry
Ja tego szczepińca hortensjowego dałabym na srodek i na sam przód pomiędzy te kule danikowe i stipy i dała tam rozplecice nawet te co masz obok bym podzieliła

Ogrodowe wariacje 11:26, 13 paź 2024

Do góry
Ja tego szczepińca hortensjowego dałabym na srodek i na sam przód pomiędzy te kule danikowe i stipy i dała tam rozplecice nawet te co masz obok bym podzieliła

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:36, 13 paź 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

O jejciu, jak cudnie ! To różowe to astry? Jaka zachwycająca kępa! Ja dopiero w tym roku u siebie posadziłam, ale widzę że za długo czekałam. Co to za odmiana?
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:31, 13 paź 2024

Do góry
Ale jestem zadowolona z mego leczenia derenia .Opłaciło się przyłożyć .Rany się goją a on rośnie jak szalony. Drugie zdjęcie to leszczyna pogieta .

Ogród w malinówkach 09:28, 13 paź 2024

Do góry
Marcin89

A następnie posiałem poplony. Chyba termin jest lekko późny, ale będzie co będzie. Nieraz zimy wcale nie ma. Posiałem 3 gatunki w takim mixie: żyto ozime, gorczyca biała i łubin wąskolistny.
Efekt końcowy:

Wygląda pięknie Ja u siebie posiałam poplon w piątek i przykryłam białą agro, mam nadzieję że wzejdzie.
Magary Dramaty z Rabaty 00:35, 13 paź 2024

Do góry
I jeszcze kilka w pionie:

Magary Dramaty z Rabaty 00:33, 13 paź 2024

Do góry

Magary Dramaty z Rabaty 00:32, 13 paź 2024

Do góry

Magary Dramaty z Rabaty 00:30, 13 paź 2024

Do góry

Magary Dramaty z Rabaty 00:29, 13 paź 2024

Do góry
Ponieważ jestem już spionizowana - "ruszyłam" w ogród Mniej więcej z prędkością krowy prowadzonej na rzeź - ale zawsze
Wycięłam kolejne jeżówki.
Pozbierałam ceramikę ozdobną do kupy.
I się zmęczyłam okrutnie
Ale pogoda była boska - to przynajmniej uwieczniłam rabaty-dramaty na fotkach i mam nowe tło na pulpicie Sama uczciwie przyznaję - jest w tym świetle cudnie
Ciepłej, słonecznej niedzieli Wam i sobie życzę

Ptasi gaj 00:15, 13 paź 2024

Do góry
Wafel napisał(a)
Super ta kompozycja na rabacie z kamieniami. A te nożki brzóz jakie malownicze

Asiu dziękuję. Też mi się podoba. Bardzo lubię kamyki przyprószone żółtymi liśćmi brzozowymi.

Dzisiaj została już wyciągniętą z oczka ale się nasiłowsłam bo korzenie urosły i wbiły się w kamienie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies