Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 12:55, 16 lis 2025

Na weekend planowałam drobne prace, typu wyłożenie rabat kartonami i korą, ale pogoda beznadziejna, więc nie będę się katować .

W tym roku wsadziłam około 500 cebul tulipanów, do tego krokusy, czosnku i kilka hiacyntów.
W zeszłym roku próbowałam sama coś skomponować, ale średnio mi wyszło, bo albo kolory były inne niż na zdjęciach, albo kształt u wielkość kwiatów nie grała, albo kwitły w różnym czasie i zamiast kolorowego łanu były pojedyncze kwiatki. Do tego doszły pomyłki, więc końcowy efekt oceniam na 3 z plusem na zachętę.

W tym roku zakupy impulsywne, próbowałam ograniczyć różnorodność, żeby nie było jarmarku. Wyszło mi średnio, ale co tam, wiosna się okaże co z tego wyszło.
Mam takie zestawy w różnych miejscach

Polon 12:56, 16 lis 2025

Ewa ♥️, właśnie na tym mi zależy, żeby rabata była “jednym organizmem”, a nie zestawem roślin. Mam nadzieję, że w końcu to nastąpi
Polon 12:59, 16 lis 2025

Aaa i jeszcze dzięki przeczytaniu wpisu u Marcina, dokupiłam jeszcze Exotic Emperor, bo naoglądałam się ich u innych u bardzo mi się podobały. Cebule już mam, sadzić będę jak pogoda zrobi się łaskawsza

Miłej niedzieli
LIDKA 15:39, 16 lis 2025

Exotic emperor,
Dolls minuet
i jeszcze happy generation
U mnie się namnażoły przez 2 sezony

Tylko że mi się zachciało je przenosić i potem słabiej kwitły.
Polon 17:40, 16 lis 2025

No właśnie, u Ciebie Lidka też czytałam, że EE warte posiadania

Dollsy w zeszłym roku już też miałam, te dosadzilam w tym samym miejscu, ale przy okazji sadzenia kilka starych cebul uszkodziłam, więc nie jestem pewna, czy ostateczny bilans na “+” będzie, czy niekoniecznie
olciamanolcia 21:31, 23 lis 2025

Polon napisał(a)
Na weekend planowałam drobne prace, typu wyłożenie rabat kartonami i korą, ale pogoda beznadziejna, więc nie będę się katować .

W tym roku wsadziłam około 500 cebul tulipanów, do tego krokusy, czosnku i kilka hiacyntów.
W zeszłym roku próbowałam sama coś skomponować, ale średnio mi wyszło, bo albo kolory były inne niż na zdjęciach, albo kształt u wielkość kwiatów nie grała, albo kwitły w różnym czasie i zamiast kolorowego łanu były pojedyncze kwiatki. Do tego doszły pomyłki, więc końcowy efekt oceniam na 3 z plusem na zachętę.

W tym roku zakupy impulsywne, próbowałam ograniczyć różnorodność, żeby nie było jarmarku. Wyszło mi średnio, ale co tam, wiosna się okaże co z tego wyszło.
Mam takie zestawy w różnych miejscach

Ilość zacna
Kolory super-szczególnie te mieszanki z dwóch ostatnich fotek
Nawet jak będa pomyłki to nie bedzie tego widać przy takim miksie.
Polon 14:09, 25 lis 2025

olciamanolcia napisał(a)

Ilość zacna
Kolory super-szczególnie te mieszanki z dwóch ostatnich fotek
Nawet jak będa pomyłki to nie bedzie tego widać przy takim miksie.

No, tradycyjnie mnie poniosło
Jednym z kryteriów była dostępność dużej liczby tych samych paczek. Uznałam, że jak będą pomylone, to może wszystkie i choć inne niż na obrazku, będą przynajmniej jednolicie pomylone

U mnie zimno i bez śniegu za oknem . Nie podoba mi się taka jesień. Siedzę w domu/pracy i cieszę się, że nie muszę wychodzić
ajka 23:35, 27 lis 2025

Ale zaszalałaś! Będzie szał wiosną Też mam u siebie EE
Jesień już się skończyła. Zimę mamy za oknem
Kontonaogrod 08:49, 02 gru 2025

Kolorowy jarmark na wiosnę nie ma wielkiego znaczenia, bo po zimowym poście każdy kolor to mega radocha, przynajmniej dla mnie.
Fajna ilość, cudnie będzie
Polon 14:48, 08 gru 2025

Dzieki dziewczyny za optymizm w tematach tulipanowych .

Miałam ciężki tydzień w pracy, skumulowały mi się zadania, więc czasu na aktywności ogrodowe zabrakło. Szczęśliwie już szczyt minął i mogłam wrócić na normalne tory.
Cebule juz wszystkie wsadziłam. Z tego co czytam na innych watkach, to czasochłonne to u innych, więc coś chyba robię źle, bo mi szybko poszło . Chyba za płytko sądzę , się okaże wiosną.
Dokumentacja zdjęciowa o tej porze mało interesująca, więc pokazuję … korę
Między drzewkami nawtykałam tulipany, w pasie bliżej ścieżki wiosną wsadzę liliowce.

Atak zimy z mokrym śniegiem zmasakrował mi trzcinniki krótkowłose. Mam je już z pięć lat i zawsze do wiosny zdobiły, a teraz kicha. Na razie zsunęłam się na bok, nie wiem, czy wycinać, bo jednak niby powinno się zostawić jako ochrona przed mrozem.

Coś też rośnie
Szpinak

Czosnek

Pierwszy raz na zimę wsadziłam, w razie czego będę się uczyć na własnych błędach.