Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ewulkowy ogród pod lasem początki...

Ewulkowy ogród pod lasem początki...

pasjonatkaam... 18:52, 11 lis 2014

Choróbsko mnie dopadło ale melduję ,że dzisiaj naprawiłam te karygodne błędy,poprzesadzałam dalej od siebie i odkryłam moje różane pieknotki)))
Odległość mierzona miarką = 80cm
Kasial 11:05, 12 lis 2014

pasjonatkaamatorka napisał(a)

I tak zostawiasz sporo smakołyków,aż slinka leci Planujesz ogrodową kuchnię???

Ewa panuję mieć kilka ziół i warzyw. Też nie chcę mieć dużo, bo miejsca brak, ale coś musi być chciałabym mieć małą szklarnię ale raczej nie wkomponuję jej nigdzie, choć myślę o niej. W ogóle to uwielbiam moment kiedy wracam z pracy, rzucam torebkę i od razu idę szabrować owoce prosto z krzaczka

Róże też planuję, pastella, pomponella, green ice, i nie wiem co jeszcze. Bo mnie się z różami zmienia co jakiś czas
Jak będę miała dla nich miejsce to wtedy podejmę decyzję chciałabym mieć szczepione na pniu ale dużo zachodu z zimowaniem. Nie wiem czy mi się chce.
Póki co wytrwale szykuje swoją rabatę, a tulipany jeszcze nie posadzone!! Może i dobrze, bo u niektórych cebulki już kiełkują z nadmiaru ładnej pogody.

pasjonatkaam... 11:36, 12 lis 2014

nooo super tak z krzaczorka rwać ja się dłuższy czas broniłam przed różami,wydawało mi się że do mnie jakoś nie pasują.Chciałam mieć typowy las,busz gdzie duzo krzaczków,traw,paproci ,zawilców,bluszczy ale to jest mała działka ROD ,którą nie wiem jak długo będę sie cieszyła ze względu na wędrowny tryb życia zatem pozwalam sobie poszaleć.Marzę,że kiedyś będę miała swoje siedlisko,w którym bedzie miejsce na wszystko,porządny warzywnik,więcej krzaczków owocowych i że będę miała to wszystko pod ręką ,a nie jak w tej chwili 20km od mieszkania.
Szukaj miejsca na róże i chwal się
Kasial 12:52, 12 lis 2014

Też kiedyś myślałam, ze róże i ja to nie ten klimat, a jednak
Napatrzyłam się na O. i przekonałam się. Teraz trzeba je mądrze wkomponować w krajobraz
Nie podobały mi się kulki i stożki no i teraz mi się podobają. Nawet mam zaplanowane, ale do wiosny jeszcze kawałek, więc moja wizja może się zmienić
Życzę Ci z całego serca własnego przydomowego ogrodu Pomyśleć, że jeszcze pięć lat temu chciałam wszystko sprzedać i przeprowadzić się do bloku! Całe szczęście, że mnie w porę olśniło
pasjonatkaam... 12:58, 12 lis 2014

No własnie z tym wkomponowaniem mam największy kłopot.Posadziłam w odpowiedniej odległości od szmaragdów ale konkretna wizja się pewnie pojawi jak już róże ruszą w górę wiosną.Szałwia omszona pewnie do nich pójdzie ,jakieś trawy ale w sporej odległości,jeszcze pomyslę.
Dziękuję za życzenia domku,mam nadzieję,że kiedyś się spełni i bardzo się cieszę,że w porę Cię olśniło..ufff
Kasial 13:07, 12 lis 2014

Z tymi odległościami zawsze kłopot.
Robię rabatę, teraz mnie zebrało. Całe lato nie miałam weny. Posadziłam tuje co 80 cm, patrzę na moje już duże tuje i powinno być dobrze, ale póki co mam wrażenie, ze za daleko, ale to tylko złudzenie, póki są nieduże. Latałam z miarką, przestawiałam, znowu mierzyłam aż wreszcie posadziłam. Ufff....
Później lilie może będzie dobrze, co 40 cm, coś im tam dosadzę na wiosnę Trzy hortensje piłkowane, też ustawiałam, wreszcie posadziłam, po czym stwierdziłam, że chyba za blisko ale już trudno, nie będę ich teraz ruszała przed zimą.
Trawy muszą być. Mała Mi ma niezłe trawiochy i ławeczka obok. Baaardzo mi się to podoba
Szałwia nie robiła na mnie wrażenia, ale wizja Kosolki z szałwią mi się podoba więc moooooże i u mnie zagości.
pasjonatkaam... 15:58, 12 lis 2014

To samo miałam ze szmaragdami ale posadziłam co 80cm. Póki co jak małe to i odstęp duży ,pewnie róże w przyszłym roku będę miała wyższe od tych szmaragdówZbyt blisko róż lepiej traw nie sadzić ,tak czytałam..pieknie przy różach i trawach wyglada verbena patagońska,musze ją mieć
Kasial 20:01, 12 lis 2014

Powiem szczerze, że nie kręciła mnie werbena, póki jej nie dostłam i posadziłam. Nawet mi się spodobała, ale była posadzona tak od czapy i nie wiem czy ją jeszcze zobaczę, bo chyba została skoszona. A teraz chętnie wsadziłabym na rabatę.
AgataBC 20:17, 12 lis 2014

pasjonatkaamatorka napisał(a)
Choróbsko mnie dopadło ale melduję ,że dzisiaj naprawiłam te karygodne błędy,poprzesadzałam dalej od siebie i odkryłam moje różane pieknotki)))
Odległość mierzona miarką = 80cm

to teraz będzie im dobrze
pasjonatkaam... 20:48, 12 lis 2014

Kasial napisał(a)
Powiem szczerze, że nie kręciła mnie werbena, póki jej nie dostłam i posadziłam. Nawet mi się spodobała, ale była posadzona tak od czapy i nie wiem czy ją jeszcze zobaczę, bo chyba została skoszona. A teraz chętnie wsadziłabym na rabatę.

ja się bliżej wiosny pobawię w nasionka,zobaczymy czy się uda..