Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:22, 01 wrz 2014

Do góry
Mileno zamówiłem tulipany w tonacji biało różowo fioletowej, czosnki główkowate, lilie i krokusy, a z 300 szafirków czeka już na posadzenie, ale to na szczęście moje własne i przez kilka lat wędrowania po ogrodzie rozrosły się do sporej liczby
Kusiły mnie te wymyślne tulipany, ale szkoda mi kasiury na jeden sezon, a niestety w większości te najładniejsze są nietrwałe.

Ewo ja osobiście bardziej wole żuraweczki ze względu na ich szybki przyrost i bardzo gęste kępy, do tego jest kilka odmian kaskadowych, które pięknie wyglądają w donicach tworząc długie zwisające pędy.
Żuraweczki również nie tworzą grubych pędów jak żurawki, kępa składa się z mnóstwa kilku liściowych drobnych pędów, przez co żuraweczka może rosnąć o wiele dłużej bez dzielenia. Odmiany kaskadowe można zeciąc na krótko wiosną i odrosną(zrobiłem w tym roku próbe z dwoma odmianami, skończyła się sukcesem).
Co do zimowania nie zauważyłem różnicy bo jeszcze, żadna żurawka/żuraweczka nie wypadła mi zimą, ale znajomi ze szkółki mówili mi, że żuraweczki lepiej zimują(swoją obserwacją nie potwierdze.
Nie mają też tendencji do wznoszenia się kępy do góry na długich pędach co u zurawek czasem się zdarza.
Odradzam jednak odmiane żuraweczki Golden Zebra, mimo iż bardzo łądna, kiepsko rośnie i po zimie bardzo długo się zbiera.

Violu ja znam o wiele większe kolekcje

Paweł narodowa kolekcja niestety mnie też nie przekonuje, ale nie musi mi się podobać wiem, że niedługo ma być odcinek Mai w ogrodzie z udziałem kolekcji i wywiadem jedenego z bardziej znanych hodowców żurawek.
Jałowiec poszedł już w atmosfere
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:30, 01 wrz 2014

Do góry
07_Rene napisał(a)
Nie do końca wiem, ale powoli zaczyna mi się klarowac koncepcja, tym bardziej że podglądać Was na forum już jakiś czas W tym roku trochę dojrzałam ogrodniczo i umiem się już powstrzymać od spontanicznych zakupów. Chce zrobić porządek z tym co mam. Ale listę roślin do kupienia robię
Ten świerk wężowy boski jest. Widziałam na żywo u znajomych i bardzo przyciąga uwagę.

Jest kilka odmian świerków wężowych u mnie rosną aż 3, ale ten, którego pokazałam jest najładniejszy

Szuwarkowe klimaty.....jeszcze mi lilie kwitną, jedne z ostatnich

Kwiaty z ogródka Marty :) 20:09, 31 sie 2014

Do góry
dorciabe napisał(a)
Wyjdą fajne sadzoneczki z tej żurawki ja swoją sałatę też musze podzielić

fajnie już myślę, że wiem gdzie je wsadzę przy żywopłocie ligustrowym, gdzie rosną lilie zrobię obwódkę ze wszystkich podzielonych żurawek mam 3 kolory ale odmian nie znam niestety :/
Rododendronowy ogród II. 16:50, 30 sie 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Bożenko mamy bardzo podobne warunki glebowe. Nie miałem u siebie nigdy problemów z chorobami grzybowymi, ale to co sie w tym roku dzieję to jakiś koszmar nawet lilie chorują, chociaż o rożach sę nie wypowiem bo ich nie mam.
Widze, że jednak krawęzniki wędrują i to w strone trawnika jak sobie pomyśle, jak ja mam posadzone gęsto azalie i różaneczniki to aż wstyd pokazywać, ale też muszę je koniecznie rozsadzić.

Łukasz u mnie róże choruja kazdego roku.Kupiłam w tamtym roku taka o której Kasia -Luiza mówiła ze nie choruje a u mnie choruje. U mnie jest duża wilgoc , mnóstwo mchu rośnie bo codziennie nad ranem z lasu wychodzi mgla. Trawa do południa jest mokra jak po dużym podlaniu i to pewnie powoduje te choroby róż.
Widiałam Twoje rh ale nic na to nie mówie bo wiadomo ze bedziesz musiał przesadzac a dokad sie mieszczą to niech rosna. Przesadzanie jest dla nich korzystne bo dostają nową ziemie z nowymi wartościami odżywczymi a jeśli sie je przesadzi w dobrym terminie to wcale tego nie odczuwają, wiec jak bedzie za ciasno to przesadzisz i po kłopocie.
Rododendronowy ogród II. 08:59, 30 sie 2014

Do góry
Bożenko mamy bardzo podobne warunki glebowe. Nie miałem u siebie nigdy problemów z chorobami grzybowymi, ale to co sie w tym roku dzieję to jakiś koszmar nawet lilie chorują, chociaż o rożach sę nie wypowiem bo ich nie mam.
Widze, że jednak krawęzniki wędrują i to w strone trawnika jak sobie pomyśle, jak ja mam posadzone gęsto azalie i różaneczniki to aż wstyd pokazywać, ale też muszę je koniecznie rozsadzić.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:28, 29 sie 2014

Do góry
Gosiu pozdowienia weekendowe pozostawiam, oj też bym tak sobie pogrzała nóżki przy kominku Oglądnęłam zaległe cudowności w Twoim ogrodzie, lilie bosskie
CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 23:54, 28 sie 2014

Do góry
AgaAga napisał(a)
Tak aktualnie wyglądają dwie rabatki, muszę jeszcze koniecznie dosiać trawkę bo czarna ziemia bije po oczach

