Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku II

W moim małym ogródeczku II

Dorota321 19:42, 23 lis 2025

Joku napisał(a)
Same zdolne dziewczyny na forum. Ania produkuje aniołki, ty sweterki i ciastka.
W ciekawy sposób wykorzystałaś pióropusze miskantów do zrobienia choinek.
Jolu, ja ciągle coś tworzę, mnie po prostu ,,nosi,, . Muszę mieć jakieś zajęcie. Dziękuję za odwiedziny.

Joku 19:50, 23 lis 2025

Takie pierniczki będą się cieszyć powodzeniem.
Co robisz z tak późno kupowanymi liliami? To są gołe cebule? Sadzisz do gruntu czy do doniczek?
GorAna 20:07, 23 lis 2025

A nie mówiłam, że dzieła sztuki
Gdzie Ty Dorotko kupujesz te różne formy i z jakiej receptury są upieczone?
Może i ja coś poczynię☺️
GorAna 20:08, 23 lis 2025

Lukier nałożony jest przez szablon?
Dorota321 20:13, 23 lis 2025

Joku napisał(a)
Takie pierniczki będą się cieszyć powodzeniem.
Co robisz z tak późno kupowanymi liliami? To są gołe cebule? Sadzisz do gruntu czy do doniczek?
Mam nadzieję, że znajdą nabywców, paniom z koła gospodyń podobają się. U nas w gminie dopiero drugi raz będzie jarmark świąteczny. Jeszcze sporo pierniczków zostało do polukrowania.
Lilie kupuję pod koniec czerwca, wtedy już są niższe ceny. Cebule są zawsze piękne i duże, sadzę je do donic. Zamawiam tylko zimujące w gruncie. Część wysadzam po kwitnieniu do ziemi a reszta stoi w donicach w altanie, albo pod tujami za garażem. Ważne, żeby cebule nie były zalewane deszczem.

Dorota321 20:23, 23 lis 2025

GorAna napisał(a)
A nie mówiłam, że dzieła sztuki
Gdzie Ty Dorotko kupujesz te różne formy i z jakiej receptury są upieczone?
Może i ja coś poczynię☺️
Dziękuję Foremki skupuję od lat, mam bzika na punkcie ,,przydasiów ,, do kuchni. Częśc z ,,ekoforemki,, , szablony zamawiałam na ,, szablony kulinarne,,. Czasem ciekawe foremki trafiają się w ,,sinsay,, w ,,pepco,, sporo ostatnio zamawiałam na ,,temu,,
Jutro zrobię zdjęcie przepisu na pierniczki i przypnę do tego postu.

GorAna 20:29, 23 lis 2025

Dorota321 napisał(a)
Dziękuję Foremki skupuję od lat, mam bzika na punkcie ,,przydasiów ,, do kuchni. Częśc z ,,ekoforemki,, , szablony zamawiałam na ,, szablony kulinarne,,. Czasem ciekawe foremki trafiają się w ,,sinsay,, w ,,pepco,, sporo ostatnio zamawiałam na ,,temu,,
Jutro zrobię zdjęcie przepisu na pierniczki i przypnę do tego postu.
To podepnij też przepis na lukier☺️
Dorota321 20:29, 23 lis 2025

GorAna napisał(a)
Lukier nałożony jest przez szablon?
Tak, też mam specjalny przepis gęstego lukru do szablonów. Dodam, że nakładanie w jedną osobę jest dość skomplikowane, bo szablon musi ściśle przylegać do pierniczka, a one zwykle są wypukłe.

Joku 21:36, 23 lis 2025

Wyższa szkoła jazdy z tymi pierniczkami lukrowanymi .
Wrócę do lilii bo temat mnie zaciekawił jako że swoje hoduję w donicach, z tego względu żeby poradzić sobie z poskrzypką. Posadziłam cebule do donic, pięknie kwitły. Ale co dalej? Co z nawożeniem, przesadzaniem? Udało mi się jedną donicę rozbroić jesienią, robota była straszna, ledwie wyciągnęłam zawartość. Cebul nie udało mi się rozdzielić więc całość wetknęłam z powrotem do pojemnika. No i główkuję co dalej. Na rabaty nie chcę sadzić chociaż to byłoby najprostsze bo znowu poskrzypka mnie pokona.
mirkaka 15:07, 24 lis 2025

Joku napisał(a)
Wyższa szkoła jazdy z tymi pierniczkami lukrowanymi .
Wrócę do lilii bo temat mnie zaciekawił jako że swoje hoduję w donicach, z tego względu żeby poradzić sobie z poskrzypką. Posadziłam cebule do donic, pięknie kwitły. Ale co dalej? Co z nawożeniem, przesadzaniem? Udało mi się jedną donicę rozbroić jesienią, robota była straszna, ledwie wyciągnęłam zawartość. Cebul nie udało mi się rozdzielić więc całość wetknęłam z powrotem do pojemnika. No i główkuję co dalej. Na rabaty nie chcę sadzić chociaż to byłoby najprostsze bo znowu poskrzypka mnie pokona.

Jola, poskrzypka tak samo znajdzie lilie w donicy i na rabacie, wiosną trzeba sprawdzać, albo prysnąć mospilanem.

Dorotko, mistrzyni jak zawsze