Tu po prawej od wiciokrzewu (tam gdzie ta mała doniczka) brakuje jeszcze czegoś wysokiego i kolorowego, może małe lilie by tam pasowały?

i nie mam pomysłu co posadzić tam gdzie ten biały beton, z przodu przed nim są Liliowiece 'Stella de Oro'

Witaj. Super dom i taras zachwyca. Taki Amerykański. Zaznaczam wątek i będę zaglądał. Pozdrawiam z Beskidów.
Moje roślinki 21:58, 28 sie 2014

Do góry
Maju piekne te lilie
pozdrawiam
Ogródek Borówki 13:15, 27 sie 2014

Do góry
Witam, mimo, ze jestem od nie dawna na tym forum i dopiero rozpoczynam moją przygodę z ogrodnictwem postanowiłam założyć wątek o swoim bądź co bądź dopiero powstającym ogródku. Dosłownie postającym bo aktualnie wygląda on tak:

Tak więc nawet trawnik jest jeszcze w pudełku W każdym razie część roślin mam już kupione, czekam tylko na męża który powiedział, że musi jeszcze to wszystko wyrównać nanieść jakieś tam spadki itp
Ja w tym czasie przygotowałam kilka teoretycznych projektów rabat. Oto one:

Zależy mi, żeby to były rabaty w większosci nie wymagajace co tygodniowego pielenia bo mogę nie mieć po prostu na to czasu przy małym dziecku... Rośliny to głównie tuje, róże, jest mini hortensja, żurawki, różanecznik, magnolie, wisteria i milin (na pergolach nad huśtawką i hamakiem).
Nie wiem czy sadząc rośliny mogę dać pod korę(którą bdę wysypywać grządki) agrowłokninę. Zabezpieczyłą by ona mnie przed chwastami. Czy to dobry pomysł. Nie będzie jej wszędzie, poniewać tak jak na zdjęciu 2. w jednym miejscu będą rosły lilie i inne rośliny cebulowe.

Prosiłabym o jakieś rady czy to co wymyśliłam ma sens i ze sobą współgra?
Do raju daleko - u Ewy 20:55, 26 sie 2014

Do góry
Karol99 napisał(a)
Lilie bardzo ładne

Cześć Karolu!
Dawno Cię tu nie było. Idę do Ciebie, zobaczyć co nowego słychać
Do raju daleko - u Ewy 20:47, 26 sie 2014

Do góry
Lilie bardzo ładne
Moja codzienność - ogród Oli 18:02, 26 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

https://www.google.pl/search?q=lilie+%C5%9Bw+antoniego&newwindow=1&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Waz8U4-UNI2O4gT54YHIDw&ved=0CCoQsAQ&biw=1280&bih=686

ciężko dostać a jak już są to oszukane...
teściowa wielokrotnie sadziła i wyrastało coś innego

znaczy się placebo?
Moja codzienność - ogród Oli 18:00, 26 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Oj nie płatki lilii przykłada się na ranę, stłuczenie itp. urazy, świetnie się wszystko szybko goi
Dla ścisłości muszą to być prawdziwe Lilie św. Antoniego

Fiolecik na kciuku wyjątkowo mi się znudził

Ja bym głupia wypiła hahahhaha
Moja codzienność - ogród Oli 17:50, 26 sie 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)

...tego nie wiedziałam...jak te lilie świętego wyglądaja? muszę zapytac wujka...

https://www.google.pl/search?q=lilie+%C5%9Bw+antoniego&newwindow=1&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Waz8U4-UNI2O4gT54YHIDw&ved=0CCoQsAQ&biw=1280&bih=686

ciężko dostać a jak już są to oszukane...
teściowa wielokrotnie sadziła i wyrastało coś innego
Moja codzienność - ogród Oli 17:47, 26 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Oj nie płatki lilii przykłada się na ranę, stłuczenie itp. urazy, świetnie się wszystko szybko goi

...tego nie wiedziałam...jak te lilie świętego wyglądaja? muszę zapytac wujka...

...widziałam...białe...na liliach się nie znam ni w ząb...
Moja codzienność - ogród Oli 17:45, 26 sie 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Olcia bo nie zakumałam czy Ty te lilie od teściowej na znieczulenie wypiłaś ?

już fiolecik się znudził?

Moja codzienność - ogród Oli 17:41, 26 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

mnie najbardziej odpowiada taki ciemny beż wpadający własnie w odcień brązu idealny

Olcia bo nie zakumałam czy Ty te lilie od teściowej na znieczulenie wypiłaś ?

już fiolecik się znudził?
Moja codzienność - ogród Oli 15:42, 26 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

O tak przyłożyłam z rozmachem, dziś już ciutkę lepiej, lilie w spirytusie teściowej czynią cuda
Porządny ogrodnik ma za paznokciami ziemię cały sezon
Macham deszczowo

Oj, to muszę się poprawić.
Olcia, wiesz ja mam ogródek ja Twoja jedna rabata to co mam cebule grzebać już w ziemi? :
Moja codzienność - ogród Oli 15:39, 26 sie 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

O tak przyłożyłam z rozmachem, dziś już ciutkę lepiej, lilie w spirytusie teściowej czynią cuda
Macham deszczowo

dobrze że moich nie widać
Moja codzienność - ogród Oli 15:16, 26 sie 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Olciu,
Przeczytałam o tym jak sobie przyłożyłaś porządnie w palec…
Jak już robisz to rozmachem

Macham i łącze się w bólu… mam pazurki wszystkie różowe ale to zasługa mojej kosmetyczki

W czwartek chcę zakupy zrobić to ziemią zaciągnę ten róż hahhaha

Macham deszczowo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies